Oasis - Dig Out Your Soul (2008)

Label: Big Brother

1. Bag It Up (4:39)
  2. The Turning (5:05)
  3. Waiting for the Rapture (3:03)
  4. The Shock of the Lightning (5:02)
  5. I'm Outta Time (4:10)
  6. (Get Off Your) High Horse Lady (4:07)
  7. Falling Down (4:20)
  8. To Be Where There's Life (4:34)
  9. Ain't Got Nothin' (2:15)
  10. The Nature of Reality (3:48)
  11. Soldier On (4:49)
  12. Lord Don't Slow Me Down * (3:18)
  13. The Turning [The Jagz Kooner Remix] * (4:52)
  14. Boy with the Blues * (4:40)
  15. Falling Down [The Chemical Brothers Remix] * (4:27)
  16. The Shock of the Lightning [The Jagz Kooner Remix] * (6:40)
  17. I Believe in All * (2:41)
  18. The Turning [Alternate Version #4] * (4:57)
  19. Waiting for the Rapture [Alternate Version #2] * (3:01)
  20. The Shock of the Lightning [Primal Scream Remix] * (4:25)
avatar van Lennonlover
frankieman schreef:
Ik liet vandaag dit album horen aan een vriend van me, een overtuigd Oasishater. Bij elk album komt hij weer met hetzelfde verhaal, "het is elke keer maar hetzelfde truukje dat ze doen".

Na het luisteren vond hij het album niets(hoe onverwacht), het enige nummer dat hij goed vond was TSOTL. En als er van dit album nu één nummer is dat typisch Oasis is dan is het dat nummer wel.

Ik vind Bag it Up toch meer Oasis dan Shock of the Lightning maar soit, ik snap wat je bedoelt.

Kosinski schreef:
Weer eens een aardig album van Oasis, mooie composities, maar de verassing is er toch wel af. Opwindend is het al helemaal niet meer........

Je moet 'm natuurlijk wel hard aanzetten, dan is het opwindend zat!

avatar van sjaakus
echt geweldig dat die gasten gewoon nog een goeie plaat maken. hits als wonderwall en morning glory zitten er niet meer in. Maar dit album proeft naar nog meer hehehe.

3.0 3.2 als dat kon

avatar van Frank Langeweg
Er is veel geschreven en gezegd over de heren van Oasis. Bandleden komen en gaan, platen wisselen van kwaliteit sinds 'Morning Glory'. De haters zullen blijven haten en de liefhebbers zullen ondanks dat het soms wat moeilijk was toch wel blijven liefhebben. En als 'Don't Believe The Truth' al weer een schot in de goede richting was dan is 'Dig Out Your Soul' weer echt een reden voor de liefhebbers om LIEF TE HEBBEN!
En een echte goede (comeback) plaat (a la Def. Maybe of M.Glory) zou er best wel eens in kunnen zitten. Tot die tijd moeten we het met dit heerlijke werkje doen. En als je deze band niet 'digt', dan moet je Oasis gewoon links laten liggen. Maar let op: je zal hun namen en muziek nog jaren blijven horen! En dat is the nature of reality!

Wolfgang1975
Dit is werkelijk een fenomenale plaat. Ik had niet gedacht dat ze dit nog in zich hadden na de twee voortkabbelende voorgangers (Heathen Chemistry en Don't Believe The Truth). Het kostte mij de nodige moeite om mijn drie favoriete tracks te selecteren omdat de plaat wat de songs betreft geen minpunten kent, alhoewel ik het jammer vind dat Loudmouth Noel zich wel erg veel zangpartijen heeft toegeëigend. Dit neemt echter niet weg dat dit de beste Oasis plaat is sinds Morning Glory, stiekem vind ik hem zelfs de beste Oasisplaat ooit! Niet in de laatste plaats omdat de baspartijen van de eerste drie albums niet in de schaduw mogen staan van degene op dit album.

avatar van Gleto
Dit is toch wel een klapper van een plaat hoor! Ik wachtte af, luisterde, moest wennen, maar hij is toch wel enorm goed. Toppers als I'm outta time, bag it up en the turning. Enige minpuntje vind ik toch echt (get off your) high horse lady. De nummers I believe in all en the boy with the blues op de extra cd van de vinyl box zijn ook niet verkeerd!

4,5 *

avatar van blonde redhead
Ik vraag mij echt af of deze cd zo'n beoordeling gehad had als hij niet door Oasis gemaakt was. Het is een cd die al snel weggelegd zou worden omdat er niet veel bijzondere nummers op staan. Maarja als je deze gaat vergelijken met voorgaande cd's is het een veruitgang en puur om dat feit zou iedereen het wel een goede cd vinden. Sluit ik me dus niet bij aan maar om jullie te pleasen stem ik niet op deze cd.

avatar van BenZet
blonde redhead schreef:

je hoeft mij niet te pleasen hoor, doe ik bij Ok Computer ook niet!

avatar van frankieman
Men vind het goed omdat ze het een goeie plaat vinden. Oasis is nu niet bepaald een band die bij de grote massa op veel sympathie kan rekenen en dus vind ik het een nogal loze veronderstelling dat DOYS alleen een hoge beoordeling krijgt omdat hij van Oasis is.

Sterker nog ik denk dat de plaat hoger zelfs nog hoger zou scoren als hij niet van Oasis geweest zou zijn omdat er altijd wel stokvaste Oasis haters zijn die alles maar dan ook alles wat met Oasis te maken heeft zonder enige vorm van beargumentatie de grond in boren.

avatar van douwens
frankieman schreef:

Helemaal mee eens, daarbij is de beoordeling van de meeste albums van Oasis nou niet wat je zegt extreem hoog hier op musicmeter. Bij sommige albums is een lage beoordeling eigenlijk ook wel terecht, maar bij een Dig out your soul lijkt me dat van niet!

Het blijven suffe lui. Innovatief zijn ze totaal niet in ieder geval. Als dat wat opleverde, dan hoorde je mij niet klagen. Maar ik kan de nummers amper van elkaar onderscheiden.

Wolfgang1975
@ xillix: Meen je dat nou echt? Ik vraag mij af of je wel goed geluisterd hebt. Deze kritiek zou ik terecht vinden bij veel andere Oasis albums, maar hier kan ik deze niet plaatsen. Welke nummers van dit album vind je op elkaar lijken?

avatar van Frank Langeweg
Enjoy it when you like it
Leave when you don't...

Wolfgang1975 schreef:

Misschien blijft het nog steeds een teleurstelling en kan ik er over een jaar beter naar luisteren maar het vorige album 'Dont believe the truth' vond ik stukken fijner om naar te luisteren. Dat kwam stukken dichter bij een beatle sound. Toen kreeg ik echt het idee dat als het ze het niveau wat meer omhoog zouden krikken, of er meer aandacht aan zouden besteden ze het beste album kunnen maken die ze ooit voor ogen hadden.
Op dit album staat veel meer 'been there, done that' nummers op. Het komt ontzettend inspiratieloos over terwijl een nummer zoals 'Let there be love' of 'Love like a bomb' ook een bekende weg is maar de bloemetjes in de berm nog lang niet zijn uitgebloeid.

Wolfgang1975
Ik moet je zeggen dat je je mening uitstekend verwoordt, maar ik vond eigenlijk het vorige album hartstikke vlak klinken. Maar goed, dat is het mooie van muziek; we hoeven niet allemaal hetzelfde mooi te vinden!

tondeman
In een interview in Mojo zegt Noel dat "High Horse" en ''Aint Got Nothin'' eigenlijk bedoeld waren als b-kantjes, maar omdat Liam tussen de opnames door ging trouwen zijn de 2 nummers die eigenlijk erop hadden moeten komen nooit afgemaakt
Een van die nummers beschrijft Noel als ''an epic Champagne Supernova song with backwards Are You Experienced-type rhythms''

tondeman schreef:

Klopt.....Die Liam kan ook zo onprofessioneel zijn, al vind ik het wel vreemd. Wat maakt het uit als je een week langer aan een album werkt. Het ging namelijk maar om 2 nummers: Come on it's alright en I wanna live in a dream in my record machine ( hier refereerde Noel aan).

Deze nummers schijnen zo goed te zijn dat ze besloten hebben om het te bewaren voor een volgend album!

avatar van frankieman
Als ze dan ook eindelijk Stop the Clocks eens uit gaan brengen, zo'n prachtig nummer maar we moeten het nog altijd met een uitgelekte demo doen

tondeman
Ja, ik snap het ook niet goed. Drie jaar de tijd om een plaat op te nemen en dan alles in een paar weekjes doen . Noel zal sowieso wel geen zin hebben gehad om record machine goed te krijgen en het zo afschuiven op Liam (of iets dergelijks onbenulligs, zie ze er wel voor aan )
Had inderdaad al zo'n vermoeden dat ie record machine bedoelde. Dat belooft nog wat, alhoewel, misschien (mocht ie hem op de volgende plaat zetten) dan weer een let there be love scenario, een nummer waarvan ik de uiteindelijke versie niet goed uit de verf vind komen.. na ja als het maar een keer uitkomt.
Zelfde geldt voor Stop the Clocks, episch nummer, zelfs in de demo versie!

avatar van Olivia
Ik heb alleen nog Soldier On en The Shock of the Lightning gehoord. Toch wel twee hele goeie nummers....
Maar ben een beetje huiverig omdat dit album van Nu.nl toch een vrij slechte recentie kreeg. Niks nieuws onder de zon meldt men daar.
Maar nu ik het hier zo lees denk ik toch dat ik nog eens op onderzoek ga

Michael1992
Olivia schreef:

Niets nieuws onder de zon betekent niet automatisch slecht.

avatar van Frank Langeweg

Hier kun je overigens Stop The Clocks luisteren...

avatar van Olivia
Michael1992 schreef:

Niets nieuws onder de zon betekent niet automatisch slecht.

Nee, daarom. Ik vroeg me af of het de moeite waard was. En nou ja, het was niet alleen dat ze schreven dat het niets nieuws onder de zon was, maar de recensie in z'n algemeen was gewoon slecht.
The shock of...was volgens hen ook het enige nummer wat energy had en er eruitsprong.
Maar goed, ik ga nu de rest ook maar eens beluisteren.

De recensie van nu.nl op dig out your soul is ronduit belachelijk te noemen. En dat schijnt bij meer recensies van hun te zijn zie ook de reacties die op hun site staan over dig out you soul.
Mensen die zulke recensies geven kunnen beter een ander beroep kiezen misschien ergens waar ze wel verstand van hebben.

Ik heb het weer eens geprobeerd. Maar Oasis blijft totaal niet mijn ding. Ik hoor zelden iets in deze band waarvan ik het onder de indruk ben. Wonderwall is natuurlijk een mooi nummer, Lyla vond ik ook nog leuk. Maar de laatste twee albums zijn totaal niet aan bij besteed. Bovendien vind ik de zanger irritant ( en dan heb ik het niet over zijn persoonlijkheid). Jammer. Ik zal het verder ook niet meer proberen. Maar zie dit als mijn algehele Oasis cijfer.

NU.nl recensie:

Bij nu.nl kan elke "boerenlul" zijn of haar mening, foto's en nieuws kwijt. Denk dus niet dat dit iemand zijn baan is.

Jammer dat het allemaal weer zo negatief is. Het is zo makkelijk om een album zo snel af te schrijven. Mensen werken daar maanden of jaren aan, stoppen hun creativiteit, tijd, geld en hun hele hebben en houwen er in en dan wordt je zo afgeserveerd.
Natuurlijk kan lang niet alles je ding zijn...maar laat het dan voor wat het is en laat mensen die gek zijn op die band of artiest er mee aan de slag gaan...

avatar van forza_
Echt een prima album. Anders dan ik van Oasis gewend ben. Het mooie vind ik dat steeds iets anders me weer opvalt, en na het kijken van de DVD die ik bij de CD heb gekocht over het maken van de plaat is dat alleen maar meer geworden.

avatar van Lennonlover
Middelmaat. 3* zijn hier best op z'n plaats.

avatar van kevinvdb
Het album van 2008... samen met die van The Killers, Coldplay en Paul Weller. Een Oasis album zoals altijd: GOED! maar dan net iets anders (psychedelisch, bass-gedreven).

De werkelijk meesterlijke artwork maakt dit album af... zoals het hoort... dit is de reden om nog fysieke cd's te kopen ipv lege downloads!

Minpuntje: Soldier on (slechte afsluiter)

haveman
De eerste twee albums van Oasis vond ik alleraardigst. Omdat ik nog bijna geen albums uit 2008 heb beluisterd en toch mijn steentje wil bijdragen aan de top 2008 heb ik deze maar eens beluisterd.

Waarschijnlijk vinden de mannen zelf hun eerste twee albums ook erg goed, want ze doen nog steeds exact hetzelfde kunstje. Alleen dan minder goed.