Kraftwerk - Autobahn (1974)

West-Duitsland
Electronic
Label: Philips

1. Autobahn (22:43)
  2. Kometenmelodie 1 (6:25)
  3. Kometenmelodie 2 (5:51)
  4. Mitternacht (3:45)
  5. Morgenspaziergang (4:03)
titan (crew)
Voor mij een speciale plaat, omdat mijn ouders die in huis hadden en hem als jong jochie al vaak hoorde. Het is ongelovelijk knap hoe de heren van Kraftwerk de fraaiste geluiden weten na te bootsen met hun synthesizers. Vooral de lange versie van Autobahn is ongeevenaard. 4,5*

avatar van FisherKing
Yup, ik ga ook voor die 4,5*

4 sterren, hele goede plaat en absoluut geweldig in vergelijking met de tijd waarin het gemaakt is.

titan (crew)
Zeg maar gerust dat het toendertijd revolutionair was.

ook goed

avatar van Jester
Dit was één van de eerste LP's die ik zelf kocht (als 11/12-jarige), puur op basis van Autobahn. Ik kan me nog herinneren dat ik me een beetje bekocht voelde door de rest van de LP, vreemde muziek in mijn ogen toen.
Ik zou het trouwens eerder als Avant-garde dan als Dance betitelen.

titan (crew)
Vind ik ook, pas later (ten tijde van the man machine) begon het meer op dance te lijken. Dit is zeker nog "gewoon" avant-garde.

avatar van gemaster
Autobahn.... wat valt daar nog over te zeggen. Een werkelijk fantaaaaaastisch nummer. Dik 22 minuten, maar het verveelt geen moment. Ook kometenmelodie 2 is een leuk nummer, met een aantal erg prettige effecten. Morgenspaziergang kan er ook nog wel mee door, maar dat komt vooral door dat blokfluit melodietje. Kometenmelodie 1 en Mitternacht zijn echter 2 matige nummers. Het kan me gewoon niet echt boeien wat er in die nummers gebeurd. Ik houd niet zo van dat ambient gedoe en daar neigt het toch wel heel erg naar.

Laten we dan maar eens een gemiddelde opstellen:
Autobahn 5*
Kometenmelodie 1 2*
Kometenmelodie 2 4,5*
Mitternacht 1,5*
Morgenspaziergang 4*
(5+2+4,5+1,5+4)/2= 3,4. En aangezien Autobahn meer dan de helft van het album in beslag neemt kom ik dan uit op 4 sterren.

beaster1256
leuke plaat , maar wat verouderd, de eerste kant 'autobahn' is zeer goed, de tweede is veel minder

avatar van Gyzzz
3 sterren hoewel dat een beetje jammer is. Maarja, als ik objectief kijk en per nummer beoordeel, wat gemaster ook deed, krijg ik dit:
Autobahn: 5
Kometenmelodie 1: 1½
Kometenmelodie 2: 2½
Mitternacht: 1½
Morgenspaziergang: 2½

Nou dat is gemiddeld minder dan 3, maar het zou natuurlijk onzin zijn om dit album een onvoldoende te geven. Toch zie ik het als 20 leuke en 20 matige minuten bij elkaar is een redelijk album.

avatar van beruk
Jester schreef:

Ik zou het trouwens eerder als Avant-garde dan als Dance betitelen.

Lijkt mij ook, de heren hebben allen compositie bij Stockhauzen gestudeerd. Dat is vooral op de b kant goed te horen.

avatar van c-moon
Een absolute must have.... een klassieker in het genre, een genre dat de heren mee uitvonden

AUTOBAHN... schitterend in zijn eenvoud en ook al duurt het 22 minuten, bijna 23 minuten... de verveling slaat NIET toe...

Meesterwerkje van Ralf & Florian ...

Autobahn is goed, maar verder vind ik er niet heel veel aan. Ik mis een beetje de vocalen, hoe kneuterig die bij Kraftwerk ook zijn. Een ruime 3*, en daarmee een stuk minder dan The Man Machine.

avatar van nuf
nuf
geen jeugdsentiment voor mij, maar een heel mooi openingsnummer wat eigenlijk ook wel een beetje saai is. Hetzelfde eigenlijk ook wel voor de rest

3.5*

avatar van Hans Brouwer
nuf schreef:
3.5*
Ik ken de albums "The Mix" en "Minimum-Maximum" van Kraftwerk al geruime tijd. Op beide cd's wordt het nummer "Autobahn" in tijdbestek van zo'n 10 minuten lekker "strak" ten gehore gebracht.
Onlangs heb ik dit orgininele Autobahn album maar eens geleend bij de Centrale Discotheek te R'dam. Wat Nuf al schrijft, eigenlijk gewoon een beetje saai . Nou niet een beetje saai, maar héél erg saai . Ik vond het album "Autobahn" jammer genoeg een redelijke afknapper . Ik besef natuurlijk wel dat dit album anno 2006 redelijk gedateerd (1974) overkomt. Kijk alleen maar naar de afgebeelde Volkswagen Kever en Mercedes op de cover . 3*

Kraftwerk ontgaat me. Geen melodieen, geen instrumentatie, geen expressie, geen drive of swing, geen opbouw of inhoud....zo steriel als een oprolde vuilniszak.

avatar van freddze
De hoes van Autobahn (oude Mercedes en oude Kever) valt blijkbaar wel in de smaak. Ze was de winnaar van de tweede ronde 'Hoezen KO' (1025 t.e.m. 2048)

avatar van jorisbeltsin
Het epische Autobahn blijft tijdloos imo. De andere nummers zijn inderdaad een pak minder, enkel kometenmelodie 2 vind ik nog de moeite waard. Maar zoals eerder gezegd, op de LP neemt Autobahn een volledig kantje in, dus het aandeel in de score is gewichtiger.

EVANSHEWSON
Deze elpee is slechts langs één kant grijs gedraaid, nl daar waar Autobahn op staat, dus op kant 1.
De rest is te verwaarlozen, maar Autobahn is dan ook zo speciaal, betoverend en mooi... en kent zijn gelijke niet in de popmuziek.
Het is een film die zich voor je afspeelt.
Wir fahren fahren fahren auf der Autobahn... je moet er maar op komen !
Was en ben nog steeds betoverd door deze melodie !

EVANSHEWSON schreef:
Het is een film die zich voor je afspeelt.
Wir fahren fahren fahren auf der Autobahn... je moet er maar op komen !
Was en ben nog steeds betoverd door deze melodie !

Heb erover nagedacht.
Wat mijn beoordeling betreft dan...

1 sublieme kant is een halve goede elpee.

Aan de tweede elpeekant heb ik nooit iets gevonden,

dus dat wordt helaas 2.5 sterren voor de titelsong dan maar
(die op zich natuurlijk meer waard is, maar de belabberde tweede kant haalt alles naar beneden !)

** 1/2

avatar van sinterklaas
Leuk album. Het 22 minuten duurende autobahn is de uitschieter.

avatar van Weirdo Wizzy
Ik heb hem een keer gedownload. Ik vond dit wel heel erg gedateerd klinken hoor

tangmaster
Pracht plaat van begin tot het eind, en doorspekt met veel humor. Gewoon een echt klassieker.

avatar van Gerards Dream
Ben het helemaal eens met tangmaster. Vaak wordt beweert dat duitsers geen humor hebben, maar dit album bewijst het tegendeel. In de vele berichten over dit album wordt gemeld dat kant 2 wat tegenvalt. Daarmee ben ik het niet eens mee. De tracks die op deze kant staan klinken zo als ze heten, en daarmee zijn ze erg beeldend. Luister deze kant eens in het donker en geniet van een huiveringwekkend schouwspel.

avatar van berwt
1,0
Net als Nevermind... van de Sex Pistols vind ik dit ondanks zijn belang voor de geschiedenis van de popmuziek geen goed album. Niet slecht, maar ook niet echt de moeite om aan te schaffen:

tangmaster
berwt schreef:

Dat is nou jammer want dit album is de start van de volledige ontwikkeling van wat men nu techno noemt.

avatar van Gerards Dream
berwt schreef:

Het sterren aantal van jou begrijp ik niet. Drie sterren is voor mij net een voldoende en daarom begrijp ik de opmerking niet over dat je geen moeite hoeft te doen om dit album aan te schaffen. Als het echt zo erg was geweest had dan minder sterren gegeven in dit geval. Nu beweren bericht en waardering tegenstrijdigheden, wat de geloofwaardigheid niet ten goede komt. Voor mij mag je gelukkig een eigen mening hebben, maar spring er tenminste consequent mee om.

avatar van berwt
1,0
@tangmaster: je bevestigt wat ik zeg: dit album heeft een niet te onderschatten belang voor de verdere geschiedenis van de dancemuziek. Desondanks vind ik het kwalitatief niet super.
@Gerards Dream: Drie sterren is voor mij ook net een voldoende, vandaar dat ik zeg dat ik het geen slecht album vind. Als ik echter alles wat een voldoende krijgt moet kopen ben ik vlug blut. Vandaar vind ik dit niet de moeite om aan te schaffen. Ben ik nog te gul met mijn sterren of moet ik meer cd's kopen?

Harald
Dit album komt vandag inderdaad een beetje redelijk gedateerd over maar gezien in de tijd is een bijft het een van de richtingszijzende platen aller tijden

Wir fahr'n fahr'n fahr'n auf der Autobahn

Weisse Streifen, gruener Rand

Jetzt schalten wir ja das Radio an
Aus dem Lautsprecher klingt es dann:
Wir fah'rn auf der Autobahn

Die tekst ; gewoon machtig! Dit nestelt zich in je hoofd en raakt er gelukkig nooit meer uit! Lang Leve Kraftwerk !