The Cure - Faith (1981)

Label: Fiction

1. The Holy Hour (4:25)
  2. Primary (3:35)
  3. Other Voices (4:28)
  4. All Cats Are Grey (5:28)
  5. The Funeral Party (4:14)
  6. Doubt (3:11)
  7. The Drowning Man (4:50)
  8. Faith (6:43)
  9. Carnage Visors * (27:51)
  10. Faith [RS Home Demo] * (2:57)
  11. Doubt [RS Home Demo] * (1:09)
  12. Drowning [Group Home Demo] * (1:52)
  13. The Holy Hour [Group Home Demo] * (4:49)
  14. Primary [Studio Out-take] * (4:23)
  15. Going Home Time [Studio Out-take] * (3:32)
  16. The Violin Song [Studio Out-take] * (3:39)
  17. A Normal Story [Studio Out-take] * (3:04)
  18. All Cats Are Grey [Live 1981] * (5:37)
  19. The Funeral Party [Live 1981] * (4:38)
  20. Other Voices [Live 1981] * (4:45)
  21. The Drowning Man [Live 1981] * (5:49)
  22. Faith [Live 1981] * (10:24)
  23. Forever [Live 1981] * (9:19)
  24. Charlotte Sometimes * (4:13)
Feeder
Vraagje... doe ik er goed aan om de "deluxe-edition" te kopen? Kortom... is het z'n geld waard ?

avatar van orbit
Als ik hem zo bekijk staan er eigenlijk alleen maar live-edities op van nummers van faith en de megalange track "Carnage Visors" (die als soundtrack voor een film met dezelfde titel heeft gediend destijds). Op zich is dat eigenlijk het enige interessante item op de deluxe edition, en mogelijk die drie studio outtakes. Het nummer Charlotte Sometimes heb ik al op verschillende geluidsdragers, waaronder de kolossale Cure-collectie op Join The Dots (waar in ieder geval wel echt interessant materiaal op staat, en goed!!).

Als je de plaat Faith sowieso nog moest hebben, in dat geval: schaf hem blindelings aan!!

Ik zag hem net bij boudisque liggen, en het blijkt dat ie ook geremastered is, dus indat geval is het zeker een zinnige aankoop! Geluid is inderdaad iets voller en vetter op deze uitgave, en je hebt het bonusmateriaal

avatar van orbit
Heb hem net weer even gedraaid en kan zeggen dat ie zeker de moeite waard is

orbit schreef:

Huh? Die staat er bij mij niet op? Zijn er verschillende versies van die box

avatar van orbit
Je hebt helemaal gelijk!! D'r is ook zoveel bonusmateriaal en extra edities van deze band, ik was even de kluts kwijt. Hij staat in ieder geval op staring at the sea, maar dus nu ook op faith deluxe

Alhoewel hij daar luid klinkt, hoor ik verder weinig verschil in sound met hoe het nummer op staring at the sea klinkt. Weet niet of er ook een remaster overheen is geweest dus..

Ah bedankt voor de verduidelijking.

Carnage visors is idd interessant maar wel een lange zit. Is dat nummer ooit officieel op cd verschenen? Enkel op cassette dacht ik.

avatar van Premonition
Ja, dat klopt! Het nummer werd tijdens de Faith-tour gedraaid tijdens het voorprogramma als muzikaal behang bij een psychedelisch filmpje gemaakt door de broer van Simon Gallup.
Ik was er in 1981 bij in Leeuwarden in een circustent. Je werd echt vreselijk op de proef gesteld met dat filmpje. Het concert was gelukkig fantastisch.

avatar van orbit
Damn! Die Premonition weer!

Kan ik die herinnering niet inruilen tegen eentje van mij?

orbit schreef:
Damn! Die Premonition weer! Kan ik die herinnering niet inruilen tegen eentje van mij?

Wat heb je te bieden?

avatar van VanDeGriend
stevie schreef:
Carnage visors ooit officieel op cd verschenen?

Ja dat nummer staat dus op de Deluxe Edition van Faith

Premonition schreef:
Wat heb je te bieden?

Ik heb nog wel een paar jolige grungeconcertjes in mijn herinnering die ik kan missen.. of een paar avondjes met ex-en

Lost Highway
Het blijft toch een geweldig album, die naar mijn mening samen met SS en Pornography het mooiste drieluik uit de muziekgeschiedenis vormt. Kennen jullie ook de Nederlandse band the essence? Die hebben zeer goed naar the cure (en vooral deze plaat) geluisterd.

avatar van Premonition
Clan of Xymox op de eerste platen ook. Ik ken The Essence niet, hebben ze platen uitgebracht?

avatar van orbit
Hoorde tijdens het voorprogramma van depeche mode ook nog een bandje wat krampachtig het typische cure-gitaargeluid zat te kopiëren met bijbehorende synthpartijen Maar dat was niet the essence, ik zal er eens wat van opzoeken.

Lost Highway
Premonition schreef:

Ze hebben zeker en vast platen uitgebracht, vreemd dat ze niet op deze Nederlandse site staan. Hun debuutalbum heet Purity en dateert uit 1986, en zou eigenlijk een plaat van the cure kunnen zijn (vooral de stem van de zanger lijkt sprekend op die van Robert Smith). Verder hebben ze ook nog het conceptalbum ecctacy/nothing lasts forever uitgebracht. Op deze laatste hebben ze toch iets meer een eigen geluid dan op het debuutalbum. Ik moet er wel bijzeggen dat de teksten niet van een bijster hoog niveau zijn, en zeker niet kunnen concurrerren met de meesterwerkjes van Smith en co.

avatar van VanDeGriend
orbit schreef:
Hoorde tijdens het voorprogramma van depeche mode ook nog een bandje

Dat was het toch lang niet onaardige The Bravery, een bandje met inderdaad stevige jaren-80 invloeden.

avatar van MartinoBasso
Een jaar na het al tamelijk sombere "17 Seconds" komt The Cure op de proppen met "Faith". De bas speelt een zeer belangrijke rol in dit album. In de meeste nummers spelen zowel Robert Smith als Simon Gallup bas, wat samen met Tolhurst zijn simpel slagwerk bijdraagt tot de dreigende sfeer.
Faith, het laatse nummer op dit album, staat in m'n top-3 van Curesongs en het album zelf heeft ook een plaats in m'n top10 allertijden.
*****

Heel erg mooi album: ik heb het heel lang niet meer gehoord, maar nu ik er zo naar luister moet ik constateren dat dit totaal niet aan kracht heeft ingeboet en dat ik het (excusez les mots) het een sfeervol album vind.
Deze nummers kloppen gewoon; ze horen echt bij elkaar, waardoor je een prachtig geheel krijgt.
Ik ga een halfje omhoog.

avatar van nuf
nuf
staat bekend als het donkerste album van the cure. helemaal goed dit, wat mij betreft het mooiste album van the cure. het is gewoon een prachtig geheel. er zijn veel momenten dat dit album me kleine probleempjes kan laten doen vergeten.

5* en een 2e(!) plaats in mijn top 10

Feeder
Damn, echt heerlijk album. Hij blijft maar in m'n waardering stijgen. Hier zou ik 6 sterren voor geven als ik mocht !

Feeder
Help, ik zit in een "Faith-dipje". Vanavond nog legde ik deze geniale plaat op (het was al een tijdje geleden). Wat bleek ? Ik vind hem plotseling wat minder fantastisch, m'n lievelingsnummers van de plaat zijn nu ook opeens totaal anders. Voordien hield ik vooral van faith en all cats are grey, nu vond ik dat the holy hour en drowning man geniaal waren. En ja hoor... ik heb me mateloos geïriteerd aan primary en doubt ! Nu weet ik het even ook écht niet meer.

Een arts raadplegen dan maar.

avatar van orbit
Inderdaad Feeder, dit klinkt ernstig!! Eet je wel goed jongen? Genoeg slaap?

Ik vind trouwens Holy Hour al tijden het beste nummer. All Cats ook briljant. Mijn enige dip op deze plaat is Funeral Party, waar ik nooit veel aan heb gevonden. Die twee snelle nummers vind ik juist geweldig! Fel en bars! Smith klinkt buitengewoon geprikkeld

Feeder
Om eerlijk te zijn... nee ik eet niet goed en slapen is tegenwoordig ook al niet meer in de mode bij mij. Toch denk ik niet dat het daaraan ligt.

Eigenlijk heb al altijd een heel rare relatie gehad met deze cd, ooit vond ik dit de minste van the cure. (4 jaar geleden ofzo). Langzaam maar zeker steeg m'n waardering maar soms had ik toch weer van die diepe dalen waar ik doorheen moest, met momenten raakte het me allemaal totaal niet. Gelukkig zit ik nu al een jaar in een stagnatie : ik vind hem meer dan geweldig, punt uit, daarom staat hij in m'n top tien. Nu plotseling voel ik weer hetzelfde als vroeger... de vraag komt steeds weer naar boven : Primary mss net nog maar waarom staat doubt hierop ? O god, plz tell me dat ik niet wéér in m'n puberteit beland

Ik zal hem toch nog maar eens intensief beluisteren...

avatar van orbit
Ik had hem al een tijd niet meer gedraaid, totdat ik hem een tijd terug remastered en deluxed heb besteld.. dat deed wonderen bij mij en Faith! Gelijk wist ik weer waarom ik hem vroeger net zo grijs draaide als de kleur van de hoes is
Het is een plaat die ik gewoon erg makkelijk weer terugvind, en dan blij ben hem te kennen. Een ouwe vriend. Lang niet zo electrisch en intens als Pornography of Disintegration, maar misschien juist wel zo solide.
Succes met je therapie

Thx

Ik vind op de deluxe edition de toevoeging van track 9 (carnage visiors the soundtrack ?) niet echt leuk. De cd hoort op te houden bij Faith. Die 25 minuten muziek erna vond ik niet echt nodig

avatar van orbit
De eerste paar keer had ik dat ook, maar inmiddels ruim ik de vaat in, rook een peuk en lees wat ofzo. Echt briljant is het niet, maar het draait wel lekker weg. Misschien had ie dat beter op cd2 kunnen zetten..

Vind ik dus ook

Het voelt gewoon een beetje aan als heiligschennis

avatar van kaztor
VanDeGriend schreef:
Nu in de aanbieding bij Plato voor slechts 19,99

Bij Fame in de Amsterdamse Kalverstraat voor €15,-!

luisteraart
Een van mijn lievelingscd's van the Cure. Wat vond ik dit vroeger schitterend, kon hem uren achter elkaar draaien (toen nog in LP-vorm), samen met ander groots werk van de Smith en zijn mannen (en wat een concert op 6-5-'89 in Thialf!!), totdat ik in 1993 opeens genoeg had van het in mijn ogen valse sentiment van Robert Smith, en ik mijn hele Cure-collectie weggaf (gelukkig wel aan een liefhebber).

Toen jarenlang niets meer gehoord van ze, tot ik in 2000 geconfronteerd werd met de CD Bloodflowers, en ik dat oude gevoel weer terugkreeg. Gelukkig sinds die tijd weer redelijk wat aangeschaft, nu echter wel met voorkennis, dus de mindere werken komen er niet meer in. Een mens kan toch niet alles tegelijk luisteren en met Faith, Pornography, The Top, Kiss me Kiss me Kiss me, Desintegration, Wish en Bloodflowers heb ik wel genoeg.