Motorpsycho - Heavy Metal Fruit (2010)

Noorwegen
Label: Rune

1. Starhammer (12:56)
  2. X-3 (Knuckleheads in Space) / the Getaway Special (9:03)
  3. The Bombproof Roll and Beyond (6:01)
  4. Close Your Eyes (3:39)
  5. W.B.A.T. (9:43)
  6. Gullible's Travails Pt. I-IV (20:42)
avatar van robbizzel
hmm ik hoor zo veel over de productie, ik heb een versie gedownload ff op soulseek maar ik mag hopen dat dat niet de echte productie is, klinkt namelijk behoorlijk kut en gaar, verder ben ik erg sicked weer, wat een band blijft het!!

dudehere schreef:
Aah waar blijft mijn LP.
Erg frustrerend om dit allemaal te horen

Net gewoon in de winkel gekocht

avatar van jurado
robbizzel schreef:

Er zijn al genoeg goede versies te vinden.
Uiteraard moet je je favoriete Noorse vrienden steunen en gewoon elke release aanschaffen.

Antagoon
Chromlech schreef:
Beste album van Motorpsycho!
(...)
Ik ben al vanaf Demon Box fan van ze en ieder album omarm ik, maar dit is hun absolute kroon op 20 jaar Motorpsycho.

Weer-ga-loos!

Blij dat je het zegt, neig hier ook naar. Deze band slaagt erin om na al die jaren nog steeds zeer gemotiveerde en urgente platen af te leveren, terwijl bij veel bandjes de rek er na een plaat of drie uit is. Ze klinken als een stel jonge twintigers die staan te trappelen voor hun tour......en daar kan ik haast niet op wachten.

avatar van siepie
WAAR BLIJFT MIJN LP?!?!?!?!?!?!?!?! Hoe kunnen sommige mensen al de vinyl versie in huis hebben en in het veluwse Apeldoorn nog niet?

avatar van ðe waan
Ik denk dat ik morgen de Plato in het Veluwse Apeldoorn maar eens ga bezoeken na al deze lovende woorden.

khonnor
Leuke omschrijving gevonden op het motorpsycho forum:

"MP go Sun Ra feat. BÖC meeting The Who on an Acidflashback"

hehe

jurado schreef:

Er zijn al genoeg goede versies te vinden.

hebje gelijk in en ik zal ongetwijfeld ook deze plaat aanschaffen!!

avatar van siepie
Eindelijk is de LP ook in het Veluwse Apeldoorn per stoomtrein aangekomen. En nu knalt hij (de LP, niet de trein) door mijn huiskamer. Of het de beste Motorpsycho is aller tijden? Om persoonlijke redenen kies ik nu even nog voor Blissard, maar deze staat er niet ver vandaan. En ach, lijstjes. Ze blijven leuk maar hier niet toepasbaar. Motorpsycho staat boven alle lijstjes!

Misterfool
conclusie prachtig. heerlijk album bezwerend lekker rockend en overgoten met klasse. deze komt in mijn eindejaars top 10. ik durf het te wedden.

avatar van Hendrix4live
Ik kan hier dag en nacht naar luisteren, naar dit soort muziek. Heel apart en mooi. Ken hun andere platen nog niet maar dit is echt een verrassing voor mij geweest. 5 dik verdiende sterren!

avatar van itchy
De nieuwe Motorpsycho, de derde met Kenneth Kapstad. Little Lucid Moments vond ik okee, Child of the Future liet me koud. Toch was ik weer benieuwd naar wat deze nieuwe zou brengen.

Starhammer opent wat vaag maar pakt daarna groots uit met een steengoede riff ondersteund met wat op een mellotron lijkt (maar het is gewoon keyboard volgens de hoes). Dit gaat al snel over in een jamgedeelte wat heel mooi geduldig opbouwt naar een climax, waarna het nummer weer wordt opgepakt. Sterke binnenkomer!

X3 doet me steeds terugdenken aan For Free van Phanerothyme. Dat is natuurlijk positief. Een soepel swingend en catchy nummer, wat op een gegeven moment omslaat in sfeer en dan smaakvol van trompet wordt voorzien door Mathias Eick van Jaga Jazzist. Op dit moment mijn favoriete nummer van de plaat.

The Bombpoof Roll and Beyond is een licht psychedelisch nummer dat qua geluid niet zou hebben misstaan op Trust Us. In tegenstelling tot de vorige nummers houden ze het compact, en dat is denk ik beter voor dit nummer dat van zichzelf boeiend genoeg is zo.

Close Your Eyes werd jaren geleden al live gespeeld. Toen vond ik het een vervelend nummer, vooral omdat het veel te lang doorzeurde. Dat is nu niet meer zo, het essentiële is er uit gefilterd en daarvan is een vederlicht, mooi rustig liedje gemaakt dat aan het eind bruut wordt afgebroken om over te gaan in WBAG.

W.B.A.G. begint jazzy jammend. Ook dit wordt weer zo makkelijk gespeeld... met Kapstad als vaste waarde erbij klinken ze weer echt als een hechte band. Het intro mondt uit in een herkenbare riff met catchy zanglijn. Typische Saether-zang, emotioneel en op het (goede) randje van vals.

Gullible's Travails Pt. I-IV is een suite, zoals ze er al een paar hebben gemaakt. Dit nummer deed er het langst over om bij me te landen, maar dat is nu wel gelukt. Het eerste stuk heeft een mooie zanglijn en wordt erg goed gezongen door gitarist Snah. Dit gaat over in een drumloos psychedelisch stuk met onaards mooie zang van Hanneke Hukkelberg. Daarna een jamstukje wat uitmondt in een epische climax.

De beste sinds Trust Us... ik was eerst wat terughoudend, maar ik kan me er steeds meer in vinden. Deze plaat is typisch Motorpsycho, laverend tussen rock, pop, indie en prog. Minder "rockerig" dan Child Of the Future, beter uitgebalanceerd dan op Little Lucid Moments. Het spelplezier spat er van af. En het klinkt als een klok, iets wat ik van het door Albini opgenomen Child Of the Future helemaal niet vond.
Wel vind ik de teksten, wat er tenminste van verstaanbaar is, zoals vaak bij MP uitermate beroerd. Prog-nonsens, vol rockclichés. Maar goed, Motorpsycho luister ik ook niet voor de teksten en het totaalplaatje klopt.
4 sterren, neigend naar 4.5. Op deze manier kan Motorpsycho nog jaren mee.

Het vinyl is trouwens schitterend verpakt, een dubbele klaphoes met foto's van de bandleden die uit een nare LSD-trip lijken te komen, met op kant 1 een mooie etching.

avatar van robbizzel
ondertussen besteld, wat belachelijk goed weer !!

Berichten verplaatst naar Motorpsycho

avatar van Don Cappuccino
Ik ga dit eens luisteren, de voorkant en de lengtes van de nummers maken mij erg nieuwsgierig

avatar van Don Cappuccino
Ben nu X3 (Knuckleheads in Space) aan het luisteren, en dit is erg gaaf! En dan komt er ook nog saxofoon! Lekker nummer en lijkt even op een jamsessie.

Wat een band! hou er van haha

avatar van Chromlech
itchy -

'Close Your Eyes' hebben ze ooit nog in Paradiso gespeeld - het concert dat voor een deel op 'Haircuts' is verschenen - en ik was erbij, en vond dat nummer één van de hoogtepunten. Vooral waar het overging in het monotone instrumentaal middenstuk met een prachtige hoofdrol voor het keyboard-spel, toewerkend naar een al even zo prachtige climax......

Ik heb staan trippen op dat nummer.

Don Cappuccino schreef:

Kleine correctie: het is een trompet

avatar van Don Cappuccino
Sorry, ik haal die instrumenten af en toe door elkaar

avatar van Fred Zed
Na 20jaar nog dit hoogtepunt uit de mouw schudden, heb het album wel moeten aanschaffen via iTunes, omdat er in Antwerpen simpelweg geen cd-winkels meer te bespeuren zijn.
@ FRS en Mediamarkt ga je lang moeten zoeken naar deze Noorse helden. Parels voor de zwijnen en ik kijk weer al uit naar hun concert in de AB eind Mei, alhoewel het weer in dat vreselijke Brussel te doen is...I hate that place.

Fred Zed schreef:

In het centrum zijn er anders best wel veel. Ik ben een paar keer speciaal naar Antwerpen geweest om muziek te shoppen.

avatar van itchy
En wat vind je van deze plaat, Herman?
De oude Motorpsycho's waren dacht ik wel jouw ding.

Fred Zed schreef:

zever hoor, in de fnac was ie gewoon te koop voor 14 EUR. in de saturn heb ik ooit de vinyl versie van little lucid moments gevonden, dus de nieuwe zal daar ook wel te vinden zijn...

saturn heeft overigens over t algemeen een hele goeie (en goedkope) vinyl sectie

avatar van Stef114
....
...

(ik ben er helemaal stil van)

avatar van Fred Zed
khonnor schreef:

ah dan heb ik geen slecht zaak gedaan, 8,99 bij iT

ik draai tegenwoordig toch haast geen cd's meer een 64giPodT does the job, moet niet eens uit de zetel komen om de cd om te draaien van tijd tot tijd. Vinyl koop ik nog wel.
Ben eens curieus dat ik dit pareltje op de kop kan tikken in de saturn dan. Zal eerder tijdens het concert zijn I guess.

khonnor
vinyl versie moet je zeker kopen. een heel mooie release: triple gatefold met zilveren embossing op de voorzijde, 2 plakken 180 g vinyl en een hele mooie etching op side 1.

Stef114 schreef:
....
...

(ik ben er helemaal stil van)

Anders ik wel, wat een gave plaat!

avatar van Devoo
Het is echt wel Bombproof en niet Poof. Staat ook zo op hun site.

avatar van Devoo
Een album vol met lange, boeiende songs. Geen enkel nummer wordt saai en dat is zeker een prestatie voor een album waar het langste nummer 20:42 klokt. De nummers kennen veel variatie. Waar er eerst een chaotische brei van geluid is, luister je enkele minuten later naar een rustgevende jamsessie.

Het enige korte nummertje op deze plaat is ook een goed nummertje en past mooi in het geheel van de plaat. Het album groeit alleen zeer snel. De nummers grijpen je direct, maar je kan ze ook vlug helemaal doorgronden. Hopelijk is dit geen nadeel voor de houdbaarheidsdatum, want dat zou wel een smetje zijn op een release van dit kaliber. Maar in ieder geval hoor je mij nu nog niet klagen, want dit is een voortreffelijk album!