The Gathering - Mandylion (1995)

Label: Century Media

1. Strange Machines (6:04)
  2. Eléanor (6:42)
  3. In Motion #1 (6:56)
  4. Leaves (6:01)
  5. Fear the Sea (5:50)
  6. Mandylion (5:02)
  7. Sand and Mercury (9:57)
  8. In Motion #2 (6:08)
  9. In Motion #1 [Demo, Previously Unreleased] * (7:27)
  10. Mandylion [Demo, Previously Unreleased] * (4:41)
  11. Solar Glider [Demo, Instrumental, Previously Unreleased] * (4:35)
  12. Eléanor [Demo, Previously Unreleased] * (6:38)
  13. In Motion #2 [Demo, Previously Unreleased] * (7:18)
  14. Third Chance [Demo, Previously Unreleased] * (5:53)
  15. Fear the Sea [Demo, Previously Unreleased] * (6:27)
avatar van Sanvean
Voor mij persoonlijk zo ongeveer het beste dat de Nederlandse metalscene te bieden heeft of had (zeg ik als (voormalig) van de sfeervolle doom, doom/ death en gothic metal dan, he?).

Uitstekende songs, waarvan de melodie en de sfeer zowat ongeëvenaard blijven. Sterk album!

Ik vond The Gathering na dit album niet per se minder worden, trouwens. Op albums als If Then Else en Souvenirs hoor je dat de band hun stijl heeft uitgediept en verbreed. Ook al zulke sterke sfeeralbums. En de opvolger van Mandylion, Nighttime Birds, kan me zelfs nog meer bekoren.

avatar van HammerHead
Voor mij zelfs een van de beste platen überhaupt van Nederlandse bodem en bovendien een van de weinige bands met een vrouw op zang die mij kunnen bekoren. Een mooie melancholische sfeer ook op dit album.

JJ
Het eerste album dat ik ooit heb gekocht en nog steeds mijn favoriet!

avatar van otherfool
Ik erger me bij hun nummers (die ik ken) wel aan het enigzins steenkolenengels waarin het geschreven is.

avatar van Fianosther
mooie plaat die heel veel gothic metal daarna beinvloed heeft. de opnamen hadden wel stukken beter gekunt. 4*

avatar van Eddie
otherfool schreef:

Dat is voor mij ook gelijk het grote nadeel van the Gathering, hoewel ik zowieso al geen liefhebber ben. Nighttime... kon mij nog wel bekoren overigens.

Een van de beste Nederlandse bands die ik ken. De combinatie van sfeervolle muziek en loepzuivere vocalen is wat mij betreft ongevenenaard in de nederlandse metal-scene (waar ze overigenis niet echt meer toe behoren na hun latere albums)
Anneke van Giesbergen is een van de weinige zangeressen die tijdens de concerten even goed zingt als op de platen.
Live-band pur sang!

Casartelli (moderator)
Ik had me voorgenomen om in elk geval al mijn 5*-stemmen van commentaar te voorzien, bleek dit de enige was waar ik nog niks opgeschreven had. Waarschijnlijk omdat vrijwel alles al gezegd is: topalbum, topcomposities, baanbrekend, Anneke is een geweldige zangeres, etc. Strange machines is een sterke hit, In motion een fijn tweeluik (vooral #2 is erg gevoelig), Sand and mercury een progressief meesterwerkje en Eléanor is domweg het beste metalnummer dat ze ooit maakten.

Strange machines is een heel lekkere plaat. En live zijn ze ijzersterk.

Jep, 18 februari weer in de Boerderij

avatar van marco straaten
Na deze plaat is het helaas wat minder geworden, maar deze plaat blijft een favoriet van mij

Eigenlijk is het vooral Strange Machines die deze plaat naar een hoger niveau trekt.
Mijn belangstelling voor dit album kakte al snel weer in. Nee, dan gaat mijn voorkeur meer uit naar Souvenirs.

avatar van smash016
otherfool schreef:

Ja, klopt. Maar ook al was het hoogstaand Engels, het metrum loopt ook voor geen meter, en de onderwerpen zijn nogal lafjes.

avatar van Flipper
Waarom irriteert iedereen zich aan het Engels van Anneke. Ik vind het juist zijn charme hebben. Op hun site is een stream te vinden waar Anneke zegt: 'We put this song in a new jacket'. Mooi toch !! Geen enkele buitenlander in de zaal weet waarover ze het heeft en elke Nederlander weet precies wat ze bedoelt. Ze schaamt zich er niet voor en dat hoeft ze van mij ook niet. Alles wordt genoeg gecompenseert met passie, gevoel en muzikaliteit.

avatar van smash016
Ik heb ook ooit op internet wat videofilmpjes gezien waarin Anneke en (volgens mij) Hans worden geïnterviewd. Echt grappig om haar te zien praten, volgens mij is het echt een schat van een vrouw. Dan vragen ze haar waarom ze nooit in het Nederlands zingt, en dan zegt ze iets van: "ja, ja... Nederlands dat klinkt zo hak-hak-tak-hakkerdetak, weetjewel...", of dan gaat ze vertellen over haar eerste liedje wat over haar eerste vriendje gaat. (Ik wou de link plaatsen, maar volgens mij bestaat-ie niet meer... beetje zinloze post nu, maar goed.)

Altijd al genoten van Strange Machine. En als ik het album nu weer terug hoor, dan pas valt bij mij het kwartje dat dit hele album de zelfde schoonheid heeft. Nooit geweten dat ik zo opnieuw van dit album kan genieten. Aan ieder die dit album in huis heeft; koester deze parel. Dit heeft eigenlijk weinig met Gothic te maken. Dit is een drie dimensionaal schilderij, met duizenden kleuren.

Mooi gesproken!

Ik koester hem al een hele tijd 4*

avatar van Hans Brouwer
Ik ga dagelijks met de trein naar mijn werk. Voordat ik de trein instap pak altijd zo'n gratis dagkrant, een Spits of een Metro. Iedere vrijdag staat in de Metro een door mij hoog gewaardeerde rubriek: "Metro's Muzikale Mijlpaal. U raadt het al: deze week is het album "Mandylion (1995)" van The Gathering uitgeroepen tot 24e Metro's Muzikale Mijlpaal .

Ik ga op deze site niet het gehele artikel citeren, dat kunt U immers lezen in de Metro van vandaag of op de Metro-site, waar U de krant van vrijdag 22 juni 2007 kunt downloaden.

Ik ken dit album van The Gathering (nog) niet. Het feit dat Metro "Mandylion (1995)" tot Metro's Muzikale Mijlpaal heeft gekozen is voor mij aanleiding om kennis te gaan maken met dit werk van deze Nederlandse Metal band.

avatar van vigil
Nou ja, Metal band...

avatar van Maiky
Geheel toevallig had ik deze cd in handen gekregen van een Poolse collega van me. Zelfs in Polen kennen ze The Gathering, blijkbaar. Moet ook wel, want dit klinkt zo ontzettend goed. Uiteindelijk zelf ook de cd gekocht (de special edition), en dat is mooi voor in de auto.

Ik krijg bij Strange Machines en Eleanor een apart gevoel van grootsheid mee. Alsof Anneke als een godin in iets van een post-apocalyptisch landschap haar aanbidders toezingt. Dat gevoel verdween helemaal toen ik concertopnamen op internet zag waar zij Strange Machines op zong. Iets te lichtvoetig; ik was veel liever in de waan gelaten van de sfeer die dat nummer op het album oproept.

Langzame metal met krachtige zang, exotische invloeden (Mandylion); op het einde van Leaves moet ik zelfs heel eventjes denken aan een foute jaren '80 lovesong. Is niet erg, het heeft wel iets. Sferisch door onder andere het gebruik van synthesizers (ik geloof dat ik die tenminste hoor in onder ander Eleanor), dat mag ik wel. Vier sterren.

Mijn eerste kennismaking met The Gathering, en blijkbaar ook gelijk de beste kennismaking als ik het gemiddelde van deze Gathering cd mag geloven.
Omdat The Gathering blijkbaar als één van de eerste grondleggers van het Gothic-Metal genre word gezien, en ik ongeveer de laatste 2 jaar nogal geïnteresseerd ben geraakt in dit genre mag dit dan natuurlijk niet ontbreken in mijn collectie.
De eerste tonen die ik te horen krijg zijn al gelijk een kolfje naar mijn hand.
Vooral het spectrum aan diepgravende klanken en het verassende muziekspel zorgen ervoor dat ik deze muziek boeiend vind. En het is ook zo heerlijk bombastisch.
De zweverige zang van Anneke v Giersbergen maakt het geheel af.
Nu begrijp ik het grote enthausiasme van velen, voor een band die eigenlijk voorheen altijd aan mij voorbij gegaan is.
Dan kom ik weer bij de uitspraak: beter laat dan nooit.
En voor The Gathering geld trouwens net als voor Nightwish, ze missen nu ook een goeie zangeres,...helaas, maar zo gaat dat.
Enfin ik ben aangenaamd verrast, en 'Mandylion' zal dan ook de komende tijd vaak in mijn cd-speler zitten.

avatar van dvdschaaf
Voor mij 's Neerlands beste album...

avatar van Gert P
Hans Brouwer schreef:

en Hans vertel?

Mooi album is dit en het bijna instrumentale nummer is voor mij de topper hier van.

Ik verhoog dit album nog maar een half puntje.
Wat klinkt deze cd werelds.
En wat ik al in een eerder bericht melde, het zit veel in mijn cd-speler de laatste weken.
En vooral het openingsnummer ' Strange Machines' , en het titelnummer 'Mandylion' ,...meesterlijk.

avatar van Sir Spamalot
Dit is ook één van mijn favoriete albums en wellicht de eerste cd die ik ooit heb gekocht van een groep met een zangeres. Hier was al duidelijk wat we op Nighttime Birds konden verwachten. Klasse!

avatar van Gert P
SoundWave schreef:
Ik verhoog dit album nog maar een half puntje.
Wat klinkt deze cd werelds.

En dat na 13 jaar dat hij uit is verhoog je hem?
Nou beter laat dan nooit.

Ik heb de gathering leren kennen,met hun eerste album,always.
Dat zat altijd in mijn walkman tijdens de kranten rond brengen
begin jaren "90.De 2e album heb ik atm nog nooit gehoord.
Maar daarna kwam mandylion uit en ik was verkocht,wat een
wereldse plaat.Niet lang daarna kwamen zij optreden in
Atack in Enschede.Dat was gewoon heerlijk,een klein zaaltje vol
met Gathering lief hebbers.Anneke op haar best,wat een
krachtig optreden was dat.

avatar van Castle
Past in mijn top3 van nederlandse bodem.
Andere zijn Cradle-Cradle en Xymox - Medusa

avatar van vin13
Ik heb deze al een tijd en het gekke is er staat op de achterkant 10 nrs vermeld en op de binnenhoes staan de daadwerkelijke 8 nrs vermeldt. nr 9 Adrenaline en nr 10 Third chance(die op nighttime birds terecht is gekomen.)
Hoe zit dit? Misdruk?