U2 - Rattle and Hum (1988)

Ierland
Rock / Pop
Label: Island

1. Helter Skelter [Live] (3:07)
  2. Van Diemen's Land (3:05)
  3. Desire (2:59)
  4. Hawkmoon 269 (6:22)

met Bob Dylan

5. All Along the Watchtower [Live] (4:24)
  6. I Still Haven't Found What I'm Looking For [Live] (5:53)

met New Voice of Freedom

7. Freedom for My People (0:38)

met Sterling Magee en Adam Gussow

8. Silver and Gold [Live] (5:49)
  9. Pride (In the Name of Love) [Live] (4:27)
  10. Angel of Harlem (3:49)

met The Memphis Horns

11. Love Rescue Me (6:24)

met The Memphis Horns en Bob Dylan

12. When Love Comes to Town (4:15)

met B.B. King

13. Heartland (5:03)

met Brian Eno

14. God, Pt. 2 (3:15)
  15. The Star Spangled Banner (0:43)

met Jimi Hendrix

16. Bullet the Blue Sky [Live] (5:36)
  17. All I Want Is You (6:30)

met Tom Petty en Benmont Tench

uffing schreef:
Ik vind het juist een prettige wisselwerking om ze door elkaar te zetten. Daardoor is het als het ware wat minder standaard.

Mee eens!

avatar van lennon
Ik had liever de b-kantjes van dit album (of van the Joshua tree) gezien samen met de studio tracks op dit album.

De live versies voegen voor mij niet zoveel toe, al snap ik wel dat dit de soundtrack voor de film is. Echter... de live versie van Helter Skelter is daar een uitzondering op! Goed terug gestolen!

All I want is you is echt een klassieker, en God part II vind ik ook erg goed (zal vast wel met Lennon te maken hebben )

De studio songs vind ik allemaal erg goed, maar de live songs trekken voor mij het gemiddelde voor het geheel als album helaas naar beneden!

poontan64
In mijn optiek HET album van U2; op dit album komt alles bij elkaar - de crossroads van hun carriere..... emotie, muzikaal, esotherisch, diamantair, ..... U2 op hun beste best!

Een goed album van U2, kan alleen niet tippen aan The Joshua Tree. Nummers als Helter Skelter en All Along The Watchtower zijn erg goede covers. Alleen het origineel van I Still Haven't Found What I'm Looking For is veel beter, maar toch wordt er hier een leuke draai aan gegeven. Het beste nummer blijft voor mij Desire.

Eigenlijk is dit meer een livealbum dan een studioalbum. Dit is denk ik ook de reden dat er nog geen remastered uitvoering van is. Al het restmateriaal staat al op The Joshua Tree, dus er is niks om een luxe versie van te maken. Under A Blood Red Sky is ook een livealbum, en daar hebben ze een dvd van uitgebracht samen met de remastered versie. Echter is Rattle And Hum al op DVD en Blu-ray, dus er zijn weinig opties over.

avatar van vielip
Er zijn genoeg opties over naar mijn bescheiden mening. Er zijn tijdens de Rattle & hum/Lovetown tour zeer geweldige optredens gegeven. Daarvan zullen er ongetwijfeld een aantal zijn opgenomen die de fans heel graag zouden willen hebben! Neem alleen al het legendarische oudjaarsavond concert in Dublin uit '89. Dat werd destijds op de radio uitgezonden. Ik weet dat daar ook beelden van bestaan maar behalve de intro en de eerste 2 nummers is daar (nog) nooit iets van verschenen. En van de dvd Rattle & hum zijn sowieso heel veel ongebruikte opnames op de plank blijven liggen. Ik heb bijv. de bootleg versie 'Rattle & hum uncut' en 'Rattle & raw' met daarop veel meer beelden dan wat uiteindelijk officieel is uitgebracht. De kwaliteit is alleen niet altijd even geweldig. Het zou geweldig zijn als ze dat bijv. eens opgepoetst uit zouden brengen.
Ik krijg altijd alleen het gevoel dat de band zelf Rattle & hum niet zo heel geweldig vind. Live wordt er zelden of nooit nog iets van gespeeld en ook in inteviews hoor ik ze bijna nooit lovend over die periode. Maar hopelijk heb ik het helemaal mis!

Hendrik68
Heb laatst een stukje gelezen in het Dagblad van het Noorden. Ze zijn inderdaad ook niet lovend over die periode. Bono en The Edge wilden zich doorontwikkelen en Mullen en Clayton hielden liever alles bij het oude. Na het artistiek geweldige Unforgettable Fire gingen ze redelijk eenvoudig op safe. Dat leverde hen wel commercieel succes op maar Bono en The Edge wisten dat dit op lange termijn niet ging werken. Toen zijn ze bij elkaar gaan zitten met Lanois en Eno erbij en hebben ze "maatregelen" getroffen, waarna het onovertroffen Achtung Baby uitkwam. Dit was een soort tussendoortje, dat mij overigens prima bevalt en niet zo kil klinkt als de Joshua Tree.

vanson
Al sinds dit album is verschenen maak ik tracklists zonder de livenummers, eerst op tape, gaat nu een stuk makkelijker natuurlijk met bijvoorbeeld itunes. Dan hou je een heel behoorlijk album over dat qua songmateriaal misschien wel beter is dan voorganger The Joshua Tree.

Momenteel is dit mijn favoriete tracklisting:

1. Desire (fanatastisch openingsnummer)
2. Angel of Harlem
3. When Love comes to Town
4. Hawkmoon 269
5. Love rescue me
6. Heartland
7. God pt 2
8. All I want is you
9. Van Diemen's Land

Dan hou je een album over van 42 minuten. De eerste drie nummers doen me dan denken aan de ontzettend sterke opening van The Joshua Tree.
Iemand een andere suggestie voor de volgorde van de studionummers van Rattle and Hum?

avatar van vielip
Ik zou van Diemen's land niet als laatste nummer nemen. Meer als vierde nummer ofzo. Als opstapje naar het fenomenale Hawkmoon 269. All I want is you is de ultieme afsluiter vind ik persoonlijk. De rest zou ik niet zoveel meer aan sleutelen

Hendrik68 :

Niet met je eens over de jou aangehaalde kilheid van The Joshua Tree. Ik vind het eigenlijk een vrij warme en emotionele plaat. Maar goed, dat is mijn beleving en kennelijk niet de jouwe.
Kilheid hoor ik meer terug op een album als Zooropa.

Rattle & Hum is de Amerikaanse fase van U2 en die hoort er gewoon bij. Soul , Blues, Country. Een veelzijdig geheel.
Zeker zijn er betere albums , maar ik begrijp de insteek wel. U2 was in een zoektocht beland van dingen uitproberen en dat levert best aangename momenten op.
Na Pop is U2 min of meer op Save gaan spelen. Ik heb althans geen drastische vernieuwingen meer gehoord.

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Vind dit een van de minste van U2, vooral Desire en Angel of Harlem heb ik altijd geen mooie nummers gevonden. Zeker de zang van Bono op deze nummers vind ik erg slecht.
Toch wel weer een briljantje op deze plaat in de vorm van All I Want is You

DjFrankie schreef:
Toch wel weer een briljantje op deze plaat in de vorm van All I Want is You

Rattle and Hum vind ik erg goed. De studionummers zijn compleet en af. Een aantal teksten zijn onder de beste die Bono heeft geschreven. De zang heeft me ook nooit gestoord, vind Bono zelfs heel gepassioneerd zingen.
De band had zich voor het verschijnen van dit album al twee keer opnieuw uitgevonden en zou dat naar aanleiding van het uitblijven van artistieke erkenning voor het hele Rattle and Hum-project nog een laatste keer doen (Achtung Baby). Toen waren de muzikale levens echt op.

Wat mij betreft mocht U2 echt wel een keer hard op hun bek gaan wat betreft de obsessieve aandacht voor het succes in de VS. Dat het juist moest gebeuren op het moment dat ze een aantal songs uitbrachten die konden wedijveren met de passie en bevlogenheid van The Joshua Tree is wel bitter.

avatar van Running On Empty
Deze hoort bij de beste 4 platen van U2 samen met Joshua Tree, Unforgettable Fire en Achtung Baby. Heb je deze 4 platen, dan heb je het meest essentiele U2 werk wat mij betreft.

De rest is niet verkeerd maar valt in het niet bij de 4 genoemde platen. Rattle & Hum is echt een superplaat en de bijbehorende tournee met B.B. King was al even bijoznder.

avatar van vielip
Ben het wel met Running on empty eens alleen voeg ik Boy nog aan zijn rijtje essentiele albums toe. Rattle & Hum reken ik ook tot hun allerbeste werkjes. Kan mezelf alleen nog voor m'n kop slaan dat ik destijds niet op de uitnodiging van m'n buurjongen ben ingegaan om mee naar hun concert in Ahoy te gaan

avatar van kaztor
Wolter18 schreef:

Er zijn genoeg opties om er een Deluxe-versie van uit te geven. Ten eerste zijn er veel nieuwe nummers opgenomen voor de plaat, dat wel degelijk de reguliere opvolger was van The Joshua Tree. De vier singles hadden een stuk of 6 b-kantjes. De Woodie Guthrie-cover Jesus Christ komt ook uit deze periode. Ook zijn er nummers van de film niet op het album gebruikt. Er zijn vast nog wel demo's e.d. Daarnaast is er nog dat Love Town-optreden dat de Rattle And Hum-periode afsloot en zijn er dus de genoemde ongebruikte opnames van de film.
Die film zelf, daar bezit de band geloof ik de rechten niet van, dus dat lijkt me uitgesloten dat die toegevoegd kan worden.

Ik vind het gewoon heel jammer dat de band zich hier van afkeert en dat het ook niet heruitgebracht is. Doodzonde!

avatar van uffing
Dit is toch wel een van de drie beste U2 platen wat mij betreft (samen met The Unforgetable Fire en The Joshua Tree). Hier staan een aantal van de allerbeste nummers op die ze ooit gemaakt hebben. De mix van live en studio zet echt een heerlijke sfeer neer die je het hele album bijblijft. Essentiele U2 plaat, echt waar.

avatar van vielip
Helemaal mee eens uffing!

avatar van bikkel2
Het is vooral een andere plaat. Een soort van U2 On the road en op weg naar nieuwe avonturen.
Ook op het goede moment verschenen.
Een soort afscheid van hun eerste periode, afscheid van de jaren 80, waar U2 als pril Iers bandje in het begin van dat decenium hun eerste ei legden.
Zich steeds meer ontwikkelde tot een allom gerespecteerde rockband die niet bleef hangen in het vorige.
Rattle & Hum is een spontane plaat met kwalitatief constant materiaal.
Soul, Blues, Rock ,Gospel , zo divers klonk U2 eigenlijk nog nooit.

Heartland en All I Want Is You.
Konden ze nu nog maar zo'n nummers maken.

avatar van bikkel2
Tja. Ik verwacht geen echte spektakel stukken meer van U2. Afgezien van Pop, kan ik elk album wel waarderen, maar de rek is er artistiek wel een beetje uit.
Heartland en All I want Is You zijn inderdaad prachtige stukken.

avatar van uffing
deric raven schreef:
Heartland en All I Want Is You.
Konden ze nu nog maar zo'n nummers maken.

Mag ik daar Hawkmoon 269 en Love Rescue Me aan toevoegen. 4 van de allerbeste U2 songs ooit.

uffing schreef:

Wij zijn het helemaal eens

avatar van orbit
The Unforgetable Fire agreed, maar dit is wel een pathetische americana mix van een band die al te graag een geschiedenis deelt met een volk waar ze in wezen niets mee hebben.

orbit schreef:

Het is een soort Nick & Simon The American Dream...

maar wel met passie en overgave. Die scene in de film waarin Larry Mullen (de drummer) op de Harley van Elvis gaat zitten nadat Bono de dienstdoende suppoost overtuigd heeft van de noodzaak hiervan, geweldig.

Ik denk echt dat het laatste restje onschuld van de band na dit project weg was. Ze zijn keihard terug naar planeet Aarde gevallen.
Pathetisch? Ja, zoals wel vaker op een U2 album.

Misschien is het iets Iers, kijk (en luister) maar naar Van Morrison.

avatar van Deren Bliksem
orbit schreef:

Haha, mooi omschreven.
Snap ook precies wat je bedoelt, maar in mijn ogen is dit wel een onderschat album als je puur naar de nummers kijkt.

avatar van Running On Empty
Prachtige plaat en een mooie film erbij.

Vanaf Achtung Baby kun je alles van U2 vergeten.

avatar van rkdev
Running On Empty schreef:
Prachtige plaat en een mooie film erbij.
Vanaf Achtung Baby kun je alles van U2 vergeten.
Haha, Joep in full effect
Ná Achtung Baby worden de albums als geheel inderdaad minder, maar Achtung Baby behoort toch nog echt bij de U2 klassiekers en meesterwerken !!

avatar van Lonesome Crow
Nogal kortzichtig om te stellen dat je na "Achtung Baby" alles van U2 kan vergeten.
Mis je toch heel veel pareltjes van ze die op hun eerdere albums niet zouden misstaan.
Zeg dan gewoon dat je geen zin hebt om latere platen van ze te ontdekken, zo radicaal anders werd hun muziek niet en hun klasse en muzukaliteit is niet zomaar verdwenen.

Ja, als je dan covers maakt doe het dan op de manier waarop U2 het hierop doet.
Soms radicaal anders en zeer sfeervol, ken eigenlijk geen betere coverplaat als deze....

avatar van ricardo
Running bedoeld denk ik eerder dat je tot en met Achtung Baby de essentie wel in huis hebt.

De rest wat erna komt voegt niets extra's meer toe.

Beetje mosterd na de maaltijd.

Daar zou ik mij wel in kunnen vinden, en niet alleen maar bij joetoe, dat is bij meerdere bands gewoon zo.

Net als die Horizon dinges, heb daar paar nummers van beluisterd op joeptjoep maar werd ik niet zo warm van dattik nieuwschierig naart hele album werd.

avatar van sierrra
Onzin. Zooropa en Pop zijn wel degelijk albums die een ander U2 geluid laten horen. Vanaf ATYCLB is het wel meer van hetzelfde.

avatar van Running On Empty
Tuurlijk Achtung Baby hoort er nog bij, ik had moeten zeggen NA Achtung Baby.

Unforgettable Fire, Joshua Tree, Rattle & hum en Achtung Baby zijn de essentiele U2 werken. Daarna komt er nog wel eens leuk nummer voorbij maar als geheel vallen de platen bitter tegen en wordt U2 steeds meer een gedrocht dat zijn weerga niet kent met wanstaltige stadionshows. De muziek staat dan niet meer centraal, maar de show en het oeverloze gepreek van Bono.

Deze plaat Rattle & Hum is nog puur, de muziek staat voorop. De overgang van muziek naar show begint bij de Achtung Baby tournee en is daar nog wel functioneel. Vervolgens wordt U2 een monsterlijke circusact.