Mastodon - Crack the Skye (2009)

Label: Reprise

1. Oblivion (5:46)
  2. Divinations (3:40)
  3. Quintessence (5:27)
  4. The Czar (10:54)
  5. Ghost of Karelia (5:25)
  6. Crack the Skye (5:54)

met Scott Kelly

7. The Last Baron (13:00)
  8. Just Got Paid * (3:34)

met Billy Gibbons

nuckelonce
Dit is toch wel een fantastisch album. Elk nummer is fantastisch. Het absolute hoogtepunt van dit album vind ik The Last Baron, wat een schitterend einde The Czar is ook schitterend, met een fantastische solo. Ik ben het met Maximusic eens i.v.m. de sfeer in dit nummer, ik vind het echt nergens zeurderig overkomen. 5*

avatar van Ludakris
Het is gezeur dat niet stoort en absoluut bijdraagt tot de sfeer van het nummer, maar in de zin van zangtechniek vind ik het wel gezeur. Maar daarom is het dus niet negatief. Wat een discussie

avatar van Tampert
Ik blijf Blood mountain van Mastodon nog altijd het vetste vinden. maar toch een 4 van mij.

avatar van mayhemblik
Op het goddelijke The Czar na wil het kwartje bij mij maar niet vallen, Blood mountain vind ik echt geweldig hoewel ik die ook meerdere keren heb moeten draaien.
Maar goed ik probeer het nog een paar keer en dan zie ik het wel, ik hoop verd*mme dat dat k*t kwartje gauw valt want ik ga zaterdag alweer om nieuwe muziek en dan ben ik bang dat hij in de vergetelheid raakt.
En daar is het de band niet voor.

avatar van THEMARSVOLTA
The Last Baron al goed beluisterd? 1 van de mooiste stukken muziek van de laatste paar jaar.

Verhoging naar 5*, een plaat die ik elke week wel een paar keer luister, alleen maar goede nummers met als uitschieters The Czar en The Last Baron.

Guardian of Isis
Hmmm, misschien doe ik hier wel 's een uitgebreide review over, elk nummer is minstens goed genoeg om een paragraaf aan te besteden. Nou ja, in het geval van The Czar en The Last Baron worden dat er waarschijnlijk wel zo'n 2 à 3 dan.

avatar van Fake_world
aan allen die ook nog eens een goede plaat willen horen, amorphis zijn nieuwe getitelt 'skyforger'
ge zult er geen spijt van ebbe:p

Joy
nee dankje, deze gaat voorlopig de spelert nie uit en zowel dan staat in het rijtje big favourites 2009 Hacride's amoeba nog int verschiet

en als ik die beu ben hacride's lazarus

en misschien dat ik dan ff tijd maak voor amporhis maar denk van niet, zo goed vind ik die band niet , toch behoorlijk minder dan bovengenoemde grootheden

avatar van Fake_world
ieder zen smaak he:)
ik maak gewoon een klein beetje reclame aangezien ik die plaat toch wel zeer goed vind, en ze hier nogal weinig aandacht krijgt.

[quote]THEMARSVOLTA schreef:

Ik ga er vrijdag nog eens goed voor zitten, ik snap het zelf ook niet helemaal hoor!
Jullie lezen het wel weer. (als het jullie al wat kan schelen)
Vriendelijke groet Hassum

avatar van Ludakris
Het is gebeurd, dit album is mijn top-10 binnengekomen en wel al meteen op de 4de plaats. Ten koste van Mer de Noms van A Perfect Circle. Aan de voorlopige score te zien, zal dit album hier op deze site ook wel binnen enkele jaren in de top-100 verschijnen. Wat een meesterwerk, álles klopt gewoon!

(hopelijk is het kwartje bij mayhemblik ook gevallen )

1 2 3 4 7 dik favoriet,

voorheen skipte ik nummer 5 en 6 nogal eens, ik vond ze uit de toon vallen

maar na vandaag verdienen ook die 2 een dikke 5, vooral omdat ik de plaat in zijn geheel heb beluisterd en zonder 4 en 5 zou het zaakje niet kompleet zijn

idd, meesterwerk

achtergrond mbt de plaat:

YouTube - In the Studio with... Mastodon

de heren zijn zelf ook dik tevreden

avatar van vaughan crash
Dit album boeit mij van begin tot eind.
Ik vind vooral de sound van Mastodon zo goed. ( het gitaargeluid )
Verder zijn de composities op dit album geweldig. Crack the skye is voorlopig mijn favoriete nummer.
Het album klinkt als 1 geheel en heeft een mystieke sfeer over zich.
Zeikerige zang... ik vind van niet, het past allemaal en als geheel is de zang erg afwisselend. Vreemd genoeg is dit geen "hard" album maar ik heb absoluut niet het idee dat ik naar een softer album aan het luisteren ben, het is gewoon allemaal erg goed, de opbouw van de nummers, de melodieen.
Het doet me bij vlagen aan Alice in chains denken ( de zang ) en het doet me ook aan Opeth denken. ( zal wel de uitgesponnenheid zijn ) alleen bevalt dit me nog beter.

en het feit dat 3 heren kunnen zingen maakt de plaat ook al enorm divers

kiepevel bij:

Spiraling up through the crack in the sky
Leaving material world behind
I see your face in constellations
The martyr is ending his life for mine

avatar van master-rens
Sorry mensen maar dit album weet mij echt niet te boeien.

avatar van wendyvortex
Opluchting: Na alle recensies in de diverse media kreeg ik bijna nachtmerries. Echt ik was er bang voor dat deze nieuwe Mastodon zou klinken als een soort Queens Of The Stone Age (dat iets te vrijblijvende rockgroepje met ex-leden van Kyuss, Screaming Trees en Nirvana).
Maar dit is toch echt iets heel anders.
Wat hoor ik?
Alles wat Mastodon zo briljant maakte vermengd met de oude Dinosaur Jr-platen, Motorhead, Metal varierend van Meshuggah tot Spiritual Beggars, And You Will Know Us By The Trail Of Dead maar dan heavier.
En wat hebben we de afgelopen tijd gebrek gehad aan daadwerkelijke goede gitaar-noise.
De nieuwe Mastodon wijkt inderdaad wat af van Leviathan en Blood Mountain, maar het is van dezelfde kwaliteit, ze zijn niet opeens een commercielere koers gaan varen.
Meesterwerk!

avatar van mayhemblik
Niet het kwartje maar een hele euro is gevallen, deze plaat krijgt me steeds meer in z'n greep, daarop kan ik alleen maar reageren met een driewerf HOERA!!!!!!!!!

avatar van Ludakris
En met een mooie stemverhoging, goed zo

@Joy: Dat kippenvelstuk is werkelijk geniaal, dan voel je je even alsof je het zelf meemaakt

met de background info over de tekst is het een heel heftig stuk

Ik nomineer deze plaat tot plaat van ut jaar mbt de categorie: zware metalen

avatar van andnino
Joy schreef:
met de background info over de tekst is het een heel heftig stuk

Ik nomineer deze plaat tot plaat van ut jaar mbt de categorie: zware metalen

Zwaremetalen - Mastodon - Crack the Skye ?

Joy
dussssssssss, wat hebbe we ervan geleerd?

lief zijn voor elkaar

Yuck, wat een meuk. Die stem is alleen al afgrijselijk, maar goed daar kan ik nog doorheen luisteren. Maar als dan de nummers ook nog suf ende soft zijn, haak ik al bijna af. Mastodon was metal, nu is het desertrock met gitaargepriegel.
Velen vinden dit minstens zo vernieuwend als wat ze vroeger als metalband deden, ik vind dit een monstrueuze downfall van een ooit monsterlijke band.
Je zou zeggen dat ik te veel vergelijk, en daar was ik ook bang voor. Maar ik heb het album lang genoeg luistertijd gegeven, en zo goed mogelijk m'n best gedaan objectief te blijven. Alsnog kwam ik tot de conclusie; kende ik niks van de band, dan was ie nog zo de kliko ingegaan als een mislukte creatuur van 'stoere' zang vs. proggepriegel.

avatar van Aghora
Haha, vernieuwend is dit zeker niet nee maar ik vind dat ze hiermee wel weer een monsterlijk goede plaat mee hebben neergezet.

avatar van bennerd
Richardus schreef:
...
...

Dat gevoel heb ik al een paar platen. Sinds Leviathan eigenlijk.

avatar van Tha)Sven
Richardus schreef:
Dus alleen als het zware metal is is het goede muziek

avatar van bennerd
Dat zegt hij toch nergens?

avatar van trebremmit
Ik ben het wel met hem eens, enorm saaie plaat dit.

avatar van Nicholas123
YouTube - Mastodon - Cut You Up With a Linoleum Knife

Redelijk oud, dit. Maar het blijft leuk.

avatar van mivil
Nooit gedacht dat ik ooit naar iets van Mastodon zou luisteren (ben niet zo thuis in al die metal enzo..) Maar las ergens een recensie die ik moeilijk kon negeren..Super plaat, zelfs de hardere nummers vind ik goed.. En ik kan best begrijpen dat voor de fans van de echte metal deze plaat een "teleurstelling" is.. Maar op muzikaalvlak kan je hier toch niks op tegen hebben? Zeer hoge kwaliteitsmuziek! Dank u Mastodon zeggen we dan =)

avatar van kramerdude
mivil schreef: