Kasabian - West Ryder Pauper Lunatic Asylum (2009)

Label: Sony

1. Underdog (4:38)
  2. Where Did All the Love Go? (4:18)
  3. Swarfiga (2:18)
  4. Fast Fuse (4:11)
  5. Take Aim (5:24)
  6. Thick as Thieves (3:07)
  7. West Ryder Silver Bullet (5:15)

met Rosario Dawson

8. Vlad the Impaler (4:55)
  9. Ladies and Gentlemen (Roll the Dice) (3:34)
  10. Secret Alphabets (5:07)
  11. Fire (4:14)
  12. Happiness (5:11)
  13. Cunny Grope Lane * (3:11)
  14. Road Kill Café * (2:39)
  15. Runaway [Live] * (4:09)
  16. Shoot the Runner [Live at iTunes Festival] *
  17. Empire [Live at iTunes Festival] *
  18. Stuntman [Live at iTunes Festival] *
  19. The Doberman [Live at iTunes Festival] *
  20. Club Foot [Live at iTunes Festival] *
  21. L.S.F. [Lost Souls Forever) (Live at iTunes Festival] *
avatar van barrett
Idd, een mooie recentie van een band die heel wat aandacht verdient maar zullen ze met deze plaat krijgen, ik hoop et allesinds.

Ravenous
Inderdaad, zouden ze zeker verdienen. De laatste paar dagen weer wat geluisterd en ik denk dat ik deze nog wat beter vind dan het debuut (Empire ken ik nog niet), sterke nummers, en zo aanstekelijk en catchy dat je er haast bang van wordt

avatar van TheMadHatter25
We hebben een F. We hebben een I. We hebben een R. En we hebben een E.!!!!!!!!! FIRE!!!!!!!!!!!!!!

avatar van bver
Mijn eerste kennismaking met Kasabian en ben er zeer over te spreken! Vooral de wat hardere nummers vind ik geweldig, de rest zal ik nog een paar keer moeten horen, maar....ik denk dat dat wel goed komt!

Net terug van vakantie en ik heb deze veel gedraaid in de auto. Ik kan maar 1 ding zeggen: wat een wereldplaat! Mogelijk mijn nummer 1 van 2009.
Ik zie dat er nog maar 91 stemmers zijn. Voor iedereen die dit nog niet heeft opgezet: luister vooral naar dit ijzersterke gevarieerde rockalbum.

avatar van kaj_666
Nou, hier is ie ook besteld nu.. Heb vooralsnog alleen Fire, Vlad the impaler en Underdog gehoord, maar dat was - mede gezien wat ik al van Kasabian kende - ruim voldoende om deze cd zonder verdere aarzeling te bestellen. Ik ben benieuwd

avatar van Bert Wasbeer
wellicht dat het kwartje bij mij na meerdere luisterbeurten ineens wel zou vallen, maar waarom zou ik in godesnaam daar de moeite voor doen? Het is niet onaardig maar wel middelmaat.

Wat is precies de middelmaat? Want ze leveren gewoon kwaliteit, variatie en goed in elkaar zittende songs af, waar ze praktisch elke andere band from the UK achter zich laten.

Gek is dat toch, hoe je een cd eerst maar matig vind en na een paar luisterbeurten helemaal geweldig.
Fantastische live band overigens, kan niet wachten tot Lowlands.

Mooi, dat ze live zo goed zijn. Ik kan niet wachten op Paradiso. Zet daarom dit album nog maar eens op!

avatar van bver
Ondertussen verhoogd naar 4*-en. Geweldige plaat, jammer dat hij ongeveer samen met de nieuwe van Arctic Monkeys is uitgekomen waardoor hij ten huize bver iets minder luisterbeurten krijgt.

Misschien trap ik op wat teentjes als ik zeg dat dit album klinkt zoals Oasis al jaren tevergeefs probeert te klinken? Want in mijn ogen is dit qua sound wel een beetje vergelijkbaar,alleen...... veel beter!

avatar van sean leonard
bver schreef:

Mijn teentjes heb je geen pijn gedaan, maar ik ben het niet met je eens Want electronica is toch best wel een groot onderdeel van de typische Kasabian sound, en daar heeft Oasis nog helemaal nooit wat mee gedaan. Dus ik denk niet dat ze dit soort nummers zouden willen maken.

Ravenous
Ach, ze zijn wel matties met Oasis en ze geven ook aan door hen geinspireerd te zijn, maar echt terughoren doe ik het eigenlijk niet.

bver schreef:

Dan heb jij het laatste album van Oasis niet (goed) beluisterd.
Overigens zit hier inderdaad meer electronica in als bij Oasis.

west schreef:

Dan heb jij het laatste album van Oasis niet (goed) beluisterd.
Overigens zit hier inderdaad meer electronica in als bij Oasis.

Toch wel, en vind het toch een stuk minder dan dit. Zo'n riff als in "underdog" heeft Noel al jaren niet meer uit zijn gitaar getoverd.
Ik moet jullie wel gelijk geven wat betreft de electronica....

avatar van Nicolage Rico
Veel lovende kritieken. Maar eigenlijk is dit gewoon een standaardplaatje. Ik ben beter gewend van Kasabian.

Nicolage Rico schreef:

Wat valt bij jou onder standaard? Aangezien dit toch behoorlijk anders klinkt dan de vorige 2 cds en ik nog steeds geen band voor de geest kan halen die net zo klinkt als Kasabian.

Gezien op Lowlands, in 1 woord fantastisch!!.

avatar van blonde redhead
Viel me juist erg tegen op Lowlands, maar de cd wordt er natuurlijk niet minder om.

Timothebizkit
blonde redhead schreef:

Het viel je tegen? Waar ik stond ging het helemaal los!

Ontopic:

De CD was voor mij even wennen maar het is nu echt een genot om te luisteren wat mij betreft. Alleen Happiness heb ik nooit zo begrepen...

Die singles zijn geweldig! Band is altijd aan mij voorbegaan. Die touren dan ook zelden in België

Het debuut van Kasabian kon ik indertijd heel erg appreciëren ondanks dat het een samenraapsel van van alles en nog wat was (maar ach, welk hedendaags rockalbum is dat niet?!).
De opvolger daarentegen viel mij zwaar tegen en daarmee was het eigenlijk exit Kasabian wat mij betreft.
'The West Ryder Pauper Lunatic Asylum? Leuk hoor, ik zal het toevoegen en daar laat ik het verder wel bij'. Totdat ik het enthousiasme bij velen las waarmee het toch een beetje begon te kriebelen. Zou die tweede dan gewoon een missertje zijn geweest? Zou ik deze nieuwe dan toch weer wel weten te waarderen? Moet ik niet afhaken maar gewoon weer aanhaken?
Ja dus, en achteraf gezien gelukkig maar want The West Ryder Pauper Lunatic Asylum is wederom een typisch album uit het Verenigd Koninkrijk.
Ik vind het album één groot avontuur doordat de nummers goed op elkaar aansluiten (het is dan ook een concept-album als ik het goed begrepen heb). Alsof je in een rollercoaster terecht bent gekomen en er na 50 minuten heen en weer geschud weer uit komt. Ik las elders ook dat dit de soundtrack moest zijn van een niet bestaande film, ongetwijfeld zich afspelend bij het West Ryder Pauper Lunatic Asylum in West Yorkshire ergens aan het einde van de 19e eeuw.
T.o.v. de vorige albums is het muzikaal gezien ook wat rijker qua inkleuring en dat juich ik toe.
Nogmaals: ik ben blij dat ik toch ben gaan luisteren naar dit album en dat is te danken aan alle enthousiastelingen hier op de site want ik ga me daar vanaf nu bij aansluiten. Voor mij is Kasabian terug van weggeweest!

avatar van mr-mucho
aERodynamIC schreef:

De Cd begint mij ook steeds meer positief te verassen, en toevallig dat je die soundtrack mentioned. Aangezien ik films (probeer te maken) maak, viel mij op dat dit zeker geschikte muziek is om een keer onder een scene te plakken.

aERodynamIC schreef:

Voor mij is Kasabian terug van weggeweest!

Dat is mooi gezegd: één groot avontuur doordat de nummers goed op elkaar aansluiten. Zo zie en voel ik het ook. En inderdaad, ook opvallend dat het muzikaal rijker is geworden tov de vorige albums. Er zit daardoor ook wat meer afwisseling in, wat dit album nog wat meer inhoud geeft. En waardoor ik na meerdere keren draaien, juist steeds weer andere nummers meer en meer ging waarderen. (eindigend in 5,0* en mogelijk album van het jaar)

Mooi dat je er nu ook van geniet!

avatar van SjiekDeFriemel
Had deze plaat al op mijn laptop staan, maar was er nog niet aan toe gekomen. Na het zien van de livebeelden van de nieuwe tracks van Lowlands, toch maar begonnen met luisteren.
In het begin onwennig( nog niet eerder een album van Kasabian geluisterd) en kwartje viel vooralsnog niet.
Maar vandaag meerdere malen op repeat gezet. Album werd met de tijd steeds beter.
Kan vooralsnog niet echt zwakke tracks ontdekken. Het album doet mij als geheel goed aan. Eerst maar 4 sterren en als het de tijd des tands kan doorstaan, een verhoging.

Mijn album van het jaar 2009 tot nu toe en zelfs een plekje in mijn top 10 sinds vandaag.

Aloanator
Twee weken geleden cadeau gegeven aan mijn vriendin, ze kende het niet maar vond het wel helemaal geweldig. Ze heeft meteen de rest van haar familie aangestoken met de Kasabian-koorts. Ik kan het zelf ook waarderen, al ben ik zelf meer van de wat stevigere muziek.

avatar van gherdt
Eerst had ik het vermoeden dat dit een paar vette singles met verder vullers was. Maar nee! Een prachtplaat! En dat het juist Kasabian is die uit de hausse van Engelse bands vanaf ongeveer 2004 bij hun derde nog recht overeind staat verbaast me. Hun eerste vond ik maar voor de helft goed (gaat in de herkansing) en aan Empire heb ik me nauwelijks gewaagd. Maar waarbij de meeste Britse branie-bandjes hun kruit inmiddels ruimschoots verschoten hebben (Bloc Party, Kaiser Chiefs, Razorlight) is Kasabian alleen maar beter geworden. Vette productie, stuwende songs en die Gallagheriaanse zeurzang begint me ook steeds meer te bekoren. De rustigere Beatledeuntjes vind ik plotseling ook genietbaar, alles valt op z´n plek. Hulde!

avatar van Braam502
Rock in een blender!

Ik hoor overstuurde gitaren, elektronica, opgefokte basslijntjes en een zanger met een heerlijk zeurderig accent. Alles piept en kraakt maar past perfect in de nummers zonder de rode draad te verliezen.

Na Empire was ik afgehaakt bij Kasabian. Door de lovende recensies bij deze plaat ben ik weer geinteresseerd geraakt en heb dit album gedowload.

Na nummer 1 was ik meteen wakker, wat een knaller. Ook Where did all the love go is een knaller van jewelste die overgaat in de pompende bassdreun Swarfiga.

Na fast fuse neemt Kasabian wat gas terug maar de plaat blijft boeien. Na vele keren draaien blijf ik nieuwe dingen horen en geboeid.

Heerlijke rockplaat die hoog zal eindigen in mijn eindejaarslijstjes.

Ben er nog niet uit of deze of de nieuwe Artctic Monkeys mijn voorkeur geniet. Beide top;)

avatar van kazzie
Prachtige plaat!
Heb eigenlijk haast geen vervelend nummer kunnen ontdekken. Er zitten echt een paar uitschieters bij zoals Underdog, fire en Happeness. Maar ook nummers als Where di all the love go en Thick as thieves zijn heerlijke nummers!
Ben er blij vervast met deze plaat. Ga nu ook is de andere 2 platen goed beluisteren.