Kanye West - 808s & Heartbreak (2008)

Pop / R&B
Label: Roc-a-Fella

1. Say You Will (6:18)
  2. Welcome to Heartbreak (4:23)

met Kid Cudi

met Mr Hudson

7. RoboCop (4:34)
  8. Street Lights (3:10)
  9. Bad News (3:59)
  10. See You in My Nightmares (4:18)

met Lil' Wayne

11. Coldest Winter (2:44)
  12. Pinocchio Story [Freestyle Live from Singapore] (6:02)
IIB
Puur omdat het kanye is en om stemmen zoals van jou wat evenredig te houden!
Mjin 5* is zeker overdreven maar van de 2* van jou stel ik mij ook vragen bij...

avatar van MJ_DA_MAN
Hoezo evenredig? Het gemiddelde klopt altijd, hoe je het went of keert. Het is geen feit dat dit album goed is. Ik ga het dan maar een 0,5 geven, omdat ik jouw 5 veel te hoog vind . Het niveau ligt de laatste tijd wel hoog zeg, sjonge jonge.

avatar van I.C.E.
Het is anders dan we verwacht zijn van Kanye West maar ik kan me hier erg goed in verdiepen de nummers zijn goed bedacht en soms erg diep respect daarvoor voor nu een 4 kan nog groeien

SPAROOD
Ik vind welcome to the heartbreak maar een verschrikkelijk nummer eigenlijk. Klinkt ook heel erg raar? Niet echt duidelijk..

avatar van Boy
Boy
Net even de retail voor de tweede keer beluisterd. Ik moet zeggen dat West weer een prima product aflevert met dit album, of je het nou Pop, HipHop of R&B wilt noemen. Zoals hij zelf zei: 'Pop hoeft niet per definitie slecht te zijn.'

Het gezeik over de autotune moet maar eens over zijn. Ik heb een hekel aan de vocoder, maar Kanye gebruikt hem met andere intenties dan bijvoorbeeld T-Pain. De vocoder moet het idee van 'Heartbreak' opwekken. Ik vind dat de vocoder op dit album totaal niet storend, waar ik me er op Thr33 Rings nog groen en geel aan ergerde. Past mooi in het geheel.

Het album als geheel is gewoon zeer goed. De nummers zijn afwisselend, maar volgen elkaar wel heel goed op. Waar bij sommige albums het feit dat het album 'een geheel' is geworden een negatief punt is (ik noem Terminate On Sight), pakt het bij Kanye heel goed uit. De opener Say You Will is weer een nieuw meesterwerk uit Kanye's collectie, een arrangement wat 6 minuten lang door loopt en het album prima opent. Welcome To Heartbreak is vernieuwd, maar past beter in het geheel dan de vorige versie. (Kan overigens wel begrijpen dat fans liever de vorige versie hadden gezien). Heartless spreekt voor zich. Amazing is een nieuw topnummer, een simpele, maar aanstekelijke melodie. Young Jeezy verzorgd de enige rap die op het album te horen is, naar mijn mening ietwat overbodig. Love Lockdown en het jaren '80 geinspireerde Paranoid vervolgen het album prima.

Nog altijd blijf ik het zonde vinden dat RoboCop, die mij op onverklaarbare wijze qua melodie ongelooflijk goed lag, zo enorm overgeproduceerd is. Echt eeuwige zonde. Ondanks vele positieve reacties kan Streetlights mij niet echt boeien. Bad News vind ik gemiddeld, maar het nummer gaat ongetwijfeld nog op mij groeien.

Het enige minpunt vind ik (alweer) de Lil' Wayne combinatie op See You In My Nightmares. Ik zie het zo de volgende single worden, vind het nummer behoorlijk uit de toon vallen en te commercieel klinken. Het album sluit af met een tribuut aan Donda West, Coldest Winter is ook een van de sterkere nummers. De toegevoegde waarde van Pinocchio's Story (Live) zie ik vooralsnog niet.

Conclusie: Kanye heeft met 808's een product afgeleverd waarmee hij afstapt van het normale Hiphop-patroon. Dit maakt het niet per definitie slecht, het album is, ondanks gebruik van de zoveel bekritiseerde vocoder, inhoudelijk erg goed en diepgaand en luistert uitstekend weg. Beter dan Graduation, voor zover dit te vergelijken valt.

Gekkenhuis
Boy schreef:

De vocoder moet er juist voor zorgen dat Kanye's gezang niet vals overkomt. De man wil gewoon zingen, hoort zelf ook dat hij met zijn normale stem zo vals is als een kraai en ziedaar de vocoder komt als geroepen.

avatar van jelmer19
Helemaal mee eens. Ik ben ook benieuwd hoe die optredens gaan klinken.

avatar van Rhythm & Poetry
Een hippe pop plaat van Kanye West, het genre is dus hippop (yes kan ik het eens gebruiken inplaats van raffael). Ik zal met het positieve beginnen en dat is dat de producties wel oké zijn. Ik hoor veelal een lekkere drum een stukje piano of zelfs hier en daar een strijker. Niks mis mee maar nou ook weer niet dat ik kan zeggen dat ik weggeblazen word van mijn stoel.

Dan nu het negatieve gedeelte: die afgrijselijke stem. Dat is toch een heel album niet uit te houden! Oké T-Pain is nog een stapje erger maar dit komt een heel eind in de buurt. Kanye West stond qua stem al niet hoog in mijn achting maar hij zakt nu helemaal weg. Een vocorder, hoe kom je erop . Kan niemand die man zeggen dat dit echt nergens op slaat.

Daarnaast is het tekstueel ook slecht maar hier heeft kanye iets opgevonden. Hij zet dit onder het genre R&B en Pop (pluspunt hij zet het niet schaamteloos onder hiphop). En dan mag het tekstueel niks voorstellen . Maar dat laatste hoeft sowieso al niet als je wilt dat de muziek op MTV komt.

Daarnaast is het niveau van de gastartiesten goed uitgekozen. Past precies bij het album en hij heeft twee rappers gevonden die nog net wat slechter presteren dan hij zelf al doet. Ik heb het over niemand meer dan Lil Wayne en Young Jeezy.

Hou eens op met zeuren

avatar van MJ_DA_MAN
Zeuren? Ik zeg gewoon waar het op slaat. Als iedereen op zo'n manier albums gaat beoordelen kun je net zo goed de gemiddelden afschaffen.

avatar van luc011190
Ik doel meer op dat pretentieuze stuk over 'het niveau'.

In dat geval:
MJ_DA_MAN schreef:
Zeuren? Ik zeg gewoon waar het op slaat.

Ik heb het overigens over het niveau bij hiphopalbums en het hiphopgedeelte op het forum. En het is alles behalve pretentieus.

In dat geval:

Dat ontken ik ook niet, maar voor mn gevoel ben je wel heel erg vaak bezig met tegen iedereen 'te zeggen waar het op staat' (aannemend dat je dat bedoelt ), en wel erg weinig met inhoudelijke berichten te posten. Zo draag je zelf ook niet bepaalt bij aan een hoger niveau, je kan denk ik beter wat vaker over bepaalde berichten heenkijken en zelf wat constructiever zijn.

avatar van MJ_DA_MAN
Ik reageer gewoon makkelijk op berichten, that's all. En dat ik weinig inhoudelijke berichten plaats is natuurlijk onzin, beetje rare opmerking.

avatar van 'State Of Mind'
Deze dan ook maar eens proberen in de retail version.

Relax
Heb tot nu toe alle albums van Kanye origineel, maar ik denk niet dat dit album erbij zal komen.

avatar van uaintlikeme
Oke, ik ga me ook maar wagen aan een korte review.

Allereerst wil ik even zeggen dat ik respect heb voor de keuze van Kanye om op de vocoder-toer te gaan en dat ik geen vergelijkingen ga maken met CD en LR. Dit is popmuziek, en dit is een van de redenen dat hiphop-puristen dit waarschijnlijk niet gaan luisteren. Natuurlijk, net als vele anderen, was ik er aan het begin nogal sceptisch over, en verwachtte ik het T-Pain syndroom (lees: veel partytracks zonder inhoud).

Niets blijkt echter minder waar. Het album heeft een donker, grimmig en op het eerste gehoor 'ongemakkelijk' sfeertje. De vocoder is wel aanwezig, maar staat niet op de (prominente) eerste plaats en dit maakt het geheel gelijk voor mij een stuk acceptabeler. Hoewel de producties ietwat simpel in het gehoor liggen, weet Kanye West wel hoe hij door zijn producties een bepaalde sfeer in een track moet leggen en hoe hij deze sfeer vast kan houden.

De albumopener "Say You Will" is naar mijn mening kenmerkend voor het album. Logge drums en keys vormen de basis; de rest word opgevuld door 'sfeer'-elementen. Deze formule wordt ieder nummer weer uit de kast getrokken, maar begint mij nergens te irriteren.

Normaliter zou dit een reden zijn om een album niet hoger dan een 3,0 te geven, maar bij dit album is dit niet het geval. Ik begrijp de keuze van Kanye wel: het maken van een conceptalbum over de tijd die hij heeft doorgemaakt. De teksten zijn zeker niet van hoogstaand niveau, maar oprecht.

Dit is een lastig album om te becijferen, dus ik wacht nog even tot de beleving die ik heb bij de fysieke CD. Op het eerste gehoor ben ik positief gestemd: de verwachting die ik van het album had is zeer zeker ingelost.

Uitgebreide review komt waarschijnlijk nog

avatar van Jordy
Ik keek een beetje op tegen dit album omdat de gelekte dingetjes me in matige kwaliteit niet zo bevielen en ik volgende week naar z'n concert "moet". Maar het valt me eigenlijk 100% mee. Het klinkt weliswaar een beetje vlak, zo 50 minuten dezelfde mood met die vocoder, maar ik vond het geregeld heel erg mooi. Heerlijke minimalistische productie, en hij komt geregeld erg oprecht uit de hoek

gedurfd plaatje.... Kanye's "Kid A", zeg maar ik begin met 3,5 *

avatar van NewYorkCityLight
Ik vind het een goede CD.

Minpunt is See You In My Nightmares.

Aangeklikte favorieten zijn:
Heartless
Love Lockdown
Paranoid

avatar van 'State Of Mind'
2.5 Voor de beats.

Mayne
Wat Jordy al zei: vaak inderdaad ontzettend mooi, verbaast me van Kanye. Hiermee doel ik vooral op de eerste twee nummers en de twee singles, Love Lockdown en Heartless. Ook die track met Young Jeezy is erg lekker en een fijne afwisseling tussen al die eenzame emoties.

Daar ligt voornamelijk het grootste minpunt van het album: het heeft te weinig afwisseling. Eenzaamheid is het thema en dat voor vijftig minuten lang, te lang. Een ander minpunt is dat kapotgeproduceerde RoboCop, wat een blamage is dat.

Kanye's oprechtheid en creativiteit zorgen voor een erg fijn album, met enkele missers. Doch in tegenstelling tot Graduation weet hij de luisteraar wel mee te voeren. Hij is een indrukwekkende producer, alleen duurt het allemaal wat te lang.

avatar van gherdt
Wat een ongelofelijke rukplaat. Ik wil Kanye''s vocodertrip dolgraag omarmen maar deze ubermeuk kan ik enkel richting kliko verwijzen. En wat vind ik zijn eerste 3 albums geweldig! Graduation kwam iets later door maar uiteindelijk werkelijk helemaal grijsgedraaid. Flashing Lights!!! Ik weet niet welke drug menee West op dit moment gebruikt, maar ik raad hem sterk aan om wat anders te gaan proberen. Belachelijke, misplaatste en lelijke kitsch.

avatar van Game
Robocop vind ik echt tof, waarschijnlijk de beste track van dit album voor mij. Ook meteen het meeste poppy nummer van allemaal, maar ja. Ik ben gewoon fan van die 'overgeproduceerde' tracks van Kanye. Met strijkers en al die andere dingen.

Welcome To Heartbreak, daar had hij vanaf moeten blijven. Het gevoel bij het refrein is nu helemaal weg vind ik. Tekst is wel goed.

tuktak
vernieuwend, catchy, uitdagend, grensverleggend en spraakmakend. meestal gaan de vergelijkingen met kid a mank, maar de vergelijkingen zijn in dit geval juist talrijk. het complete concept is ook gewoon ontzettend goed, voldoende afwisseling, alles volgens een dieper thema. het vele gebruikmaken van de roland is ook een grote plus, analoog klinkt veel persoonlijker vind ook kanye, die een magisch gevoel heeft voor sfeer en muzikale keuzes. dit album barst dan ook wederom van de muzikaliteit, in productioneel opzicht, als wel in de verwijzingen en subtiele hints richting een gigantische hoeveelheid aan muziekstijlen en classics. kanye west moet wel een wandelende muziekencyclopedie zijn lijkt het.
briljant, nou dat misschien dan niet, maar met een open mind is er erg veel goeds en verrassends te ontdekken op deze plaat.

tuktak schreef:
vernieuwend, catchy, uitdagend, grensverleggend en spraakmakend.
Bij vlagen ja, maar op dat laatste na zijn al die termen geen garantie tot succes voor mij. De AutoTune irriteert me niet, maar of het iets toevoegt? Totaal niet als je het mij vraagt. Imo maakt het het merendeel van de nummers zelfs minder en vooral saaier en eentonig. De plaat heeft wat leuke momenten (Love Lockdown is het enige nummer dat me in zijn geheel boeit, verder is RoboCop wel aardig en bevatten nog wat nummers dus ook wel leuke momentjes), maar ik vind er weining aan. En over de bijdrage van Lil' Wayne: zelfs een ''die hard'' Weezy-fan vind zijn bijdrage hier toch ook verschrikkelijk? Ik beoordeel de plaat met 2*, punt. Ik kies overigens als favorieten Amazing, Love Lockdown en RoboCop.

tuktak
ik vind die vocoder juist wel heel veel toevoegen, zeker met de gedachte die erachter hoort
"West has stated that he loves using Auto-Tune and is dismayed that the term has been commonly associated with being "wack." He considers the technology "the funnest thing to use." West compared the situation to when he was a child and thought the color pink was cool until someone told him "it was gay." He went on to state how the views of society can rob people of their confidence and self-esteem."

lil wayne is nog nooit mijn ding geweest, maar 30 seconden wayne zorgt er bij mij niet voor dat het hele album opeens slecht is.
los vanalles is welke terminologie dan ook nooit garantie voor succes, muziek blijft persoonlijk. de muzikaliteit, zijn talent en de karakteristieke invalshoek van deze plaat lijken me echter buiten kijf staan.

Gekkenhuis
Ik kan daar toch echt niet inkomen dat mensen geloven dat Kanye die vocoder "gewoon een leuk ding om te gebruiken" vindt. Ik krijg het gevoel dat ik een soort van bedrogen wordt met dat hele vocoder gebeuren. Iedereen kan er namelijk een zuiver stemgeluid produceren, ook al kan je dus totaal niet zingen. Iets wat duidelijk het geval is bij Kanye. Als dit gaat aanslaan zoals ik vrees dat het gaat aanslaan vrees ik dat de echte zangtalenten naar de achtergrond worden geschoven, aangezien ook de non-talenten met een vocoder het ver kunnen gaan schoppen.

edris.
Je wordt al vele jaren bedrogen hoor, maar als je totaal niet kunt zingen hoor je de autotune er wel duidelijk in.

avatar van Game
Uiteindelijk zal de autotune niet de hele boel gaan overnemen hoor. Misschien gaat het ding het nog ver schoppen in de hiphop scene, maar niet meer dan een handvol rappers zie ik doen wat Kanye nu doet.

Uiteindelijk vind iedereen echte zuivere stemmetjes toch leuker neem ik aan. Daarom is dit een leuk 'side project' van Kanye, maar ik zie niet echt in een snelle tijd een opvolger verschijnen van dit album.

Trouwens, op sommige tracks zoals Street Lights, het laatste stukje van RoboCop en Coldest Winter hoor je de autotune trouwens bijna niet.

IIB
Net terug van zijn concert in Parijs (Bercy)! Was fantastisch, raad iedereen aan om naar de show te gaan! Morgen Brussel!!!