Metallica - Death Magnetic (2008)

Label: Warner Bros.

1. That Was Just Your Life (7:08)
  2. The End of the Line (7:52)
  3. Broken, Beat & Scarred (6:25)
  4. The Day That Never Comes (7:56)
  5. All Nightmare Long (7:57)
  6. Cyanide (6:39)
  7. The Unforgiven III (7:46)
  8. The Judas Kiss (8:00)
  9. Suicide & Redemption (9:57)
  10. My Apocalypse (5:01)
  11. Hi Guy * (7:10)
  12. Neinteen * (7:34)
  13. Black Squirrel * (6:12)
  14. Casper * (8:14)
  15. Flamingo * (7:58)
  16. German Soup * (6:31)
  17. UN3 * (7:50)
  18. Gymbag * (7:55)
  19. K2LU * (9:30)
  20. Ten * (5:18)
avatar van Maximusic
Ok het is dus een als het ware alle geluiden zo hard mogelijk zetten zodat de muziek beter opvalt.
Ik snap dat het daardoor wat meer opvalt, maar inderdaad het klinkt toch gewoon vervelend, ik kan me weinig mensen voorstellen die dit mooier vinden.
Mischien moeten we albums met dit soort producties en slechte mixen en masterings maar eens massaal boycotten en dan maar hopen dat niet te veel van mn favoriete artiesten zich er aan wagen...
Ik ben ben nog steeds van mening dat Metallica een heel behoorlijk album gemaakt heeft maar dit is toch wel een smet er op...

Hoe dan ook, bij mij hoort de intro van Unforgiven 3 zich toch echt zachter aan dan pak em beet het middenstuk van All Nightmare Long...

Whatever, album klinkt lekker.

De productie en het blikken, holle (drum) geluid van St.Anger was al reden voor gezeur en wat al niet meer en nu zou het geluid van DM óók al niet goed zijn...

Ik vind het allemaal best.
Ben allang blij dat Metallica uberhaupt nog bestaat en dat ze anno 2008 nog met zo'n lekkere chansons op de proppen zijn gekomen.

Amen.

avatar van kaztor
Maximusic schreef:
En dan dat zo'n bekende producer als Rick Rubin dat dan niet doorheeft!

Rick Rubin is een ernstig overgewaardeerde producer, m.i.

geef mij maar (wat betreft hedendaagse producers) bv. Brendan O'Brien.
Veel dynamischer.

khonnor
Mister-D schreef:

natuurlijk klinkt de intro van unforgiven zachter....

ok, ik kan het misschien best illustreren met de wav forms van death magnetic en mop

hier (hier) zie je een duidelijk verschil, niet?

bron zijn beide mp3's, zelfde bitrate (320 kbps)

avatar van Nicholas123
khonnor schreef:
het album waar gans die loudness war mee begon was trouwens californication van de peppers. goed album, maar volledig naar de kloten geholpen door de compressie.

Niet toevallig ook geproduceerd door Rick Rubin. En toch kan ie het wel hoor. Blood Sugar Sex Magic, Reign in Blood. Die klinken gewoon uitstekend.

Ik heb de nieuwste Metallica nog maar 1 keer gehoord dus ik zal nog geen cijfer uitdelen.

Ik was echter toch WEER licht teleurgesteld.

Tuurlijk, het is in vergelijk met ST ANger beter.

Maar:
-ontzettend ongeinspireerde riffs
-een mager rockerig kut gitaargeluid (waar is die vette METAL gitaarmuur toch gebleven, die scheepshoorn van AJFA?)
-beetje geforceerd allemaal, 'we zijn eigenlijk ingekakte dozen maar we gooien toch de snelheid een tandje omhoog"
-geen enkel beetje agressie

Weet je wat het is?
Je kunt als Metallica zijnde wel:
-je oude logo weer aannemen
-weer ouderwets in E stemmen
-de tempo's opvoeren
-ineens weer met gitaarsoli strooien
-heel hard roepen dat er weer een MoP vibe heerst etc etc
Maar als er in de hartjes gewoon niet ECHT meer dat vuur leeft om vette strakke snelle agressieve metal te willen maken, als ze niet meer "hard" willen zijn, dan houdt het gewoon op helaas.

maar goed, ik zal hem nog diverse kansen gunnen en dan pas stemmen.
Het kan bijdraaien, niet?

miloz
Een jaar of vijf terug was ik idolaat van Metallica. Na een aantal jaren fulltime luisteren, was ik er toch een beetje klaar mee. Toen ik dit voorjaar Metallica op Pinkpop een subliem optreden zag geven en hoorde dat het nieuwe album uit zou komen, begon het weer te kriebelen. Gaandeweg kreeg ik door dat ik toch wel erg vaak naar metallica.com surfte. Vrijgegeven voorproefjes van nog geen dertig seconde draaide ik zwart. En nu is ie er: Death Magnetic.

Metallica weet bij elke nieuwe release te verbazen. Helaas is dat de laatste jaren zelden positief geweest. Het vorige album, St. Anger, dateert al weer uit 2003 en kende een matige productie met een volgens velen afschuwelijk drumgeluid. Vier jaar lang werkte Metallica met producer Rick Rubin aan de opvolger. Rubin moedigde de heren aan terug te keren naar hun geluid van de jaren tachtig. Op ‘Death Magnet’ hoor je veel dingen terug die Metallica in de jaren tachtig zo geliefd maakte: Monsterlijke riffs op hoge snelheid, pakkende refreinen en gierende solo’s. St.Anger kwam over als een stroeve plaat, gevoed door geforceerde agressie. Ook Death Magnetic barst van de agressie, maar klinkt veel organischer. De nummers duren helaas vaak wel weer te lang. Soms werkt Metallica te fragmentarisch. ‘The End of the Line’ en ‘Cyanide’ bestaan uit aan elkaar vast geplakte stukken en klinken niet als songs.

Een pracht stem heeft hij niet, maar James Hetfield zingt en schreeuwt voor het eerst in jaren weer eens vol overtuiging en kracht over dood en moord. Opener ‘That was just your life’ zet je meteen schrap en Hetfield laat je elke hoek van de kamer zien. Dit nummer had niet misstaan op albums als Master of Puppets en And Justic for All. Ook ‘The Judas Kiss’ en ‘All Nightmare Long’ behoren tot het beste werk van de band. Inventieve hooks en complexe songstructuren gaan hand in hand en toch klinkt het geheel ontzettend aanstekelijk. Kirk Hammet soleert er in die nummers weer hevig op los. Helaas verkiest hij snelheid vaak boven gevoel en doen veel solo’s denken aan het vervlogen tijden. Drummer Lars Ulrich kiest nu eens niet voor de ‘houthakkende vierkwartsmaat’, maar rost er ouderwets ingewikkeld op los. Ritme en tempowisselingen vliegen je om de oren. De snoeiharde productie mist dynamiek, waardoor bassist Robert Truiljo niet altijd goed te horen is.

Het opzienbarende hoge niveau van bovengenoemde nummers, wordt niet de hele plaat bereikt. Met ‘The Unforgiven III’ slaat Metallica de plank volledig mis. Het nummer mist alles wat de andere twee delen zo mooi maakte. Single ‘The Day That Never Comes’ kent dezelfde structuur als eigen klassieker ‘One’, maar mist de intensiteit. De kritische noten doen gelukkig weinig afbraak aan de onverwachte wederopstanding van de grootste metalband ter wereld. Wie had verwacht dat ze na 27 jaar nog eens een plaat uit zouden brengen met een paar van hun beste nummers? Ik ben trots, want Metallica blijft mijn bandje!

Ik zit hier die discussie over de productie te lezen... Ik moet zeggen dat ik me eerder erger aan leeg geluid wat op sommige eerdere cd's van Metallica naar voren komt dan een stevige muur, maar ik ben het er wel mee eens dat dit soms wat veel van het goede is.

Maar ik beoordeel liever de nummers opzich. Ik ga niet negatiever over een plaat oordelen omdat het geluid niet 100% is. De meeste nummers zijn imo helemaal geweldig en dat zal zeker live tot uiting komen. (Nou vind ik het dus wel meevallen, kan me wel voorstellen dat als je je echt ergert aan het geluid dat je dan niet anders kan dan wat lager geven... maar een onvoldoende geven alleen vanwege het geluid is natuurlijk belachelijk)

Na meerdere luisterbeurten verhoog ik mijn stem. Top Album!

avatar van axel33
Ik kan 't zelf nu helaas niet beluisteren op m'n werk , maar ik heb een link waar twee samples te horen zijn van The Day That Never Comes. De eerste versie is die van de CD zoals die in de winkels ligt en de tweede zoals die bij de game (!!) Guitar Hero te horen is. Om 'm eerlijk te vergelijken moet je de tweede wat harder zetten zodat ' ie voor je gevoel hetzelfde volume heeft. Een forumcommentaar erover luidt in ieder geval als volgt:

"Someone on the Metallica forums posted a clip comparing TDTNC. Same 24 second clip. One from the CD, one from Guitar Hero. The Guitar hero one sounds incredible. It is crystal clear and reminds me a lot of the production on TBA. The CD version is, as I'm sure you've all heard, a distorted mess."

avatar van Dutchi
axel33 schreef:
Dutchi, als je je even in de materie verdiept - en je lange tenen intrekt omdat iemand iets kritisch zegt over je favoriete band - en de info goed leest die je via die links kan vinden, dan is zo duidelijk als wat dat 't wel degelijk ergens over gaat. Het is een ontwikkeling die zich pijnlijk aanwijsbaar en nog pijnlijker onverbiddelijk heeft ingezet sinds begin jaren '90 en die nu tot één van z'n twijfelachtige hoogtepunten is gekomen met dit laatste Metallica-album, dat ik overigens in puur muzikaal opzicht helemaal niet slecht vind.
Je zegt ook dat zoiets bij Master of Puppets ook al te horen is. Dat kan best zijn, maar 't is de mate waarin dat in extremis wordt doorgetrokken op dit laatste album, wat 't wat mij betreft - puur qua geluid! - tot een farce maakt. Vandaar ook m'n 2* waardering. Zonder dat geluidsprobleem was 'ie sowieso wel op 3,5* terechtgekomen.

Kritiek op metallica maakt mij helemaal niks uit... ten eerste omdat metallica niet een geweldige band is door 17 jaar gewoon middelmatig werk te leveren en ten tweede omdat iedereen een eigen mening heeft, en een eigen smaak heeft en ook ik heb heel vaak kritiek op metallica. Maar ik zie gewoon niet in waarom dit zo slecht geproduceerd is, ik hoor heus ook wel dat het wat hard klinkt op sommige momenten maar om er nou zo dramatisch en negatief over te doen vind ik wat overdreven...
Als je de nummers bekijkt zijn het gewoon top nummers, dit album hoort ZOWIEZO bij de top 5 albums van metallica.
En jij geeft 1.5 ster lager omdat je de productie niet geweldig vind... vind je dat niet een beetje overdreven?
Ook ik vind dit geen PERFECT album en daarom geef ik ook 4 sterren ipv 4.5 of 5.

Pastichio Rocker
Voor sommige mensen (zoals degenen die dagelijks bezig zijn met muziek) is dat inderdaad een big deal. Ik zou het ook niet accepteren als het geluid van een dermate slecht niveau zou zijn waardoor ik me er aan ga irriteren en dit op den duur mijn luisterplezier flink vergald.

Bovendien is dit nu alweer de 2e keer dat Metallica dit flikt, want St. Anger was ook al zo bagger qua productie en geluid. Het schijnt ze kennelijk niets te interesseren hoe hun nummers klinken en daar mag best wel eens wat van gezegd worden.

Het is toch niet normaal dat nummers zo hard zijn opgenomen dat ze gaan vervormen en clippen, of vind jij van wel? Je zou je eens moeten voorstellen hoeveel beter de nummers zouden zijn geweest als ze normaal waren geproduceerd en gemasterd, zoals ten tijde van Master of Puppets en ...And Justice For All.

Zelfs degene die het album heeft gemasterd vind het bagger klinken. En dit is iemand die er verstand van heeft. Dit zou toch al een indicatie moeten zijn dat er iets niet snor zit??

avatar van fixxxer
Wie heeft de dvd van de "Coffin Magnetic Box" in zijn/haar bezit of heeft de dvd gezien? En is het wat?

Dutchi schreef:

Nee, 't staat m'n luisterplezier écht zo veel in de weg.

avatar van horned_reaper
Betekent dus dat je nooit van je leven nog naar de radio kunt luisteren of naar een CD ouder dan een jaar of 10.... triest hoor

Joy
welke nummers vervormen dan?

kheb er nog niks van gemerkt, en ik vind het overdreven dat men dit slecht geproduceerd vind

and justice, ja dat was ruk, st anger ook, maar hier is weinig mis mee

clutch
Een beetje een vlakke productie, maar echt storend vind ik het niet.

Overigens heb ik Death Magnetic vanmiddag VOOR 8 EURO in de stad gekocht bij Saturn in Tilburg en dat 3 dagen na de release

DonDijk

Teerrring. Goedkoop enzo.

clutch
Dat gevoel had ik dus ook toen ik met die CD in me hand stond. Ik denk dat ze een beetje in de war zijn daar bij Saturn.

avatar van Sebashuis
heel die hype rondom Metallica heen. in alle winkels zie je en hoor je Metallica

iets waar ik normaal gesproken een hekel aan zou hebben.

maar als de plaat lekker knalt en heel de wereld op dit moment in de ban is van: Brede solo's, toch soms erg goed riffs, lekkere productie is dat toch niet erg?

wat Death Magnetic betreft: goede productie, goede nummers. alleen vind ik het soms een beetje eentonig worden en heb ik het gevoel dat ik het meeste al heb gehoord heb.

maar dat maakt niet uit als het maar lekker klinkt. en dat doet het!

hopelijk is deze plaat de definitieve omslag van de muziek wereld en kunnen alle pop artiesten voor de jaar wisseling nog gedag zeggen tegen hun platen contract!

khonnor
Sebashuis schreef:

amai m'n botten.... verdraagzaam ventje, die sebashuis....

stoer hoor, zo fulmineren tegen "pop"muziek... lekker opwindend ook

en dit naar aanleiding van een platte plaat van een belegen bejaardengroep met een rotte, permanent irritante productie...

75 minuten lang dezelfde dynamiek en dezelfde toonhoogte... en dat verkoopt dan nog... *zucht*

zo, nu zet ik ride the lightning nog ne keer op. da's pas een plaat!!

horned_reaper schreef:

Juist CD's die ouder dan 10 jaar zijn, hebben dit probleem niet.

avatar van Kef
Kef
DEATH MAGNETIC IS GEWOON ERG GAAF!

Zo dat is eruit.

avatar van axel33
Ja zeg, tegen zulke goed gefundeerde en ter zake doende oordelen kan ik niet op hoor.

avatar van Kef
Kef
Ok het is misschien (nog) geen klassieker. Ook is het niet echt vernieuwend. Met een aantal riffs krijg je het gevoel het al eerder gehoord te hebben. So What? Als ze weer totaal iets anders zouden doen is het ook weer niet goed. Gewoon een degelijke plaat. Een beetje ...and justice for all pt.2. Prima toch? Een hele stap voorwaards na St. Rukplaatanger. ( maar dat is volgens mij ook niet zo moeilijk. )

Time is now___ Death magnetic

avatar van ozwald
- moderator knip -

maar goed, kloteproductie of niet (ik vind van niet maar ben dan ook geen audiofiel), kloteteksten of niet: deze plaat staat als een huis. Je moet er even je tanden inzetten maar dan heb je ook wat.

avatar van Amongvedder
Ik vind 'm erg fijn om te horen.
Het is Metallica.

avatar van Mr T
Lekker album, niet meer en niet minder wat mij betreft. Paar lekkere nummers, maar ook een aantal die afgezien van hier en daar een lekkere riff gaan vervelen.

kippenhok
axel33 schreef:

(...)

dank voor de link, axel. iedereen die valt over het commentaar op de prductie van deze plaat zou daar eens goed naar moeten luisteren. ik ben niet zo'n computeraar, maar het is bijna een reden om guitar hero 3 aan te schaffen.

Het behaalt niet het niveau van hun gloriejaren van de jaren '80, nochtans is dit wel een stap in de goede richting. Ze keren met overtuiging terug naar hun roots, het klinkt bekend ja, maar dat neem ik er graag bij.
"That was just your life", "the end of the line", "the judas kiss" en "all nightmare long" zijn in mijn ogen nu al verplichte setlijstnummers.
"the day that never comes", "broken, beat &scarred", "cyanide" en "suicide & redemption" zijn ok. "My Apocalypse" is een jammerlijke afsluiter en "the unforgiven III" is een teleurstelling. Doe die twee laatst genoemde nummers weg van dat album, en je hebt een album dat gerust langs MOP, AJFA, KEA, RTL en TBA kan staan. De albums daarna probeer ik te vergeten . Ik ben aangenaam verrast dat ze na 25 jaar en allen de 40 voorbij nog steeds zo hard en snel kunnen spelen, respect. Deze gaat mijn mp3-speler op.