Genesis - Nursery Cryme (1971)

Label: Charisma

1. The Musical Box (10:24)
  2. For Absent Friends (1:43)
  3. The Return of the Giant Hogweed (8:09)
  4. Seven Stones (5:09)
  5. Harold the Barrel (3:00)
  6. Harlequin (2:53)
  7. The Fountain of Salmacis (7:54)
3,5 * en dat voor 80% alleen al vanwege Musical Box. De rest is leuk maar niet meer dan een opstapje voor het echte werk.

avatar van HiLL
Musical Box is geweldig inderdaad!

sq
Ik ben wellicht de enige Genesis fan die dit hun beste album vind. En altijd al gevonden ook. The Musical Box is een nummer met terechte bekendheid; een soort sleutelnummer voor de oude Genesis in zijn geheel, en Peter Gabriel in het bijzonder. Ik heb verder een uitzonderlijke (nooit van iemand anders gehoorde) voorkeur voor 'Seven Stones'. Er is iets in die accoorden gestopt dat mij intens diep raakt. Lastig te omschrijven - ik speel zelf niet -

avatar van ChrisX
Het is niet mijn favoriete Genesis album (dat is denk ik toch Wind & Wuthering) maar ben het wel met je eens wat betreft Seven Stones.

Voor sq: je bent echt een toffe, intelligente persoon. Nursery Cryme is een prachtig album.
Maar hun beste? Tja, misschien, hoewel Selling England By The Pound ook voor die titel mag strijden. Seven Stones, ik ga het eens opnieuw beluisteren, dat wonderlijke heb ik niet meteen ervaren, maar dat kan dus komen na een nieuwe beluistering. Ik heb altijd een zwak gehad voor dat Haroldnummer en The Musical Box, uiteraard. Ik houd ook van hun albums met Collins als zanger, maar Peter Gabriel is toch wel stukken beter. Beider solocarrières maakt dit trouwens duidelijk. Maar live zijn ze super, Collins kan me wel mateloos ergeren als hij weer eens de clown wil uithangen. Zo verbreekt hij de sfeer van de nummers.

avatar van Lying Mouth
sq schreef:
IIk heb verder een uitzonderlijke (nooit van iemand anders gehoorde) voorkeur voor 'Seven Stones'. Er is iets in die accoorden gestopt dat mij intens diep raakt. Lastig te omschrijven - ik speel zelf niet -

Ha sq je bent niet de enige Seven Stones is ook tijden mijn favoriete Genesis nummer geweest en ja dit is voor mij ook de leukste Genesis plaat

Favoriete moment van nursery cryme, en mischien wel mijn all-time favorite moment van Genesis in het algemeen, is het laatste stuk van the return of the giant hogweed.

Wanneer de piano rustig komt binnenwandelen, het stotterende gitaarspel van Steve Hacket zich mengt, terwijl het geheel steeds dreigender naar een climax toewerkt, en het hele spel na de magische woorden Heracleum mantegazziani ontploft, en als een storm door de kamer raast!
geniaal!

sq
Is zeker ook een hoogtepunt, ja. Had niet misstaan in de magical seconds lijst (topic elders)

avatar van Jester
Toch maar weer eens beluisteren, dit album. Voor mij is trouwens The Fountain of Salmacis ook een hoogtepunt van dit album.

Allmusic
Is het vreemd dat ik Trespass beter vind dan dit album? Of heb ik niet goed geluisterd?

avatar van Wolter
Waarom zou het vreemd zijn Tresspass beter te vinden?! Het zijn beide geweldige albums! Het mooie aan Nursery Cryme vind ik vooral de combinatie van genialiteit, subtiliteit en dreiging; de scherpe randjes zijn niet van de composities gehaald, maar juist benadrukt. Niet voor niets hét Genesisalbum in mijn persoonlijke top 10.

sq
Misschien bedoelt Allmusic ook dat er meer mensen die deze mooi vinden ook naar Tresspass zouden moeten luisteren (Tresspass: slechts 7 stemmen). Dat ben ik dan wel met hem eens. Ik heb ze zelf ook allebei.

Allmusic
Inderdaad, Trespass was (vóór mijn stem) gewaardeerd met een magere 2,8*, terwijl ik dat album absoluut niet minder vind dan Nursery Cryme...

Dit is wel een v d beste albums, vooral de songs Musical Box + Fountain of salmacis + Return of giant... !!!!

avatar van Jester
Dat vind ik één van de mooie dingen aan deze site: dat je door opmerkingen van anderen geprikkeld wordt om albums die je al lang niet meer gehoord hebt, nog eens goed te beluisteren. Zo valt me op dat For Ansent Friends ook van The Beatles had kunnen zijn, en weet ik nu ook wat stotterend gitaarspel is.
Toch een wat ondergewaardeerd album van Musical Box, Fountain of Salmacis, Return of the Giant Hogweed en Seven Stones behoren toch zeker tot de betere nummers van Genesis. Score verhoogd naar 4 *.

En zelfs blabla geeft er 2,5* voor, dat zegt toch ook wel wat.

avatar van HiLL
Musical Box behoort zeker tot een van de betere nummers van de band ja! Magnifiek!

avatar van HiLL
The Return of the Giant Hogweed staat nu aan...geweldig nummer. Begint meteen goed ook. Dit album heb ik net een weekje en is ook erg goed! Wat een band he..

Voor nu 4* alweer!

Een eerste hoogtepunt in Genesis' carrière.
'The musical box' blijft een nummer dat steeds weer boeit. De structuur is perfect, prachtig hoe het romantische begin overgaat in een steeds grotere dreiging. Het slot met een pathetisch theatrale Gabriel is subliem. Als kleine jongen probeerde ik me een video bij die clip in te beelden en dacht steeds weer aan de oude zwartwitfilm 'Nosferatu'. Ik weet het, kinderlijk, maar wel waar.
Ik ben wellicht de enige die ook houdt van 'Harold the barrel'. Een klein meesterwerkje volgens mij. De stem van Gabriel leent zich perfect voor dit nummer. Je ziet er ook beelden bij.
Hoewel ik ook van Collins als zanger houd, zal hij nooit Gabriel kunnen doen vergeten.

avatar van HiLL
Ook ik ben fan van Harold, is ondertussen één van mijn favorieten geworden van de band.

avatar van Flipper
Hoogtepunten op dit album zijn voor mij 'Musical Box' en 'The Fountain of Salmacis'. Alleen de verhalen al, dat verzin je toch niet. Zoals dream555 al aangeeft is de opbouw in de nummers prachtig.

avatar van IMPULS
Prima plaat ! The Fountain of Salmacis is zo'n knap, ruig werk waar Genesis lekker fel uit de kast komt. Musical Box en Harold the Barrel ook waard te beluisteren. Kleinood Harlequin is zo'n typische Genesis-verstilling. Prachtig !
Met Nursery Cryme kun je je geen buil vallen. Geen slecht nummer te vinden.

avatar van vaas
Zeker een vet Genesis album. In tegenstelling tot andere Genesis albums heeft deze een behoorlijk donkere produktie. Dit geeft het geheel iets kwaadaardigs en zwaarmoedigs, wat vooral prima uit de verf komt bij songs als Hogweed en Seven Stones. Ik vind alle nummers op dit album stuk voor stuk goed. Van voor tot achter een lekkere trip door een uiteenlopend muzikaal landschap deze plaat. Hebben ze dr gelukkig nog meer van gemaakt

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Voor mij heeft dit album hetzelfde euvel als alle andere Genesisalbums uit de klassieke periode: enkele briljante nummers, genoeg om het album ruimschoots te doen slagen, maar het slaagt er niet in om over de hele linie sterk te zijn (en kom me nu niet aan met dat dat geen enkele band ooit lukt, want er zijn best bands / albums die dat bij mij wel halen). Kom ik op een score van 3½* die vrijwel geheel voor rekening komt van de drie langere nummers. Selectie van twee favorieten was daarbij nog vrij lastig, uiteindelijk is The return of the Giant Hogweed afgevallen.

avatar van beruk
Ook mijn favo genesis plaat, sq is niet alleen. Gitaarpartijen om bij weg te dromen...... Musical box en for absent friends zijn mijn top 2

beruk schreef:
Ook mijn favo genesis plaat, sq is niet alleen.

Ik vind dit ook wel hun beste album. Sowieso begrijp ik weinig van hoe de Genesisalbums hier worden gewaardeerd. Een 3,30 voor Trespass tegen een 4,08 voor Selling England...

avatar van HiLL
Selling is hun Meesterwerk kom zeg, stukken beter dan Trespass.

HiLL schreef:
Selling is hun Meesterwerk kom zeg, stukken beter dan Trespass.

Als je van hapklare symphopopbrokken houdt ja...

Toine Rorije schreef:

Als je van hapklare symphopopbrokken houdt ja...

Want? Hapklaar?

Vrij toegankelijk.. niks mis mee natuurlijk.. mooie plaat Maar ik vind persoonlijk The Lamb toch wat interessanter.

HiLL schreef:

Want? Hapklaar?

Dat het zo risiscoloos en glad is dat het naar binnenglijdt zonder dat je er erg in hebt.