Eminem - Relapse (2009)

Alternatieve titel: Relapse: Refill

Label: Aftermath (II)

1. Dr. West (Skit) (1:29)
  2. 3 A.M. (5:19)
  3. My Mom (5:19)
  4. Insane (3:01)
  5. Bagpipes from Baghdad (4:43)
  6. Hello (4:08)
  7. Tonya (Skit) (0:42)
  8. Same Song and Dance (4:06)
  9. We Made You (4:29)

met Charmagne Tripp

10. Medicine Ball (3:57)
  11. Paul (Skit) (0:19)
  12. Stay Wide Awake (5:20)
  13. Old Time's Sake (4:38)

met Dr. Dre

14. Must Be the Ganja (4:02)
  15. Mr. Mathers (Skit) (0:42)
  16. Déjà Vu (4:43)
  17. Beautiful (6:32)
  18. Crack a Bottle (4:57)

met Dr. Dre en 50 Cent

19. Steve Berman (Skit) (1:29)
  20. Underground (6:11)
  21. Careful What You Wish For * (3:47)
  22. My Darling * (5:20)
  23. Forever * (5:58)

met Drake, Kanye West en Lil' Wayne

24. Hell Breaks Loose * (4:04)

met Dr. Dre

25. Buffalo Bill * (3:52)
  26. Elevator * (4:52)
  27. Taking My Ball * (5:01)
  28. Music Box * (5:05)
  29. Drop the Bomb on 'Em * (4:48)
avatar van Niek
Tsja. Een sporadische aardige productie, met een louter kutflowende Eminem. Qua tekst steekt het hier daar prima in elkaar, maar ik kan de man gewoon niet aanhoren. Als ik dan meteen daarna op de nieuwe Blackout Methical weer los hoor gaan wordt het verschil wel pijnlijk duidelijk hoorbaar. Eminem moest altijd al enigzins compenseren met passie, agressie en natuurlijk zijn fantastische schrijven, en nu daar weinig van over is blijft er een zwakke rapper over. De woorden vloeien nog altijd makkelijk uit zijn pen, maar tis duidelijk te horen dat ie daar ook al snel tevreden over is. Hoewel ik me erop voorbereid had is dit toch een teleurstelling. Had op zijn minst 1 of 2 nummers aan mijn persoonlijke 'Best of Eminem' willen kunnen toevoegen, maar daar is zeker geen sprake van. Misschien ben ik deze tak van het genre ook gewoon helemaal kotszat. Een milde 2*.

avatar van The SS
Redelijk album. Had het wat serieuzer verwacht maar dit bleek dus niet het geval wat toch wel jammer is omdat ik eminem beter vind als hij serieus rapt. Beste nummer is zonder twijfel beautiful.
Ik hou het voorlopig op een 3.5*. Dit kan nog veranderen.

avatar van Conway Twitty
Blackout 2 slelt erg weinig voor vergeleken met dit album, ongeinspireerde opvolger van de topper Blackout. Eminem is dan toch nog wel minder teruggevallen dan Method Man.

Relax
Vind Beautiful ook niet zo spectaculair... vind zelfs Hello beter dan die track.

avatar van Niek
Conway Twitty schreef:
Qua flow absoluut niet. Method Man flowt nog altijd de pan uit. Em flowt louter kut.

imo

avatar van Conway Twitty
Vind Em hier en daar nog zeer puik flowen, maar vooral qua creativiteit en concepten in nummers (een uitzondering daargelaten) vind ik dit album een stuk sterker.

Rene1979
Conway Twitty schreef:

Ben ik het niet mee eens... Je moet meth en red ook niet op teksten of relevantie beoordelen... Maar op de lekker weg luisterende flow en beats..

avatar van lowieke
Mefman blijft de nummer 1 en zal never overtroffen worden door wie dan ook! Helemaal in combo met Redman!

avatar van Raul
Die flow van Em vind ik juit nog wel erg sterk hoor. Vind die stem gewoon kut, echt zonde en ik begrijp ook gewoon echt niet waarom ie het doet. Echt NIEMAND vindt die kutstem dope ofzo.

Oh ja, nieuwe bonustracks zijn gelekt!
Be Careful What You Wish For
My Darling

Eminem spit nog wel een interessante verse op die 1e bonus:

"Every CD critic gave it a three
Then three years later they go back and rerate it
And go call The Slim Shady LP the greatest
The Marshall Mathers was a classic
The Eminem Show was fantastic
But Encore just didn't have the caliber to match it
I guess enough time just ain't passed yet
A couple more years and that shit will be Illmatic"

avatar van Timo710
Ik heb veel ex-verslaafden ( die vaak al meer als 10 jaar nuchter zijn) om me heen, en ik begrijp wel wat dit album is : op de Relapse krijg je de stem van een verslaafde te horen.

Of beter gezegd : de stem die de verslaafde overneemt, Em' probeert te laten zien dat hij niet meer zichzelf was... Hij heeft de link tussen zijn verslaving en Slim Shady gelegd door Slim Shady de verpersoonlijking te maken van zijn verslaving...

ERG intressant dus!

Op de track Beautiful hoor je Eminem (dus niet Shady) weer, op z'n best.. En dat is dus een fase die veel mensen die geheel stoppen meemaken... Ze vinden zichzelf terug, ze maken weer kennis met emoties die ze tijden niet gevoeld hebben. En daarom komt op die track ineens alles er uit. Eminem ziet op die track in waarom hij zich zijn hele leven op een bepaalde manier gedraagt heeft : Eminem word eigenlijk hier pas volwassen.

Ik verwacht dat Relapse 2 het echte volwassen Eminem album word. Een beetje zoals Marshall Mathers LP tegenover de Slim Shady LP. Alleen dus een stuk extremer.

Leer van dit album jongens, dit is de psyche van iemand die in een verslaving zit. En stiekem kan iedereen zich ergens wel herkennen in de persoon die Slim op dit album is.

Social_Mask
Leuk en aardig allemaal, maar tot nu toe vind ik dit toch vrij lastig om in één keer in z'n geheel te luisteren. Veel te veel skipmomenten. Beats zijn gewoontjes.. Insane is bij mij gegroeid, op dit moment toch wel het beste nummer, maar de rest doet mij totáál niks. Na een minuut van welk nummer dan ook heb ik er al geen zin meer in. Voor nu toch wel een dikke tegenvaller.

avatar van prodi9y9
1,0
ik snap niet dat dit album zo hoog staat want iedereen zeikt over zijn kutstemmetje op sommige tracks. +/- op de helft hoor ik wel íets van die stem terug. hoe kunnen jullie een 4-5 geven als je dat stemmetje vervelend vind! zo is namelijk het halve album. kan t gewoon niet vatten.

de nummers dat die dit niet doet (o.a insane/beautifull/deja vu en underground) zijn meteen de hoogtepunten, maar maken die zoveel (imo) mindere nummers goed dan?

je kunt die 4 beste nummers (die het goed doen in de statistieken) toch niet vergelijken met toptracks op MMLP, SSLP en ES?

als voorbeeld, the eminem show (miss nog wel de minste van de 3)
-white america
-cleaning out my closet
-soldier
-without me
-sing for the moment
-till i collapse
-business
-superman
daarbij zijn de ''mindere'' nummers ook zeker niet verkeerd!

maar goed, iedereen zijn eigen smaak:-)

avatar van TheLegacy
Jezus,, waarom is Careful What You Wish For maar een bonus track! Dat is echt een super track! Ik hoop dat dat het niveau word voor Relapse 2, weg met het accentje.

Fidelodelientje
Careful What You Wish For is gewoon KEIHARD!

Social_Mask
Ben het wel eens met prodi9y9. Tot nu toe ook nog niet een nummer ontdekt die ik in m'n playlist 'Best of Em' zou kunnen plaatsen. Zelfs Encore had nog Mosh..

avatar van Game
Hele sterke bonustracks inderdaad! Snap niet dat Eminem die niet op deze tracklist heeft gezet in plaats van Hello en Medicine Ball bijvoorbeeld.

En er komt blijkbaar nog een hidden track op de fysieke kopie van Relapse

avatar van 'State Of Mind'
Godverdomme zeg, hier kan ik gewoon kwaad om worden. Je ziet gewoon weer dat hij het nog steeds gewoon keihard in zich heeft om klassieke shit af te leveren & wat doet ie. HIJ GEBRUIKT EEN GRUWELIJKE TRACK ALS BONUSTRACK!

Kleine goedmaker voor dit waardeloze album in vergelijking met die bonustrack

Ik heb echt heel veel hoop voor Relapse 2, dat het dezelfde stijl zal zijn als ''Careful What You Wish For'' zal worden.

avatar van Game
Het is ook vrij duidelijk allemaal. Eminem die aan het begin van het album relapsed (weer aan de drugs komt), waardoor Slim Shady weer terugkeert. En dan naarmate het album vordert, dan word Slim Shady minder (en ook het stemmetje) tot en met Deja Vu, waar Slim Shady er niet meer is en Marshall Mathers terugkomt. Dat is ook te horen in Beautiful waar hij weer een nuchtere kijk op het leven heeft en in Underground waarin hij zijn frustraties eindelijk kan uiten.

In My Darling hoor je ook Eminem met Slim Shady vechten, Eminem vraagt zich af waarom Slim Shady niet dood is gegaan. Relapse 2 word denk ik misschien Marshall Mathers vs Slim Shady.

Ik kijk ernaar uit
Het geeft me echt een goed gevoel om die echte Eminem weer te horen op de bonustracks

Fantastisch album op een paar nummers na!

SSS
Vanavond
Friday Night with Jonathan Ross, BBC1, 23:35 uur!

Gasten
Ben Stiller
Ewan McGregor
EMINEM
Charlotte Uhlenbroek

Dus dan weet je het...

avatar van 'State Of Mind'
Bij ''Careful What You Wish For'' kan ik ook echt zonder moeite naar de lyrics luisteren, het gaat gewoon weer vanzelf in tegenstelling tot 95% van het Relapse album.

''My Darling concept'' is gruwelijkkk!

Ik moet toch wel 0.5 omhoog geven voor de bonustracks

Ik ben trouwens heel erg benieuwd hoe vaak deze plaat over de toonbank gaat vliegen.

avatar van No Surrender
komt de nederlandse cd van relapse ook met een bonus track

Demon99
We Made You

Rene1979
Die bonustracks zijn goed!

avatar van Stapler
We Made You

Heb gelezen dat One van Metallica wordt gesampled in Same Song & Dance. Had het niet eens herkend, zal er eens op letten.

avatar van platedraaier
Ik vind dit één van de betere hip-hop releases van dit jaar. De nummers zitten goed in elkaar, het luistert lekker weg. Dat "kutstemmetje" heb ik totaal geen last van.(Ik ken sinds een week of 2 the marshall mathers lp, en slim shady lp sinds 2 dagen, dus word ik gelukkig niet in de weg gezeten door enige kennis over Eminem.)

"Beautifull" vind ik veruit het slechtste nummer van de cd. En "same Song & Dance" is ook niet echt favoriet.
3 a.m., My Mom, Insane, Old Time Sake,
Must Be The Ganja(favoriet), Crack a Bottle en underground(ook erg mooi gedaan) zijn erg goed.
De rest van de nummers zijn gewoon ok. "bagpipes" vind ik op zich best aardig en "Hello" begint te wennen.
Ik vind het ook bewonderenswaardig dat Eminem zo open is over zijn eigen "shit". Hoewel ik eigenlijk geen idee heb of ik die verslaving en dat schizofrene gedoe serieus moet nemen.
Maar een psychotische sfeer zit toch zeker wel in dit album en dat spreekt me eigenlijk wel aan.

Op mijn normale cd exemplaar zijn geen bonus tracks aanwezig.

SSS
release schreef:

Dat klopt, niet alleen die track is gesampled...

"Insane" samples "Jock Box" by The Skinny Boys
"Same Song & Dance" samples "One" by Metallica
"We Made You" samples "Hot Summer Nights" by Walter Egan
"Beautiful" samples "Reaching Out" by Rock Therapy
"Crack a Bottle" samples "Mais Dans Ma Lumiere" by Jean Renard

avatar van René.
Bonus tracks staan sinds vandaag op internet.