De beste band van deze tijd, die de opvolger gaat uitbrengen van het op-1-na-beste album aller tijden (Ik
vind!! voor alle duidelijkheid

). Daar moet ik even voor gaan zitten. Ik heb dan ook ruim 2 maanden bedenktijd genomen voor ik hier een recensie zou gaan posten. Het even tijd nodig gehad om op me in te werken.
Ik heb het album vooral leren kennen door het ijzersterke optreden wat Porcupine Tree in de HMH gaf op 12 oktober. En of het nu door de prachtige illustraties komt, of door de ijzersterke uitvoering (of gewoon door het album zelf) maar het kwartje viel toen pas.
(Occam's Razor/)The Blind House is voor mij pas gewaardeerd geworden nadat ik er eens goed naar ging luisteren. Het komt over als een razernij-stuk over de oogkleppen die bepaalde gemeenschappen op kunnen hebben. Het negeren van bepaalde dingen in het leven, en de keuze voor onwetendheid in plaats van het "moeilijke pad". Heb het idee dat het Christendom hier nogal op de hak genomen wordt. Een bonk muzikale agressie, zoals ik die eigenlijk liever niet hoor. Absoluut geen slecht nummer, maar niet bepaald mijn favoriet.
Dan het schitterende duo Great Expectations & Kneel and Disconnect. Ik noem ze in één omdat ze voor mij allebei gaan over keuzes in de lente van onze levens. Great Expectations gaat over het loslaten van een goede bekende, die vervolgens op het slechte pad terechtkomt. Machteloosheid, spijt van het loslaten, het hoort er allemaal bij... 1 incident (of in dit geval een korte periode) van minder contact, en je kan iemand dierbaar zo kwijt zijn, en voor altijd...
Kneel and Disconnect gaat ook over een foute keuze, maar eerder over de eigen keuze van het volgen van je droom, of het apatisch blijven rondhangen in de vertrouwde sfeer: "Waste another year". Ook in dit geval een incident dat je hele leven drastisch beïnvloedt, en waar je op het moment zelf niet zeer bewust mee bezig bent, maar wat achteraf een groot moment in je leven blijkt.
Wat me in de HMH vooral opviel was de goede coordinatie tussen Steven en de 2e zanger/gitarist (naam?

). Het komt heel oprecht over, misschien is het wel persoonlijk? Dit type nummers ligt Steven (al heb ik daar denk ik niet veel medestanders in) wel.
Drawing the Line: tja, het refrein ervan zal ongetwijfeld het grootste Hate It or Love It-stuk zijn uit het hele PT-oeuvre, maar ik was wel verkocht. Power, maar eigenlijk op de PT-manier. Het komt waarschijnlijk omdat het herhalen van dat ene zinnetje, heel goed het neurotische weergeeft van de persoon om wie het gaat. Ik kom bij dit nummereindelijk een beetje in de FoaBP-sfeer, vooral in de fantastische coupletten. De moeite die het kost om in een relatie grenzen te trekken en er in te blijven volharden; het is misschien wat simpel, maar ik denk dat het hierover gaat. Graag aandacht voor de verwoording in dit nummer. Vooral het stuk `Dreamt the sound of scissors cutting stitches out. Then discarding the used` is erg sterk. Mooi ook om te zien dat Gavin hier weer een beetje op gang komt.
The Incident, dat eigenlijk voor mij een valse start (Het stuk "You get Demolished" is voor mij een lelijke vorm van dreiging brengen). Over de inhoud van dit nummer is het nodige bekend: het incident dat eigenlijk leidde tot het maken van dit album. Het nummer bestaat eigenlijk uit 2 delen, waarbij ik moet zeggen dat de langzame opbouw niet helemaal gepast is voor de weinig verhullende uitsmijter aan het eind. Het stuk "I just want to be loved" is dan wel weer erg puur en grijpt me toch weer bij de strot. Beetje dubbel gevoel over dit nummer.
Your Unpleasant Family is natuurlijk het verhaal van een relatie die door toedoen van de schoonfamilie nooit de relatie is kunnen worden die het had moeten worden. Om welke reden dan ook... Het komt op mij iets te geforceerd over om echt indruk te maken. Gitaarspel is hier overigens erg goed, het geeft een goede image van het trieste van een zin als "Snaps of a life we had in the garden"...
Het nummer daarna heb ik misschien nog wel het langst over nagedacht. Allereerst kwam het me al bekend voor, en toen ik het daarna even opzocht, bleek de titel min of meer in het laatste gedeelte van Deadwing voor te komen. Met dat lied in mn achterhoofd heb ik het idee dat dit een geruisloze periode (dus juist geen incident maar een soort tussenpauze) is waarin een trein doorrijdt van station naar station, en het uitzicht vanuit het raam de reflectie is... Maar het is de grootste gok op dit hele album. Erg sfeervol trouwens...
Time Flies had van tevoren, gezien de lengte, natuurlijk de verwachting van een Magnum Opus opgeplakt gekregen, kan dus nooit goed gaan... Het was dan ook het enige nummer wat me meteen te pakken kon krijgen, mede door de ietwat simpele verwoording en een gitaar die me heel erg aan Sheep (Ja, ik herken hier wel Animals in) deed denken. Valt me heel erg op dat hoe persoonlijker een nummer wordt, hoe minder creativiteit (of nee, dat is te negatief. Eerder: hoe weinig ruimte voor interpretatie) er in de verwoording is. Het is natuurlijk een fantastisch nummer, en dat vind ik nu nog steeds. Maar er mist bij mij wel een stukje mysterie aan, zoals bij Anesthetize wat echt keer op keer blijft verbazen.
Het duo Octane Twisted en The Séance vind ik zeer sterk, met vooral the Seance als fantastisch nummer, waar weer heel veel gevoel in wordt gelegd. Live vond ik vooral de 2e zanger waarvan ik de naam nog niet weet hier erg veel gevoel in leggen. Harmonie tussen de 2 stemmen echt optimaal. Het galmende "Give me something new.. PLEASE" blijft net zolang in je hoofd hangen tot je er wel over na moet denken. Ik heb het idee dat het gaat over een dodelijk incident (ik denk moord) die wordt meegeleefd in eerste instantie door de moordenaars en daarna door de nabestaanden. In the Seance wordt contact gezocht (Seance is een soort spirituele sessie) met de dode. Het wat schokkerige in het zingen bij the Seance geeft dat voor mijn gevoel erg goed weer. Het refrein dat in allebei de stukken terugkomt geeft voor mijn gevoel aan wat voor spijt en gemis er door beiden gevoeld wordt. Als dit klopt, en ik zal het waarschijnlijk niet weten, dan is het werkelijk geniaal uitgevoerd. Ik heb al vaker rare interpretaties bij Steven's nummers gehad, en daar is in het geval van kunst volgens mij niets mis mee.
Het einde van CD 1 komt met het absolute hoogtepunt van het album: I Drive The Hearse. Dit is de optimale combinatie van de zweverigheid, de creativiteit van tekstschrijven en de muzikale brille van de hele band. Dit nummer is voor mij de bevestiging dat Porcupine Tree als één van de weinige bands in staat is om sfeer te maken via een fantastische combinatie van muziek en tekst. Het holle, lege gevoel dat tot uitdrukking komt in de tekst is compleet synchroon met de stemming van de muziek die we horen. Het nummer over spijt, de schaamte, de gevoelloosheid die uit het down zijn voorkomt, het wordt hier werkelijk schitterend uitgelegd. "Silence is another way of saying what I want to say, and lying is another way of hoping it will go away". Het stuk You were always my mistake gaat natuurlijk over de personificatie van een incident dat niet een breekpunt in zijn/haar leven is geweest, maar HET breekpunt. Er wordt afgesloten met werkelijk een schitterende solo, die het nummer voor zover mogelijk naar verdere extase brengt.
The incident is daarmee voor mij af, en de algemene indruk is inderdaad dat Incident een wel erg mechanische, koude manier is van dingen uitdrukken die je de rest van je leven blijven achtervolgen. Na Fear of a Blank Planet is dit weer een meesterwerk. Ik ga niet zeggen welke de betere is, want ze kunnen perfect naast elkaar staan.
Eervolle vermeldingen trouwens ook voor de 'bonus'nummers. Ik ga ermee ophouden, maar ik wil nog wel kwijt dat die nummers kwalitatief zeer goed zijn. Bonnie the Cat is bijvoorbeeld muzikaal erg interessant, en veruit het moeilijkste drumnummer van het hele album, dus hier weer petje af voor Gavin. Black Dahlia en Remember me Lover zijn vervolgens weer complimenten voor de zangkunsten, maar misschien moet ik ook eens wat meer complimenten naar de band als geheel maken. Jullie zijn weer in topvorm!
Dames en heren, al het praten over het gemakzuchtige geven van hoge beoordelingen ten spijt, voor wederom een meesterwerk geef ik al een 4,5*. En die halve ster is hoogstens te verklaren door de iets minder persoonlijke band die ik met dit album heb in vergelijking met bijv. FoaBP. Deze plaat zal me in ieder geval nog lang bijstaan.
Favoriete tracks (ja, je mag het eigenlijk niet zeggen want het was toch 1 nummer?): I Drive the Hearse, Kneel and Disconnect en Octane Twisted/The Séance, met een eervolle vermelding voor Black Dahlia