Bat for Lashes - Two Suns (2009)

Label: Astralwerks

6. Siren Song (4:59)
  7. Pearl's Dream (4:45)
  8. Good Love (4:30)
  9. Two Planets (4:48)
  10. Traveling Woman (3:47)
  11. The Big Sleep (2:51)

met Scott Walker

12. Wilderness * (3:28)
  13. Sleep Alone [909s in Darktimes Mix] * (4:35)
  14. Daniel (Lo Fi) * (4:03)
  15. A Forest * (3:17)
  16. Use Somebody (Lo Fi) * (2:34)
  17. Good Love [Recorded Live at Shepherd's Bush Empire 19th April 2009) (Dix Alternative Mix] * (5:25)
  18. Daniel [Recorded Live on Radiohead Tour Nimes June 14th 2008] * (4:21)
  19. Lonely [Recorded Live at Koko 29th October 2007] * (3:55)
orbit schreef:
... Ze lieten alleen dat ene nummer zien. Ik blijf erbij dat die basloop vrijwel identiek is...

als aanvulling ... als je Daniel met een andere song wil vergeljiken dan zie ik veel meer met Sara van Fleetwood Mac

Als BFL Daniel live spelen (dit jaar) doen ze dat op 2 manieren: lo-fi versie met alleen de keyboards en Natasha`s stem (zij speelt dan ook de keyboards zelf), en dan als volle live band (met drums, gitaar, etc) dat meer rocky overkomt dan op de album.

over A Forest ...

meer over "BAT FOR LASHES - A Forest" (samen met foto van album hoes) - deze engels talig artikel is de 2de van boven van muziek nieuws uit november 2008:

Muziek Info November 2008 @ AAPA

" ... BAT FOR LASHES version of 'A Forest' (originally by The Cure) was included in our Monthly Playlist last month (October 2008) and comes from a recently released tribute album for The Cure entitled "Perfect As Cats" ... Go to our previous article from April 2008 for more info on who else has contributed to this album ..."

Leuk album. Die nieuwe van Sinead O'Conner.

avatar van Chameleon Day
deric raven schreef:
Leuk album. Die nieuwe van Sinead O'Conner.

....ja met van die typische Sinead O'Connor baslijnen....

Nooit geweten dat ze dat ook kon.
Kende haar alleen maar met gitaar (op Pinkpop).

Pearl's Dream komt nu langs op de radio (nieuwe single?) en ik krijg weer een compleet nieuwe associatie binnen: Sophie B. Hawkins.

Qua geluid heeft het wel wat van Right Beside You...

Gaan we deze plaat helemaal ontleden om te kijken als je dat basloopje uit dat cure liedje op halve snelheid hoort langskomen?

avatar van midnight boom
beetje vreemde, (maar ook daardoor een erg) Goede plaat!

avatar van barrett
Mij maakt het helemaal niet uit, het is en blijft een mooie verwerking van verschillende invloeden. Als je Sinead O'Connor met Annie Lennox en Pj Harvey kan mixen dan heb je wel wat in je mars en ben je zeker van een goed album.

avatar van TerryA
op moment zijn er vier songs van deze album live (acoustic versions) te bewonderen op de XfM radio site

Xfm Live Sessions - Bat For Lashes - Xfm - xfm.co.uk

genomineerd vandaag voor de Mercury Music Prize voor 2009

vorige jaar won Elbow, en Bat For Lashes had het bijna zelf gewonnen de jaar daar voor met haar debut album "Fur and Gold" dus second time lucky denk ik voor BFL

avatar van VanDeGriend

Op Two Suns komt zo'n beetje alles voorbij wat bij mij de oren doet spitsen. Ik hoor donderende goth ritmes, indringende piano ballads, subtiele electronica, wave en een zeer fraaie stem. Zo'n beetje alle grootheden in het (licht) alternatieve dames segment schieten als associatie binnen...Siouxsie, Sinead, Tori, Kate, Bjork en zelfs Feist. Dus das dan alvast op orde.

Daarnaast is het songmateriaal over de hele lijn consistent in een somber en melancholisch jasje gegoten. Heerlijk. Nergens wordt de duisternis hinderlijk onderbroken door een ongepast radiovriendelijk niemendalletje. Lekker zwaar op de hand allemaal en heerlijk voor als je eens een keer alleen in de kamer bent, de lichten uit kan doen en met de koptelefoon op het hoofd kan mijmeren over van alles en nog wat. En het plezierige is dat je weet dat je naar een alternatief plaatje zit te luisteren waar je zonder imagoschade over kan brallen in de kantine, maar het nergens echt ontoegankelijk wordt.

Oh ja, de bijdrage van held Scott Walker vind je op het laatste nummer en is zeer markant. Een bijzonder lied hetgeen niettemin het gewoonste stukje muziek is waar Scott de afgelopen 20 jaar een bijdrage aan heeft geleverd. Dat zegt dan meer over Scott dan over deze cd van Bat for Lashes...want die is ronduit bijzonder.

VanDeGriend schreef:
Mijn aandacht voor dit album werd getrokken door een melding dat grote mijnheer Scott Walker aan een nummer heeft meegewerkt. Handig dat soort info want zonder dat berichtje was ik mogelijk niet op het idee gekomen deze cd van Bat for Lashes te draaien. In dat geval had ik dan fijn een van de fraaiste albums van 2009 gemist.... .

Dan zou ik je sterk aanraden om haar debut album van 2006 (2007 hier in NL) ook zo gaauw mogelijk te beluisteren! Die was toen ook niet voor niks een Mercury Music Prize nomination!

Bat for Lashes - Fur and Gold (2006)

En ze staat ook weer in de melkweg 30 oktober

Nice.

De bijdrage van Scott Walker is trouwens maar kort, nog geen minuut volgens mij. Maar gelukkig dat VDG de muziek verder ook goed vind, anders kom je wel van een koude kermis thuis.

avatar van gherdt
Vorig jaar in het Westerpark als voorpretje bij Radiohead was ik al meer onder de indruk van haar verschijning dan van de muziek. Naar aanleiding van de stroom enthousiaste reacties op deze plaat raakte ik toch enigszins nieuwsgierig.
Waar dames als Bjork en Joanna N. mij kippenvel bezorgen vind ik de eveneens nogal aanwezige stem van BFL saai en ´te´ zuiver, iets waar ik bij het beluisteren van My Brightest Diamond ook wel eens last van had, zij heeft mijn hart echter allang veroverd door retespannende en kippenvelopwekkende composities. En die kan ik op dit album maar niet ontdekken, bij mij beklijft dit voor geen meter. Ook de galmende, dramatische en enigszins gotische productie kan mij maar moeilijk bekoren. En vooral die echo-drums trek ik niet, hier gingen ook al potentieel door mij gewaardeerde acts als M83 en Telefon Tel Aviv aan ten onder. Als voorpret bij Coldplay zal ik wel weer naar haar gaan staren maar nog eens een plaat van haar opzetten? Voorlopig maar even niet....

Lost Highway
Om de Daniël discussie nog eens aan te zwengelen :

YouTube - Bel Canto Without You

Wie zich (zoals ik) niet stoort aan de gelijkenissen kan ook gewoon genieten van beide prachtnummers.

Over de snik van Sinéad O'Connor hoef ik het niet meer te hebben, over het excentrieke van PJ Harvey ook niet. Tori Amos? Hey, heb ik ook al voorbij zien komen. Maffe Björk dan? Jee, ook al genoemd. Termen als wave, goth, pianopop: laat maar zitten, het is allemaal al te lezen bij dit album.
En dat was het ook bij de vorige die mij indertijd maar matigjes wist te boeien. Ik ervoer het als te afstandelijk en kil om er echt helemaal in op te kunnen gaan.
Dat mag best vreemd genoemd worden want Bat for Lashes zou bij uitstek wel wat voor mij moeten zijn. Ga naar een site als Last.fm en zie de aanbeveling 'Similar to: Antony and the Johnsons, Patrick Wolf, Tori Amos'.
Het gaat zeer zeker op voor de Tori-achtige pianopop maar de rest blijft toch wat afstandelijk zoals ik dat ook ervoer op het vorige album.
Maar toch..... ergens weet ze me wel te boeien met Two Suns. Het vraagt wat tijd maar dan lukt het wel. Ik ervaar niet de emoties die ik heb bij andere artiesten waarmee Bat for Lashes blijkbaar in één adem genoemd dient te worden in welke recensie dan ook waardoor als gevolg de score ook niet heel hoog is.

O ja, net als op de vorige cd hoor ik soms toch ook een beetje Róisín Murphy van Moloko (sorry, ik moest er toch nog eentje bij halen ).

Kortom: prima plaatje maar geen eindejaarslijstjesvoer.

avatar van orbit
Lost Highway schreef:
Om de Daniël discussie nog eens aan te zwengelen :

YouTube - Bel Canto Without You

Achja, intussen zitten we gewoon weer van dezelfde soort synths en basloops te genieten als een zeker nummer uit 1980.. maakt het ook uit, als het maar uit het goede vaatje is getapt

avatar van Norbert
Leuke plaat met veel oog voor (vaak zweverige) melodie. Zangeres heeft een mooie stem die erg geknipt is voor deze plaat.

ArjenVM
Paar leuke nummer maar toch wel teleurstellend, muziek is mij is teveel op kids gericht en jammer dat ze bij een nogal commercieel label hebben getekend, past niet bij zo'n band.....

Het is geen band, maar een solo-artiest. En welke nummers vind je wel leuk dan? Ik vind de sfeer en de muziek over het algemeen behoorlijk coherent, dus kan me moeilijk voorstellen dat je een paar nummers wel leuk vindt en de rest niet...

freakyy schreef:
En ze staat ook weer in de melkweg 30 oktober

en een gig in Luxembourg op de maandag derop ...

BAT FOR LASHES - Monday 2nd November at Den Atelier in Luxembourg

avatar van djarend
En ja hoor, diegenen die hem al gekocht hebben worden weer eens ge*******
Er komt een nieuwe versie:
2009 reissue International Special Edition 2-disc CD/DVD (PAL/Region 0) album set comprising an 19-track CD album featuring the singles 'Daniel', 'Pearl's Dream' & 'Sleep Alone', along with 7 Bonus Recordings including the popularstripped back version of 'Daniel', a reworking of The Cure's 'A Forest', Natasha's chilling version of Kings Of Leon's 'Use Somebody', David Sitek's drum-heavy 'In DarkTimes' remix of upcoming single 'Sleep Alone' and more. Plus a Bonus DVD containing a 48 minute documentary shot at varying locations across the world from the Joshua Tree desert in California, to New York and the Welsh countryside offering an extraordinary insight into the making of 'Two Suns'. Each disc is presented in a card picture sleeve and comes housed in a gold-embossed picture slipcase with new artwork!).

Damn it! Ik had hem dus al gekocht

avatar van VanDeGriend
Ja hier was ik al wel bang voor. Vrees toch dat ik ook deze versie maar weer moet gaan aanschaffen.

avatar van barrett
Dat is echt de oudste marketing truc en toch trappen we er nog altijd in, gewoon klote dit natuurlijk.

Ik heb deze ook in bestelling staan. Reguliere album had ik nog niet gekocht. Ik koop ook zelden dit soort albums als ze net uit zijn.

sanquin
barrett schreef:

Haha maar ik kan je zeggen dat het best de moeite waard is om aan te schaffen

avatar van Mjuman
Ach ja, ook in deze dagen - nu veel onderhandelbaar is geworden - is het toch moeilijk te bewerkstelligen dat je voor zegge en schrijve 20 euro ge****d wordt!
En de platenkoper liet zich weer paaien; 't blijft het verhaal van de junk en zijn candyman.

Mjuman schreef:
...Maar goed - ik doe het dus niet; het is meer van het zelfde en ik heb dus voor 4 GBP Fur and Gold besteld, de voorganger.

een goed beslissing zou ik zeggen - ik vind zelfs haar debut album iets beter.
Vind het wel vreemd dat veel mensen intussen voor deze album hebben gestemd maar blijkbaar hebben nog niet haar debut album beluisterd?