Dr. Dre - 2001 (1999)

met Snoop Dogg

5. Big Ego's (3:58)

6. Xxplosive (3:35)

met Hittman, Kurupt, Nate Dogg en Six-Two

7. What's the Difference (4:04)

met Xzibit en Eminem

8. Bar One (0:50)

met Traci Nelson, Ms. Roq en Eddie Griffin

9. Light Speed (2:40)

met Hittman

10. Forgot About Dre (3:42)

met Eminem

11. The Next Episode (2:41)

met Snoop Dogg

12. Let's Get High (2:27)

met Hittman, Kurupt en Ms. Roq

15. Murder Ink (2:28)

met Hittman en Ms. Roq

16. Ed-Ucation (1:32)

met Eddie Griffin

17. Some L.A. Niggaz (4:25)

met DeFari, Xzibit, Knoc-Turn'al, Time Bomb, King T, MC Ren en Kokane

met Knoc-Turn'al en Hittman

22. The Message (5:29)

met Mary J. Blige en Rell

T37king schreef:
The Wash Welk album is da?
The Wash Soundtrack

2pacfan4life
Al die negatieve reacties.
Dit is juist 1 van de dopeste albums ooit.
De beats zijn echt van een ongekend niveau (nog beter dan die van The Chronic) en de lyrics vind ik ook niet slecht, alleen klopt et wel dat het gaat vervelen.
Het klopt dat het alleen maar over seks, wiet en geweld gaat, maar het klinkt wel goed en daar gaat het toch om bij muziek!
verder vind ik de gastartiesten ook goed, Snoop, Eminem, Kurupt (die zwaar wordt onder gewaardeerd) Hittman en Nate dogg die echt kk goed kan zingen.

Vooral Xxplosive vind ik geweldig.
Die beat is egt ziek en als Nate gaat zingen wordt et helemaal wreed.
Verder zijn

Forgot About Dre
The Next Episode
Housewife
Bang Bang

echt van een zeer hoog niveau.

BTW Pause 4 Porno vind ik eg geweldig in een keer zo'n track er tussen.

^^^^
Toen ik jouw leeftijd had, had ik precies dezelfde mening over dit album.
Nu vind ik het wack en redelijk overschat.

Feeder
^^^^
Toen ik jouw leeftijd had, had ik precies dezelfde mening over dit album.
Nu vind ik het wack en redelijk overschat.

Bwa, ik vind het nog steeds goeie muziek. Trouwens, wanneer is iets overschat hé? Allemaal maar relatief.

Feeder schreef:

Dit album is overschat omdat dit wordt beschouwd wordt als een of andere klassieker en overal wordt opgehemeld. En evenwaardig en soms zelfs beter beschouwd als The Chronic terwijl dit album daar totaal niet aan kan tippen...
Tekstueel stelt dit album nauwelijk iets voor, enkel op sommige nummers kan het mij mss nog wel tekstueel boeien. Qua beats zit dit album wel snor maar toch vind ik sommige beats iets te commerciëel klinken...

Social_Mask
Maar commercieel is toch niet gelijk aan slecht? Ik vind die beats hier toch best lekker. Wellicht niet veel vernieuwends, maar ik kan er wel van genieten.

Social_Mask schreef:

Commerciële Rap is gelijk aan : gemakkelijke teksten met eenvoudige rhymes en beats die een meer "Pop-richting" hebben zodat iedereen de rhymes kan begrijpen. Het is zo gemaakt dat het voor alle doelgroepen geschikt is zodat het veel geld oplevert...
En dat vind ik nu niet altijd even goed...

CaliLove schreef:

...en evenwaardig en soms zelfs beter beschouwd als The Chronic terwijl dit album daar totaal niet aan kan tippen...
Tekstueel stelt dit album nauwelijk iets voor...

The Chronic (1992) wel dan?

KSPR
The Chronic had tenminste nog goede beats.

FunkyMonk schreef:

The Chronic (1992) wel dan?

Tekstueel vind ik dat album beter als dit ja, en qua beats zeker. Plus Snoop Doggy Dogg had een vette flow op al die tracks daar.

avatar van Timo710
Naja, je moet het zo zien van de commerciële hiphop is dit het hoogtepuntje, dus het beste in die stijl, teminste, als je het mij vraagt.

Timo710 schreef:
En als je het aan mij vraagt Groot gelijk!

CaliLove schreef:

Ja, dat klopt wel, the chronic heeft gwn veel meer charme. Maar tekstueel vind ik het zowat even inhoudloos.

eazyfan
Vind ik niet, The Chronic en deze verschillen op lyrisch vlak, The Chronic was echt meer gangsta rap, op 2001 hoor je daar bijna niks meer van terug, Dre gaf ook toe geen "G" meer te zijn, hij ging ook wat inhoudelijk dieper met tracks als: Forgot About Dre en The Message. De party-tracks heeft hij natuurlijk behouden enzo, lijkt me maar normaal. Maar even inhoudloos zou ik het zeker en vast niet durven noemen.

veelste sick album!

eazyfan schreef:

Beide albums VERSCHILLEN wel op lyrisch vlak, in die zin dat idd The Chronic ('92) wat meer gangsta was, maar je kan toch niet ontkennen dat beide albums bitter weinig inhoud bevatten? (zoals vele andere westcoast-albums trouwens)
By and large, It's all about shootin' up snitches, smokin' indo & gettin' pussy, bwoy

Raekwon the chef
and ridin on chrome

avatar van Monkeypriest
Vind ik echt een goed album, je mag zeggen wat je wil, dit is in zijn soort echt goede hiphop...

avatar van VforVictor
hey en wat houd the hood in dan??? bitches, cash & gangsta's laten we dat niet vergeten

avatar van jellylips
Samen met Eminem's Marshall Mathers LP het enige rap album wat me ooit heeft weten te boeien. Zo triest ben ik als het om rap gaat, ik zal er toch eens een keer in proberen te duiken...

Cath schreef:
Ik heb nooit gezegd dat ik niet van sentimentele liedjes houd, het gaat erom dat ik het een mislukt nummer vindt, en past ook niet bij de rest van het album. En nu ben ik oppervlakkig? Tja..

Daar heeft hij gelijk in, waarom Dre nou een gangsterfilm op cd zet en dan afsluit met zo'n nummer is me een raadsel, misschien bedoelde hij ermee dat na al die guns, bitches en weed ook nog een happy end is...

Al met al vind ik het maar een matige cd, heel eentonig qua lyrics, nou ben ik niet degene die diepe dingen zoekt in een gangstarap-plaat, maar ik stoor me er mateloos aan, en dan nog te bedenken dat Knoc-Turn'al en Hittman bijna alles geschreven hebben voor Dre...

Hij schrijft zijn eigen teksten niet, jat heel veel melodietjes en geeft de mensen die voor hem produceren nooit de credits die ze verdienen, ik vind Dr. Dre een overschatte rapper/producer.

Eigenlijk kun je hem geeneens een producer noemen want hij laat anderen producen en dan mixt hij alles in elkaar. Op The Chronic die hier zo geliefd schijnt te zijn is bijna alles geproduceerd door Daz Dillinger (That Nigga Daz toen nog) en Warren G, nooit hebben zij de credits gekregen die ze hiervoor verdienden.

Maarja, ik dwaal af, 3 sterren, soms eentonig maar deze cd toont ook de talenten van Hittman en Knoc-Turn'al, die beiden geflopt zijn nadat ze hier hoge verwachtingen creëerden. Lekkere beats ook, alleen jammer dat het allemaal niet zo orgineel is...

avatar van thomzi50
Dr.Dre heeft Daz Dillinger toch geleerd om te produceren? Ik heb in verscheidene boeken gelezen dat Daz Dillinger toen hij bij Death Row kwam niks van produceren wist/kon.

avatar van Madill
een echte classic iedereen die hiphop luisterd moet dit album in bezit hebben naar mijn mening

Raekwon the chef
Madill schreef:

nou, liever niet

Feeder
Raekwon the chef schreef:

nou, liever niet

U neemt me de woorden uit de mond.

thomzi50 schreef:

Ja, en zodoende heeft Daz al aardig wat deuntjes in elkaar gezet toen, onder Dre's begeleiding, die Dre dan gebruikte voor The Chronic zonder credits te geven.

Vooral Warren G vind ik zwaar ondergewaardeerd vandaag de dag. Als mensen wisten wat voor rol hij had gespeeld bij The Chronic en in mindere mate Doggystyle, dan zouden mensen hem wel meer waarderen denk ik.

avatar van hiphopdontstop
zalige beats op dit album, hopelijk kan Detox dit album evenaren qua beats, maar dat zal aardsmoeilijk worden denkek ik

Mezelf
Detox zal nooit een album evenaren, Dre is een andere weg ingeslagen met (vaak) live-instrumenten en experimentele beats, ik vind het niet echt mijn ding maar af en toe heeft hij wel lekkere nummers.

Op de albums uit 2006 en 2007 van o.a. Jay-Z, Snoop Dogg, Young Buck en 50 Cent is zijn nieuwe stijl te horen, dat is geen 2001-stijl hoor.

avatar van thomzi50
Nee maar experimenteel hoor ik er toch niet echt in, ook geen live-instrumenten.

avatar van Reijersen
Veel van de nummers op dit album bevallen mij meer als de nummers op The Chronic, maar als geheel had het wel anders gekund. Veel nummers en overbodige skits hadden best weggelaten mogen worden.
Verder zit er wel de nodige humor in en zijn veel producties aardig cool.

3,5 ster.