Henjo schreef:
Ik snap niet wat hier zo goed aan is. Voor dat My Girls niet, waarschijnlijk is het vast fantastisch maar die sound van dit album spreekt mij echt niet aan. Er komen bijna geen lage klanken in voor en alles is zo vreselijk nasaal. Brothersport is wel een leuk nummer trouwens. Ik weet het niet hiermee....
Ik wil wel eens proberen het uit te leggen, want ik begrijp zeker je kritiek. Eigenlijk is het gewoon een rit op een dolgedraaide kermismolen zoals die ervaren moet worden door iemand die vooraf door zijn 'vrienden' (moeder zei nog dat ze niet te vertrouwen waren!) LSD is gevoed onder het valse mom van een wedstrijd tic-tacjes eten. Het speciale en aantrekkelijke aan de muziek is dat Animal Collective erin slaagt om als het ware de flikkerende lampjes en razendsnel ronddraaiende eenhoorns te vatten in muziek.
In the Flower bijvoorbeeld heeft zo'n duister randje, of ligt dat aan mij?
My Girls was het enige nummer dat ik bij de eerste luisterbeurt al kon smaken, en het is nu nog steeds mijn favoriet. Lekker
vrolijk (nog zo'n kernwoord) en eigenlijk een heel klein beetje een zielig liefdesliedje. Onze pandabeer wil gewoon een deftig huisje voor zijn liefje, helaas blijft 'ie steken bij "four walls and adobe slabs" - waar is je dak dan? De heerlijke harmonieën, de stuiterende bas, de samples ("Oooow!"), ... Animal Collective boetseert hier mijns inziens een fantastische meezinger.
De link met the Beach Boys waarover hier gediscussieerd is begrijp ik zeker, al is het lastig om mannelijke samenzang te verzinnen die
niet aan Brian Wilson doet denken. Her en der loopt het wel ietwat stroef.
Also Frightened geraakt eigenlijk nooit echt uit de startblokken en
Daily Routine verzand in een soort rustmoment.
Summertime Clothes is meer dan onderhoudend maar schat ik toch minder in dan
Bluish, het meest straight-forward popnummer.
I know we have changed, but I still
grin, cause i can't wait to see you
Prachtig stukje tekst vind ik dit.
Taste is waarschijnlijk het minste nummer van het album en werkt soms wat op de zenuwen. Want dat is wel een onmiskenbaar minpunt; soms had er wat gesnoeid mogen worden in de herhalingen.
Lion in a Coma komt daar makkelijk mee weg door de geniale didgeridoo en een refrein waarvan je pupillen spontaan verwijden, maar bijvoorbeeld
Brothersport ('support your brother support your brother support your brother support your brother...') is eigenlijk wel een serieuze zit als je er met volle aandacht en de koptelefoon tegenaan gaat.
Ik ben nog wat nummers vergeten, maar eigenlijk komt het er op neer dat Merriweather Post Pavilion een speels album is dat voor dit soort muziek best toegankelijk is, en erg leuk is voor als je eens 'iets anders' wilt beluisteren. Misschien moet je de videoclip van
Brothersport eens bekijken, daarin zie je kinderen in de weer (nou ja - ze krijgen carte blanche) met verfbussen en het resultaat is een echte mengelmoes van kleuren. Niet binnen de lijntjes, maar wel leuk om naar te kijken, maar met mate