Doves - Kingdom of Rust (2009)

Label: Heavenly

1. Jetstream (5:30)
  2. Kingdom of Rust (5:11)
  3. The Outsiders (3:28)
  4. Winter Hill (5:18)
  5. 10:03 (4:04)
  6. The Greatest Denier (3:59)
  7. Birds Flew Backwards (2:51)
  8. Spellbound (5:39)
  9. Compulsion (5:14)
  10. House of Mirrors (4:20)
  11. Lifelines (4:26)
  12. Ship of Fools * (4:29)
  13. The Last Son * (4:49)
  14. Push Me On * (3:55)
Machtige Mike schreef:
Single is prachtig, maar de topper blijft voor mij 10:03. De rest blijft voor mij een beetje wennen maar hoe vaker ik de CD luister, hoe mooier ik hem vind.

Het is absoluut een groeier. De eerste keer klinkt het als een brij van hetzelfde.

(verwijderd)
Kingdom of Rust is toch wel een van de betere singles van dit moment! Plaat luisterd inderdaad in het begin weg als een grote brij, maar begint nu steeds meer te landen.

avatar van aerogp1
Iemand zei het hiervoor al: de sfeer die Elbow weet te creëren mis ik wel op dit album, al kan ik niet bepalen waar dat aan ligt. Misschien klinkt de zang van Doves wat gladder en geproduceerder?

Een dynamisch geheel vormt dit album in ieder geval wél!

avatar van Booyo
Freddie schreef:

Paulie Walnuts
Compulsion .

avatar van joko16
Vrijdag speelden ze 3 nummers live bij Jools in " Later" op BBC 2.
10.03, Kingdome of rust en Winter Hill .
10.03 kende een prachtige opbouw naar het einde toe.
Zeker Winter Hill had toch wel weer die typische Doves sound die ik van twee vorige albums al kende.
De vergelijking met Elbow en Coldplay gaan m.i. zeker niet op.
Deze cd is vast weer een groeiplaat waarover je nooit meteen moet oordelen.

Freddie schreef:
Elbow, die laatste plaat van hun was niet te harden zo saai.

Wellicht moet je hem eens meer dan één keer beluisteren voor je hierover oordeelt...

avatar van aerogp1
Kingdom of Rust en House of Mirrors zijn mijn favorieten!
3,5* van mij.

joko16 schreef:

Vertel mij wat.

Mooi optreden bij Jools. Dat pak staat hem goed en die rare baard is gelukkig weg. Heb alleen het gevoel dat de drummer iets te graag (lees: te snel) wil.

Het wordt wel hoog tijd dat ze weer eens een keer naar Nederland komen. Laatste keer was op Motel Mozaique maar dat was iets van 50 minuten en op Motel Mozaique.

avatar van joyce19791
Mijn eerste kennismaking met deze band en het bevalt zeer goed!
Ik kan er wel inkomen, die vergelijking met Elbow (op basis van hun laatste albums in ieder geval. Ken van beide bands alleen het laatste album).

avatar van Lepel
Dat nummer, Kingdom of Rust... wat een geniale song. Zo 'vol'. Krakende violen. En er zit op een gegeven moment een prachtig gefluit verstopt; kippenvel. Twee nummers verder komt 'Winter Hill' voorbij. Wat een contrast. Nietszeggende rockbagger. Hoe kan een en dezelfde band zo'n verschil in kwaliteit op een plaat vangen?

avatar van Strangeways
Je doet Winter Hill echt te kort met die omschrijving; standaard rock of niet, het is gewoon een prima nummer. Dit is vooralsnog het beste nieuwe album dat ik in 2009 gehoord heb. Twee tracks die er bovenuit steken zijn het titelnummer en Compulsion maar ook House of Mirrors en Jetstream (heeft wel iets weg van New Order) zijn geweldig. Voor mij nu al een serieuze kandidaat voor de titel album van het jaar.

Wow!
dit is indrukwekkend!

avatar van Lennonlover
joko16 schreef:

Jah Da's typisch met zo'n opmerkingen.

nijme255@adsl
Moet zeggen dat ik hem nu een paar keer draai en hem steeds beter begin te vinden. Het lijkt dat de puzzelstukjes steeds beter op hun plek vallen. Toch stiekum de Seldom Seen Kid van 2009?

avatar van Lennonlover
Een keertje beluisterd en ik vind het niet slecht; Goeie beats, leuke songs en goed geschreven songs.

nog een paar luisterbeurtjes waard.

Antagoon
Wauw! Dit is erg goed. Er staan fantastische nummers op: Jetstream, titelnummer, Winter Hill (prettig rechtdoor), The Greatest Denier, 10.03, Spellbound, Compulsion, House of Mirrors, Lifelines....eh en die andere twee zijn ook nog eens goed.
Destijds niet aangehaakt bij dit bandje. Het klonk als van alles en nog wat, hetgeen niet meteen een diskwalificatie is, maar het hoefde voor mij niet. De vergelijking met Elbow kan ik me wel invinden, hoewel die band wat scherper is, tegendraadser. In de verte hoor ook wel wat van The Dears terug en dus alle bands waar die band weer op lijkt
Maar goed, ondanks alle vergelijkingen die mogelijk zijn; Kingdom of Rust gaat m'n iPod niet meer af. Als je zo gemotiveerd klinkt en zo'n goed plaat maakt kan het me niet meer schelen dat je op de halve (pop)wereld lijkt.
En de zoveelste aangename verrassing dit jaar!

avatar van blonde redhead
Elbow? NIET helemaal, wat mij betreft daar kunnen ze ook niet aan tippen. WEL een hele leuke plaat met veel goede nummers. Moest het zelf wel een aantal luisterbeurten geven maar nu doen de nummers niet veel onder voor elkaar, Vorig jaar Elbow op Lowlands nu de Doves laten we het hopen. Moet nog wel even op zoek naar het eerdere werk kan alleen een erg goed nummer van een verzamelallbum (catch the sun) ben dan ook benieuwd. Voor deze in ieder geval 4*

blonde redhead schreef:
Elbow? NIET helemaal, wat mij betreft

De Elbow discussie is een pagina hiervoor ook al gevoerd. Ik vind dat deze muziek echt niet op Elbow lijkt, daarvoor hoor je te veel gitaren en up tempo stukken. De muziek van Elbow vind ik snel zeiïg, dit klinkt soms hooguit dromerig.
Wel heeft Kingdom of Rust de bekende wat zweverige Doves sound, ik moet ook regelmatig denken aan hun tweede album: the Last Broadcast.

In ieder geval staat Kingdom of Rust vandaag op 1 in de Musicmeter Top 50. Doves zijn U2 en Bob Dylan voorbijgestoken met dit prachtige album.

avatar van Pinsnider
west schreef:

...en meer dan terecht!! Wellicht krijgen ze nu dan eindelijk de aandacht die ze al zo lang verdienen!!!

Ik kom er maar niet doorheen op 1 of andere manier. Nog geen succes tot nu toe.

(verwijderd)
Vooralsnog lijken alle liedjes in mijn ogen wel heel erg veel op elkaar. Maar ik ga het nog een paar keer proberem, gezien alle positive reacties...

avatar van bommel
Dit is nou echt een CD, die je even moet laten liggen (rijpen)
En dan is ie plotseling weer wat beter
Ik verhoog naar 3,5 - misschien verdient hij meer

nijme255@adsl
blonde redhead schreef:

Ik bedoel niet dat de muziek op Elbow lijkt.
Maar meer dat het opnieuw een Britse groep betreft die met een album furore maakt dat niet meteen in de belangstelling staat.
De plaat van Elbow vond ik eerst ook maar zozo. Pas na een aantal draaibeurten ontvouwde zich de ware pracht van de nummers.
Dat zelfde gevoel kreeg ik ook bij Kingdom, verder gaat elke vergelijking m.i. mank.

GuitarMan
Het duurde even voordat ik tijd had om deze te beluisteren. En dat is precies wat je moet doen. De tijd ervoor nemen en relaxed luisteren. Niet in de auto, niet tijdens andere bezigheden en niet op de achtergrond. Dan pas beleef je de schoonheid!

Vergelijken met Elbow of wie dan ook is absurd. Zo-ie-zo vind ik dat hokjesplaatsgedrag, wat een hoop mensen hier steeds doen, niet zo zinvol. Daar gaat het in de muziek toch niet om?

Lepel schreef:

Ik vind Winter Hill juist een hoogtepunt van deze cd. Het nummer heeft wel iets weg van het majesteuze Words van The Last Broadcast.

avatar van blonde redhead
nijme255@adsl schreef:
Ik bedoel niet dat de muziek op Elbow lijkt.

Ben ik het daar dan idd wel mee eens. En dat zijn de betere cd's.

BrotherJohn
Het minste album van Doves tot nu toe. Ze begonnen ooit met Lost Souls, een album met eenvoudig vormgegeven maar magische droomwerelden. The Last Broadcast was wat broeieriger en zwoeler, nog verder het surrealisme ingezogen. Een absoluut hoogtepunt! Some Cities blonk uit door een hele reeks pikante catchy songs, melodieuzer dan ooit tevoren.

Met Kingdom of Rust voegen ze naar mijn mening niet echt iets toe. Integendeel, zo'n nummer als Spellbound is als het kauwen van een al eerder uitgespuugd stuk kauwgom. Nummers als Jetstream en Compulsion wijzen op een ietwat gewijzigde koers, waar ruimte lijkt voor dance- en disco-invloeden. En zo'n nummer als The Greatest Denier wekt meteen U2/Coldplay stadionpop associaties op, ai, ook daar luister ik toch geen Doves voor!?

Doves moeten gewoon blijven doen waar ze de eerste drie albums goed mee bezig waren: eenvoudige dreampop bakken, eventueel op een catchy manier die in ieder geval niet afhangt van wat mainstream als catchy wordt beschouwd daar in Britteland. Blijf je eigen knusse kunstje doen!

Een notering voor de nummers Kingdom of Rust, Winter Hill en 10-03 en twijfel tussen een 3,0* en 3,5*. Het oog wil ook wat, het artwork maakt er 3,0 van. Een ietwat teleurgestelde Doves-bewonderaar.

avatar van Mctijn
Ik moet hem een halfje verlagen. Hij klinkt nu al minder dan een maand geleden, jammer....