Q-Tip - The Renaissance (2008)

Label: Universal

6. Fight / Love (4:47)

met Raphael Saadiq

7. ManWomanBoogie (3:05)

met Amanda Diva

8. Move / Renaissance Rap (5:49)
  9. Dance on Glass (3:01)
  10. Life Is Betta (4:41)

met Norah Jones

11. Believe (2:56)

met D'Angelo

12. Shaka (3:32)
  13. Feva * (3:51)
avatar van MJ_DA_MAN
Nee, geen Large Pro, Kanye en Madlib als producers, maar vrijwel alles door Q-Tip zelf. Alleen Won't Trade (Mark Ronson), Gettin' Up (J Dilla, alhoewel sommige bronnen Q-Tip melden, twijfelgeval dus) en Move (beiden nummers door J Dilla) zijn niet door hem geproduceerd.

avatar van Niek
Ook geen hulp van Ali Shaheed?

avatar van MJ_DA_MAN
Niet volgens Wiki, maar Q-Tip had al aangegeven in diverse interviews dat hij vrijwel alles zelf zou doen.

EPMD
op het eerste gehoor klinkt het lekker... nog wat meer luisteren...

Wat een geweldig album, beluister hem al de hele dag. Had er aanvankelijk helemaal geen vertrouwen in, ik was bang dat Tip met een commercieel schepsel op de proppen zou komen. Vooral nadat hij met de twee vorige, niet uitgebrachte, albums de studiobazen teleurstelde (mij niet, Kamaal was briljant). The Renaissance is echt een wedergeboorte, van de artiest die velen imponeerde al die jaren terug.

Het klinkt allemaal ook als een ode aan andere artiesten en albums. Vele producties komen mij bekend voor, alsof Q Tip zijn inspiratie bij anderen weghaalde, het naar zijn eigen wereld vertaalde en het overtrof. 'Won't Trade' gebruikt dezelfde sample als De La's 'Brainwashed Follower', en 'Move' gebruikt zowel een Dilla instrumental (eerste deel) als een gerenoveerde versie van een ander Jay Dee beat (Featuring Phat Kat van Ruff Draft). De eerste single, 'Gettin' Up', heeft zo'n beetje hetzelfde concept als 'Understanding (Comprehension)' van Madlib. En zo zijn er nog meer verwijzingen naar eerdere/andere werken, ook veel naar Tip's eigen verleden.

Het geheel komt op mij over als een mix van alles wat hij heeft (mee)gemaakt; ik hoor de Golden Age (Tribe Called Quest druipt ervan af), Amplified (sublieme Ummah achtige productie), Kamaal The Abstract (veel live instrumentatie en zang). En dat het album dan toch nog zo ongelooflijk innovatief overkomt is een kunst op zich. De guest appearances zijn ook goed uitgekozen, al lijken ze soms een klein beetje overbodig. Een heel klein beetje.

P-DawG
Ik heb hem vandaag 4 keer gedraait en hij blijft me elk nummer boeien. Ik houd deze voorlopig op 4*

Relax
Damn wat een gemiddelde meteen, gauw maar is opzoeken dan.

avatar van snatchNsteal
Geweldig album! Had ik echt niet verwacht moet ik eerlijk toegeven...

avatar van Game
Relax schreef:
Damn wat een gemiddelde meteen, gauw maar is opzoeken dan.

Inderdaad, maakt me ook nieuwsgierig. Ook maar even checken!

avatar van P Jay
Het valt me op dat veel mensen hier maar niet willen geloven dat Q-tip het gros van de producties zelf voor zijn rekening heeft genomen. We mogen niet vergeten dat alle producties van de eerste 3 legendarische ATCQ-albums door ATCQ zelf zijn geproduceerd (op een witte raaf zoals "Keep It Rollin'" van Large Pro na). De meeste mensen denken dat Ali Shaheed Muhammad ook alles produce'te, maar hij was in eerste plaats hun DJ, het waren Ali Shaheed én Q-Tip die de beats maakten. En als je dan buiten ATCQ Q-Tip "One Love" op Illmatic hoort produceren weet je wel dat Q-Tip gewoon altijd al een begenadigd producer is geweest, ook al liet hij zich vanaf '96 steeds meer en meer omringen door Dilla.

avatar van Demolisher
Gaat dit nog steeds in de richting van ATCQ? Ben namelijk niet echt hiphop liefhebber, maar o.a. ATCQ is geniaal

RedLightCityBoy
Ja zo ongeveer wel.
Zeker het proberen waart.

Zeertjuh
Ik draai dit album echt helemaal grijs, maar wat blijft dit een super tof album

avatar van TheFunkyM
Ik heb hem net binnen, net de eerste 3 nummers geluisterd, klinkt goed! Tijd geleden dat ik een nieuw hiphop album heb gehoord

raffael77
Zeer overschat album van The Abstract zoals hij ook wel genoemd werd. Juist dat abstracte was vet aan hem maar is nergens meer te vinden. Doet mij veel denken aan het vorige solo album van hem en is zeker zo matig. Het heeft niets nieuws en dat is jammer omdat mijn verwachting hoog was.

Voor mij doen Percee P, Prince Po & MF Doom toch veel beter.

Ook Large Professor en Masta Ace doen het heerlijk goed maar de The Abstract aka Q-Tip wordt zeer hoog ingezet en net als nieuwe Batman krijgt ie alleen veel lof zonder er veel moeite voor te moeten doen ookal is het niet speciaal.

wow hoog gemiddelde, toch maar eens even checken. q-tip was altijd erg goed in zijn ATCQ dagen.

avatar van MJ_DA_MAN
Een paar dagen later is bekend dat alles door Q-Tip is geproduceerd (ook Gettin' Up dus), op Move na (J Dilla).

avatar van funkdoc
waarom wordt percee p, po en mf hierbij betrokken. Q-tip valt toch totaal niet met die gasten te vergelijken. Q-tip was vroeger fresh as hell, and still is today

avatar van Golden_Bird
Hmm, het is geen ATCQ-kwaliteit, dat is zeker. Klinkt aardig, maar ik heb Q-Tip zonder J-Dilla nooit echt goed gevonden...

avatar van TheFunkyM
Ik vind het een sfeervol album met lekkere producties.. nu moet ik zeggen dat ik niet echt een hoogtepunt vind op dit album (tot nu toe) het kabbelt een beetje door.. Ook ben ik nog niet helemaal weg van zijn stem, zeker niet slecht dit album..

Ik begin met een 3,5

Berichten over lage stem en off topic discussie over 'verstand van muziek' verwijderd.

Overigens:

Dat is dus het nadeel als een album op de frontpage staat, dan gaan doelloze mensen die niet van hip-hop houden 0.5 stemmen.

Daar tegenover staat wel dat er wellicht weer wat fans voor dit album bijkomen.

avatar van Gyzzz
Hij ligt me bij de eerste beluistering wat te gemakkelijk in het gehoor. Allemaal heel gezellig enzo, ontspannen melodietjes, maar weinig uitdagends, nooit echt scherp. Het mist daardoor een beetje identiteit en het mocht allemaal wel even tien keer puntiger. Het feit dat Norah Jones een gastbijdrage levert, versterkt dat gevoel bovendien nogal.

Vooralsnog verbazen de hoge waarderingen me. Het is te loungy.

edit: maar hij zit wel wat te goed in elkaar voor een echte onvoldoende. Zal denk ik op 3* uitkomen.

avatar van 'State Of Mind'
herman schreef:

Overigens:

Daar tegenover staat wel dat er wellicht weer wat fans voor dit album bijkomen.

Daar heb je dan weer wel helemaal gelijk in (Y)

avatar van Woltertjes
De manier hoe Q-Tip rapt is echt relaxt. Zijn stem is ook fijn om naar te luisteren en past goed bij de beats. Vind het een leuk album geworden. De refreinen van sommige nummers zijn wel lang van de gastartiesten. Niet dat ik ze vind tegenvallen. Dit vind ik alleen wel wat jammer want ik hoor Q-Tip liever langer rappen in die nummers.
Bijft een goede artiest, hoop dat hij snel weer een nieuw album maakt en dat het niet weer 10 jaar duurt ofzo.

Gekkenhuis
Gyzzz schreef:

Hier geef ik je 100% gelijk in. Alleen is het voor mij voornamelijk de sfeer dat dit uitdraagt de reden waarom ik hem graag luister. Een prima plaat voor als je niet wel even geen zin hebt in al die tierelantijnen .

avatar van Rudie
Na het zwaar onderschatte "Amplified" hebben we bijna tien jaar moeten wachten op het volgende werk van Q-tip. Dat die tijd er tussen zit is te horen. De knallende clubbeats waarmee J Dilla op "Amplified" de zaak vulde zijn vervangen door diverser werk waar je soms "Amplified", soms een klein beetje ATCQ en vooral veel nieuws hoort. Dat de van oorsprong oerdegelijke beatmaker op dat vlak is geslaagd durf ik wel te zeggen.

Alleen tijdens de openingstrack is het al wennen, want Q-tip schuwt een gezongen refreintje niet meer. Dat klinkt in het begin heel raar en is ook even wennen voor trouwe luisteraars, maar echt vervelend wordt het niet. Q-Tip experimenteert maar vergeet zijn roots niet.

Enige puntje van kritiek zit hem dan in het geheel. Want er zitten nogal wat tracks tussen die mij niet kunnen pakken. De eerste helft van het album zit goed in elkaar en luistert lekker weg, echter aan het eind verliest het mijn interresse, Manwomanboogie en Move zijn enkele hoogtepunten maar daarna heb je het wel gehad. Hoezeer ik ook uitkeek naar de track met Norah Jones, dit weet me niet meer te boeien.

Al met al een degelijk album en een waardige solo plaat.

avatar van 'State Of Mind'
Ik vind ''Believe'' & ''Shaka'' toch wel hele sterke lekkere nummers hoor. En ''Dance On Glass'' ook als de beat inzet. Naar mijn mening niets mis met de tweede helft van het album

Wat ben ik trouwens blij dat ik dit album ben tegen gekomen zeg! Ik vind hem echt zo geweldig, heb hem nu al 30x geluisterd en hij verveelt nog steeds niet

avatar van djarend
geweeeeeeeeeeeeeldige plaat, maar goed ik ben ook niet een doorsnee hiphopliefhebber/kenner. Dit soort hiphop kan ik goed naar luisteren, geen gemotherfuck you this and that , een gewoon heerlijke flow in zijn rpas en funky muziek, wat mij betreft meer van dit soort hiphop cd's . (ik was en ben ook altijd wel liefhebber van ATCQ, zeker Midnight Merauders en de 1e waarvan ik de titel te lang vind om op te schrijven hoewel dit nu ook een lang verhaal is )

avatar van j.b.b.l
Q-Tip levert hier een leuke muzikale album af.Ik vind alle nummers wel oke maar ze hebben niet allemaal een lange houdbaarheidsdatum.Producties en lyrics zijn zoals ik ze had verwacht en als geheel luistert het lekker weg.

avatar van midnight boom
ik heb hem bijna geheel gedownload, en ik vind hem heel goed.
Goede beats, coole stem en een geweldige flow
het luister heerlijk weg.

gwoon simpel:fatastisch