Genesis - Nursery Cryme (1971)

Label: Charisma

1. The Musical Box (10:24)
  2. For Absent Friends (1:43)
  3. The Return of the Giant Hogweed (8:09)
  4. Seven Stones (5:09)
  5. Harold the Barrel (3:00)
  6. Harlequin (2:53)
  7. The Fountain of Salmacis (7:54)
Tja wat is risicoloos?

Toine Rorije
Ach, er is ook niets mis met Selling. En dat ie het bij 'het grote publiek' beter doet begrijp ik ook wel, ik wilde alleen even aanstippen dat het verschil in scores nogal aan de geflatteerde kant is.

HiLL schreef:
Tja wat is risicoloos?

Ook daar kunnen we uren over debateren. Er zijn Genesis fans die bv Selling...., Nursery Crime en Trespass maar een hoop gepingel vinden en die veel meer hebben met het latere werk. Het zal allemaal te maken hebben met muzikale achtergrond en misschien ook wel leeftijd. Het maakt denk ik wel uit of je de jaren 70 bewust hebt meegemaakt.

Voor mij, risicoloos is alles wat na ATTWT is gemaakt. Heel veel is nog steeds mooi, maar veel te weinig avontuur en vernieuwend en dat was 'Selling ...' in ieder geval wel.

shappy1010
zo onderdehand hebben we bij elke Genesis album dezelfde discussie

shappy1010 schreef:
zo onderdehand hebben we bij elke Genesis album dezelfde discussie

En er was nog wel een apart forum voor gemaakt.

Laten we het maar weer over dit album hebben.

avatar van schizodeclown
Musical Box is goed zeg,de rest ook,Harrold the barrel vind ik alleen goed als je de tekst erbij neemt

schizodeclown schreef:
Harrold the barrel vind ik alleen goed als je de tekst erbij neemt

Waarom alleen bij dat nummer dan?

avatar van schizodeclown
Muzikaal gezien niet zo interessant,maar het verhaaltje is wel vermakelijk

Prachtplaat, maar wel wisselend. Harrold vind ik veel te onrustig, maar ook de Musical Box en The Fountain hoef ik niet elke dag te horen.
Dit geldt wel voor pareltjes als Seven stones, For Absent Friends en Harlequin.
Nummers met vergelijkbare kracht als Dusk op Trespass

Mad moon schreef:

Dit geldt wel voor pareltjes als Seven stones, For Absent Friends en Harlequin.
Nummers met vergelijkbare kracht als Dusk op Trespass

Die andere 2 begrijp ik wel,maar Absent Friends?
Het klinkt niet zo verheven,maar te 'simpel',daar bedoel ik dus mee dat het past bij zijn eigen kracht,maar zeker te onderscheiden valt van het onaards karakter van Dusk.
Het klinkt meer burgerlijk.

Geef mij maar het Genesis van de jaren 80!

Seven Stones gaat nog! Krijgt van mij individueel nog 2,5*, maar over het geheel krijgt dit album 1,5*
Ja, ik ben niet iemand die snel 0,5* geeft, maar dit is tot nu toe wel het slechtste album wat ik ooit heb gehoord!

Ik ben heel erg geschrokken van Paul Simon's laatste cd Surprise (2*), maar dit is toch mijn nieuwste dieptepunt kwa muzikale ervaring, dan!

avatar van vigil

Geef mij maar het Genesis van de jaren 80!

Ik en heel erg geschrokken van Paul Simon's laatste cd Surprise (2*), maar dit is toch mijn nieuwste dieptepunt kwa muzikale ervaring, dan!

Voor alle fans van het 1e uur: Ik kan er niets anders van maken!

Nou hup hup hup naar de hits dan maar

Voor alle fans van het 1e uur: Ik kan er niets anders van maken!

Voor liefhebbers van progressieve muziek die niets op hebben met Sky-radio

Voor alle fans van het 1e uur: Ik kan er niets anders van maken!

Iemand die WHAM een 4,5 geeft kun je niets kwalijk nemen.

@ vigil, Flipper en HiLL:

Mannen, ik wist dat ik verwijten naar mijn hoofd geslingerd zou krijgen i.v.m. MIJN MENING, maar ik kan er echt niets mee, terwijl ik een Genesis fan ben (wel wat ik hierboven al gezegd heb meer van de jaren 80 periode)!
Het zijn ook 2 totaal verschillende stijlen die Genesis ten gehore heeft gebracht, toch?
Logisch dat er dan ook 2 "kampen" ontstaan!

Ik neem jullie ook niets kwalijk!

It's just me!

HiLL schreef:

Iemand die WHAM een 4,5 geeft kun je niets kwalijk nemen.

Hoi Hill, ik zag dat je Nursery Cryme toch hebt teruggebracht van 4,5* naar 4* .
Toch niet door mij, hoop ik?
Ik maak me geen illusies, hoor!

Poeha schreef:

Logisch dat er dan ook 2 "kampen" ontstaan!

Ik neem jullie ook niets kwalijk!

Ik neem je ook niets kwalijk. Het is al goed dat iemand zich voor Genesis interesseerd.

avatar van vigil
Flipper schreef:

avatar van Hans Brouwer
Flipper schreef:
2 kampen ?. Oh je bedoelt het 'Genesis kamp' en het 'Hans B. kamp'.
Het 'Hans B' kamp . Het feit dat ik "Invisible Touch" het beste Genesis album vind, wil nog niet zeggen dat ik het vroegere werk van Genesis verafschuw . Integendeel . Dus niks geen "Hans B" kamp. Ook ik wil graag tot het "Genesis kamp", de "Genesis familie" worden gerekend met een lichte voorkeur voor....... .

Hans Brouwer schreef:

Het toch een hele eer dunkt mij om een hele een Genesis era naar jouw te vernoemen

avatar van Poeha
Waar hebben we het eigenlijk over?!
De één vindt het eerdere werk van Genesis beter, de ander het latere werk!
Veel erger, er zijn zelfs (genoeg) mensen die Genesis niets aan vinden. Treurig genoeg!
Maar ja, ieder zijn mening!

avatar van fluidvirgo
Inderdaad, respecteer ieders mening, hoezeer deze ook mag verschillen.

Ik kende tot mijn 16e ook niet veel van Genesis. Mijn favoriete album was We can't dance. Toen kwam ik via mijn oom aan een tape met daarop Seconds out en ik was om.

Dit album behoort wat mij betreft tot een van de beste van Genesis. Musical Box is een prachtsymfonie, maar inderdaad, niet een song die ik dagelijks opzet. Een song als Harlequin echter is er een waarvoor je me dag en nacht kunt wakker maken. Met name hier hoor je hoe belangrijk Steve Hackett met zijn klassieke achtergrond was binnen dit collectief.

Nu maar hopen dat Genesis het deze zomer aandurft om een aantal klassiekers uit deze periode ten gehore te brengen. Naar hun zeggen van wel, er waren zelfs plannen om met de 5 mansbezetting the Lamb in zijn compleetheid uit te voeren. Maar het feit dat ook ditmaal Peter Gabriel en Steve Hackett afwezig zijn doet toch het ergste vrezen voor de setlist....

Ik verkreeg Selling England via een erfenis. Was toen 14 en na een jaar vond ik hem mooi en was een groot fan. Selling was niet te overtreffen. Kocht ook alle andere platen tot en met Genesis('83).
Daarna was het over. Selling England heeft een jaar of tien op 1 gestaan in m'n persoonlijke lijstje. Nu 25 jaar later (met een lange Genesisloze periode) staat de muziek van Genesis mét Peter Gabriel nog fier overeind. Alleen vind ik Selling wel de minste uit die periode. Absoluut meesterwerk is The Lamb en ik vind terugbeschouwend Nursery Cryme toch hét geluid van Genesis zoals ik dat mooi vind.
Hoogtepunt: Seven stones, vooral het begin; de stem van Gabriël op zijn mooist.

avatar van sq
sq
tijn67 schreef:

Hoogtepunt: Seven stones, vooral het begin; de stem van Gabriël op zijn mooist.

Zie ook de derde post bij dit album. Wat kan je het soms ontzettend eens zijn met elkaar

Luistertip: openingsnummer van Trespass

avatar van indana
Genesis op volle oorlogssterkte. In eerste instantie bleven de "hardere" langere nummers meteen hangen. Na veel luisteren begonnen ook "zachtere nummers zich te ontplooien. Langzaam kom je er achter dat er gewoon een hele goede afwisseling in het album zit en het ene nummer eigenlijk niet voor de ander onder doet. Dit album behoort toch wel tot de standaarduitrusting van elke progrock liefhebber.
En dat zo'n nummer kan maken over bereklauw, geweldig

Ik vind de productie van dit album (het geluid) bijzonder mager. Jammer want het is een prachtig album.

marcello schreef:
Zelfs de voorganger (trespass) vind ik veeeel beter klinken.

Dat had je erboven ook al gezegd

avatar van vaas
marcello schreef:
Zelfs de voorganger (trespass) vind ik veeeel beter klinken.

Klopt, die produktie klinkt heel stoffig en donker, wat wel een eerie en duister randje aan de plaat geeft...en dat vind ik dan eigenlijk wel weer vet. Geeft zo'n nummer als Seven Stones denk ik nog net wat meer duisternis en melancholie als had het bijvoorbeeld op Foxtrot gestaan.

Een gouden cover was beter, past beter bij de plaat. 5*