The Gathering - Mandylion (1995)

Label: Century Media

1. Strange Machines (6:04)
  2. Eléanor (6:42)
  3. In Motion #1 (6:56)
  4. Leaves (6:01)
  5. Fear the Sea (5:50)
  6. Mandylion (5:02)
  7. Sand and Mercury (9:57)
  8. In Motion #2 (6:08)
  9. In Motion #1 [Demo, Previously Unreleased] * (7:27)
  10. Mandylion [Demo, Previously Unreleased] * (4:41)
  11. Solar Glider [Demo, Instrumental, Previously Unreleased] * (4:35)
  12. Eléanor [Demo, Previously Unreleased] * (6:38)
  13. In Motion #2 [Demo, Previously Unreleased] * (7:18)
  14. Third Chance [Demo, Previously Unreleased] * (5:53)
  15. Fear the Sea [Demo, Previously Unreleased] * (6:27)
avatar van Metalhead99
Eléanor en Leaves zijn erg mooie nummers. De hele cd is erg sterk.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Nog maar eens beluisterd want ik blijf dit een goede plaat vinden, na al die jaren vind ik Strange Machines niet zo speciaal meer, wellicht beu gehoord, maar ik kan nog opveren bij de andere nummers en zeker bij In Motion #2, het slotakkoord. Op cd heb ik deze, de originele versie zonder de latere aanhangsels.

Ronald Vermeij schreef:

Tja, jammer, gemiste kans! Dit is the Gathering's 3e cd!!!
Je kunt ook niet alles weten, natuurlijk........

Ik moet zeggen dat ik dit stiekem ook beschouw als het eerste 'echte' album van The Gathering. Ze hebben hier natuurlijk wel een nieuwe zangeres en wel erg radicale nieuwe koers. The Gathering ontwikkelt op al zijn albums natuurlijk wel, maar niet zo erg als op dit album.

ForzaRob
is dit diegene met die kute bush cover of zit ik dan verkeerd? die vond namelijk wel geslaagd.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Hierop staan geen covers en die Kate Bush cover werd volgens mij gedaan door Within Temptation: Running Up That Hill.

avatar van vigil
ForzaRob schreef:

avatar van Edwynn
Geen Kate Bushcovers, geen Within Temptation. Mandylion is ' the real deal' als het gaat om female fronted bands. Een fenomenale doorstart van het, na een te gekke debuutplaat, in het slop geraakte The Gathering.

Ik vond die cover overigens behoorlijk mislukt, maar dat is een ander verhaal.

Dat met die mislukte cover ben ik met je eens, maar "in het slop geraakt na het debuut"...? Verklaar je nader?

Uhm, Almost A Dance...?

Of beledig ik je dan?

ForzaRob
ok, welke band heeft cloudbusting van kate bush dan gecovered?

avatar van Mandylion
De band Garbage heeft een sample van Cloudbusting gebruikt in hun nummer The Trick Is to Keep Breathing (op het album Version 2.0 uit 1998), maar Garbage en The Gathering hebben nogal weinig overeenkomst, behalve de naam die er een beetje op lijkt, dus ik weet niet of je die bedoelt?

ForzaRob schreef:
ok, welke band heeft cloudbusting van kate bush dan gecovered?

Within Temptation heeft Running Up That Hill gecoverd; waarschijnlijk bedoel je dat?

avatar van Edwynn
Novembre heeft Cloudbusting ooit gecovered. Maar dat zou ik niet zo gauw verwarren met deze incarnatie van The Gathering.

avatar van jasper1991
Ik heb hard op deze klassieker gestudeerd, maar het eindigt ruimschoots onder verwachting. De eerste luisterbeurten vond ik het helemaal niets, maar inmiddels vind ik het niet onaardig. Echte uitschieters kent het album niet en de mystieke titelsong vind ik uitstekend als rustpunt in plaats van een cheesy ballad.
Vooral de traagheid en droge manier van spelen staat me tegen van het album. Anneke maakt een en ander goed.

Een krap zeventje krijgen ze van mij.

avatar van Spock2011
Ik heb The Gathering altijd een beetje links laten liggen, wellicht vanwege een overschot aan Nederlandse Gothic/Symphonic Metal. Dankzij de nummer-1-positie in de Gothicmetal-lijst op Metalstorm toch maar eens een kans gegeven, en ik ben zeker niet teleurgesteld.

Zeer knap plaatje, met Eleanor als hoogtepuntje.

avatar van ChrisX
Spock2011 schreef:

Zeer knap plaatje, met Eleanor als hoogtepuntje.

Plaats het album in het tijdsgewricht en je zult zien dat er toen nog helemaal geen overschot was maar dat ze deels grondleggers waren van het genre. En dat is denk ik ook de reden waarom het album zo hoog op die lijst staat.

avatar van glenn53
Moet je dus eigenlijk tegen Jasper 1991 zeggen

avatar van jasper1991
Ik ben heus wel bekend met de status van dit album hoor. Ik luister gewoon veel grager naar pakweg Epica.

avatar van Spock2011
Amusante reactie eigenlijk. Omdat ik het genre een vijftal jaren heb leren kennen en er toen wél een overschot was aan dergelijke bands. Ik ga dan heus niet op zoek naar de roots van een genre, maar blijf dan lekker up to date. En, ja, tuurlijk is de door jou genoemde reden de reden waarom hij zo hoog op de lijst staat.

avatar van robbizzel
Strange Machines, wat blijft het toch een geweldig nummer, Nederlands beste metal nummer als je het mij vraagt.

avatar van Ronald5150
"Mandylion" is de introductie van zangeres Anneke van Giersbergen. En wat voor een introductie. Het zette The Gathering direct op de kaart. Daarnaast scoorde deze plaat ook nog eens een hit met "Strange Machines". En dat in een genre dat niet bepaald toegankelijk of hitgevoelig is. Vanaf "Strange Machines" ben je direct gevangen in het meeslepende web van The Gathering en prachtige indringende, maar loepzuivere stem van Anneke van Giersbergen. De muziek is zwaar en donker, en het tempo ligt over het algemeen traag en dat draagt bij aan het intense karakter van "Mandylion". Bij tijd en wijlen gaat het tempo er helemaal uit en dan wordt je gevangen in een soort hypnotiserende trance waarbij de bas je enige leidraad is. "Mandylion" is een echte topplaat en wat mij betreft een mijlpaal in de Nederlandse muziekgeschiedenis.

avatar van Leptop
In mijn beleving het album dat in NL voor de doorbraak zorgde bij diverse NL en buitenlandse gothic bands. Grappig genoeg heeft The Gathering zich vanaf dat moment steeds meer in een andere, voor mij veel interessantere richting verplaatst. Ze staan muzikaal nog steeds op eenzame hoogte.

avatar van spinout
Het titelnummer had niet op een vroeg Dead Can Dance album misstaan. Met Anneke heb ik niets, maar instrumentaal en muzikaal vind ik dit wel een goed en interessant album.

Die link met Dead Can Dance hebben ze in ieder geval zelf ook, luister hier eens na.
YouTube - The Gathering - In Power We Entrust The Love Advocated

avatar van spinout
Dat ken ik van de "Accessories" dubbel-cd. Mooie uitvoering.

avatar van Funky Bookie
Tsja, dit is in mijn ogen 1 van de allerbeste albums van NL bodem ooit en ik heb hem dan ook zojuist in mijn Top 10 gezet.
Ik kende Strange Machines en ben toen "op de gok" naar een optreden gegaan.
Ik ben daar volledig van mijn sokken geblazen en heb direct het album gekocht.

Van de eerste tot de laatste toon vind ik het geweldig. De metal muur van geluid en de sprookjesachtige zang van Anneke van Giersbergen is baanbrekend. Daarnaast zijn de composities briljant en zijn ook de prog invloeden heerlijk.

avatar van gigage
Die droge gitaarpartijen hier dragen nogal wat bij aan het metal gevoel van het album hetgene wat ik tegenwoordig wel eens mis bij female fronted genre genoten.

avatar van james_cameron
Destijds mijn eerste kennismaking met de band en nog steeds één van hun beste albums. De combinatie van loodzwaar gitaarwerk en de heldere zang van Anneke van Giersbergen levert hier iets heel moois op, vooral in de drie eerste songs. Fraaie melodielijnen en een mooie melancholische sfeer maken het geheel in stijl af.

avatar van gigage
Het leverde de band een mooie podiumplaats op op Pinkpop in 1996 en '97.
The Gathering - Strange Machines live Pinkpop Fest(1996) Remastered - YouTube
met een 23-jarige Van Giersbergen (in hotpants een jaar later)