Gorillaz - Plastic Beach (2010)

Pop / Hip-Hop
Label: Parlophone

1. Orchestral Intro (1:08)

met Sinfonia ViVA

2. Welcome to the World of the Plastic Beach (3:34)

met Snoop Dogg en Hypnotic Brass Ensemble

3. White Flag (3:42)

met Kano, Bashy en The Lebanese National Orchestra for Oriental Arabian Music

4. Rhinestone Eyes (3:18)
  5. Stylo (4:30)

met Bobby Womack en Mos Def

6. Superfast Jellyfish (2:54)

met Gruff Rhys en De La Soul

7. Empire Ants (4:42)

met Little Dragon

8. Glitter Freeze (3:59)

met Mark E. Smith

9. Some Kind of Nature (2:58)

met Lou Reed

10. On Melancholy Hill (3:45)
  11. Broken (3:15)
  12. Sweepstakes (5:20)

met Mos Def en Hypnotic Brass Ensemble

13. Plastic Beach (3:47)

met Mick Jones en Paul Simonon

14. To Binge (3:52)

met Little Dragon

15. Cloud of Unknowing (3:06)

met Bobby Womack en Sinfonia ViVA

16. Pirate Jet (2:32)
  17. Pirate's Progress * (4:02)

met Sinfonia ViVA

18. Three Hearts, Seven Seas, Twelve Moons * (2:14)
avatar van Murdoc023
Gorillaz is voor mij zo'n beetje het ultieme wat muziek betreft. Er zit alles in, wat muziek zo goed en mooi maakt. In plaats van zich vast te klampen aan een genre, gaat Damon Albarn gewoon zijn eigen weg. Inspiratie haalt hij overal vandaan, Plastic Beach is een mengelmoes van hiphop, rock, klassieke muziek, dub en dat alles is in een electronisch jasje gegoten. Verder heeft hij van het nieuws dat er een plastic eiland ontstaat in de oceaan een eigen muziek-experience gemaakt.

Zo op het eerste gezicht als je naar de tracklist kijkt denk je: Aardig, niet meer, niet minder. Dat klopt, geniale tracks als Rhinestone Eyes, Stylo, Empire Ants en Plastic Beach worden afgewisseld door doorsnee nummers als Sweepstakes, Broken en Glitter Freeze.

En ga dit album nu eens op een andere manier beluisteren. Rook een jointje, drink een paar biertjes, ga op je bed liggen met een goede koptelefoon en zet Plastic Beach op. Ik wist niet wat ik meemaakte. Zo mooi, zo sferisch, rillingen kreeg ik ervan. Vanaf de intro tot Pirate Jet word je meegesleurd in "Another world in a universe" om maar even met de woorden van Bobby Womack te spreken.

De sferische intro, het vervolg met de lome Snoop Dogg, de fluit in White Flag, de ommekeer in Empire Ants, het spacende in Glitter Freeze, Lou Reed en het dubben in To Binge. Het is allemaal even heilig. Plastic Beach is een muzikaal feest, waarbij het lijkt alsof het wel voor mij gemaakt moet zijn. Snoop Dogg, the Lebanese National Orchestra for Oriental, Kano, Lou Reed, The Clash en Mos Def. Welke idioot kan bedenken dat deze artiesten bij elkaar op een album gezet worden, waarbij het ook nog eens een geheel is. En wat voor een geheel. Een geheel waarbij ook nummers als Sweepstakes, Glitter Freezen en Broken geniaal worden. Damon Albarn is het bindmiddel, hoe kan het ook anders. Damon Albarn is een held, zo iemand verdient een standbeeld.

Het resultaat van dit alles? Een album wat ik op kan blijven zetten, al is het de hele dag. Dit zal waarschijnlijk niet snel overtroffen worden, tenzij Damon Albarn weer met iets geniaals aan komt zetten. Wie weet wat het wordt met Flee. Je weet het echter nooit, Damon Albarn doet gewoon wat hijzelf leuk vind en hij ziet wel of de mensen het wat vinden.

Een diep respect. 5*, omdat meer niet mogelijk is.

avatar van Niek
Murdoc023 schreef:
doorsnee nummers als Sweepstakes
Ben het volstrekt eens met je recensie, maar Sweepstakes doorsnee noemen?! Ten eerste ís het een van de beste tracks van de plaat (en daarmee van 2010) maar ten tweede vooral (aangezien het eerste nogal subjectief is) toch niet bepaald een standaard nummer! Enfin, waarschijnlijk bedoel je meer dat je het niet met het eerste eens bent...

avatar van Murdoc023
Het is inderdaad geen doorsnee nummer, als je het letterlijk bekijkt. Zo is geen enkel nummer op Plastic Beach doorsnee te noemen. Ik bedoelde meer dat ik het als los nummer gewoon wel aardig vind klinken, maar niet geweldig. En als je een album 5* geeft moeten eigenlijk alle nummers geweldig zijn. Hier gaat het vooral om de sfeer die de nummers zo goed maken. Hoe dat precies komt weet ik ook niet, maar zo ervaar ik het wel.

avatar van rock-rick
Wil ik eindelijk een beetje op mijn geld letten en even geen albums meer kopen, ga jij zo'n recensie schrijven. Lekker weer Murdoc023, mijn portemonnee is je dankbaar .

avatar van niels94
Mooie review Murdoc023, kan me er ook goed in vinden. Persoonlijk vind ik alleen Demon Days iets beter, hoewel deze in de buurt komt. Ik blijf het nummer Sweepstakes, die ik waarschijnlijk nooit goed zal vinden, jammer vinden, maar voor de rest volgen geniaal nummer geniaal nummer elkaar op. Bij mij duurde het erg lang voordat ik goed en wel doorhad dat dit album geniaal was, maar uiteindelijk krijg je door de zelfs de nummers die aan het begin minder leken, zoals White Flag, belachelijk goed in elkaar zitten. Damon Albarn kan ik toch wel één van mijn helden noemen, hopelijk maakt hij nog lang veel muziek.

avatar van rock-rick
Ik heb Demon Days ontzettend hoog zitten, maar deze vind ik ook erg interessant. Hier komen namen als Lou Reed, Paul Simonon en Mick Jones ook voorbij. Dat zal wellicht dus nog(!) meer variatie betekenen. Ik betwijfel of ik hem beter ga vinden dan Demon Days, maar ik ga mij hier denk ik absoluut mee vermaken.

Ik moet deze nog voordat de zomer begint in huis hebben!

avatar van lennon
rock-rick schreef:

Ik moet deze nog voordat de zomer begint in huis hebben!

Nog steeds €3.50 bij bangcd

avatar van lovegun
Ik vind Plastic Beach als geheel beter dan Demon Days,
maar Demon Days is gewoon een klassieker, ik wil nu niet de hysterische fangirl uithangen, maar Demon Days viel meteen op in het godsgruwelijke saaie popmuziekjaar 2005 en was een dikke uitschieter, het was iets nieuws waar iedereen behoefte aan had (Ik spreek nu wel voor mezelf, maar de verkoopcijfers zeggen ook genoeg)

Toch bevalt Plastic Beach mij meer. Ook een beetje omdat mijn vader hem helemaal geweldig vind en daar probeer ik al heeeel lang een muzikale band mee op te bouwen

En ja, ook ik beschouw Damon Albarn al een tijdje als mijn held, maar sinds ik een aantal maanden geleden zijn hand schudde is mijn obsessie ongezond geworden..

lennon schreef:

Nog steeds €3.50 bij bangcd

Bij bangcd.com zie ik allen één van 4,49GBP.

avatar van lennon
Ja, ik zie het.. vreemd, site lijkt vernieuwd.. voorheen nooit ponden in prijzen gezien..

avatar van blur8
DWDD besprak ultieme zomer-songs: To Binge is er m.i een. Lekker loom rithme
Mijn hoogtepunt van dit heerlijke album..

avatar van niels94
Klopt, deed me vanaf de eerste keer dat ik hem hoorde al denken aan een hangmat en Hawaï.

avatar van rock-rick
Ik heb een lijstje gemaakt van albums die ik binnenkort moet kopen om van deze zomer te kunnen genieten:

- Tool - Lateralus voor de zomernachten.
- Gorillaz - Plastic Beach voor de rest van de tijd .

Bijna mijn salaris binnen .

avatar van rock-rick
Gisteren heb ik dit album binnen gekregen en twee keer beluisterd. Er staat meer rap op dan op Demon Days (en tot nu toe vind ik het ook minder sterke rap) en daar moet ik nog wat aan wennen. Toch staan er op dit album een aantal nummers waar ik helemaal verliefd op ben: Stylo , Some Kind of Nature, Broken, Plastic Beach en To Binge als ultiem zomer nummer.

Mijn cijfer volgt na nog wat luisterbeurten.

FightForMore
Dit is mijn allereerste album die ik hoor van Gorillaz en ik ben aangenaam verrast! Ik wist natuurlijk al eerder dat Gorillaz bij geen enkel genre een prioriteit heeft, maar ik wist niet dat ze zo goed genres kunnen combineren. Cloud Of Unknowing' is eigenlijk de enige uitschieter, maar de kwaliteit van de andere nummers kun je ook zien als goed. We beginnen met een vier.

avatar van rock-rick
Daar is 'ie dan, mijn stem. Vier sterren en als favorieten heb ik Stylo, Empire Ants, Some Kind of Nature en Broken aangevinkt.

avatar van The Eraser
Sweepstakes Beste nummer op dit album

avatar van discipline
Ik begin dit album echt steeds vetter worden. Ik denk zelfs dat ik deze het beste vind van Gorillaz.

avatar van Thestrals
Anyway..€0.50 duurder Hier kan je 'm ook vinden.. betrouwbare leverancier kan ik uit eigen ervaring spreken. Geen verzendkosten. [/quote]

Die site ziet er goddelijk goedkoop uit, echt helemaal vertrouwbaar, geen reking die leegloopt? Anders ga ik eensdaar daar maar eens mijn inkopen doen.

avatar van T. DiNozzo
Genietbaar album, begint eigenlijk nu pas te groeien bij mij. Vond het eerst niet veel aan

avatar van MB23
Heb 'em net gekocht samen met Demon Days, samen voor 15 euro.
Bij cdwow had ik ze samen voor 11 euro kunnen hebben maar ff naar de FRS gelopen en dan voor 2 euro meer per cd heb ik ze tenminstie direct.

Ik heb er zin in. Helaas vanavond en morgen geen tijd dus zondag ff chillen en luisteren.

avatar van dylanfeyenoord
Prachtig album, blijft mijn all-time favoriet.

avatar van IllumSphere
Ik ken de band Gorillaz van naam en van een aantal nummers, maar ik heb nog nooit een heel album van hen gehoord. Daar heb ik vandaag verandering in gebracht en ik moet zeggen dat ik wel teleurgesteld ben. Ik had het beter verwacht. Vooral de nummers met gastartiesten. Nu is het nummer met Lou Reed en die met Bobby Womack wel goed, maar vooral de eerste nummers met gastartiesten niet. Vooral die met Snoop Dogg is beschamend. Nu ben ik sowieso geen fan van Snoop, maar hier had Gorillaz toch beter gekund. De nummers zonder gastartiesten zijn gelukkig wel beter, maar niet echt van een hoogstaand niveau. Mijn favoriete nummer van dit album is enkel Rhinestone Eyes.

magic spells
Gorillaz worden bij elk album beter en beter. En dat nummer van Snoop Dogg zou ik ook niet direct spectaculair noemen. Toch vind ik op dit album echt wel veel dingen naar mijn wens.

avatar van Harderwiek
Ik vind deze duidelijk minder dan Demons Day. Toch vermakelijk, maar zitten hier toch wel aardig wat nummers op die ik niet vol plezier luister.

avatar van apusapus
en er staan nummers die errug goed zijn - en mij weer de komende winter doorhelpen
zoals:
'Some Kind Of Nature'

avatar van Helicon
Staat weer lekker vol funky, catchy liedjes!!

Rhinestone Eyes

Als Damon Albarn de geluiden die hij bij een toiletbezoek zou opnemen en uitbrengen op CD, zou ik 't waarschijnlijk nog kopen. De beste man is een van mijn persoonlijke helden, en dat komt mede door het feit dat hij zich in bijna alle muziekgenres thuisvoelt - van opera tot hiphop tot rock - en daar meestal nog verdraaid goed in is ook.

Plastic Beach is de luchtiger, opbeurender, en vrolijkere opvolger van meesterwerk Demon Days. Helaas niet zo briljant (nummer 2 in mijn persoonlijke top 10), maar nog steeds heel heel heel erg goed. Ieder nummer biedt wat anders en het geheel is niet zo donker en alternatief als z'n voorganger - wat enigszins te zien is aan de recensies en de verkopen - maar valt mooi in elkaar en vertelt over piraten, eilanden, en milieuproblemen.

Heel wat anders dan de voorganger, maar voor de derde keer op een rij hebben Damon, Jamie Hewlett (die van de animaties!) en die grote groep van gastartiesten (o.a de helft van The Clash! Lou Reed! Snoop Dogg!) een prachtig album in elkaar gezet. Persoonlijke hoogtepunten: Rhinestone Eyes, Empire Ants, Plastic Beach.

De complimenten voor meneer Damon Albarn. De man die muziek maakt omdat hij het zelf wil maken, zonder concessies te doen om dat gebied, en die daar samen met de rest van de Gorillaz, zoals al gezegd, verdraaid goed in is. 5 sterren, fantastisch.

FelipeGutiérrez
Rhinestone Eyes is echt een heerlijk relaxt nummer.

avatar van staralfur
On Melancholy Hill stond vandaag op repeat, en dan vooral deze versie.