Prince - Lovesexy (1988)

3. Glam Slam (5:07)
  4. Anna Stesia (4:58)
  5. Dance On (3:44)
  6. Lovesexy (5:47)
  7. When 2 R in Love (4:01)
  8. I Wish U Heaven (2:43)
  9. Positivity (7:18)
BoyOnHeavenHill schreef:
Het eerste dat ik deed toen ik ergens in de jaren 90 een CD-brander in mijn desktop kreeg, was de éne track waaruit deze CD bestond in 9 aparte nummers opdelen en die vervolgens op een CD branden, zodat ik niet meer 16 minuten hoefde door te spoelen om Anna Stesia te horen.

Ik had uiteraard ook die cd, maar ik heb het later vervangen door een legaal exemplaar waar je wel kon skippen

avatar van Minneapolis
aERodynamIC schreef:

Ik vind het toch een beetje valsspelen. Lovesexy luister je van a tot z en in uitzonderlijke gevallen gebruik je de ff knop.

Minneapolis schreef:

Doe ik met mijn lp toch ook niet

avatar van Funky Bookie
geplaatst:
Ach en dan heb je het exemplaar dat je kan skippen en doe je het alsnog niet.

Funky Bookie schreef:
Ach en dan heb je het exemplaar dat je kan skippen en doe je het alsnog niet.

Oh, ik deed dat best vaak hoor (als ik bijvoorbeeld I Wish U Heaven wilde horen) Maar je hebt gelijk: het is met zo'n prachtalbum niet nodig.

avatar van fijnemens
geplaatst:
In mei was het 35 jaar geleden dat 1 van mijn favoriete lp's allertijden uitkwam. Met een kleine vertraging mijn ode aan LoveSexy (1988)
Mijn liefde voor de Purple muziek begon in 1989 met de Batman lp. Wat dat betreft ben ik een best "late" fan.
Met terugwerkende kracht al snel zijn hele discografie compleet gekocht in 1990. En 1 van de 1e cassettes (destijds) die ik kocht was LoveSexy. Dit zou trouwens wel mijn 1e cd aankoop zijn.
Wat een verschil met de andere muziek die ik destijds hoorde. LoveSexy was een compleet muziek universum verpakt in een 45 minuten durende lp. Een plaat zo op en top Prince dat zelfs Prince, daarna niet meer zo'n lp heeft gemaakt.
Alle muziek op deze lp ademt psychedelica, vrijheid, sex, vreugde, optimisme en spirituele ontwakening.
Het was een strijd voor Prince tussen lust en religie. Een zoektocht door zijn donkere gedachtes, de confrontatie met een verrotte wereld vol drugs en oorlog, corrupte politici en de strijd tussen goed en kwaad.
De plaat begint met No, ingeleid door Ingrid Chavez start het nummer langzaam op en barst het vervolgens uit in een bom van vreugde en optimisme als Prince, en zijn meerstemmige gospel koor, je tegemoet zingt over het verwerpen van Spooky Electric (de duivel en al zijn verleidingen). Het accepteren van het goede in jezelf en het geloof in een hogere macht. Lovesexy is the one.
De toon van de lp is gezet, dit wordt een trip, een trip door het kleurrijke gedachten landschap van Prince. Zijn wonderland heet LoveSexy en wij zijn Alice, op weg naar totale vrijheid en verlichting.
Alphabet St volgt, en is de hit van de lp. Een nummer dat qua opzet doet denken aan Faith van George Michael, maar dan omringd door een magische wereld van geluidjes, de rap van Cat en Prince die vol overgave zingt over orale sex. We zijn pas 2 nummers onderweg en je zit nu al in een in wonderlandachtige Prince wereld. Alphabet St is ook meteen je voertuig door deze wereld, je gids voor al het moois wat nog komt.
Glam Slam is de volgende, en was de 2e single van de lp. Op het eerste gehoor een niemands dalletje, maar meerdere luisterbeurten tonen je de diepere lagen in het nummer. Wederom een diep spiritueel nummer met diverse seksuele ondertonen. En maffe teksten...
Heavy feather, flicka nipple
Baby scram water ripple
(I don't understand)
It means I love you
Wie anders dan Prince verzint zo'n wazige manier om de liefde te beschrijven. Het nummer eindigt met strings die de weg banen voor één van de prijsnummers van de lp.
Anna Stesia, een sombere piano leidt het nummer in, terwijl Prince zingt over eenzaamheid en opgeven. Maar hij zoekt verlichting in Anna Stesia.
"Anna Stesia come to me
Talk to me, ravish me
Liberate my mind"
Duisternis maakt plaats voor licht en het nummer eindigt in een glorieuze openbaring voor Prince en eenieder die zich kan vinden in de tekst! God is love, love is God.
Nu ben ik zelf totaal niet religieus aangelegd maar dit raakt je toch wel. Ik was ook erg blij om het nummer in 2002, tijdens de One Night Alone tour, toch nog live, te mogen horen.
Het nummer werd tijdens de LoveSexy tour uit 1988 gebruikt om de kantelpunt te benadrukken, het eerste deel van het concert was een tour de force door Prince zijn dirty mind, allemaal nummers over lust en sex om uiteindelijk door Bob George (een duister alter ego van Prince) neergeschoten te worden. Anna Stesia was dan de wedergeboorte. Het opstaan uit je misere, weg met de lust en overgave aan een hoger doel. Het verspreiden van liefde en spiritualiteit. Emotioneel enorm uitputtend maar oh zo bevredigend.
Na deze openbaring, draaien we de plaat om.
Daar wacht ons het allereerste dubstep nummer ooit! Het nummer Dance On. Een drum computer strijd met Sheila E om de beat en het geluid is bijna een kakafonie. Om te denken dat je eind jaren 80 hierop zou dansen was ondenkbaar, maar nu kan het nummer naadloos in elke DJ set. Prince somt tijdens deze sonische aanval diverse items op die mis zijn met de maatschappij...
Dan het 2e prijsnummer van de lp, LoveSexy, het titelnummer. Een avontuurlijke trip als we dieper in wonderland verdwalen en LoveSexy ons de weg wijst.
Met een synth motief losjes gebaseerd op 1999 brengt dit nummer ons in vervoering en gaandeweg duiken er steeds meer geluiden op en worden de lagen van het nummer dieper en dieper. Prince neemt je persoonlijk bij de hand en toont je wederom een kant van zijn psyche als we verdrinken in het euforische gevoel van LoveSexy! Het is bijna een psychedelische draaikolk als we aanbelanden bij het stuk waar Prince je toezingt en dan zijn stem en die van Cat samen smelten terwijl ze elkaar veleiden met diverse seksuele toespelingen. Op dat moment is de spanning bijna niet meer te houden en belanden we in bad...
When 2 r in love, een nummer dat weinig aan de verbeelding overlaat en zo als soundtrack zou kunnen dienen voor een seksscene in een foute 70s film. Verdrinken in elkaars emotie.
Deze seksueke ervaring laat je zo postief achter dat je opstijgt en iedereen geluk en toewenst.
Het nummer I wish u heaven is dan ook precies wat het zegt. Een mooi kort nummer vol positieve gedachtes. Tevens de laatste single van het album.
Dan rest ons Positivity, een rustig contemplatief nummer, waarbij Prince wederom hedendaagse problemen aankaart en je de goede richting op wil sturen. weg van vooroordelen, weg met negativiteit. Vind de kracht in jezelf en verander niet alleen jezelf maar ook de wereld om je heen! Het nummer zelf kabbelt rustig voort en geeft je ook daardoor de meditatieve staat die je nodig hebt om alles wat je zojuist hebt gehoord te laten bezinken. Een koor begeleidt je naar het einde waar water alles schoon spoelt en je klaar bent voor de New power Generation...
Wat een plaat allemaal met je kan doen. Mede dankzij dit euforische gevoel dat de muziek op deze lp met zich meebrengt, is het één van de lp's van Prince, waar ik het meest op terug grijp. Dit jaar is de lp 35 jaar oud geworden (10-5-1988), vandaar dat ik toch even stil wilde staan bij de lp die de deal verzegelde en me een levenslange Prince fan maakte.