Eagles - Eagles (1972)

Label: Asylum

1. Take It Easy (3:29)
  2. Witchy Woman (4:10)
  3. Chug All Night (3:13)
  4. Most of Us Are Sad (3:33)
  5. Nightingale (4:05)
  6. Train Leaves Here This Morning (4:07)
  7. Take the Devil (4:00)
  8. Early Bird (3:00)
  9. Peaceful Easy Feeling (4:16)
  10. Tryin' (2:50)
avatar van LucM
Het debuut vind ik sterk maar Desperado en Hotel California vind ik net de beste Eagles-albums waar het geheel meer is dan de som der afzonderlijke nummers. The Eagles vind ik ook op hun best in countryrocksongs, al komen ze met ballades en steviger werk soms ook goed weg.
Hun albums nadien, The Long Run en zeker Long Road Out of Eden vind ik wisselvalliger, die zijn tevens minder countryrock getint.

avatar van bikkel2
Dit is de Eagles nog lekker ongepoleist en onbevangen . Langharige Amerikanen in ruiten overhemden en spijkerbroeken .
Leadon steelt hier wat mij betreft nog de show . Prachtige klanken haalt hij uit diverse snaarinstrumenten .
Maar alleskomt beter samen op de volgende Desperado . Ik vind die plaat emotioneler en meer een geheel .
Op On The Border is de gang naar een mainstreamer en meer gladder geluid gezet . Leadon vooral , vond er toen eigenlijk al geen bal meer aan .

avatar van chevy93
Take It Easy staat zeker in mijn top 5 heerlijkste meezingers.
Vandaag hoorde ik ook weer wat voor geniaal nummer Witchy Woman eigenlijk is. Vooral dat eerste couplet!

avatar van musician
Als je al die albums van The Eagles hebt gehoord, wat vind je dan de beste?

avatar van chevy93
Het best Eagles-album? Desperado, zonder twijfel.

avatar van musician
Prima keuze. Ik vind deze eerste ook een geweldig album, één van de beste debuten ooit.

avatar van chevy93
Ik heb Desperado een stuk vaker geluisterd dan deze, dus misschien komt er vandering in. Ik denk dat dit mijn top 5 zo zou zijn:
Desperado (4,5*)
Hell Freezes Over (4,5*)
Hotel California (4,5*)
One of These Nights (4,0*)
Eagles (4,0*)

Desperado heeft als enige plaat een constant hoog niveau. Hotel California heeft een paar geweldige nummers, maar ook één of twee net niet-nummers. One of These Nights heb ik vanmiddag weer eens geluisterd en daar staan toch wel een aantal zeer ondergewaardeerde nummers op.

Dit album opent magistraal, maar heeft daarna zijn echte kruit een beetje verschoten. Hij luistert zeker lekker weg en ik ga hem zeker nog vaker draaien, maar voor nu vind ik dit net iets onder de (sub)top.

avatar van musician
Ik vind Chug all night net over de top en Peaceful easy feeling net wat te soft.
Maar het overige is prachtig. Die start met dat vogeltje in Early Bird.....

Heb ik later ook nooit meer vernomen, een dergelijk idee. Als je luisteraars wilt laten ervaren dat je in de woestijn zit, is zo'n extra geluid natuurlijk fantastisch. Ratelslangen, een adelaar uiteraard.... De Eagles-rock had wat mij betreft nog wel meer van dat soort natuurgeluiden mogen hebben. Een onweersbuitje en de sfeer is gezet.....

chevy93 schreef:
Peaceful Easy Feelin' vind ik dan juist weer één van de beste nummers.

Mee eens , soft , ok. maar dat zijn wel meer Eaglessongs . Dit is een tijdloos pareltje . Linda Rondstad is in het coirtje goed te horen . Frey en Henley waren enige tijd haar begeleiders .

avatar van kort0235
Ik heb deze debuutplaat weer eens uit de kast gehaald en opnieuw beluisterd.
Ik vind hem wel oké, met de klassieker en het overbekende Take it easy.
Overigens vind ik dit nummer door Jackson Browne (gezongen op het album For Everyman) ook prima gezongen.

Hendrik68
Draai de laatste tijd weinig Eagles meer. Heeft meer met een gebrek aan tijd te maken dan met verminderde belangstelling. Het is en blijft een heerlijke plaat. Bernie Leadon had al het een en ander gedaan voor de Flying Burrito Brothers en Dillard en Clark en die invloeden heeft hij meegenomen naar zijn nieuwe band. Verder zijn eigenlijk alle bands die eind jaren 60 iets deden in de countryrock hoek wel van invloed op de heren geweest en ze hebben van alle invloeden een eigen stijl gemaakt die tot op de dag van vandaag tot de verbeelding spreekt. Dit debuut laat al een aantal staaltjes van vakmanschap horen. Vooral de kunst om lekker in het gehoor liggende liedjes te maken verstonden de heren als geen ander. Waar andere bands zich nog wel eens verloren in technische hoogstandjes en de song zelf uit het oog verloren, daar was bij Eagles vaak elke tik gewoon raak. De bekende nummers Take it easy, Peaceful Easy Feeling en Witchy Woman laten dat al zien, maar ook nummers als Early Bird en Take the devil zijn prachtig. Most of us are sad vind ik daarentegen een zwak nummer, samen met de wat slappe uitvoering van Train Leaves Here This Morning. Dat zijn wat mij betreft de enige minpuntjes op de eerste plaat van deze band.

avatar van Poeha
Train Leaves Here This Morning vind ik hier juist met afstand het beste nummer.

Daardoor haalt dit album nog net aan de 3*. Take it Easy en Peaceful Easy Feeling zijn ook goed, Witchy Woman ook nog prima, maar de overige tracks halen het niveau behoorlijk omlaag.

Hendrik68
Als je de versie van Dillard & Clark kent van Train Leaves here this morning dan vind je de Eagles versie vast een stuk minder. Ik vraag me af of ze niet beter nog zelf een extra nummer hadden kunnen schrijven. Al mag Leadon dat nummer een klein beetje de zijne noemen.

Dillard and Clark Train Leaves Here This Morning & In The Plan - YouTube

Nou Poeha, omdat Dillard vandaag is overleden, wil ik je zijn versie van Train Leaves Here This Morning met Gene Clark niet onthouden. Wat mij betreft een stuk beter. Maar, oordeel zelf, zou ik zo zeggen.

avatar van wilbur
Droombolus schreef:

Mmm vriend Bikkel,

Als je nou nog "mede geschreven door" had gezegd, maar nou moet ik wel reageren.............

Train Leaves Here This Morning werd geschreven door Gene Clark. Leadon deed een paar suggesties voor het nummer en kreeg als dank daarvoor een aandeel in de royalties. Leadon snapte daar eigenlijk niks van maar zei er ook geen nee tegen natuurlijk. Een en ander staat uitstekend beschreven in het boek Desperados, The Roots Of Country-Rock van John Einarson .........

Staat in dat boek ook dat ze voor witchy woman eerst heel goed naar "Gypsy woman" van Curtis Mayfield hadden geluisterd?

avatar van Droombolus
UIt de katagorie beter laat dan nooit: Neuh.......... ik hoor dat er ook niet aan af eerlijk gezegd en dat nummer heb ik toch ook een lange geschiedenis mee .......... Waar denk jij de raakpunten te horen ?

WPE
Ik ben het eens met LUCM en Bikkel2, heb ik eigenlijk niets aan toe te voegen. Het is in ieder geval een heerlijk album, spontaan en blijft lekker om naar te luisteren. Verder is eigenlijk al alles gezegd over the Eagles...

chevy93 schreef:
Peaceful Easy Feelin' vind ik dan juist weer één van de beste nummers.

Hier nog eentje (ooit vroeger in een band dit nummer talloze malen gespeeld)

avatar van Droombolus
Peaceful Easy was een vaste waarde op de legio "akoestiese avonden" met een zooi vrienden in de 70s, maar ik heb er nooit wat mee gehad vrees ik.

Witchy Woman en Take It Easy heb ik damaals wèl met verschillende bands gespeeld, waarbij de eerste mijn fave was van alle Eagles songs die we speelden ........ Ik mis mijn olde 70s bands met veel samenzang nog regelmatig trouwens, maar die hoge Randy Meisner partijtjes ga ik helaas toch nooit meer halen .............

avatar van bikkel2
Troost je met de gedachte dat hij het zelf nu ook niet meer haalt Droombolus.

avatar van Funky Bookie
Eagles zijn zo'n beetje de grens van wat ik aan country kan waarderen.
Ik heb de reguliere studio albums van iemand gekregen en heb het toen een kans gegeven en ben het meer gaan waarderen.
Al met al vind ik dit vooral een heel wisselvallig album

avatar van Droombolus
Country-Rock is de grens die je aan country kan waarderen ? Echte country liefhebberts trokken hier de neus voor op.

Funky Bookie schreef:
Eagles zijn zo'n beetje de grens van wat ik aan country kan waarderen.
Dan zou ik voor One of These Nights of Hotel California gaan, toen was de country er wel een beetje uit.

Hendrik68
Echte country liefhebberts trokken hier de neus voor op.
Praat even voor jezelf, wil je?

avatar van LucM
Countrypuristen moesten er inderdaad niet veel van hebben, Eagles waren populair bij het rockpubliek en dan pas wanneer de rock de overhand nam (in One of These Nights)

avatar van Funky Bookie
Ik ben momenteel bezig met een Eagles sessie.
One of these nights ben ik nu mee bezig en die bevalt inderdaad vrij goed tot nu toe.
Eindoordeel volgt daar.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Veel plezier met The Eagles sessie Funky Boogie!!!
Beginnen met deze en eindigen met Long Road Out Of Eden; absoluut aan te bevelen.
En nu ik erover nadenk ga ik zelf het rijtje ook maar weer eens op chronologische wijze langs
Op dit debuut staan overigens wel een paar pareltjes zoals Take It Easy, Witchy Woman, Most Of Us Are Sad & Train Leaves Here This Morning, het nummer wat dit jaar zo fraai vertolkt werd door de band in het ziggodome.

avatar van teus
Dit 1e Eagles album blijft bij mij hoog aangeschreven,
Het was ooit ook mijn eerste kennismaking met de Eagles,ik kocht deze op vinyl toen ik 15 of 16 was
Omdat ik enkele nrs al kon ,gehoord op zeezender Veronica,nieuwschierig naar de rest
De sound beviel me wel,Countryrock en Rock met mooie vocalen
Dit zijn de Eagles heel spontaan en puur en eigg op zijn mooist
Het latere werk is zeker ook de moeite waard,maar meer mainstream,
Deze en Desperado zijn daarin anders dan wat hierna kwam

avatar van Cor
Cor
Beetje recht-toe-recht-aan plaatje van Eagles. Dit debuut is prima, maar niet opzienbarend. Je ziet dit bandje zo lekker rocken op een feestje in een willekeurig Amerikaans midwest dorpje. Biertje erbij, lekker dansen, dat sfeertje.