Eminem - The Marshall Mathers LP (2000)

Label: Aftermath (II)

1. Public Service Announcement 2000 (Skit) (0:25)
  2. Kill You (4:24)
  3. Stan (6:43)

met Dido

4. Paul (Skit) (0:10)
  5. Who Knew (3:47)
  6. Steve Berman (Skit) (0:53)
  7. The Way I Am (4:44)
  8. The Real Slim Shady (4:50)
  9. Remember Me? (3:38)

met RBX en Sticky Fingaz

10. I'm Back (5:10)
  11. Marshall Mathers (5:20)
  12. Ken Kaniff (Skit) (1:01)
  13. Drug Ballad (5:00)

met Dina Rae

14. Amityville (4:14)

met Bizarre

15. Bitch Please II (4:48)

met Dr. Dre, Snoop Dogg, Nate Dogg en Xzibit

16. Kim (6:17)
  17. Under the Influence (5:22)

met D12

18. Criminal (5:19)
  19. Kids * (5:03)
  20. The Real Slim Shady [Instrumental] * (4:46)
  21. The Way I Am [Instrumental] * (4:52)
  22. Stan [Instrumental] * (6:45)
  23. The Way I Am [Danny Lohner Remix] * (4:53)

met Marilyn Manson

titan (crew)
Wie zegt dat ik niets van de man weet? Heb jij hem soms elke week aan de telefoon dan? Ik ben slim genoeg om mijn eigen mening te vormen en niet eentje na te kauwen uit de media. Beetje raar om dat te beweren zodra iemand een mening verkondigt die jou blijkbaar niet aanstaat. Ik kan je wel enkele citaten uit interviews geven die mijn mening onderbouwen, maar die ken je zelf ook heus wel.

avatar van BoordAppel
Het gaat mij er om dat je niets van zijn teksten weet en dus ook niet weet wat hem beweegt. En ik beweer dat echt niet omdat je mening me niet aanstaat. Ben wel benieuwd naar die citaten. Ooit een interview in de Oor met hem gelezen en ik kan me niet herinneren dat dat zo controversieel was.

titan (crew)
Ik heb wel eens wat nummers van hem gehoord en (over) zijn teksten gelezen, dus helemaal niets weet ik er ook niet van. Wat ik er van ken en met wat voor uitspraken hij in de media is gekomen is voor mij voldoende om er een mening over te hebben.

Je moet wel een bord voor je kop hebben of selectief blind zijn wanneer je geen controversiele uitspraak van hem kent.

avatar van BoordAppel
Ligt er ook maar aan wat je controversieel vind. Probleem is denk ik dat veel mensen zijn teksten idd een beetje te serieus nemen.

My words are like a dagger with a jagged edge
That'll stab you in the head
whether you're a fag or lez
Or the homosex, hermaph or a trans-a-vest
Pants or dress - hate fags? The answer's "yes"
Homophobic? Nah, you're just heterophobic
Starin at my jeans, watchin my genitals bulgin (Ooh!)
That's my motherfuckin balls, you'd better let go of em
They belong in my scrotum, you'll never get hold of em
Hey, it's me, Versace
Whoops, somebody shot me!
And I was just checkin the mail
Get it? Checkin the 'male'?
How many records you expectin to sell
after your second LP sends you directly to jail?
C'mon!-- Relax guy, I like gay men
Right, Ken? Give me an amen (AAA-men!)

Hier kan ik alleen maar om lachen. Ik geloof niet dat hij het serieus meent.

titan (crew)
Jij misschien niet, maar ik denk dat veel fans van hem dat niet zo zien. Hij doet er ook nooit openlijk afstand van of laat nooit merken dat het maar als grapje bedoeld is. Dat vind ik een kwalijke zaak.

avatar van BoordAppel
Dat is dan een probleem van die fans. Daar moet Eminem toch niet zijn teksten op aan gaan passen? In interviews zegt hij trouwens ook met regelmaat dat mensen zijn teksten niet zo serieus moeten nemen. Komt in zijn teksten trouwens ook vaker naar voren.

titan (crew)
Ik kom die nuancering veel te weinig tegen in interviews met hem. Ik heb niet de indruk dat het allemaal maar een grapje is.

avatar van BoordAppel
Toch raar. Was jij het niet die Stan een wereldnummer noemde? Dat hele nummer gaat erover dat mensen zijn teksten te serieus nemen.

titan (crew)
Ik had het over nuancering in zijn interviews en niet over zijn teksten. En met dat ene nummer neem je niet meteen alle twijfel weg.

avatar van BoordAppel
Nu breekt mn klomp! Wat moet Eminen in godsnaam nog meer doen om te zorgen dat mensen zijn teksten niet te letterlijk gaan nemen?
Overigens zijn zijn teksten stukken harder dan alles wat ik in interviews heb gelezen. In interviews haalt hij misschien wel uit naar zijn vrouw en moeder maar daar nuanceert hij wel degelijk. In nummers als Kim en Cleaning out My Closet juist niet.

titan (crew)
Kom op zeg, door 1 liedje te maken waarin hij zijn teksten nuanceert is de wereld nog niet gered. De discussie ging trouwens niet over zijn teksten, maar over hoe hij in de media overkomt en welke gepeperde uitspraken hij daarin heeft gedaan. Nogmaals: Een beetje flauw om in de media van alles te roepen en dat vervolgens op de plaat te gaan nuanceren.

Eminem zet genoeg in de verf dat je alles met een korrel zout moet nemen. Zelfs die grappige public announcements op zijn platen zeggen het al genoeg. Ga deze man , aub ,niet te serieus gaan nemen. Hij kan redelijk hard zijn en dat komt bij de meeste over als onwetend, arrogant .... maar de manier waarop hij het allemaal rapt en doet geeft vanzelf aan dat deze man niet verwacht dat je hem serieus neemt. Op sommige vlakken , homo's bv , gaat hij misschien soms te ver , al is dit allemaal met de nodige humor bedoeld. Soms is het moeilijk te onderscheiden of iemand zijn echte mening verkondigt in songs of niet. Bij eminem zou ik me er geen zorgen over maken.

titan schreef:

Geef maar eens wat voorbeelden dan want ik kan er zo geen voor de geest halen.

titan (crew)
Ik heb de man nooit serieus genomen hoor. Maar ga dan alsjeblieft niet van die gepeperde uitspraken doen als je ze toch niet meent. Wat heeft dat voor zin? Volgens mij is dat alleen maar, zoals ik al eerder betoogd heb, om over de ruggen van anderen zijn eigen populariteit op te vijzelen.

In de media weet ik niet echt wat hij allemaal zegt , dus daar weet ik niets van. Erger dan zijn platen zal het wel niet zijn

titan (crew)
Boordappel, ik heb geen citaten in mijn hoofd zitten en heb ook geen zin om ze op te zoeken. Maar kom op zeg, als Eminemkenner weet je toch heus wel wat hij zoal over zijn vrouw, zijn moeder en homo's heeft gezegd?

In zijn nummers zegt ie dat soort dingen wel ja, maar in interviews heb ik zulke dingen niet echt gehoord.

avatar van Jordy
Eminem maakt toch duidelijk een personage van zichzelf in z'n muziek. Je gaat Al Pacino toch ook niet verwijten dat ie het goed vindt dat mafiabazen mensen vermoorden?

Passende vergelijking jordy ,maakt direct ook mijn standpunt duidelijk. Al versta ik titan wel degelijk , vroeger toen ik eminem niet echt kende , vond ik hem ook maar niets. Maar na alles wat van hem gehoord te hebben , draai je wel bij.

avatar van Zachary Glass
Vind ik dus ook - en Eminem is fantastisch in z'n personage

In '99 was ik wég van die "Marshall Mathers"-cd. Prachtig vond ik dat - daarna ben ik hem wat uit het oog verloren.

Misschien toch ooit deze cd aanschaffen, denk ik dan maar.

Als je wilt shockeren doe dat dan niet over de hoofden van anderen (ook al is het niet serieus bedoeld). Er zijn te veel simpele zielen die het wel serieus nemen !
Prince shockeerde begin jaren '80 ook door in jarretels op een podium te verschijnen. Door zijn sexueel getinte teksten kwam er de parental advisery sticker (dankzij Tipper Gore).
Wij zullen er om lachen, maar veel preutse Amerikanen zeker niet.En ja dat hoef je niet serieus te nemen.
Eminem laat duidelijk weten hoe hij over een aantal zaken denkt en neemt er niet openlijk afstand van, en dat stoort mij. Natuurlijk heeft ie niks tegen homo's, anders treed je ook niet op met Elton John. Maar vertel jij het de gemiddelde redneck ?! Die gelooft heilig in wat zo'n kerel zingt en daar moedig je een hoop enge dingen mee aan. Dat gaat persoonlijk worden.
Kritiek op een Bush is toch echt van een andere orde denk ik dan.

aERodynamIC schreef:

Er zijn te veel simpele zielen die het wel serieus nemen !

En dat is dan hun probleem. Als iedereen er rekening mee zou houden dat iets door een groep mensen niet begrepen zou worden dan zaten we nu nog in het stenen tijdperk. Zeker wat muziek betreft.

En dat is dan hun probleem

Tja, vette pech voor de slachtoffers dus. Hadden ze maar niet de personen moeten zijn die ze zijn.
En ja Eminem wil graag shockeren, en is een goedkoop mannetje dus doet dat graag op deze manier.
Nogmaals je moet wel degelijk een beetje rekening houden met je status.
Kunnen leerkrachten zich nu ook anders opstellen (ten koste van bepaalde groepen) ? Want ja als je rekening moet houden met de reacties van simpele zielen leefden we nog in het stenen tijdperk.
Shockeren is prima, heb er geen moeite mee. Marilyn Manson doet het ook en heb ik minder problemen mee.
Het punt dat ik wil maken is dat Eminem het op een goedkope wijze doet en dat bevalt mij niet.
Verder wil ik er wel bij zeggen dat ik er persoonlijk niet veel van heb. Maar er werd uitleg gevraagd over het waarom ik (en anderen) Eminem een minkukel vinden.
Ik blijf die mening houden en laten we het verder maar rusten. Ieder zijn meug per slot van rekening, en je hebt je uitleg inmiddels wel gekregen

titan (crew)
Ik heb weinig toe te voegen aan het bericht van aERodynamIC. De vergelijking met Marilyn Manson vind ik treffend gekozen. Die blijft met zijn shockeringen wel netjes binnen de lijnen.

avatar van Kos
Kos
Shockeren en binnen de lijnen blijven past volgens mij niet echt bij elkaar....

titan (crew)
Jawel, je hebt daar gradaties in. Zo zwart-wit is het allemaal niet.

Zou Moby hier nog een reactie plaatsen ?
Die schijnt ook geen idee te hebben wat ons rappertje tegen hem heeft ......

Meest gewaagde nummer van eminem staat wel op dit album : " Kim" . Hier gaat hij vrij ver.

Duidelijk het beste album van eminem.

luisteraart
aERodynamIC schreef:

Inderdaad.

Ongeacht of je van een bepaalde artiest gecharmeerd bent of niet, dient elke artiest wel de vrijheid te hebben zijn artisticiteit zonder censurele maatregelen te kunnen manifesteren.
Of moeten we maar een Kunst- en Kultuurcommissie instellen om te bepalen wat goed is voor 'het volk'?