Coldplay - A Rush of Blood to the Head (2002)

Label: Parlophone

1. Politik (5:18)
  2. In My Place (3:48)
  3. God Put a Smile upon Your Face (4:57)
  4. The Scientist (5:09)
  5. Clocks (5:07)
  6. Daylight (5:27)
  7. Green Eyes (3:43)
  8. Warning Sign (5:31)
  9. A Whisper (3:58)
  10. A Rush of Blood to the Head (5:51)
  11. Amsterdam (5:19)
  12. Clocks [Edit] * (4:13)
  13. Crest of Waves * (3:40)
  14. Animals * (5:35)
  15. Murder * (5:37)
  16. In My Place [Live] * (4:03)
  17. Yellow [Live] * (5:13)
Rizz
Ben ik het deels mee eens, maar meer dat the Scientist mij eerder greep dan Clocks. Clocks doet me gewoon niet zoveel, maar ik geef meteen toe dat ik absoluut een van de weinigen ben.

avatar van niels94
Clocks is een prachtig nummer. Het is een enorme hit, daarom hoorde je hem erg vaak, je zou daarom kunnen zeggen dat hij overschat is. Aan de andere kant begrijp ik waarom Clocks een grotere hit is als The Scientist, Clocks klinkt sneller leuk voor het grote publiek.

Ik vind het gewoon allebei heerlijke nummers, het maakt me niet zoveel uit of het over- of onderschat is.

Sowieso is een aanduiding als 'een van de meest onderschatte nummers ooit' wel erg sterk overdreven bij een bekende band als Coldplay. Er zullen genoeg minder bekende bandjes/artiesten zijn die betere nummers hebben geschreven, maar helaas onopgemerkt zijn gebleven.

avatar van harm1985
Gisteren back to back gedraaid met Parachutes en moet zeggen dat ik bij nader inzien het debuut wat beter vind dan deze. Het is niet eens Clocks wat deze plaat de das omdoet, maar nummers als Politik en In My Place. Geef mij dan maar de tweede helft met nummers als A Warning Sign, Rush of Blood en Amsterdam.

Een album die sowieso voor de helft uit meesterwerken bestaat en natuurlijk 'Clocks' wat echt een van mijn favorieten is! Luister ook eens de live-versie op 'LeftRightLeftRightLeft' die is magistraal!!

avatar van wibro
Gelijkwaardig aan Coldplay's debuut "Parachutes". Mooiste nummer blijft voor mij "God Put a Smile Upom Your Face". Voor de rest goede tot aardige nummers, maar een meesterwerk is dit album voor mij niet of beter gezegd niet meer. Ik vind Coldplay nu niet zo interessant meer en ik vraag mij daarom ook af of het zin heeft de andere twee albums die hier op volgen nog eens te gaan beluisteren. Mijn muzieksmaak is anno 2010 toch wel enigszins sterk veranderd wat niet weg neemt dat ik een hoge notering van mijn kant voor dit album niettemin wel gerechtvaardigd vind mede ook omdat het aanvankelijk zo'n grote indruk op mij gemaakt heeft.

avatar van <JJ>
Aan het twijfelen of de andere 2 Coldplay albums te verteren zijn? (En de aanstaande 3e)
Nou weet ik niet hoe uw muzieksmaak is opgebouwd, wel kan ik zeggen dat X&Y redelijk wat verschilt met AROBTTH en zo ook Viva La Vida ODAAHF...
Persoonlijk vind ik X&Y een klein meesterwerkje, maar daarvoor moet je, denk ik, meer van filosofie, Sigur Rós en van alternatieve instrumentatie (oud keyboard).

avatar van niels94
Dat laatste zullen veel mensen waarschijnlijk niet met je eens zijn.

X&Y wordt wel eens afgedaan als domme stadionrock, hier ben ik het helemaal niet mee eens. Ik durf het zelfs een groot meesterwerk te noemen, getuige ook mijn top 10. Ik zou het maar gewoon gaan proberen.

VLVODAAHF is ook zeer leuk, als album onsamenhangend en bevat enkele wat mindere tracks, maar vooral een heleboel heel sterke.

Zeker proberen dus die laatste twee, ik kijk ook heel erg uit naar hun nieuwe album.

schreef:

Filosofie? In X&Y? Het is een hele tijd geleden dat ik dat album heb beluisterd, maar als ik een The Hardest Part zo even voor de geest haal, dan valt daar maar weinig filosofisch in te ontdekken hoor. Sterker nog, ik durf wel te stellen dat het de zwakste tekst is die Chris Martin ooit heeft geschreven. De vergelijking met Sigur Rós ontgaat me ook volledig: die band maakt lange, langzame, uitgesponnen nummers die het vooral van hun desolate sfeer moeten hebben; het is haast ambient, zo weinig variatie zit er in die muziek (zeg ik zonder negatieve bijbedoeling, overigens). X&Y is inderdaad eerder stadionrock: bombastische popmuziek die gewoon to the point is, vergelijkbaar met U2 zelfs. Valt, in tegenstelling tot bij Sigur Rós, maar weinig bijzonders of unieks in te ontdekken, als je het mij vraagt. Al hoor je hier en daar wel eens een oud keyboard, ja, daar moet ik je dan weer wel gelijk in geven, maar of dat nou zo alternatief is wat instrumentatie betreft...

Ik had gelijk

avatar van <JJ>
Tsja, persoonlijk vind ik met name het 'X'-deel een soort van filosofisch en niet echt stadionrock...
Met nummers als Square One en X&Y kan ik echt wegdromen... Dan krijg ik toch wel hetzelfde gevoel als ik krijg bij ( ) (Sigur Rós).
Ik denk dat daar de 'kracht' ligt van X&Y.
Het laatste album vind ik zelf een stuk minder sterk dan zijn voorgangers, leuke nummers, maar totaal geen samenhang. Dat is ook wat ik mis bij dit album, ik kan totaal geen aansluiting vinden óf bij mijn eigen trommelvliezen óf met andere tracks.
Alle nummers zijn maar een beetje door mekaar gehutseld, terwijl bij het album uit 2005 er een zekere samenhang is te horen... Heerlijk...

avatar van niels94
Ik ben het met je eens <JJ>, het is op MuMe echter geen populaire mening lijkt het zo. Ik vind X&Y Coldplay's beste werk (staat ook op nummer 2 in mijn top 10 dus dat is logisch ). Ik vind ook dat je heerlijk kunt wegdromen bij X&Y (vooral bij het 2e deel voor mij dan, A Message ). Op dat na is het natuurlijk niet echt te vergelijken met Sigur Rós, er is wel meer muziek waarbij ik kan wegdromen wat totaal niet daarop lijkt.

@ wibro:
Verder is het uiteraard weer kwestie van smaak of je dit goed vind of niet, Karl vind het niet mooi, ik en <JJ> wel, dus je zult het zelf moeten luisteren en maar zien of je het mooi vind of niet .

<JJ>, ik heb het gevoel dat wij een andere definitie van filosofie hanteren Het staat je natuurlijk vrij X&Y een goed album te vinden, maar ik vind je argumentatie toch wel een beetje vaag, alsof je niet goed onder woorden kunt brengen wat je nou bedoelt (wat vaak ook erg lastig is bij muziek, dat geef ik toe; mij lukt het ook lang niet altijd). Maar voor die discussie kunnen we wellicht beter bij X&Y zijn

avatar van captain scarlet
Geweldig album, bijna net zo goed als het debuut. Helaas raakten ze daarna de weg kwijt. X&Y: knap maar bloedeloos.

avatar van AOVV
Deze plaat van Coldplay is niet van hetzelfde niveau als 'Parachutes', maar het scheelt toch niet veel. Met krakers als 'The Scientist' en 'Clocks' (die wereldwijd heel wat aanhang genieten), en minder bekende pareltjes als 'Green Eyes' en 'Warning Sign' heb je toch zeker een puike plaat! Om nog maar te zwijgen over de geweldige afsluiter 'Amsterdam'.

4 sterren

Sumulael
Ik vind dit album 4 sterren waard maar door de overkill aan deze band op de radio en andere mainstream media wil ik hier bijna 3,5 sterren aan geven.

avatar van niels94
Je moet geven wat je het waard vind.

Kan toch dat je het minder waard vindt omdat het helemaal kapot is gedraaid?

avatar van niels94
Ja, maar dan vind je het toch niet meer 4 sterren waard? Dacht tenminste dat hij dat bedoelde. Als het kapot is gedraaid vind je het minder leuk, en dus vind je het minder waard en geef je een lager punt (denk ik zo).

Sumulael
Vanwege de kwaliteit van het album is dit moeilijk kapot te draaien voor mij . Het blijft een uitstekend stukje muziek. Jammer van het overdreven aanbod aan deze band, maargoed, dat moet mijn beoordeling natuurlijk niet beïnvloeden nee.

avatar van Heldopsokke
Ik ben van mening dat hij zeer zeker kapot te draaien is. Ik vind dit een heerlijk album maar ik ben echt helemaal klaar met clocks. Amsterdam en Warning Sign maken het gelukkig weer helemaal goed:D

avatar van The Eraser
Raar genoeg heb ik dit album nu leren waarderen. Ik had een tijd dat alles alternatief en duister moest zijn en niet te glad geproduceerd, maar nu kan ik evengoed genieten van een eenvoudig, mooi popalbum. Ik beschouwde dit album een goed jaar geleden als een fameuze miskoop, maar ben nu toch van die gedachte afgestapt. Top 10 vind ik nog altijd overdreven, maar niettemin is dit een zeer mooie cd.

avatar van rudiger
Met bovenstaande user ben ik het eens .
Nog niet zolang geleden ben ik ook deze plaat gaan waarderen en heb hem nu opstaan .
Gewoon een lekkere popplaat en fijn om hem af en toe op te zetten .
Coldplay vond ik vroeger maar een slap U2 aftreksel maar heb die mening intussen herzien .
Inderdaad geen top 10 notering maar wel een genietbaar album .

avatar van ThePrinceOfPop
Geweldige album.
Lievelingsnummers zijn God Put a Smile upon Your Face en Clocks.
Clocks doet me best veel aan Viva La Vida denken, en dat is heel positief bedoelt .
Wat worden die instrumenten lekker gespeeld op deze album, geweldig gewoon.
2 Mindere nummers zijn Politik en A Whisper.

Politik vind ik te chaotisch beginnen voor een openingsnummer en verder raakte het mij gewoon niet. Ik vind het niet een interessant nummer.
A Whisper is een te drukke nummer waardoor het niet lekker klinkt, het begint wel heel goed/mooi.

avatar van ricardo
rudiger schreef:

Inderdaad geen top 10 notering
Voor mij nog geen album top 1000 notering.

avatar van AOVV
En je hebt nog geen 1000 stemmen uitgebracht..

Vanwaar die lage score, ricardo?

avatar van ricardo
Te veilig en te mainstream klinkend. Te 13 in dozijn zeg maar, en dan vind ik de zangstem van Martin ook nog verschrikkelijk. Ik heb deze en Parachutes origineel in bezit gehad, maar snel weer verkocht.

Ik snap de populairiteit van platen als dit nog steeds niet, het is niet spannend, niet boeiend en gewoon te veilig. Na 2 complete luisterbeurten ben je er wel klaar mee en heb je deze muziek wel gehoord en compleet doorgrond vind ik.

avatar van bikkel2
Een hard oordeel , al vind ik een 1 geven wel erg drastisch . Ik vind dat Coldplay hier haar visitekaartje wel afgeeft . Mooie melodieuze nummers met de nodige impact en emotie . Ik heb ook niet altijd zin in zanger Martin , die misschien af en toe wat over the top is , maar ik vind dit verder een voorbeeldige plaat .
Anderzijds als het je helemaal niets doet is je oordeel logisch . Maar ik zou zelf voor een 1 gaan als het op alle fronten helemaal ruk is . Dan bedoel ik eigenlijk het totaalpakket ; Uitvoering , liedjes , produktie . Maar goed ieder zijn mening .

avatar van AOVV
Ergens heb je wel een punt, het is inderdaad niet bijster spannend of zo, maar de eerste 2 platen vind ik gewoon erg goed, met mooie nummers op. Bij 'X & Y' erger ik me er ook wel aan, gewoon omdat de nummers op die plaat een pak minder zijn. 'Viva La Vida' is iets gevarieerder, vind ik dan, al is dat allemaal wel relatief; want met het nummer 'Lost' op die plaat, maken ze eigenlijk gewoon een nieuwe 'The Scientist', en het titelnummer wordt hierboven al vermeld, dat het veel aan 'Clocks' doet denken. Is waar, dus bijster origineel? Nee.

Wel gewoon mooie muziek, ik kan de stem van Martin wel hebben. Als je die, zoals jij niet kan hebben, dan kan ik heel goed begrijpen dat de populariteit van deze band je helemaal ontgaat.

avatar van rudiger
Misschien heeft Ricardo het album te veel gedraaid en is de verveling toegeslagen .