Metallica - Master of Puppets (1986)

Label: Elektra

1. Battery (5:10)
  2. Master of Puppets (8:38)
  3. The Thing That Should Not Be (6:32)
  4. Welcome Home (Sanitarium) (6:28)
  5. Disposable Heroes (8:14)
  6. Leper Messiah (5:38)
  7. Orion (8:12)
  8. Damage, Inc. (5:30)
  9. Battery [Live] * (4:53)
  10. The Thing That Should Not Be [Live] * (7:02)
nuckelonce
Beste van Metallica. Vanaf Battery, t.e.m. Damage, Inc. is het genieten. Orion vind ik het op 1 na beste instrumentale nr van Metallica ( To Live Is To Die vind ik iets beter) maar het hele album is gewoon top. 5*

De review van Master of puppets door Robert Christgau in zijn ´Consumer guide´:

Master of Puppets [Elektra, 1986]
I feel at a generational disadvantage with this music not because my weary bones can't take its power and speed but because I was born too soon to have my dendrites rerouted by progressive radio. This band's momentum can be pretty impressive, and as with a lot of fast metal (as well as some sludge) they seem to have acceptable political motivations--antiwar, anticonformity, even anticoke, fine. But the revolutionary heroes I envisage aren't male chauvinists too inexperienced to know better; they don't have hair like Samson and pecs like Arnold Schwarzenegger. That's the image Metallica calls up, and I'm no more likely to invoke their strength of my own free will than I am The 1812 Overture's. B-

Commentaar?

Tsja, in het geval van Metallica kijk ik ook niet naar de persoonlijkheden áchter de muziek, wat dan over blijft zijn een stuk of wat geweldige metal-platen. Commentaar?

Meneer Bungel schreef:

Hij doelt op het gevoel wat uit (een deel van) de muziek spreekt, niet op de personen. En wat mij betreft heeft hij mogelijk toch wel een goed punt. En wat de personen betreft: James haalt zijn dochtertje na de balletles op , Kirk is fel pro-abortus en een van de namen van een van zijn kids is Keala, wat verwijst naar de Hawaiaanse roots van zijn vrouw. Niet sexistisch toch? Maar aan de andere kant, ik zie in de clip van Nothing else matters Kirk zo spelen in de studio of waar ook en ´ter inspiratie´ heeft hij ergens een foto van een (half)naakte of schaars beklede vrouw staan...

avatar van Nicholas123
Tja, het is wat. Pro-abortus maar dan wel vieze boekjes lezen. Wat een hypocriete boel zeg. Je kunt alles ook iets te serieus gaan nemen natuurlijk.

avatar van trebremmit
Odelay schreef:

Ja, dat is wel heel erg allemaal. Dat maakt deze plaat die 23 jaar geleden gemaakt is wel een stuk minder.

Odelay schreef:

Jouw eerdere quote van Christgau stelt toch wel degelijk dat hij bij de muziek en teksten bepaalde persoonlijkheden verwacht. Dat mag natuurlijk, maar dat doe ik niet.

avatar van Edwynn
trebremmit schreef:

Spijker op zijn kop!

Ik begrijp de discussie ook niet helemaal. Toen Master Of Puppets werd opgenomen waren die gasten 24 of 25 jaar oud. De James die zijn dochter van balletles haalt is een veertiger. Dat is toch een verschilletje van pak hem beet 20 jaar. Er is geen mens die binnen dat tijdsbestek niet verandert.

Guardian of Isis
Edwynn schreef:
Er is geen mens die binnen dat tijdsbestek niet verandert.
Nou ja, buiten Lemmy Kilmister dan misschien.

avatar van AOVV
Woeste derde plaat van Metallica, absoluut hoogtepunt in hun oeuvre en in de metalwereld. Met het internationaal bekende 'Master Of Puppets', doch daar moet de rest van het album niet op steunen; welnee, het zijn gewoon allemaal geweldige nummers, vooral 'Welcome Home' en het prachtige instrumentale 'Orion'. Genieten tot de laatste noot.

4.5 sterren

Edwynn schreef:

Spijker op zijn kop!

Maar hij was toen ze deze plaat maakten wel een sexistisch zwijn? Hij schiet trouwens ook wel eens op konijnen, of deed dat. Hij is echt een woesteling en verklankt dat in zijn muziek, waarbij je prima keihard met je sportwagen verkeersregels kunt overtreden of met je knots keihard op de vloer van je slaapkamer kunt beuken. In essentie gaat een heel deel van deze muziek niet veel dieper dan dat.

Meneer Bungel
Voor jóu niet, kennelijk... Over en uit.

Meneer Bungel schreef:
Voor jóu niet, kennelijk... Over en uit.

Ga je de discussie uit de weg?

Wat ik schreef was grappig en provocerend bedoeld. Ik vind Hetfield niet echt alleen maar een woesteling en dat over de essentie van een heel deel van deze muziek...ik weet niet zeker of ik dat echt vind.

Odelay schreef:
Ga je de discussie uit de weg?

Met alle plezier...

avatar van ricardo
Bijna iedereen vind deze plaat het hoogtepunt van Metallica. Ik vind persoonlijk Ride The Lightning en vooral And Justice For All nog een stuk beter dan deze. Hier staan wel een aantal van hun beste nummers ooit op. Dat zeker, maar als geheel album vind ik deze minder goed dan de voorgaande plaat en de plaat die hierna kwam. Welcome Home, Battery, de titeltrack en Orion vind ik tot de allerbeste nummers van Metallica ooit behoren. De rest heeft mij eigenlijk nooit echt weten te bekoren en heb ik niet zoveel mee. Maar voor mij staan er teveel iets mindere tracks op om deze als beste plaat van hun te vinden.

avatar van i.Ron S.
De essentie van muziek is dat je er van moet genieten, dan gaat deze muziek zo diep als je zelf toelaat.

Al die randzaken zoals bvb. "James Hetfield was een woesteling" zijn toch niet relevant om te beslissen dat je iets graag hoort of niet.

avatar van Thomzic
Inderdaad het hoogtepunt van Metallica wat betreft hun studio-albums. Vanaf de allereerste noot zit het zo ongelofelijk strak in elkaar. Geen enkele misstap, elke song is van begin tot eind strak, afwisseling (van de pijlsnelle riffs van Battery tot het logge The Thing That Not Should Be), instrumentaal ijzersterk en uitstekende vocalen voor een metal album. Voor sommigen is het te clean, voor mij echter een van de albums die de perfectie naderen. Damm.. ik krijg zin in Rock Werchter

En wtf is dit voor zinloze discussie over de persoonlijkheden? Drop MoP in je speler, max volume en geniet.

The Oath
ricardo schreef:

En Kill 'em all.
Das pas voor echte woestelingen.

avatar van ricardo
Kill Em All vind ik inderdaad ook nog beter dan deze. The Black Album vind ik dan van de 5 klassiekers op rij het minst goede album, en die vind ik ook super. Het verschil is voor mij tussen die 5 albums dan ook maar klein.

avatar van Edwynn
Odelay schreef:

Master Of Puppets kende meer diepgang dan de andere thrashreleases. Als je muziek voor woestelingen uit die tijd wil horen, moet je bij Dark Angel, Slayer, Possessed of zoiets zijn. (Ook geweldig, hoor!)
Met Master Of Puppets werd in het hardere metalsegment druk geëxperimenteerd met allerlei melodiën en harmoniën. Niet dat dat nieuw was, maar het was wel nieuw voor een thrashband.
Dat levert een aantal prachtige composities op die in mijn optiek nimmer vervelen. Ik noem: Orion, het titelnummer of Disposable Heroes. Drie lange nummers met veel tempo en sfeerwisselingen zonder de rode draad los te laten. Dat kun je gerust diepgang noemen. Het album is zoveel subtieler dan een album om op te zetten om hard in je auto rijden of om er je kamertje bij te verbouwen.
En de achterliggende persoonlijkheden zijn imo totaal irrelevant in deze. Wellicht zou het iets over de teksten kunnen zeggen, maar dat is dan ook alles.

avatar van discipline
Dit moet toch wel 1 van beste metal albums zijn uit de jaren 80 ik ga vooral uit me dak bij nummers als: Master Of Puppets, Welcome Home, Battery en Damage Inc

discipline schreef:

Yup, ongelooflijk dat er metalliefhebbers zijn die de plaat minder dan 4 sterren geven.

avatar van master-rens
battery 4,5/5
album begint meteen lekker thrashy, goed drumwerk van lars.

master of puppets 5/5
ontzettend bekend, maar dat is logisch, want het is een geweldig nummer. blijft lekker lang hangen.

the thing that should not be 4,5/5
heerlijk nummer, dat na een tijdje een beetje saai wordt, gelukkig wordt het dan weer goedgemaakt door de solo van kirk.

sanitarium 5/5
heerlijk nummer, goede tekst wat me doet denken aan de film ''one flew over the cuckoo's nest''. refrein blijft goed hangen.
en de intro is prachtig.

disposable heroes 4/5
lekker nummer, blijft niet echt hangen.

leper messiah 3/5
beetje mager nummer, blijft ook niet echt hangen.

orion 4/5
heerlijk nummer zonder zang, maar niet het beste lied zonder zang van metallica, dat vind ik ''suicide and redemption''.

damage inc. 3,5/5
goede afsluiter, eindigt erg abrupt, wat wel jammer is.

totaal: 4,5/5
heerlijk album, misschien wel het beste album van metallica.
van begin tot einde heerlijk om naar te luisteren.

Guardian of Isis
master-rens schreef:
sanitarium 5/5
Metallica haalde dan ook zijn inspiratie uit die film.

En ik zou Leper Messiah niet magertjes noemen, vooral niet inhoudelijk, aangezien het over James' eigen leven gaat. Zijn moeder, die aan kanker leed, mocht zich van haar religie (ik ben vergeten precies welke) niet laten behandelen. Het was alleszins een Amerikaanse stroming van het christendom, die haar eigen wetten opmaakte. Bijgevolg overleed ze dus aan de ziekte, waardoor James een haat opbouwde tegen "valse" kerken die enkel op geld uit waren, en hij spuwt de teksten er vol overtuiging uit.

"Time for lust, time for lie
Time to kiss your life goodbye
Send me money, send me green
Heaven you will meet
Make your contribution
And you'll get a better seat
Bow to Leper Messiah!!"

avatar van schizodeclown
Thnx voor de info Isis, dat maakt de nummer zeker beladen, terwijl ik dit ook wel het meest headbangende en krachtigste stamper vind van MOP.

avatar van jellecomicgek72
één van de Beste Metallica Albums.

avatar van James Douglas
Guardian of Isis schreef:
Metallica haalde dan ook zijn inspiratie uit die film.

Christian science

avatar van muismat
Battery is een nummer dat de genialiteit overstijgt.

beste plaat van metallica
lekker rouwe riffs en zang, maar ook veel melodie (hoor middenstuk van het tietelnummer)
de beste nummers zijn:

-sanitarium
-disposable heroes
-orion
damage, inc

Waarom vergeten mensen toch altijd Leper Messiah?

The Oath
Thomzic schreef:

Waarom vergeten mensen toch altijd Leper Messiah?

Die riff is gewoon te vet