Animal Collective - Merriweather Post Pavilion (2009)

Folk / Electronic
Label: Domino

1. In the Flowers (5:24)
  2. My Girls (5:43)
  3. Also Frightened (5:16)
  4. Summertime Clothes (4:32)
  5. Daily Routine (5:48)
  6. Bluish (5:16)
  7. Guys Eyes (4:33)
  8. Taste (3:56)
  9. Lion in a Coma (4:14)
  10. No More Runnin (4:25)
  11. Brother Sport (5:59)
avatar van Lukas
Hmm, ik ben nog niet zo enthousiast eigenlijk. Het klinkt voor mij allemaal net wat fletser dan op Strawberry Jam. Pas bij Brother Sport ben ik er echt weer even voor gaan zitten. Ik trap voorzichtig af met 3*, maar had eigenlijk verwacht dat mijn eerste 2009-stem hier hoger zou kunnen gaan uitvallen. Maar wie weet wat nog in het vat zit!

Het is nooit echt tot volle liefde gekomen tussen mij en dit gezelschap. Ik kan het wel het Fleet Foxes-effect noemen: het is goed, zeer velen vinden dat ook, het scoort alleen niet echt bij mij terwijl ik het gevoel heb dat het wel zo zou moeten zijn.
Op de één of andere manier word ik soms erg nerveus van de mannen en irriteert het 'gemaakte' me want zo ervaar ik hun muziek heel vaak. Op zich opmerkelijk want een band als Sigur Ros heeft dat ergens ook wel een beetje alleen weten die mij wel heel erg goed te raken. Het begint allemaal wel aardig en ik veer zelfs behoorlijk op bij Summertime Clothes wat ik een geweldig nummer vind maar dat wordt dan weer teniet gedaan door het daarop volgende nummer waar de irritatie de overhand neemt.
Gelukkig doet Bluish het dan weer wat beter. Ik denk dat ik wel weet wat me tegenstaat aan Animal Collective. Het zijn mij iets te veel stemmetjes (met Beach Boys heb ik bijvoorbeeld ook niks) die over elkaar heen buitelen want dat heb ik met dit nummer ook: op zich een mooi nummer maar de vocalen verpesten het voor mij.
En vervolgens dreint het allemaal weer wat door om af en toe toch wel weer leuke dingen te horen met een bijzondere vermelding voor het al eerder door andere users genoemde Brother Sport.
Is het dus alleen maar kommer en kwel voor deze jongen en begrijpt hij de lofuitingen niet? Nee, ik begrijp ze wel degelijk want dit is een originele cd alleen weet het mij niet voldoende te raken en dat vind ik wel jammer want ik waardeer de originaliteit wel degelijk. Mede hierdoor valt mijn stem ook niet eens zo beroerd uit maar dat dit geen hoogtepunt van het nieuwe jaar gaat worden voor mij is mij wel duidelijk.

is de lengte van de nummers zoals aangegeven? want sommige nummers van mijn gedownloade versie klinken toch langer..

avatar van Facedown
Het klopt volgens mij, bij mijn versie zijn ze allemaal rond de tijdsduur die hier aangegeven wordt.

Sietse
kan dit album ff geschoond worden van al de onzin die totaal niets met de muziek of het daadwerkelijke album te maken heeft?

ps. die hoes is LELIJK.

Fijn dat je zelf wel wat toevoegd.

avatar van Rhythm & Poetry
Een aparte hoes en een wat vreemde combinatie (voor mij althans) qua muzieksoorten. Toch valt het na een paar luisterbeurten nog niet in de smaak bij mij. Dat komt als eerste door de zang die ik maar niet kan waarderen, soms omdat een zin te lang naar mijn smaak herhaald wordt en voornamelijk omdat ik niet van de wat oude sound hou. Daarnaast is het productioneel (het electronic gedeelte) niet meen kop thee, soms vind ik de hoge bliepjes nog wel leuk maar al met al kan het mijn aandacht niet vasthouden. My Girls en Brothersport vind ik dan nog wel leuk waardoor ik het niet nodig vind een hele zware onvoldoende uit te delen.

Nihilisme
aERodynamIC schreef:

Grappig, Fleet Foxes doet mij dan weer helemaal niets (de EP was wel aardig hoor), terwijl ik Animal Collective vaak toch wel redelijk goed tot briljant vind. En volgens mij heeft FF nu al een 'grotere' naam dan AC, gezien de grote populariteit van de Vossen vorig jaar.

Afijn: Merriweather Post Pavilion. Het is een verandering ten opzichte van Strawberry Jam. Een behoorlijke mag je wel zeggen: ditmaal gaan de heren vrij electronisch. En toch is het ook weer onmiskenbaar Animal Collective.

Waar ik verwachtte er makkelijk in te komen, bleek dat toch even tegen te vallen. Ik had al gelijk zoiets van: "oh, dit klinkt heerlijk", maar het raakte me nog niet echt. Maarja, na vele malen luisteren viel-ie dan toch weer: de mannen hebben er weer wat prachtigs van gemaakt. Van de openbarstende opener In The Flowers tot het vreemde Lion In A Coma ("my... BEDROOM!") en van het prachtige liefdesliedje Bluish tot de übercarnaval van Brother Sport: dit spul is live volgens mij ontzettend dansbaar en ik hoop dan ook dat de heren ons landje snel aandoen. Ze zijn het ons haast verplicht met zo'n album.

Een gedurfde uitspraak waar velen het mee oneens zullen zijn, maar MPP is voor mij nu al beter dan alles wat er in 2008 uitkwam. Dat ik een aardige AC-fanboy ben, maakt niet zoveel uit want MPP is dan misschien niet hun beste plaat geworden, maar wel 'gewoon weer' fantastisch.

Nihilisme schreef:

België of Nederland? Want naar België komen ze al op 21 januari (waar ik trouwens bij ben). En ja, live zijn deze nummers héérlijk om op te dansen (vorig jaar ook al 2x meegemaakt )

Nihilisme
Ja, weet dat ze naar België komen! Ik woon helaas zelf in Nederland (en helaas veel te ver van Leuven om überhaupt een reis te overwegen).

avatar van Facedown
Ik vind het wel geweldig dat België blijkbaar een kleine (toevallige) voorkeur krijgt op andere landen van Animal Collective. Op het einde van vorig jaar (2008 ja), waren ze nog volop bezig in de studio en werd er helemaal niet getourd, maar vlug kwamen ze nog eens een optreden geven in Hasselt, en dan meteen terug naar de opnamestudio.

Dit hoort niet echt bij het album, dus het mag verplaatst of verwijderd worden, sorry

avatar van we tigers
we tigers schreef:
Zo op het eerste gehoor klinkt het beter dan Strawberry Jam; die vond ik echt niets. Maar de tijden van Here Comes The Indian en Sung Tongs zullen jammer genoeg niet meer terug keren als ik het zo hoor.

nog een paar gedraaid en ik moet mijn mening herzien: niet beter dan Strawberry Jam, maar net zo overbodig. Album laat me volledig koud.

Dat terwijl ze in België ook eens vlak na het begin van het optreden van het podium afgestapt zijn uit onvrede over de organisatie

freakystyle schreef:

Echt? Ik moet me eens meer gaan verdiepen xD

Ik heb het nog even nagezocht, het was niet uit onvrede met de organisatie maar vanwege het overlijden van een familielid. Hier te lezen.

avatar van KampF
My Girls is trouwens improvisatie van Panda Bear als ik het goed begrepen heb. Volgensmij is hij nog creatief als hij moet poepen op de WC Geweldig album! Recensie volgt alst goed is (en cijfert)

Beste album uit 2009.

KampF schreef:

Beste album uit 2009.

En toch blijft Avey Tare mijn favoriet lid van dit collectief. Panda Bear heeft een schitterend album gemaakt met Person Pitch en ook zijn liedjes op dit album zijn alweer erg goed. Maar de teksten van Avey liggen me meer door het surrealistische gehalte. Nuja, kwestie van gevoel natuurlijk.

avatar van Montorsi
Laatste weken een beetje weinig bijgebleven, maar deze is dus ook al gelekt

avatar van The Scientist
Beste album uit 2009? het jaar is pas 3 dagen oud.. Verder vind ik em ook niet echt geweldig eigenlijk.. het eerste nummer vind ik zeer leuk, en verder wordt het nergens slecht.. Maar het wordt wel weer een beetje veel van hetzelfde en dat ken ik nou wel.

Ik denk dat je er op de verkeerder manier tegenaan kijkt. Ik moet hem zelf ook nog een stuk beter beluisteren, maar veel van hetzelfde vind ik wat kort door de bocht.

Het album kent veel meer samenzang, dat sowieso. Dit allen al, zorgt al voor ene verandering in sfeer, ten opzichte van hun andere albums. De toevoeging van de beats, geeft ook een veel elektronischer gezicht. Dat gecombineerd, zorgt toch wel voor een vrij ander geluid. Al moet ik zeggen dat ik vaak aan Person Pitch moet terug denken, wat helemaal niet erg is.

The Scientist schreef:
Beste album uit 2009? het jaar is pas 3 dagen oud..

Tot nu toe heh

dat eerste nummer meteen..man, man.
geniaal deze band

avatar van Ploppesteksel
Brother Sport is inderdaad ook erg goed !

Sietse
Ataronchronon schreef:
Fijn dat je zelf wel wat toevoegd.

Ik heb hem nog niet gehoord, maar dacht hiet wel wat te kunnen lezen over de muziek. ipv. daarvan gaat het op de eerste twee pagina's over bitrate, transcodes en andere onbelangrijke zaken wat betreffende dit album.
Dat hoort niet wat mij betreft.

ps. ik vind het nog steeds een lelijke hoes.

die hoes is ronduit zalig! je zou ns moeten weten welk effect het geeft als het iets groter op je scherm zou staan..:-)

Facedown schreef:

Awel, dat vind ik bullshit. Dat moet dan in zo'n apart topic staan over een concert..waar niemand iets post. Zo afwijken is dat toch niet. Heb het ook al voorgehad..

Ze komen dus naar Leuven op 17/01. Ik hoop dat het niet uitverkoopt want heb nog wat tijd nodig om de plaat te leren kennen en dus te beslissen. Het lijkt me een toppertje..en dat zo vroeg in het jaar.

avatar van Nakur
Dit album krijgt een 96 op Pitchfork. Toch maar eens checken

avatar van Bart
Nakur schreef:
Dit album krijgt een 9.6 op Pitchfork. Toch maar eens checken

(Ik had overigens niet anders verwacht. Ze hadden al een korte review geschreven aan de hand van een eerste luistersessie en die was al erg positief)

Absurd hoog

avatar van Gyzzz
My Girls is echt meer dan fantastisch, de rest doet me vooralsnog wat minder. Animal Collective vind ik altijd leuk, toffe benadering en een erg leuk soort muziek, maar de melodietjes liggen me vaak net wat minder, terwijl Person Pitch dan wel weer 100% raak was.