Nas - Untitled (2008)

Alternatieve titel: Nas

Label: Def Jam

1. Queens Get the Money (2:16)
  2. You Can't Stop Us Now (3:09)

met Eban Thomas en The Last Poets

3. Breathe (3:39)
  4. Make the World Go Round (3:49)

met Chris Brown en The Game

5. Hero (4:04)

met Keri Hilson

6. America (3:56)
  7. Sly Fox (4:03)
  8. Testify (2:50)
  9. N.I.G.G.E.R. (The Slave & the Master) (4:36)
  10. Untitled (2:51)
  11. Fried Chicken (2:50)

met Busta Rhymes

12. Project Roach (1:48)

met The Last Poets

13. Ya'll My Niggas (4:15)
  14. We're Not Alone (5:44)

met Mykel

15. Black President (4:55)

met Johnny Polygon

16. Like Me * (3:47)
  17. Proclamation * (0:59)
Nas is back!

Ik ga niet meegaan in de oeverloze discussies over de puurheid van de muziek en speciefiek 'Untitled'. Soms is het tof om de purist uit te hangen en muziek als een 'kunst' te analyseren maar voor mij moet vooral om gevoel gaan. Ik vind dit gewoon en super vet album en het heeft bij mij de laatste 2 weken bijna op autorepeat gestaan.

Ondanks de paar mindere tracks (zoals idd de tracks Chris Brown en Mykel) na, klopt dit album voor mij volledig, zowel muzikaal als 'conceptueel'.
(en zeg nu zelf: hoeveel albums zijn er echt foutloos van de eerste tott de laatste track... niet vergeten dat Nas er al zo één op zijn naam heeft staan)

Ja, hij heeft mindere albums gemaakt en need, dit is geen nieuwe illmatic maar zoals Mezelf zei: Nas is gewoon geëvoluuerd en maar met zijn skills, visie, passie en catalogue is hij voor G.O.A.T. ...

(maar ik ben dan ook een niet zo objectieve Nas fan)

BX-ELa schreef:
Op HHV.de kun je het album bestellen voor € 16,95 incl, T-shirt & A2 Poster.

Misschien een leuk nieuwtje voor de fans onder ons.

Ik krijg hem maandag of dinsdag in huis

Dat is zeker een gaaf t-shirt man en nog voordelig ook, maar ik vertrouw dat allemaal niet zo goed

'State Of Mind' schreef:

Als je bij betaling een "https://..."; adres krijgt is het 100% betrouwbaar. Ik zie eigenlijk geen reden om zo'n site als dit niet te vertrouwen. Laat je kans niet glippen door zoiets. Ik koop mijn spul ook altijd via internet.

Site is zeker te vertrouwen, heb er vaker vinyl besteld

Mooie prijs voor de cd en die extra's zijn gewoon vet

Site is zeker te vertrouwen, heb er vaker vinyl besteld

Mooie prijs voor de cd en die extra's zijn gewoon vet

Zozo, dat is wel een laag cijfer als je naar je top 10 kijkt?

Urbanoetang schreef:

Zozo, dat is wel een laag cijfer als je naar je top 10 kijkt?

bedoel je de 3,5 voor dit album?

avatar van Stapler
BX-ELa schreef:

bedoel je de 3,5 voor dit album?

Lijkt mij duidelijk.

avatar van Urbanoetang
Ik zag net dat je nummer 5 slechts een 4 kreeg. Dus laat maar zitten.

Heb het album en het shirt binnen.. de A2 poster zat er alleen niet bij.. Even een mailtje richting HHV..

America vind ik tot nu toe het vetst, vet zangetje, toffe strings en een relaxte beat.

N.I.G.G.E.R. & Hero klinken ook vet al heeft Hero wel een naar commercieel randje.

De rest moet ik wat vaker horen, vind er nog weinig aan tot nu toe..

Misschien dat ik 3,5 toch nog iets te hoog vind..

3 out of 5 is ook een voldoende

avatar van Raul
Waarom heeft Nas Be A Nigger Too eigenlijk niet op het album gezet? Vind ik wel een goed nummer.

Verder moet ik nog steeds wennen, heb het album nog steeds maar vijf keer gehoord ofzo omdat ik telkens zin in andere muziek heb. Ofwel een groeier, ofwel niet echt aan mij besteed dus. Omdat het Nas is geef ik het album zeker wel een 2e en eventueel een 3e kans dus ik ga nog een aantal keer heel goed luisteren.

Tot nu toe springt geen enkel nummer er echt bovenuit voor mij, ik hoor geen bangers of anthems a la Made You Look, Nas Is Like etc.

Raul schreef:

Ik denk dat Hero, Make The World Go Round en Fried Chicken de uitschieters van dit album zouden moeten zijn. De laatste gaat nog wel, maar dat geldt niet voor de eerste 2.

avatar van Kos
Kos
Hero suckt wel enorm anders.

Tyn
Nou ik heb het album eindelijk binnen (besteld op ebay voor 12 euro:))
En ik heb het n eerste luister beurt gegeven.
Ik krijg er een dubbel gevoel van. Nas rapt meer geinspireerd dan op eerder albums, dat heeft vast te maken met zijn boodschap. Kennelijk is ook besloten om die boodschap dan ook maar zo toegankelijk en radio vriendelijk de wereld in te schieten.
Dus wat mij betreft: goede flow en teksten! 4* maar matige beats 3* (ik hoor bijna geen basdrums en de middenfrequenties zijn beetje oververtegenwoordigd, typisch radio geluid). De muziek klinkt regelmatig pop-achtig en dat stoort mij een beetje.
Qua beats vind ik dit persoonlijk een van Nas' slechtste albums en voor de beats luister ik dan liever naar bijv. "It was Written" "I am" "Lost tapes" en ja "Illmatic" natuurlijk.
Wat de raps betreft doet Nas er een schep bovenop op dit album.
Ik blijf bij mijn 3,5*
En hoop vor een volgend album op een minder commercieel geluid en producers die hiphop produceren en geen pop-tracks.
Nou, waar blijft The C of Tranqulity?!

avatar van Raul
Misschien UrbanOetang, maar dan is het jammerlijk mislukt...
The World Go Round vind ik echt slecht, die andere twee nummers zijn wel lekker maar niet echt die anthems die door je boxen knallen.

The World Go Round vind ik ook een slecht nummer

avatar van thomzi50
Het is niet realistisch om van Nas nog een Illmatic te verwachten. Die tijden van ongedwongen en vitale straatpoëzie over rauwe oldschoolbeats zijn al lang en breed voorbij. Wel is Nas iemand bij wie vandaag de dag nog steeds op kwaliteit mag worden gerekend. Misschien niet omdat hij de laatste jaren zo veel gepresteerd heeft, maar wel omdat hij al pakweg vijftien jaar laat zien een van de meest kundige rappers in de scene te zijn.

Vanuit dat oogpunt is Untitled, zeker als je al het gedoe om de beladen oorspronkelijke titel in acht neemt, wat teleurstellend. Het is niet zo dat Nas tekstueel alleen maar open deuren intrapt, maar hij weet helaas zijn gevoelens over (de positie van zwarten in) de huidige Amerikaanse maatschappij slechts sporadisch echt gevoel mee te geven. Het klinkt te vaak wat verplicht: te veel verplichting, te weinig oprechtheid. Zo herhaalt hij bij Breathe het wel erg simpele “In America you’ll never be free//Middelfingers up, fuck the police” continu, en zingt Mykel het wel erg weinig subtiele refrein bij We’re Not Alone (“We’re not alone, we’re not alone ooh, we’re not alone, we’re not alone ooh).

Dit refrein wordt bovendien op een overdreven manier gezongen, waardoor alle kracht, als die er al was, onmiddellijk wegebt. Gezongen soul- en r&b refreinen komen sowieso vaak terug op Untitled. Gelukkig wordt het nergens zo over de top als bij Mykel; wat heet, soms heeft het zelfs een duidelijke meerwaarde voor de muziek. Een uitstekend voorbeeld hiervan is America, waar een weemoedige vrouwenstem alleen door het woord “America” te herhalen Nas’ verhaal een broodnodige, realistische en tegelijkertijd droevige klank verleent. Dit verhaal heeft vooral betrekking op het gedachtegoed en de wensen van Nas, die zijn vaderland een oproep doet wakker te worden. Want dat is nodig, betoogt Nas in vrijwel alle nummers op dit negende soloalbum. In zijn visie op Amerika staat, uiteraard – dat moet ook wel als je zegt dat het album éigenlijk Nigger heet – de (achtergestelde) positie van zwarten in deze maatschappij centraal.

Interessante thematiek, maar helaas klinkt Nas zoals gezegd vaak meer verplicht dan oprecht. Het is vast en zeker gemeend, maar vaak lijken de teksten toch wat te simpel en klinkt het daardoor te veel op de automatische piloot. Jammer, want rappend oogt Nas bij vlagen gretiger dan hij de laatste jaren heeft gedaan. Op Sly Fox bijvoorbeeld geeft hij een robuuste gitaarproductie van dead prez-lid stic.man haar verdiende glans met een verhaal over, zoals de titel al een beetje doet vermoeden, zaken die zich afspelen in de Amerikaanse mediawereld – en dan natuurlijk vooral bij de zender Fox.. De relatie tussen president Bush en Fox, presentator Bill O’Reilly (met wie Snoop Dogg ook al in de clinch lag bij onze eigen Jensen), maar ook zaken als MySpace en Universal worden in dit nummer aangekaart. Veel beter wordt het niet: een felle Nas, scherpe instrumentatie en een boeiende tekst.

Helaas bereikt Nas dat niveau op Untitled maar zelden. Dat ligt niet alleen aan de inhoud. Vaak zijn de beats wat flets en iets te weinig origineel, zoals de Cool & Dre-productie Make The World Go Round. Ook het samplegebruik laat soms te wensen over: bij de titeltrack (een stic.man-productie) is de stemsample nog effectief ter ondersteuning van de vitale drumpartij en gevoelige strijkers, maar bij slotnummer Black Presidents gaat het helemaal mis. De beat van Mark Batson bestaat uit tromgeroffel dat een beeld van marcherende soldaten oproept, terwijl niemand minder dan 2pac zegt dat we niet klaar zijn voor een zwarte president. Nas’ raps kunnen dit schrijnende gebrek aan originaliteit niet compenseren, wat het nummer, dat eindigt met aankondiging dat Barack Obama tot nieuwe president gekozen is, een sof in plaats van een apotheose.

Datzelfde geldt in mindere mate voor Untitled. Het album bevat aardige momenten, dat moet gezegd, maar over het algemeen biedt het toch een stuk minder dan gehoopt en eigenlijk ook dan verwacht. Naast inhoudelijk eenzijdig komen de teksten van Nas meer over als verplichte publiciteitspraat dan maatschappijkritiek rechtstreeks uit het hart. Productioneel is het niet gek , maar zijn we het binnen een paar weken weer vergeten. Rappen kan Nas nog steeds, maar dat is al lang niet genoeg meer. Untitled is alle heisa niet waard gebleken.

Bron: Hiphopleeft

Quote:

"..maar bij slotnummer Black Presidents gaat het helemaal mis."

Ik vind dit juist een van de betere tracks en goede afsluiter van het album. Dit is een van de weinige beats die nog een beetje oldskool klinkt. De tupac sample vind ik goed gekozen. En ik waardeer het feit dat Nas Obama steunt.

avatar van Golden_Bird
Toppers vind ik nu toch wel Queens get the money, Fried Chicken, Black President en You Cant Stop Us Now.

Hero blijft naar mijn mening de beste track op dit moment, heerlijk dat ie constant word bekeken op YouTube ® zodat Lil Weezy eventjes op zijn plaats wordt terug gezet!

3.5 ***,*****

Cover is trouwens jammer dat nas schuin staat,

avatar van Woltertjes
Goed album met veel fijne nummers. Nas doet het nog altijd goed naar al die jaren.

Tyn
Ik snap het niet. Premo had ook best een paar radio vriendelijke beats kunnen produceren. Hij vraagt dan wel zo'n 30.000 per beat ,maar dat kan Jay-Z best betalen.
Waarom moeten die producties zo "goedkoop" klinken?
Toch klinkt het album wel lekker, maar bij Nas wil ik gewoon een productie van hoge kwalititeit en dat verdient hij ook.
Productie klinkt lekker, maar blijft matig.
Nou ja..accepteren maar..

avatar van Golden_Bird

Ben blij dat die er niet op staat :O

avatar van 'State Of Mind'
''Testify'' & ''we're not alone'' zijn ook echt goede tracks!
''Testify''vind ik echt heel erg relaxed.
en bij ''we're not alone'' vind ik de lyrics heel sterk.

Lesley079
Geweldig album!!!

Fried Chicken en Hero zijn geweldige nummers!!!

5* !!!!!!!

Heb het album nu vaak genoeg gedraaid om echt een mening te kunnen geven over het geheel.. Heb mn 3,0 veranderd in en 3,5 want er staan toch wel een aantal vette tracks op.

America blijft voor mij het vetste nummer van de cd, hier krijg ik echt geen genoeg van.

Sly Fox vind ik ook heel erg vet, stoere productie..

Hero & NIGGER vond ik al cool alleen blijf ik in Hero dat commerciele randje een beetje naar vinden..

Fried Chicken, Untitled en You Can Stop Us Now zijn lekkere nummers die ik steeds meer waardeer en luister (geen klappers/classics maar zeker te doen).

Breathe, Make The World Go Round, Y'all My Niggas vind ik echt verschrikkelijk, te R&B achtig..

We're Not Alone & Black President heb ik niet zoveel mee, beide wel een leuke hook opzich..

Relax
Ik verhoog naar 4.0, ik luister dit album zo vaak.. ik lijk wel een fan.

hahaha echt grappig Relax wat meerdere luisterbeurten kunnen doen

Ik herinner me jouw eerste reactie nog goed;

'' Klote album, mischien wel slechter dan Nastradamus ''

van super-negatief naar super-positief

avatar van Antie
Moet toegeven toen ik het gemiddelde zag van dit album dacht ik dat het serieus ging tegen vallen.
Maar na het album 2 maal te beluisteren vind ik wel dat het gemiddelde toch wel wat te laag vind.
Als je dit album onder de 3,5 sterren moet geven.
Dan mag je 3/4 van alle hip-hop dat nu uitkomt onder het gemiddelde van "nas - untitled" geven

Relax
'State Of Mind' schreef:
hahaha echt grappig Relax wat meerdere luisterbeurten kunnen doen

Ik herinner me jouw eerste reactie nog goed;

'' Klote album, mischien wel slechter dan Nastradamus ''

van super-negatief naar super-positief

Ik heb dat echt veelste vaak gewoon.

avatar van Game
Een van de betere albums van dit jaar. Vind m zeker beter dan Hip Hop Is Dead.

Mooie boodschappen, goeie beats (niet gewend van Nas) en goeie gastartiesten. Zelfs Chris Brown is goed te pruimen.

Hero, Testify, America en Black President zijn mijn favo's.

Ik ben erg benieuwd waar dit album te koop is want bij mij in de buurt is ìe nog niet te krijgen.

Zowel de Free Recordshop als de van Leest en de Musicstore hadden hem nog niet binnen.