Doves - Kingdom of Rust (2009)

Label: Heavenly

1. Jetstream (5:30)
  2. Kingdom of Rust (5:11)
  3. The Outsiders (3:28)
  4. Winter Hill (5:18)
  5. 10:03 (4:04)
  6. The Greatest Denier (3:59)
  7. Birds Flew Backwards (2:51)
  8. Spellbound (5:39)
  9. Compulsion (5:14)
  10. House of Mirrors (4:20)
  11. Lifelines (4:26)
  12. Ship of Fools * (4:29)
  13. The Last Son * (4:49)
  14. Push Me On * (3:55)
Kingdom of Rust is een geweldig mooi nummer, snel de rest luisteren dit beloofd veel goeds.

avatar van LucM
Eerlijk gezegd heb ik nooit eerder gehoord van Doves, dit album is mijn eerste kennismaking. Ik vind het goed meevallen, het doet mij ook denken aan Elbow met het verschil dat het wat zwaarder is begeleid en vocaal vind ik het ook een tikkeltje minder.
De muziek klinkt wel bezield, sfeervol en melodieus - en daar is het mij in de eerste plaats om te doen - en de 11 afwisselende, doorgaans melancholische songs zijn degelijk tot uitstekend met het pakkende titelnummer als hoogtepunt, dat moet een evergreen worden.

avatar van divart
Toch wel weer een fraai album van Doves. Is wat mij betreft net iets sterker en constanter dan hun vorige twee albums maar haalt het net niet bij hun debuutalbum. Album is wel weer zoals al hun albums nogal beroerd geproduceerd. Het geheel klinkt nogal eens als een brij van geluidslagen. Maar ja,...Toch moeten die jongens in staat zijn om ooit eens een echt meesterwerk af te leveren waarop alles klopt en netjes op zijn plaats valt. Ze zijn pas 10 jaar bezig dus het kan nog.

avatar van sj0n88
BrotherJohn schreef:
Integendeel, zo'n nummer als Spellbound is als het kauwen van een al eerder uitgespuugd stuk kauwgom.

Ik vind dat juist een fantastisch nummer. Ik zou het eerder kauwen op een heerlijk, fris en nieuw kauwgompje willen noemen

Spellbound had op Lost Souls moeten staan inderdaad. Geen verkeerd nummer overigens

SPAROOD
Heerlijke muziek, kingdom of rust en winter hill vind ik wel de mooiste.

avatar van frusciflea
Wat is Jetstream toch een heerlijk nummer! Klinkt als en misschien wel beïnvloed door John Frusciante's albums "To Record Only Water For Ten Days" en "From The Sounds Inside". Het geluid van die 2 albums hoor ik met name terug in Jetstream bij de drums (met effecten) en het gitaarsolootje rond de 3:00 als ik het goed heb.. Heerlijk gewoon!

Ook hoor ik een beetje de sound van o.a. The Music in Jetstream en in latere nummers vind ik de zang nogal erg Chris Martin aandoen... maar verder in een zeer geslaagd jasje

avatar van Sven Vermant
Lekker album alleen het eerste nummer kan mij in tegenstelling tot bovenstaande gebruiker niet bekoren. Daarom had ik het begin moeite met het album.
Mijn favorieten zijn Kingdom of rust en 10.03.

Ik snap het niet! Een van m'n allerfavorietste bands ooit die naar eigen zeggen hun masterpiece afleveren, na 4 jaar van productie en afsluiting van de wereld na het ook al tegenvallende Some Cities. Het is niet volledig terug te horen dat hier 4 jaar in zit (ik kan me tevens herinneren dat ze schreven eind 2006 hun opvolger voor Some Cities al zouden uitbrengen, duurde het nog 3 jaar voordat ze überhaupt tevreden genoeg waren om iets nieuws uit te brengen!), de nummers zijn op de oppervlakte niet de meeste diepe songs, of nummers vol met geluiden op de achtergrond of iets dergelijks.
Ik kan me wel voorstellen dat er veel tijd zit in het zoeken naar het juiste geluid, de warmte die uit elke seconde spat is echt heerlijk. En als je dan 4 jaar lang zoekt naar dé perfecte geluiden heb je inderdaad wel eens de kans dat het gewoon net niet allemaal lekker in elkaar klikt, zoals divart al zei.
Altijd als ik dit album luister heb ik een gevoel van 'lekkere nummers zeg', het zijn stuk voor stuk nummers waar niet per se veel op aan te merken valt, en dan tóch... Nooit voel ik de behoefte om hem 'zomaar' op te zetten. Alleen als ik een review lees, of, zoals nu, probeer er zelfs iets van te maken, luister ik dit album. Dan heb ik nu weer een gevoel van 'helemaal niet slecht!'. Maar verder nodigt deze CD me gewoon niet uit om er meer mee te doen.
Ik vrees dat het gewoon heel nette nummers zijn, maar te weinig vernieuwend om mij nog enthousiast te krijgen. Misschien is 4 jaar gewoon té lang om iets nieuws te maken? Roest, roest, mag de machine nog zo mooi zijn, het werkt gewoon niet =[
Halve ster voor het titelnummer dat wel écht heel mooi is, videoclip erbij ook trouwens!

avatar van VanDeGriend
Ik heb alle albums van Doves in huis maar toch is het een band die mij nooit echt heeft weten te overtuigen. Ik was dan ook niet echt super nieuwsgierig naar deze Kingdom of Rust. Maar ja, ik heb een hekel aan incomplete discografieen in de kast dus deze er toch maar bij gehaald.

Gelukkig maar. Kingdom of Rust is een prachtplaat en zorgt ervoor dat ik de backcatalogue met iets meer interesse en concentartie aan hernieuwde luisterbeurten onderhevig ga laten zijn.

De zang van Andy Williams kon mij op vorige releases niet zo bekoren maar op deze plaat past zijn stemgeluid precies bij het gebodene. Over de hele linie sterke song, redelijk in de lijn van Coldplay en Elbow maar dan allemaal net wat puntiger, spannender en minder veilig. Je zou ook hopen dat U2 nog eens zo'n album zou maken. Lekker breed uitwaaierende gitaren en het grootse gebaar wordt, voor mij als liefhebber van een stukje theatraliteit in muziek, gelukkig niet geschuwd.

Kingdom of Rust is al met al een van de verrassendste releases van 2009. En nu snel de kast in om het vorig werk nader te bestuderen

Toevallig liep ik tegen dit bandje aan via een link vanBad Lieutenant. Top 5 van 2009 dat is zeker. Nu ook maar weer eens goed naar Elbow luisteren. JetStream, Kingdom of Rust, Winter Hill, Spellbound! Awesome.

Inmiddels zijn er zowaar en eindelijk eens veel stemmers en dus luisteraars voor een Doves album. Ik had 'm een tijdje in de kast laten liggen en dan valt 'ie helemaal niet tegen als ik 'm weer opzet.
Op Kingdom of Rust komen alle sterke punten van hun vorige 3 albums samen. Het leidt tot het album wat Coldplay had willen maken, maar wat hen niet lukte. Wat een prachtige sfeersongs, wat een fraaie composities, wat een lekkere gitaren, wat een ziel zit er in deze mooie muziek.
Staat in mijn top 10 voor 2009.

avatar van Paalhaas
Het titelnummer is echt prachtig (nummer van het jaar?)! Ook Jetstream is van grote klasse. Heerlijk album, misschien nog wel iets beter dan Lost souls, maar dat laat ik nog even in het midden.

Ik vind het titelnummer nogal klinken als een New Order-nummer: het heeft een soortgelijke tred en opbouw en roept bij mij zo'n beetje hetzelfde gevoel op. Alleen is het natuurlijk wat anders (steviger) uitgevoerd.

Alleen mocht New Order willen dat ze nog zo'n geïnspireerd nummer op plaat kregen. Voor mij is dit ook wel een van de beste nummers van het jaar. Door nog een paar andere hoogvliegers (Jetstream en Compulsion met name) ben ik wel positief over dit album, maar eigenlijk ben ik er nog niet echt over uit wat ik van de andere nummers vind. Die willen maar niet beklijven.

avatar van LucM
Ik dacht niet aan New Order toen ik Kingdom of Rust voor het eerst hoorde maar ik sluit mij volledig aan bij Paalhaas en herman: één van de mooiste songs die ik dit jaar gehoord heb. De rest is iets minder maar toch ... deze band is een ontdekking dit jaar.

avatar van trebremmit
Ik vind Jetstream erg New Order achtig klinken.

LucM schreef:
deze band is een ontdekking dit jaar.

De vorige albums zijn ook aan te raden. Snowden van het vorige album vind ik misschien wel hun mooiste nummer.

trebremmit schreef:
Ik vind Jetstream erg New Order achtig klinken.

Die nog meer inderdaad. New Order heeft nota bene zelf een nummer dat Jetstream heet.

avatar van monroe
persoonlijk vind ik het album net iets te lang duren, waardoor het lijkt alsof ze iedere keer weer hetzelfde kunstje flikken. Toch zijn nummers als kingdom of rust wel van grote klasse.

avatar van ChrisX
Heb zo af en toe wel eens wat nummers van dit album gehoord en elke dacht "Klinkt best bijzonder" maar nooit dus naar het hele album geluisterd verder. Nu maar eens wat research gedaan en huppakee, het album op m'n Amazon wishlist gezet. Jeetje, songs als Kingdom Of Rust en Winter Hill blijven echt in je hoofd rondspoken.

avatar van likeahurricane
Leuk om bij de nieuwe film "Zombieland" plotseling Kingdom of Rust terug te horen!

avatar van omani
Als song writer vind ik een groot aantal nummers op deze cd jaloersmakend goed. Het listige is, net als vaak bij Cold Play, dat Doves het gevoel geeft dat je geen virtuoos hoeft te zijn om pakkende muziek te bedenken.

avatar van pierre77
Kende deze band alleen van 'Black and white town' uit '05, is voor mij de ontdekking geweest van '09, terwijl er al een aantal goede albums op hun naam staan. Niet alle nummers zijn even sterk ,maar met nummers als 'Kingdom of rust', 'Compulsion' en 'House of mirrors' wordt bewezen dat Doves een grote act is, al blijft het voor het grote publiek nog onbekend. Benieuwd naar het compilatiealbum dat 2 april uitkomt, met veel b-tracks.

Nummer Kingdom of Rust (en videoclip ook) is puur kippenvel...

Niet zo sterk als The Last Broadcast, het moment supreme van Doves. De songs van Kingdom Of Rust lopen dikwijls stuk op die imposante muur van geluid. Maar sfeervol is het wel.

De zang doet in de verte denken aan Chris Martin van Coldplay (maar dan introverter), de sfeer aan Elbow (maar dan extroverter).

Het titelnummer is van de buitencategorie.

avatar van MatjelovesMusic
Hij blijft maar niet hangen, deze laatste van Doves. Zo mooi en melancholisch ingetogen als op Lost Souls zal het wel niet meer worden. Ik zie deze band per album minder worden, jammer.

avatar van Booyo
Dat probleem heb ik ook een beetje, het blijft niet hangen. Het open ronduit geweldig met Jetstream (!) en Kingdom of Rust, erna zijn het ook stuk voor stuk goede nummers maar op de één of andere manier willen ze maar niet echt beklijven.. Raar maar waar.

avatar van Paalhaas
Die eerste twee nummers blijven echt per-fect. 5/5 daarvoor.

avatar van masterdude
Blijft een geniale plaat.. Wordt tijd voor wat nieuws van deze band!

avatar van sj0n88
masterdude schreef:
Blijft een geniale plaat.. Wordt tijd voor wat nieuws van deze band!

Geen nieuwe Doves-plaat, maar ik wil je toch graag attenderen op een album van de frontman, Jimi Goodwin: Odludek!

avatar van masterdude
Thanks sj0n88!