MGMT - Congratulations (2010)

Rock / Electronic
Label: Columbia

1. It's Working (4:07)
  2. Song for Dan Treacy (4:09)
  3. Someone's Missing (2:30)
  4. Flash Delirium (4:16)
  5. I Found a Whistle (3:40)
  6. Siberian Breaks (12:20)
  7. Brian Eno (4:32)
  8. Lady Dada's Nightmare (4:31)
  9. Congratulations (3:57)
  10. Inbetween the Liners * (6:35)
  11. Flash Delirium [BBC Radio 1 Session] * (4:16)
  12. Brian Eno [BBC Radio 1 Session] * (4:29)
  13. It's Working [BBC Radio 1 Session] * (4:10)
  14. It's Working [Air Remix] * (4:35)
  15. Brian Eno [Cornelius Remix] * (4:20)
CHIEP schreef:
Geen idee of het dezelfde kunstenaar betreft (Anthony Ausgang), maar de stijl van de cover heeft veel weg van die van dit Apollo 440-album.

Is inderdaad ook een hoes van Anthony Ausgang.

Deze zijn ook van zijn hand:
The Warlocks - The Warlocks (2000)
Boredoms - Rebore Vol.1 (2000)
Boredoms - Rebore Vol.2 (2000)
Boredoms - Rebore Vol.3 (2001)

Klinkt wel leuk die Flash Delerium. Beatles-achtig

avatar van OmeWillem
Ik vind het ook wel een tof nummer. Ben benieuwd hoe de rest wordt.

Lijkt wel erg veel op Arcade Fire, maar dan wat electronischer. Momus hoor ik er ook wel in terug. Eerlijk gezegd vind ik het helemaal niets.

hahaha , lachen!
nog steeds na 2 keer te hebben geluisterd.

ik kan (nog) niet zeggen dat ik het niets vind, al vind ik het niet hart verscheurend mooi natuurlijk.

avatar van jrn
jrn
Ik heb het idee dat het nummer Flash Delerium (wat ik overigens na 1 luisterbeurt al best mooi en catchy vind) een nummer is dat erg in de context van het komende album geplaatst moet gaan worden, en dan pas goed tot zijn recht komt. Het klinkt mij in ieder geval in de oren alsof het onderdeel van een groter geheel is. Ik hoop het in ieder geval!

Het klinkt in ieder geval wel weer vertrouwt MGMT-ish. Nu hopen dat de overige nummers iets meer weten los te maken, of dat de plaat als geheel dat weet te gaan doen.

Ja idd, ik moet toegeven dat het lichtjes tegenvalt..Maar dat heb ik veel bij bands waar de debuutalbums zo'n kanjers waren.Dat schept torenhoge verwachtingen en dan valt het wel eens tegen. MGMT beweert ook zelf dat het album best in zijn geheel moet beluisterd worden. Ik las toch ergens dat ze geen singles uitbrachten, maar wat is die Flash Delerium dan?

jrn schreef:

Dat zou best kunnen, maar dan is het knap stom dat de platenmaatschappij ervoor kiest dit op single uit te brengen.

avatar van Yamato
Flash Delirium klinkt inderdaad als een puzzelstukje, laten we hopen dat het dat inderdaad is want als dit één van de betere nummers van het albums is MGMT duidelijk minder goed geworden.

avatar van midnight boom
Flash Delirium klinkt.... euhh.....apart....

avatar van jacobz
Ben wel benieuwd naar deze. Ik hoop dat ie wel wat constanter is dan zijn voorganger.

avatar van woutorrmusic
poeh poeh, het einde van flash delirium (BEATLES-LSD-1967?) laat mijn muzikaal hartje toch wel weer sneller kloppen hoor

avatar van ni slecht
wat is het einde van congratulations mooi! (en de rest ook )

Pitchfork: Watch: MGMT Play New Songs Live

secret gig manhattan gisteren!
nieuwe songs!!

ni slecht eh kabouter wesley;)

avatar van jacobz
Tot nu toe vind ik het nog niet veel soeps. Hopelijk klinkt het album beter, maar ik heb er een hard hoofd in eerlijk gezegd.

Drugs en inspiratie gaat meestal niet goed samen.

avatar van Koston
Euhm...luister dan maar eens naar het nummer Third Eye van Tool

avatar van jacobz
Dat is een nummer wat over drugs gaat. Een nummer maken terwijl je aan de drugs zit is wat anders

avatar van ni slecht
gerre schreef:
ni slecht eh kabouter wesley;)

zeker niet

lol, flash delirium zou een grap zijn. MGMT excuseert zich er zelfs voor. Vind het wel nog een geslaagde grap dan, eentje die zelfs de plaat haalt..

Nihilisme
Drie keer niks, die nieuwe single. Maar ik vond het album hiervoor ook al bar weinig aan. Props voor de hoes, die is tof.

Toen ik in januari 2008 het debuut toevoegde (ook nog met oude hoes) schreef ik:

Het doet me een beetje denken aan het debuut-album van Pop Levi vorig jaar: het zwiebert alle kanten op, eigenlijk is het bij tijd en wijlen erg irritant en toch blijft het boeien en moet je erkennen dat je het telkens weer opzoekt.
Dit kan wel eens zo'n verslavend plaatje worden waar je niet goed raad mee weet en wat ondertussen best eens groots kan gaan uitpakken. Wie weet kent iedereen ze eind 2008 wel en heeft iedereen er een mening over! In de VS eind oktober uitgekomen en Europa krijgt eind deze maand zijn release.
Scissor Sisters? Die zijn zo uit.... MGMT is het nu

Ik draaide het even en daarna werd het stil bij mij in huis als het om Oracular Spectacular ging, terwijl ik hier op musicmeter. maar ook daarbuiten zag dat het hard ging met MGMT.
Het pakte dus inderdaad groots uit waardoor Congratulations door velen al heel anders bekeken werd voorafgaande aan de release (13 april).

Ter voorbereiding van dit nieuwe album begon ik Oracular Spectacular weer eens op te zoeken en eigenlijk beviel me dat heel aardig. In mijn herinnering vond ik het minder leuk dan ik het nu bij herbeluistering vind.
Congratulations doet mij als geheel wat fletser overkomen dan het debuut.
Echt verrassen doet het ook niet (meer) maar dat is een beetje inherent aan het stijltje van dit duo, tenzij ze het roer radicaal omgegooid hadden en dat is nu ook weer niet het geval.
De eerste nummers It's Working en Song For Dan Treacy zijn aardig, maar waaien ook een beetje over. Geen spektakel dus.
Het softe Someone's Missing weet me daarna ook maar matigjes te pakken: ze proberen het nummer de laatste 40 seconden nog wel wat peper toe te dienen maar daar zijn ze dan rijkelijk laat mee.
Flash Delerium is me vervolgens ook wat te flets. Toch is het vreemd dat ik wel wil blijven luisteren. En na die beluistering van alle volgende nummers kan ik constateren dat de nadruk toch wat meer op midtempo ligt en dat het eigenlijk best sullige nummers zijn op dit album. Siberian Breaks is met zijn ruime 12 minuten echt veel te lang en neigt op den duur naar saai. Het zou een psychedelisch avontuurtje hebben kunnen worden maar daarvoor ontbreken net even te veel pittige ingrediënten.
Ze proberen voor mijn gevoel met een 'volwassener sound' te komen, maar slagen daar naar mijn idee niet helemaal in.
Het is allemaal wel leuk, maar ik besef opeens dat het vorige album eigenlijk heel behoorlijk is en dat ik dat te snel was vergeten.
Gaan we die twee dus vergelijken dan wint het debuut het glansrijk.
Congratulations is niet slecht maar prikkelt niet echt, en dat is toch echt iets wat juist bij dit soort albums zou moeten gebeuren.

"Siberian Breaks is met zijn ruime 12 minuten echt veel te lang en neigt op den duur naar saai. Het zou een psychedelisch avontuurtje hebben kunnen worden maar daarvoor ontbreken net even te veel pittige ingrediënten."

Ik vind het juist een prachtig stukje muziek!

Joristus schreef:
"
Ik vind het juist een prachtig stukje muziek!

inderdaad.

doet me wel erg denken aan Pink floyd, vooral het stuk dat begint op 2:10..

Aerodynamic heeft de plaat gewoon al volledig gehoord?? Is ie dan al gelekt?
Ik heb enkel kort die live-opnames beluisterd en vond het toch anders klinken dan hun debuut. Het intrigeert me, ik kan niet wachten..

gerre schreef:
? Is ie dan al gelekt?

jups rups.

Poa
Wat is Siberian Breaks ontzettend leuk zeg.

rabbit
We're always one step behind him, he's Brian Eno!

rabbit schreef:
We're always one step behind him, he's Brian Eno!

En een stuk leuker dan Siberian Breaks;-)

(wel wat overdreven hoor: zo erg is het nu ook weer niet, ik denk dat ik moet wennen aan zulke lange nummers bij dit gezelschap)