Oorlog! De titel en de hoes spreken oordelen! Het belooft wat... en het is zeker terug te horen. U2 is op dit album fel en geëngageerd. De jongen van Boy is wat ouder geworden, en waar hij toen nog naïef was, wordt hij nu geconfronteerd met de realiteit. Het gaat nu niet meer om hemzelf, het gaat ook om de buitenwereld... wat gebeurt daar allemaal?
Er gebeurt daar namelijk een hoop verschrikkelijks, dat is al meteen te horen in de opener Sunday Bloody Sunday. Het gaat over bloody sunday, toen ongeveer 10 jaar geleden, waar onschuldige burgers die demonstreerden voor hun rechten werden neergeschoten. Het nummer zelf heeft wat mij betreft een geweldige intro. Die drum-intro waar dan ineens die gitaarlijn overheen komt... geweldig! "I can't close my eyes and make it go away", zingt Bono. Hij wordt duidelijk geconfronteerd met de ellende in de wereld... hij moet het onder ogen zien. Het is niet voor niets dat hij later zo zijn best zou doen als wereld verbeteraar.
De drums geven het nummers iets hakkeligs, alsof het nooit helemaal op gang komt... en dat is helemaal niet negatief. Als je het vergelijkt met de eerste twee albums, heeft U2 zich echt ontwikkeld. In ieder geval een erg fijn nummer, die me alleen net iets te lang door blijft gaan. Als je denkt dat ie afgelopen is... gaat ie nog een stukje verder. Had van mij niet zo gehoeven, daar blijft het niet lang genoeg voor boeien.
Seconds vind ik stukken minder. Qua tekst borduurt het weer verder op hetzelfde thema. Ik hoor Bono zingen over revoluties en zelfs over een atoombom. Het nummer moet het helemaal hebben van de instrumentatie (die vrij aardig is), want verder valt er niet veel te beleven. Het mist een refrein, en de coupletten bestaan verder alleen maar uit continu hetzelfde melodietje. Heel saai en eentonig wordt het nummer daardoor.
New Year's Day is één van de hoogtepunten. Oorspronkelijk was het een liefdesliedje aan zijn vrouw, maar het werd omgevormd tot een nummer dat geïnspireerd is door de Solidariteit, een Poolse vakbeweging. Het wordt heel fijn voortgestuwd door de bas, en de coupletten stralen een bepaalde felheid uit, waarna je het prachtige meeslepende en liefdevolle refrein krijgt. "I will be with you again", zingt Bono, en hier geloof ik hem. Het typische gitaarspel van The Edge maakt het nummer helemaal af. Ontzettend mooi nummer!
In Like a Song... worden de drums weer ongeveer hetzelfde bespeeld als op de opener. Het is een lekker vlot nummer, al vind ik het niet helemaal lekker afgewerkt. Komt iets te gehaast en afgeraffeld op me over. Alsof ze er nog snel een laatste nummertje doorheen wilden jassen. Toch is het best een aardig nummer, maar het had wel veel beter gekund, denk ik. Ik moet zeggen dat het gitaarspel wel erg mooi klinkt, ik vind de zang alleen niet helemaal lekker erin gemixt. De drums werken wel lekker opzwepend. Aardig nummer, maar geen hoogtepunt.
Drowning Man is echt prachtig, en echt een hoogtepunt in het oeuvre van U2. Het is een heel sfeervol nummer, met een mooie tekst, die Bono ook nog eens erg mooi zingt. Het is bekend dat U2 veel studiotrucjes gebruikt, maar die gebruiken ze hier heel goed om de sfeer neer te zetten. Het schijnt dat het over één van de bandleden gaat met een drugsprobleem. Geeft het nummer wel een emotionele lading mee, daar hou ik van. Als je het nummer luistert, geeft het zelfs het beeld alsof er echt iemand dreigt te verdrinken, en Bono hem nog probeert vast te houden... de spanning is voelbaar. "Hold on!", schreeuwt hij emotioneel uit.
The Refugee heb ik niet zoveel mee. Een beetje een leeg nummer. Doet me een beetje denken aan de latere U2 waar de nummers ook zo leeg zou worden, met wat ge-"ooohooo", zoals Elevation en Vertigo, maar waarbij er wordt vergeten om daadwerkelijk een goed nummer te schrijven. Het rockt misschien lekker, maar ik kan er geen goed nummer in ontdekken. Het positieve eraan is dat de ritmesectie wel erg lekker bezig is.
Two Hearts Beat As One gaat eigenlijk een beetje op de zelfde voet verder, maar zit een stuk beter in elkaar en heeft tenminste geen oohoohoo-gedoe. Wat het nummer wel heeft, is een erg fijn refrein. De ritmesectie en vooral The Edge is weer erg fijn bezig, en Bono zingt erg gepassioneerd. Aardig nummer, niet meer, niet minder. Gewoon heel erg typisch U2 van die tijd, en weinig verrassend, maar wel erg degelijk.
In Red Light zingt Bono over prostitutie... "Alone in the spotlight of this, your own tragedy". Ja, mooi verwoord. De instrumentatie is interessant, omdat er ineens een blazer om de hoek komt kijken, en ook wat vrouwenzang... beiden vind ik echter vrij out of place. Het is wel verfrissend, want op dit punt van het album begint de klank van dit album me toch wat tegen te staan. Het klinkt allemaal zo hetzelfde, en het wordt een beetje te veel van hetzelfde. Aardig nummer hoor... maar dit is het punt waarop ik U2-moe begin te worden.
Surrender vind ik qua sound echter een stuk verfrissender en wat meer vooruit kijken. Het klinkt een beetje zoals U2 zou gaan klinken. Het gitaarspel van The Edge, en vooral de vrouwenzang in het refrein zorgen hier voor een veel natuurlijker, organischer geluid dan op de rest van het album. Erg fijn nummer, na wat nummers die toch wat te veel als doorsnee U2 klonken. Ook hier beginnen ze op een bepaald moment te oohooohooo'en en hoewel dat van mij niet zo hoeft, werkt het hier een stuk beter, vooral als er dan vrouwen overheen "I sing my sing my song" gaan zingen. Leuk gedaan toch wel.
Het hoogtepunt is echter '40'! Het is een bewerking van een psalm (psalm 40 ofzo, vandaar de titel). Het klinkt nog wat natuurlijker, en de achtergrondzang is echt heel mooi gedaan, en geeft het ook een wat religieus tintje. Bono zingt erg mooi en ingetogen, en het is ook gewoon het mooiste liedje van het album.

Volgens mij zou dit akoestisch ook echt heel mooi zijn, en volgens mij werken de meeste U2-nummers akoestisch juist niet zo goed. De instrumentatie voegt hier dan ook nog eens heel veel toe, wat het echt tot een pareltje maakt. Je waant je echt even in hogere sferen.
Je merkt echt dat U2 zich per album ontwikkelt en dit is dan ook het beste album tot dan toe. Hoewel het ook hier nog enigszins wisselvallig is, is het wel constanter dan Boy en October. Nog steeds is het echter zo dat U2 in staat is om prachtige nummers te maken maar dat niet een heel album lang volhoudt. Drowning Man en '40' zijn echt geweldig, en ook New Year's Day en Surrender zijn heel erg goed. Ik ben echter wel in dubio over mijn cijfer. Ik zit ergens tussen 3* 3 en 3,5*. Vooruit, ik geef ze het voordeel van de twijfel... vanwege de prachtige hoes.