Lou Reed - Rock n Roll Animal (1974)

Label: RCA

1. Intro: Sweet Jane (8:00)
  2. Heroin (12:48)
  3. How Do You Think It Feels * (3:41)
  4. Caroline Says I * (3:55)
  5. White Light; White Heat (5:09)
  6. Lady Day (3:59)
  7. Rock 'N' Roll (9:54)
avatar van Helicon
Eén van de mooiste live albums die ik ken! Het intro van Steve Hunter wat zo naadloos overloopt in Sweet Jane. En dan Herion wat een opbouw naar die gitaarclimax. GROOTS!

Ik ga wel een beetje met Itchy mee. Vind het wel jammer hoe de scherpe randjes en de rauwheid van de originelen weg zijn gewerkt om er een wat gewoontjes aandoenend 70's rockplaatje van te maken. Doe mij de originele nummers maar, veel spannender.

Stijn_Slayer
Ik ken hier alleen de eerste 2 nummers van. Sweet Jane wordt erg goed uitgevoerd, al had de overgang van intro naar het nummer zelf wel iets beter gekund... Heroin ben ik niet echt positief over, er zit een lelijk effect over de gitaar heen, bevat lelijke solo's en haalt op geen enkel moment de schoonheid en overtuiging van de originele Velvet Underground versie. Het is typisch zo'n nummer die in al z'n eenvoud schitterend is, daar hoeft geen gierende gitaar doelloos doorheen te soleren.

Father McKenzie
Prachtplaat, ik ben geen zware Reedfan, maar dit is een prachtschijf!

avatar van GothicBowie
IK kan er niks mis over zeggen, een schijf die ik intertijd heb grijs gedraaid en nog steeds. De lou Reed live zoals we hem graag hebben.

avatar van ricardo
Deze plaat swingt echt inderdaad. Gewoon een erg goed en enerverend album is het. Ik draai hem nu op dit moment, en zie tot mijn grote schrik dat ik um maar op 3* staan heb. Maar snel even verhogen, want een 3* voor deze pracht live plaat, dat kan natuurlijk niet.

avatar van bikkel2
Lou Reed in zijn wilde dagen en dit is een voorbeeldig ''livealbum'' .
De energie die hier wordt tentoongesteld heeft Lou niet of nauwelijks meer overtroffen na deze periode.
De band speelt hecht , swingend en met veel overtuiging .
Intro : Sweet Jane is gewoonweg een magische opening van de show . Sterk dubbelgitaarwerk en een geweldige opstart naar uiteindelijk Sweet Jane .
Lou is hier vollop in zijn Junkieperiode en de drugs zullen hem kennelijk de nodige kicks gegeven hebben . Hij maakt hier een bijzondere energieke indruk , maar als je opnames ziet uit die tijd , dan is hij niets minder dan een uitgemergelde junk .
Sterke uitvoeringen , mooi en spannend uitgerekt .
Kortom een fraai livedocument uit vervlogen tijden .

avatar van Von Helsing
Één van de beste live platen die ik ken, je wordt als het ware in zijn misère meegezogen. Knap bezongen in How Do You Think It Feels , Lady Day (toevallig vandaag) en Caroline Says I.

New York had begin jaren'70 een interessante scene, met Lou Reed, New York Dolls, Patty Smith, The Stilletos (met Debbie Harry), The Sluts On Harlot Street, Kiss, Country Joe, etc.......

avatar van musicfreak1960
Het openingsnummer Intro: Sweet Jane is een van de mooiste
intro's die ik ken, een heerlijk gitaarsolo ( dubbele gitaar)
wat dan overgaat in de onvergetelijke riff van Sweet Jane

Heerlijk gewoon

Stijn_Slayer
Erg matige liveplaat. De versies zijn stuk voor stuk beter in hun originele uitvoering (of in een andere live-versie). Lou Reed zelf had het volgende over deze plaat te zeggen: ''crass and commercial, it was like a walking time-warp to me... but I had to get popular''.

Daarmee heeft hij de spijker op z'n kop geslagen.

avatar van PinkEclipse
Matig???
Voeg deze plaat èn 'Live" samen (in willekeurige volgorde, naar eigen inzicht) en je hetbt een prachtig live-album, die 5 sterren verdiend.

Jij vindt hem zonder die andere liveplaat ook wel 5* waard zie ik.

Ik kan me goed in het commentaar van Stijn (en Lou Reed zelf...) vinden. Heb altijd een dubbel gevoel bij deze plaat.

avatar van Sater
Sweet Jane en, met name, Rock and Roll zijn in de swingende live versies stukken beter te pruimen dan op de Velvet albums. Ook Heroin verliest niks van zijn oorspronkelijke glans.

avatar van PinkEclipse
herman schreef:
Jij vindt hem zonder die andere liveplaat ook wel 5* waard zie ik.

Je hebt gelijk. De twee albums zou ik graag als één album hebben gezien. Was het concert in deze tijd geweest, dan hadden we kunnen smullen van een geweldige live-registratie op één album.
Wijziging: Rock 'n' Roll Animal = 4,5 ; Live = 4,5. (Samen: 5)

(Een dubbel gevoel heb ik er echter niet bij)

Ja, jammer dat dit soort concertregistraties altijd in delen uitkwamen destijds...

Je wilt toch gewoon het hele concerten horen eigenlijk (of je het nou wel of niet kan waarderen).

stuart
herman schreef:
Heb altijd een dubbel gevoel bij deze plaat.

Same here...

avatar van ricardo
Ik vind de Heroin van dit live album eigenlijk veel te gelikt en te vrolijk nog klinken, en gewoon niet duister genoeg. Het org studio nummer is veel duisterder en onheilspellender dan de live versie die hierop staat.

ricardo schreef:

Dat is waar. Maar los daarvan vind ik deze versie ook best aangenaam. Fijn album, de band gaat lekker te keer.

Velvet Underground heeft mij nooit kunnen boeien, maar deze live plaat van Lou Reed vind ik echt geweldig. De intro die prachtig overloopt in Sweet Jane en de daarnaast vele heerlijk gitaar solo's (iets waar ik erg van houd), maken het voor mij helemaal top.

avatar van freakey
Geniaal intro!!

Vind dit dus zoveel beter dan Velvet Underground. Slaapverwekkend vind ik dat, terwijl dit dus echt knallende Glam Rock/Hard Rock is.

Knalde dit maar... dit ontbeert alle spanning van de eerste studioplaten van de VU. Doe mij maar Le Bataclan '72, een véél betere liveplaat van Reed cs. uit die jaren.

avatar van Ataloona
Is dat een bootleg?

Edit: Al Gevonden

herman schreef:

Ik ben het hier dus volkomen mee oneens. Waar Velvet Underground maar eentonige, slaapverwekkende gedrone is, is dit krachtige (soms zelfs Funky) hard rock van een erg hoog niveau. Het contrast van Reed's monotone stem met de knallende muziek, maakt deze plaat eigenlijk alleen nog maar beter.

Wat heb je eigenlijk van de VU beluisterd?

Wat mij betreft een van de beste live platen uit de seventies.
Heerlijk gitaargeweld!!!

avatar van Ducoz
Tja,
Aan de nummers zie je eigenlijk al dat dit een puur commerciële release was, for the big money!
Hij zit bij de laatste classic albums serie van Reed, dus in de komende maanden verschijnt hij wel hier.

avatar van judgepaddy
Ik was een jaar of 12 toen mijn oudere broer met deze aan kwam zetten, en zodoende was het voor mij mijn eerste introductie in de wat meer "gevaarlijke" muziek, dan de toen gemiddelde top 40.
Pas later ben ik dieper ingegaan op de VU en ontdekte ik de diepere betekennissen van nummers als Sweet Jane en Heroin, en ben ik de originelen en eerdere uitvoeringen gaan prefereren, maar ik denk dat ik niet overdrijf als ik zeg dat albums als deze mijn leven hebben veranderd, en dat ik een heel ander Judgepaddytje was geweest zonder deze plaat.
Dit is ook een van de platen waardoor ik zelf en vele vrienden gitaar zijn gaan spelen; Lekker meehakken op Sweet Jane!
Vandaar 5*

avatar van henk01
Fantastische live cd van Lou !!!
En toch heb ik een vraag, ondanks dat deze cd subliem is kan ik bij Lou toch niet helemaal doorkomen.

De best gewaardeerde op MM van Lou heb ik hier wel liggen incl Songs for Drella.

Wie wil mij een soort van top 3 geven om mee te beginnen?

avatar van itchy
1. The Blue Mask (begin eens bij een minder geijkt, maar toch fantastisch, album)
2. New York
3. Coney Island Baby