Kanye West - 808s & Heartbreak (2008)

Pop / R&B
Label: Roc-a-Fella

1. Say You Will (6:18)
  2. Welcome to Heartbreak (4:23)

met Kid Cudi

met Mr Hudson

7. RoboCop (4:34)
  8. Street Lights (3:10)
  9. Bad News (3:59)
  10. See You in My Nightmares (4:18)

met Lil' Wayne

11. Coldest Winter (2:44)
  12. Pinocchio Story [Freestyle Live from Singapore] (6:02)
toris
en het album plaatje is echt bagger

Rene1979 schreef:
Heartless vind ik een vet nummer die luister ik best vaak. Deze cd staat wel in de kast maar puur omdat ie een paar pond was op het vliegveld waar ik me tussenlanding maakte.

Waarom heb ik dat nou nooit bij een tussenlanding.

Moet altijd rennen of zie alleen maar hele dure albums liggen.

Relax
Tja, Rene is zeg maar... gezegend met het vinden van albums.

avatar van Soulistic
Gewaagd maar goed!
Kanye neemt risico met dit album maar pakt nog best wel aardig uit.
Waar hij normaal terugvalt op oude soul samples gebruikt hij nu een stemvervormer. Ik vind "Welcome to Heartbreak" het beste nummer van het album. En toch vind ik "Pinocchio Story" ook wel een track waar ik kippevel van krijg.
3,5 ster

Ik wilde dit album altijd wel is beluisteren. Alleen het nummer Love Lockdown verpest het compleet voor mij. Ik heb dat nummer gewoon veel te vaak gehoord en hij verpest het voor me.
Ik heb dat al eerder gehad bij het album van Justin Timberlake. Van het nummer Sexyback word ik namelijk ook helemaal gek...Jammer, want dit soort nummers verpesten albums voor mij.

Freekje schreef:

Je laat een album toch niet verpesten door één nummer?

avatar van o0.
o0.
welcome to heartbreak is een briljante clip trouwens

avatar van Silky & Smooth
Ik heb eigenlijk nog nooit een kutclip gezien van Kanye West. Ze zijn meestal redelijk origineel en van hoog niveau.

avatar van Arrie
Ja, klopy. De clip van Paranoid is ook tof. En daar komt nog bij: Rihanna in een clip zonder dat ze d'r mond opendoet, wat wil je nog meer?

het is even wennen aan zijn 'vernieuwde' stemgeluid, maar na een aantal luisterbeurten vind ik dit een heel lekker album. Eigenlijk geen tegenvallers te vinden, en een paar uitschieters met als mooiste nummer Street lights. Goede teksten bovendien.

avatar van nognooit
Met zijn nieuwste album slaat Kanye West een andere richting in.
Minder hip hop, meer pop. En zeer gepolijste pop zelfs.
Zelf noemt hij dit een nieuw genre en mogen wij luisteraars het "pop art" noemen.

Het zijn twaalf jammerende nummers. Soms met een leuke beat er onder, maar vaak wel erg eentonig waardoor dit album na een paar luisterbeurten al snel verveeld en ik mezelf betrap op het steeds vaker overslaan van bepaalde nummers.

Het slot nummer, Pinocchio Story, staat er op vanwege Beyoncé's verzoek. Het is een live registratie van het nummer. Kanye stopt er een hoop emotie in, maar eigenlijk voelt dit nummer misplaatst op dit over gepolijste album. Want weg is de stemvervormer en gepolijste beats. Daarnaast is het nummer ook niet erg boeiend. Daarom eindigt deze cd voor mij vaak al bij nummer elf.

avatar van MAS
MAS
Ik heb het vandaag nog een kans gegeven maar ik vind het echt 3 x niks. De singles gaan nog wel, heartless is een leuk nummer maar de rest is gewoon bagger. Kanye kan het beter bij produceren houden.

avatar van Silky & Smooth
Waarom zeggen zoveel dat? Hij is een geniale producer ja. En een vrij gemiddelde rapper ja. Maar (vooral) zijn eerste twee albums zijn toch niet alleen goed vanwege zijn producties?

P-DawG
Z'n eerste album is goed ja, de tweede was al minder, z'n derde nog minder en deze... deze heb ik door die dalende lijn maar geen echte kans gegeven. Wordt wel eens tijd dat ik dat ga doen.

Ik denk niet dat z'n eerste twee albums alleen goed zijn ontvangen door de producties, maar zeker wel voor een groot gedeelte. Bij vrijwel elk nummer met een goede rapper hoor je gewoon dat Kanye het niveau niet kan bijhouden. Maar sowieso is een album met een gemiddelde rapper en goede producties meestal wel een goed album als geheel, het wordt alleen nooit echt geweldig.

Maar goed, Kanye rapt hier niet eens voor zover ik weet dus ik snap niet waarom je daar ineens over begint.

avatar van MAS
MAS
Silky & Smooth schreef:

Ik vond zijn eerste 2 albums ook niet zoveel aan . Ik vind een paar nummers zoals Jesus Walks echt goed maar meestal vind ik het zonde dat er niemand anders over de beat heen rapt. Hij heeft wel geniale beats zoals Be bijvoorbeeld.

P-DawG schreef:

Nee, ik bedoelde niet puur het rappen. Meer dat veel mensen zeggen dat hij het bij producen moet houden. Maar hij kan toch zeker meer dan dat, in dit geval gaat het dan om zingen. Ik vind ook dat Kanye geen toprapper is en zanger nog minder. Maar de passie die hij er in legt (ja ook bij 808s) maakt heel veel goed, vind ik. Hij weet dingen vaak erg mooi over te brengen. Teksten en onderwerpen waren vooral op eerste twee cd's toch vaak erg goed. En ja, Common, Talib Kweli, Jay-Z en Mos Def zijn veel betere rappers. Maar nummers worden er ook niet slechter op door hem toch? En Kanye als entertainer in het geheel vind ik toch echt heel erg goed, beter dan bovengenoemden. Er komt bij hem veel meer kijken dan alleen rap, zelfs veel meer dan muziek.
En een artiest die durft te experimenteren, zoals dit, kan ik alleen maar waarderen.

P-DawG
Mwah.. ik denk alleen dat als je het vanuit een commercieel oogpunt bekijkt Kanye wel beter is dan Common, Talib Kweli, en Mos Def (Jay-Z toch maar niet ). Dan kan je idd wel stellen dat Kanye 'allround' gezien een betere entertainer is, hij sleept natuurlijk niet voor niets veel meer geld binnen dan bovengenoemd drietal. Maar ik, en ik ben zeker niet de enige, ben eigenlijk niet zo geïnteresseerd in het entertainment gehalte van een artiest zoals Kanye.

Als ik muziek luister wil ik daarvan genieten en mezelf mee 'verrijken' daarom houd ik ook meer van goede artiesten dan van goede entertainers. Wat dat betreft moge het duidelijk zijn dat zowel Talib, Mos en zeker Common op z'n minst een paar treetjes hoger staan dan Kanye. Er kan dan bij Kanye meer te kijken bij komen dan louter rap of zelfs muziek in het algemeen, maar mij kan dat persoonlijk weinig schelen. Het gaat me juist om de manier waarop ik zelf zijn muziek ervaar en niet zozeer om hoeveel cd's hij verkoopt in de eerste week of andere randzaken.

Je hebt het in je bericht ook over de passie en emotie die Kanye hier tentoon zou spreiden. Van wat ik heb gehoord van dit album is het ook zeker beter dan een willekeurig commercieel autotune-succesje. Desondanks vind ik dat je dat wel in het juiste daglicht moet stellen; Het blijft tenslotte autotune die hij hier gebruikt en ik denk dat je daar nooit zo veel emotie uit kan halen als met pure zang, dat lijkt me toch meer dan duidelijk.

Over dat experimenteren gesproken; Kanye experimenteert hier natuurlijk wel maar als het hier Jan met de lange achternaam was die hier aan het experimenteren was geslagen had het natuurlijk nooit zo gigantisch veel verkocht. Kanye weet dat van tevoren dus er zat sowieso weinig risico aan verbonden, en dat heeft dus vrij weinig met lef te maken.

P-DawG schreef:
Van wat ik heb gehoord van dit album

Misschien eerst het album eens goed beluisteren. .

P-DawG
Ja dat was het plan inderdaad. Ik veroordeel dit album toch ook (nog) niet? Ik baseer mijn bericht dan ook alleen op wat ik tot nog toe heb gehoord. En ik denk dat ik voldoende heb gehoord om een aardig beeld van dit album te krijgen. In ieder geval genoeg om te zeggen dat je met autotune nooit een vergelijkbare emotionele lading kan brengen als met echte zang. Ook Kanye niet, daarvoor is het simpelweg te kunstmatig. In principe kan iedereen met autotune 'zingen' dus een kunst kan je het niet noemen. Het is alleen wel een kunst om het op de juiste manier te gebruiken. Wat dat betreft zal ik binnenkort eens kijken of Kanye me weet te overtuigen.

Misschien eerst het bericht goed lezen

haveman
Of het emoties teweeg brengt ligt eerder bij de luisteraar dan bij de muziek. Nummers als Bad News, Heartless en Welcome bevatten voor mij meer emotie dan al zijn andere albums bij elkaar.

Persoonlijk denk ik dat de lage waardering gedeeltelijk voortkomt uit de korte spanningsboog die veel jongeren tegenwoordig hebben. Maar dat geldt natuurlijk niet voor jou, want jij DENKT dat je dit album voldoende kent om er een beeld van te vormen. .

P-DawG
Jij DENKT dat toch ook. Het enige verschil is dat jij het al met een stem hebt beoordeeld en ik niet.

Ik denk dat de jeugd dit over het algemeen wel kan waarderen hoor chef. Kijk maar naar de verkoopcijfers, het zijn echt niet allemaal 30 plussers die naar de kassa rennen voor de nieuwe Kanye.

Het is sowieso geen lage beoordeling, misschien niet de beoordeling waar jij op hoopt maar 300 stemmen en 3,24* gemiddeld is zeker niet slecht. Maar goed ik zal maar verder niet meer reageren, want ik heb je met mijn berichten blijkbaar op je pik getrapt.

P-DawG schreef:

Jij houdt meer van goede artiesten dan entertainers. Aangezien een goede entertainer iemand tot een goed artiest kan maken klopt dit niet helemaal. En let zeker niet op cijfers om een artiest goed te vinden. Jij vind bovengenoemde 3 beter dan Kanye West. Stuk voor stuk rappers puur gezien rap-kwaliteiten ver boven Kanye uitsteken ja. Als je daar van houdt en het je daar voornamelijk omgaat, begrijp ik jou. Dan zijn het betere artiesten dan Kanye West.
Die drie behoren ook zeker tot mijn favorieten. Maar ik kan niet te lang naar Talib of Mos Def luisteren. Common wel, maar dan alleen naar Be en Finding Forever. Ook op zijn eerste albums is hij erg sterk qua tekst, maar die liggen mij gewoon niet. Heb het zeker geprobeerd. Het is dan ook wel duidelijk dat Kanye ook een rol speelt in mijn keuze voor Be en Finding Forever. Hier dus wel voornamelijk door producties.

Ik geniet bij Kanye West van het hele plaatje. Qua producties is hij voor mij de beste. En ik denk dat jij ook wel vind dat hij een goede producer is. Daarbij komt dat hij in mijn ogen een neusje heeft om een nummer compleet te maken. Daar heeft hij de mogelijkheden ook voor. Bijvoorbeeld door een John Legend op de achtergrond, een Young Jeezy die schreeuwt, een poetische tekst van J. Ivy of Malik Yusef, noem maar op. Al is het een schreeuw of een stukje zang van tien seconden. Dat maakt het nummer af en net dat beetje specialer dan andere muziek.

En nog over die passie: zonder die passie was 808s een emotieloos geheel geweest. Ja hij heeft wel emotie weten te leggen in deze cd. Je hebt gelijk dat het afbreuk doet aan de puurheid van echte zang. Toch kan juist het koude van de vocoder je ook kippenvel geven. En wat jij zegt klopt, Kanye West weet de vocoder wel op de juiste manier te gebruiken. Het klinkt totaal niet als T-Pain en de rest. En de emotie in deze cd is wederom gevolg van het combineren. Gevoelige, (soms diepe) teksten + gewoon weer sterke producties (Street Lights voorbeeld van emotie door productie) + gastartiesten die hij weer volledig tot hun recht laat komen (hyscterische Lil' Wayne) maken ook 808s & Heartbreak tot een erg goed album.
Dat is juist het experimentele. Hij weet dat er veel gehaat wordt op de autotune. Hij gaat wel op zoek naar een manier om niet als T-Pain, Ron Browz etc. te klinken. Vertel mij maar een cd die ook maar in de buurt komt van deze. Of je hem goed daarbuiten. Het enige echt commerciele is dat hij wel de autotune gebruikt, omdat hij wel erg populair is.

Maar ik het vind het netjes dat je eerst een poging gaat wagen voordat je de cd gaat veroordelen! Ik kan je aanraden om nergens aan te denken als je het luistert. Voor mij werkt dat om toch de emotie te voelen die er zeker wel in zit.
Of het je bevalt is gewoon kwestie van smaak en interesse. Iedereen 'verrijkt' zich op een andere manier via muziek.

avatar van Raul
met halfje verhoogd, dit album werkt heel helend voor mij op bepaalde momenten
Veel sfeer, veel gevoel, veel emotie
Experimenteel maar heel knap.

avatar van thgryda
Man dit moet zowat het meest jammere album ooit zijn. Toen ik love lockdown hoorde dacht ik al wat is dit nu. Maar ok ik dacht zo een autotune nummer is niks voor mij maar de beat is toch erg strak en tja eigenlijk toch weer geniaal. Ik hoopte echter dat dit een intermezzo zou worden op een normaal kanye album. De vorige drie albums vond ik erg sterk en vooral dan the college dropout (staat zelfs in mijn top tien). Zelfs graduation dat simpeler was en minder geniaal heb ik in mijn kast staan en vond ik erg goed. Maar toen kwam dit album... alle tracks die vervelende autotune! Enkel heartless heeft in mijn ogen die ingenieuze Kanye sound, het enige nummer ook waar kanye terug wat rapt, welliswaar nog steeds met autotune... Dus met heartless en love lockdown twee aardige nummers die niet echt mijn ding zijn maar die ik had getollereerd als de rest van het album in de buurt kwam van zijn drie voorgangers.

Dit was echter niet het geval, dit is een pop plaat, dat kan ik nog begrijpen. Maar het is met te makkelijk , de producties zijn welliswaar nog altijd van hoge kwaliteit (daarom mijn rating toch maar verhoogd naar 1.5) maar die autotune op elk nummer is niet alleen irritant, het is met ook te makkelijk. Nee dit album heeft Kanye, ooit mijn held en favo producer nog harder in achting doen zakken dan zijn schertsvertoningen op de music awards. Arrogant zijn tot daar aan toe, ik hoef niet met hem bevriend te zijn, zo lang hij goede muziek maakte bleef ik fan en ging naar optredens (twee keer en beide keren zeker niet teleurgesteld, eerste keer zelfs met een indrukwekkend orkest...) van de man, maar dit is echt niks...

avatar van thgryda
Raul schreef:
met halfje verhoogd, dit album werkt heel helend voor mij op bepaalde momenten
Veel sfeer, veel gevoel, veel emotie
Experimenteel maar heel knap.

Het is maar wat je experimenteel noemt, snoop dogg heeft het ook al gedaan, zei het minder goed, en in de jaren 80 was dit soort kunstgrepen ook al erg in... Kwestie van smaak allicht

avatar van Silky & Smooth
Ik denk dat hij met experimenteel niet de standaard autotune-muziek bedoeld (T-Pain, Ron Browz etc.) En misschien gewoon experimenteel in vergelijking met vorige 3 albums.

The Opinionated
De producties zijn heel knap en daarom vind ik het enorm jammer dat Kanye het zelf met autotune verpest. Hij had gewoon een goede zanger moeten aanspreken om de vocalen te doen in plaats van zelf iets te willen dat hij niet kan: zingen. Daarnaast stoor ik me bij momenten ook aan de inhoud van de teksten vanwege te deprimerend en emo (om dat woord ook maar eens te gebruiken).

avatar van Kill_illuminati
Kanye West had dit album gemaakt om te kunnen omgaan met de dood van zijn moeder. Vandaar dat het zo deprimerend klinkt.