Genesis - Foxtrot (1972)

Label: Charisma

1. Watcher of the Skies (7:19)
  2. Time Table (4:40)
  3. Get 'em Out by Friday (8:35)
  4. Can-Utility and the Coastliners (5:43)
  5. Horizons (1:38)
  6. Supper's Ready (22:58)
avatar van kaztor
Nouja, wat Supper's Ready eerst niet voor mij deed doet het nu wel: Kant A lichtelijk overtreffen!

Joy
genesis maakte vanaf foxtrot voortreffelijke a kanten, b kanten nog steeds dik ok, maar mist vaak net ff de jus van een kant a

om die reden heb ik kant b van deze plaat nooit zoveel luisterbeurten gegeven dan kant a, wellicht moet ik dat toch eens gaan doen en kant a ff overslaan

avatar van BenZet
vigil schreef:
Heer Gert P. Uw punt is nu inmiddels al bij elke Genesis cd 26 x gemaakt...

Hahaha

Kijkend naar de remasters van periode '76 - '81 zal deze ook erg moeten klinken. Wacht nog op de postbode als tie mijn pakketje komt brengen met de box!

avatar van Leeds
Inderdaad Kaztor

Supper's ready is puur genieten. niet het beste stuk dat ze maakten maar het bewijst wel wat voor klasse die heren hadden. En het ging alleen maar bergopwaarts met hun volgende 2 platen

avatar van Florsi Florsa
Horizon's en Supper's Ready

Misterfool
De vos verkoopt Engeland op Broadway.

Het was misschien wel de beste aankoop die ik ooit gedaan heb. De Genesisbox van de peter Gabriel Years. Een geweldige reis door misschien wel de meest invloedrijke Symfo-band. Ik zeg bewust symfo aangezien ik in het bredere genre progrock twee andere bands(King Crimson,Pink Floyd) nog net iets beter vindt maar daarover een andere keer. Meestal worden the Lamb Lies Down On Broadway en Selling England By the Pound aangegeven als de meesterwerken van deze briljante band. Niets voor niets staan deze meesterwerken in de top 250. Een album wordt helaas altijd overgeslagen en altijd haal ik mijn schouders hier voor op. Waarom mensen WAAROM. Foxtrot is zoveel meer als de drager van Supper's Ready.

De geschiedenis

Het vorige album Nursury bracht redelijk veel geld op en het vertrouwen van de band groeide. Ook raakten drummer Phil Collins en gitarist Steve Hackett meer ingeburgerd in de band Hoewel Steve Hackett af en toe wel zijn onzekere momenten had. Een aantal keer heeft hacket(uit onzekerheid) gezegd uit de band te stappen maar dit werd tegengehouden door de andere bandleden. Gelukkig maar want Hackett is een geweldig gitarist en een belangrijk bandlid.

Dan waren er nog wat problemen met het vinden van een goede producer. Ene Nick Potter werd aangenomen als producer maar hij was geen fan van het geluid van Genesis en hij werd later ook weer ontslagen waarna het meeste Producerswerk door de Soundengineers werd overgenomen.

De hoes is gemaakt door Paul Whitehead deze deed ook de hoezen voor de andere twee genesis albums. De bandleden hebben nogal veel kritiek op deze albumcover. Het zou te druk zijn, niet de sfeer van het album uitdragen en rommelig zijn. ik vind de albumhoes wel passen. het is een soort sfeervolle montage die de sophistication van het album uitdraagt.

Tijdens de liveshows droeg peter Gabriel een vossenkop en een jurk. Dit werd door vele aanschouwers als redelijk schokkend gezien maar bezorgde genesis wel een positie op de frontcover van de Melody maker.

het album

Waar de opvolger selling england by the pound me erg deed denken aan de middeleeuwen daar doet foxtrot me meer aan de renaissance denken. Hier is de sfeer nog redelijk duister door heel wat effectief gebruik van de mellotron. Toch is het sfeertje een stuk losser dan voorganger Nursury crime, dit is een positief punt aangezien ik nursury ik iets te strak en intens vind op momenten.

Alleen het intro van Watcher of the Skies is al een staande ovatie waard. Over dramatisch en episch maar wat een geluid zeg. Misschien wel het beste intro ooit. Om een of andere reden associeer ik intro altijd met een klif waar wij als luisteraar op staan terwijl de straffe wind langs ons oren snijd en het water op de kliffen kapot slaat. De gitaren verschijnen als een schip op de horizon met een aanstekelijk ritme. Gabriel zang is past intens mooi, Heerlijk gepassioneerd. Een klein knelpuntje heeft het nummer wel. De tekst is misschien net iets te dichterlijk in plaats van ritmisch. Het past soms maar net op het ritme van het nummer. Vooral in der refreinen is dit te merken. Dit geeft de band zelf ook ruiterlijk toe. Ik stoor me er niet aan. Na 6 minuten is de zang afgelopen en komen de mellotron's van het intro weer terug het nummer binnensluiten. Dit maal ondersteunt door drums(phil collins doet het geweldig op dit album) en de gitaar. Het schip heeft zich langs de rotsen weten te manoeuvreren. De reis der muzikaliteit is voltooid en de bandleden stappen op het strand uit. Het volgend nummer mag beginnen.

Time Table begint met een aardig leuk stukje piano. Een rustig nummer met een redelijk aanstekelijk refrein. Gek genoeg heeft dit nummer mij nog niet geheel ingepakt. Een erg leuk nummer hoor maar ik vind het misschien net iets te makkelijk. Die kerkbelletjes zijn wel erg tof. Time table was volledig door peter Banks geschreven en misschien daarom niet zo sterk als de andere nummers die door de groep samen zijn geschreven.

In get'em out by Friday mag Gabriel los met allerlei soorten stemmen en moods. Genesis zelf vind dit nummer wat te volgepropt en druk maar zelf vind ik dit goed passen bij de sfeer van dit nummer. Het hoeft allemaal niet zo rustig en overzichtelijk te zijn. Het past ook goed tussen de wat minder epische voorganger(Timetable) en wat kortere opvolger(Can Uttility). Het begin alleen al met de lekkere samenwerking van de gitaren en keyboards. Vooral de keyboard met dat fluitende toontje weet telkens weer het kippenvel naar boven te brengen. De opbouw van het nummer is erg prachtig gedaan. Je voelt je echt een huurder van een huizenblok die gedwongen word zijn huis te verlaten. Achternagezeten door de winkler(een arme man die ook maar zijn plicht doet) besluiten we toch maar naar een ander huizenblok. Maar even later blijkt dat de genetici onze wereld overnemen. Mensen moeten kleiner worden. Get schort maar dan anders zullen we maar zeggen. Deze prachtige slotconclusie wordt trouwens door Genesis prachtig omschreven:

I hear the directors of genetic control have been buying the properties that recently has been sold. Taking risks o so bold. It’s said now that people will be shorter in hight. They can fit twice as many in the same building site(they say it´s alright).

Ten slotte heeft dit nummer nog een geweldig tussenstuk. Een mooi contrast tussen de wat drukke coupletten en refrijnen. De fluit van gabriel en de keyboard worden mooi samengevoegd in een soort verstilde fluitende klaagzang.
een prachtig nummer !

Can uttility en de coastliners is echt zo'n ondergewaardeerde progclassic. Je hoort er haast niemand over dit nummer maar juist hier is de band op zijn best. Het begint eerst heel lekker met de zeer expressieve stem van Gabriel lichtelijk ondersteund door de gitaar en orgels/Synth. De drums slaan in en het nummer begint vaart te krijgen. Tot nu toe is het al erg gaaf maar vooral het tussenstuk waar de mellotron even vrij spel krijgt is briljant. Het is net alsof de akoestische gitaar een stuk land voorstelt dat langzaam overstroomd met azuurblauwe melletrongolven. Kippenvel over mijn hele lichaam. Peter Gabriel komt weer het nummer binnenwandelen en zet een geweldige staaltje zangwerk neer. Ondersteunt door de al krachtige mellotron geeft een dubbel sfeerverhogend effect. Dit is drugs die je via je oren inneemt,geweldig.

Hacket heb ik altijd een geweldig gitarist gevonden. Erg leuk dus dat hij hier een kleine 2 minuten vol mag spelen. Heel erg sferisch. Dit nummer schijnt gebaseerd te zijn op een compositie van bach. Onterecht is dit nummer afgedaan als een intro voor Supper's Ready. Ook zonder de monsterlijke epic heeft deze geweldige Instrumental bestaansrecht. Eigenlijk is het op het album gekomen door Phil Collins. thanks Phil

En dan het moment waar wij allemaal op gewacht hebben. De grote welbekende epic supper's ready. Ik moet haast wel toegeven dat dit het beste nummer is dat Genesis in zijn gehele carrière gemaakt heeft. Het nummer bestaat uit 7 delen. Ik zal dit nummer per deel bespreken.

1. Lovers leap gelijk vanaf het begin is er al die mysterieuze sfeer. De stem van peter gabriel heeft slechts het geweldige spel van Hackett nodig om indruk te maken. Die mysterieuze sfeer word mooi onderstreept door het ijle keyboardspel van banks. De 4 saintly shrouded man komen aankloppen ,we gaan op pad. Samen met de altijd geweldige Gabriel die een riedeltje op de fluit speelt reizen we naar het volgende deel.

2. the guarenteed enternal sanctuary Man.
We Zijn op het platteland aangekomen. Ondersteund door de heerlijke drums en de akoestische gitaar houden we de moet er in. Hier en daar komt een vriendelijk keyboardspel ons vergezellen. Het hele gedeelte heeft iets van een voor trekkende troep mensen. we zien van alles. Opeens zien we 3 kinderen. We will rock you, rock you little snake. De oorlog komt er aan.

3. Ikhnaton and itsacon and their band of marry men
De Fluit Komt op. hij stelt ons nog wat gerust en laat ons verder lopen maar ooit moet het er van komen. We lopen naar het slachtveld. De keyboard en gitaar ondersteunen ons met een heerlijk patriottische ritme. Ook Phil Collins slaat er lekker op los, werkelijk een geweldige drummer. De gitaar van Hackett gooit er eens een lekker ruig Solotje uit. In mijn hoofd komt er al gauw een haast middeleeuws slachtveld De troepen van peter Gabriel schijnen gewonnen te hebben.

4. how dare I be so be beautiful
Het Patriotische ritme stopt. En we komen tot een pijnlijke conclusie. Het land achter ons is verwoest en met gewonde mensen. De instrumentatie weent en is daarom niet op de voorgrond aanwezig. Opeens zien we een figuur die nogal afsteekt tegen de gruwelijkheid van de oorlog. Het is Narcissus die verandert wordt in een bloem.
Een Bloem?

5. willow farm

Ondertussende hebben onze troepen wel gewoon gewonnen dus er is tijd voor een blijere ritme en waarom niet over Willow farm. Heerlijk grappige tekst.
the frog was a prince, the prince was a brick,the brick was an egg,the egg was a bird
Haven't you heard.

Willowfarm gaat met werkelijk een prachtige fluitsolo van Gabriel over naar het volgende gedeelte

6. apocalypse in 9/8
De hel breekt los. En onze laatste epische veldslag breekt aan. De sfeer wordt wat meer sinister. De stem van Gabriel wordt wat ruiger. Maar dan komt wat ik graag het hoogtepunt van foxtrot wil noemen: de keyboardsolo van banks. Het is zelfs haast onmogelijk om te zeggen waarom ik dit mooi vind. Ten eerste is het natuurlijk ontzettend episch en meeslepend. Het heeft dan ook die gave sinistere toon. Waarschijnlijk spreekt de spontaniteit van dit nummer me enorm aan. Deze solo is eigenlijk als vanzelf opgenomen en dat is er ook van af te lezen, de solo staat bol van het speelkwartier. Gabriel komt weer terug met een krachtige uitspraak.
666 he is no longer alone. He's getting out the mellow of his backbone.
Kippenvel. Werkelijk geweldig vocaal vertolkt

7. as sure as eggs is eggs
As shure as .. verzorgd het extro van dit geweldige nummer. Het lijkt heel erg op lovers leap maar dan een stuk statiger. Dit gedeelte geeft een soort voldoening. Alsof we na een lange reis vol gevaren eindelijk op onze bestemming aankomen.

Volgens peter gabriel was supper's ready een soort van muzikaal reisverhaal. Ik sluit me helemaal bij deze woorden. Het nummer neemt je mee op reis en laat je de meest wonderlijke zaken zien waarna je totaal onder de indruk achteroverzakt en denkt: dit is mischien wel het beste nummer dat Genesis gemaakt heeft. Misschien nog wel een leuk feitje voor de fans. In de jaren 70 had je polls in bladen als de melody maker. In een van die polls(beste rock track aller tijden) stond Supper´s Ready op de tweede plaats vlak na Stairways to Heaven.

conclusie De tijd is genadeloos als de wind die rotsen egaal schuurt maar dit album staat als de Rocky albums groot en sterk. Statig als altijd. Het album is soms wat verouderd maar heeft gewoonweg een grandeur en sfeer die tijdloos is. Voor mij is dit album meer een klassieker dan selling england by the pound of the lamb. Nee dit heeft een soort x factor waardoor het zelfs nu nog briljant is. 5* geweldig album.

Beste nummers: can uttility and the coastliners, supper’s ready
Slechste nummer: time table

avatar van Ataloona
Geweldige review Misterfool.

Deze ga ik mede door jou dit weekend nog eens luisteren.
Mischien lever ik ook nog een kleine review.

avatar van musician
Misterfool schreef:
[Op 6 oktober 1972 werd foxtrot Gereleased en kwam al gauw op plaats 12 in de top 20 van Engeland. In België en Nederland deed het album het ook uitstekend. Het stond bij ons een tijd lang op de eerste plaats. Italië was ook helemaal gek van dit album. Enkel Amerika wist niet warm te lopen voor dit geweldige album. Het album kwam in geen enkele Amerikaanse toplijst te staan. Raar, aangezien Amerika in de jaren 70 juist groot afnemer van progmuziek was.

Prima stuk, ben erg blij met je terechte enthousiasme! Probeer wel svp de waarheid zo min mogelijk geweld aan te doen.

Het eerste album van Genesis dat in Nederland de LP lijsten haalde (in de LP top 50 die hoorde bij de top 40) was A trick of the tail, begin 1976. Een eerste plaats voor Foxtrot in 1972 is daarom helaas ver te zoeken. In Amerika was de eerste Genesis plaat die de Billboard lijsten haalde Selling England by the pound (70e).

Misterfool
een deel van de informatie had ik van wikipedia. blijkbaar een foutje gemaakt en tijdens het schrijven gedacht dat het album ook in nederland op een stond. ik heb het stukje eruit gehaald omdat ik het niet totaal kan verviëren. de rest van de info komt van het bijgeleverde interview bij de genesis box en klopt als het goed is wel

bedankt dat je het nog even zegt musician.

@ataloona. hartstikke bedankt en ik verheug me op je (kleine) review.

avatar van VanDeGriend
Off topic berichten verwijderd

avatar van B.Robertson
Watcher of the skies en Supper's ready zijn de mooisten. Een aanrader voor mensen die Peter Gabriel en Steve Hackett willen horen. Verder is het toch wel één van de beste Genesis platen.Zoiets als Time table hoor ik dan weer niet liever dan Procol Harum. Tony Banks is eens wat anders dan Thijs van Leer en Rick Wakeman, waar ik net wat bekender mee ben.Get 'em out by friday is een uitschieter. Mooi dat die nummers zo lang duren, m.u.v. het instrumentale Horizons.Can-utility bevat fraai gitaarspel. Foxtrot krijgt 4,5 ster.

Kheb deze plaat (op LP) zaterdag in Leiden gekocht voor het astronimische bedrag van 2 euro (voor hen die denken n tikfout te hebben ontdekt: twee euro). Ik ga hem, gezien ook de reacties hier, na de soul verzamelaar, die ik er ook gekocht heb, eens nader onderwerpen aan n goede luisterbeurt.

2 euro is de gangbare prijs

veel plezier je zal geen spijt krijgen

avatar van kaztor
Een van de sterke punten van dit album is de diversiteit. Time Table had zo op Trespass kunnen staan en nummers als Watcher en Supper's Ready gaan meer richting Lamb Lies Down On Broadway.

beaster1256
supper's ready is meer dan briljant !

alleen kant 1 is wat minder , spijtig anders vloog hij in mijn top 10 !

avatar van echoes
Can-Utility and the Coastliners!! Wat een muziek! Moet echt stoppen met whatever ik aan het doen ben en alleen maar luisteren en meetrommelen/scatten. Met geen pen te beschrijven (hoewel Misterfool daar toch heel aardig in geslaagd is). En dat is dan pas 1 song van dit bijna onovertroffen album! OEF!

avatar van ChrisX
Gisteren is Genesis opgenomen on de Rock And Roll Hall Of Fame, maar in tegenstelling tot vele andere 'inductees' hebben ze niet live gespeeld. Echter, Phish heeft o.a. Watcher Of The Skies (helemaal) tijdens de tv-show gespeeld. Volgens mij wel te vinden op Youtube. Best goed gedaan door die gasten overigens.

88Fabian
Sorry mensen maar dit album kan me niet bekoren,het lijkt naar mijn
mening teveel op mekaar,en de nummers duren net wat te lang.

nog 20 keer beluisteren

vond ik namelijk int begin ook

avatar van Bluebird
Van de meeste groepen lijkt alles op mekaar maar Genesis is in de verste verte nog geen Status Quo. Het moet je gewoon een keer pakken. Aan de toch zeker gevarieerde inhoud kan het niet liggen. Suc6!

88Fabian
De muziek van Genesis vindt ik in het algemeen niet op mekaar lijken,maar wel de nummers op dit album.ik heb zelfs 2albums van Genesis in mijn top10 staan.

avatar van Bluebird
Dat vind ik toch een merkwaardige bevinding. Als er in mijn oren 1 Genesisalbum is waar alles als een geheel doorloopt dan is het eigenlijk wel ATTWT. Maar misschien kan Foxtrot met PG wat zwaarder op de maag liggen dan wanneer Collins het doet. Hoewel de meningen ook daarover weer verdeeld zijn.

avatar van vigil
88Fabian schreef:

Het kan natuurlijk maar een 1 is wel heel laag.

avatar van Leeds
vigil schreef:

Het kan natuurlijk maar een 1 is wel heel laag.

Heel zeker want muzikaal is deze plaat veel sterker dan het latere werk, wel te verstaan de platen zonder Gabriel.

Ik hoor in dit album selling england by the pound in de making, voor mij doet dit album wel flink onder. Op sebtp staan een aantal songs die me compleet wegvagen en de rest is goed onderhoudend, hier is het alleen onderhoudend.

avatar van ChrisX
Kelin schreef:

Nadeel is dat op die plaat er echt zo'n moment zit dat de boel HELEMAAL inkakt: Battle Of Epping Forest. En dan kan wat daar op volgt nog zo mooi zijn, ze zijn me dan wel helemaal kwijt.

Foxtrot daarentegen bouwt langzaam en gestaag op naar die climax aan het eind van Supper's Ready. En daarom vind ik dit hun meest consistente album (PG jaren dan).

Misterfool
Helemaal eens met Chris x. Voor mij is dit het klassieke Genesis album.

avatar van Running On Empty
88Fabian schreef:

Het mag natuurlijk maar het klopt gewoon niet met deze beoordeling. Als je nu een 1 geeft voor Abacab of dat gedrocht daarna kan ik er veel verder in meegaan.

Foxtrot is de sublieme afsluiting van de periode Trespass en Nursery Cryme en meteen een soort opgang naar het prachtige Lamb Lies Down On Broadway.

ChrisX schreef:

Over consistentie gesproken, het is vaak waar een plaat op dergelijk nivo onder lijdt als er meerdere kapiteins op een schip willen zitten. Op Foxtrot blijkt dat idd goed tot een geheel te komen. Banks en Hackett hebben iig wel vreemdsoortiger produkten afgeleverd waarbij ze allebei een andere kant op lijken te willen gaan.

avatar van IntoMusic
88Fabian schreef:
ik heb zelfs 2albums van Genesis in mijn top10 staan.

Laten we het er dan op houden dat je meer fan bent van het beginnende Collins tijdperk... Ieder zijn stem, maar deze kan ook ik totaal niet plaatsen. En dat is niet vanwege het feit dat ik fan ben!

Dit album vind ik inderdaad het meest consistente album en waarschijnlijk is Supper's ready door mij de meest gedraaide long-track. Wat blijft dat toch een subliem opgebouwde song met alles op zijn plaats.