Modern Eon - Fiction Tales (1981)

Alternatieve titel: Fiction Tales Plus

Label: Dindisc

1. Second Still (4:16)
  2. The Grass Still Grows (3:38)
  3. Playwrite (3:25)
  4. Watching the Dancers (3:35)
  5. Real Hymn (2:47)
  6. Waiting for the Cavalry (3:08)
  7. High Noon (3:29)
  8. Child's Play (3:59)
  9. Choreography (3:27)
  10. Euthenics (3:07)
  11. In a Strange Way (3:46)
  12. Mechanic (4:26)
  13. Second Still [1979 Version] * (2:49)
  14. Choreography [1979 Version] * (2:41)
  15. Euthenics [1980 Version] * (2:50)
  16. Waiting for the Cavalry [1980 Version] * (3:11)
  17. Cardinal Signs * (3:14)
  18. Visionary * (3:23)
  19. Mechanic [Single Version] * (3:17)
  20. Splash! * (5:12)
  21. After the Party Restoration * (3:52)
  22. After the Party [Dub] * (4:21)
  23. After the Party [Dub - 2021 Mix] * (4:36)
  24. Garland Leaves * (4:21)
avatar van reptile71
Wow, ik zocht hier naar dit album maar had echt niet verwacht dat het hier zou staan. Ik ken het album nog maar net doordat iemand de lp naar een new wave weblog had geupload (waarvan de eerste track het helaas niet deed dus die mis ik). Toen ik het album voor het eerst hoorde vond ik het gelijk al goed, echte begin jaren 80 new wave. Dit is echt een klassieker, een soort standaard album dat je moet laten horen als iemand wil weten hoe new wave nou echt klonk in die tijd. Ik heb er in elk geval al volop van genoten en blijf dat voorlopig nog doen. Voor liefhebbers van Joy Division (hoewel dit ietsje lichter is) en oude muziek van The Cure is dit een echte aanrader en uiteraard voor alle 80's new wave liefhebbers een must-have!

avatar van ChrisX
Ik heb dit album maar een paar keer gehoord (vanaf cassette) via een vriend van me die hem op vinyl heeft. Toch maar eens zien of ik hem kan bewegen om het door een andere vriend van ons vakkundig van vinyl op cd te laten zetten, want het beviel me ontzettend.

Alleen ben ik het niet echt met je eens dat het een standaard-album zou zijn. Ik vind ze nl. helemaal niet zo standaard new wave klinken. De muziek heeft een behoorlijk spacey sausje, ja bijna tegen de symfo / progrock aan. Misschien vind ik het daarom wel zo goed

avatar van Premonition
Interessant! Ik ga dit eens pindakazen. Klinkt veel belovend!

Lost Highway
Op cd is deze niet te verkrijgen maar als je de kans hebt hem als plaat op de kop te tikken moet je het zeker niet laten. Ik ken slechts 2 nummers ( Child's play en waiting for...en die zijn goed, echt goed).

avatar van reptile71
Ja dat spacey sausje maakt het inderdaad helemaal af! (Ik vind dat experimenteren met geluidjes enzo juist echt bij new wave horen) Echt tot in de puntjes over nagedacht en uitgewerkt dit album. Hij is heel moeilijk te vinden als je hem wil hebben op lp.
Hier kun je hem in elk geval vinden op mp3: http://geeklinkspodcast.blogspot.com/

Lost Highway
Thnx, interessante link. De mp3's ga ik zeker beluisteren. Nu nog de volledige plaat van The Scars vinden.

avatar van Premonition
De release van Author Author!!! op CD is uitgesteld tot januari 2007. Hou het in de gaten.
Nieuwe scarssite, met muziekfragmenten:

avatar van wouter8
is Visionary dezelfde song als Second Still?

avatar van reptile71
Nee, lange tijd had ik het eerst nummer ook niet omdat er in bovenstaande link een ander nummer (Second Still dus) in plaats van Visionary staat. Heb hem nu wel, gedownload van soulseek volgens mij.

avatar van wouter8
oke dankje

Hello

Is there any chance you release the album Fiction Tales from Modern Eon on cd? This is a first class new wave album in my opinion and good things got to live on don't you think so?

Thanx,

Paul

antwoord:
We agree and are looking at this Paul
Thanks for the suggestion
Mick

Dus... een cd-release zit eraan te komen...

avatar van the viking
Prachtige new wave album uit het champagnewavejaar 1981. De zang doet mij soms wel wat aan Jaz Coleman van Killing Joke denken.Favoriete tracks: Second Still, Real Hymn, High Noon en Childs Play. Klapper op de vuurpijl is echter de afsluiter Mechanic,een waanzinnig goed nummer!

Mechanic

jean maurice
alweer een juweeltje uit de rijke historie van de vroege wave! een prachtig album met bijzondere wendingen en heel verrassend op momenten, en wat ik nog het meest bijzonder vind zijn de vocals, zat net even met een vriend te twisten of de zang door een man werd gezongen of door een vrouw, het is een man(Alix Plain) prachtig en heel bijzonder trouwens ook de muzikale prestaties zijn van een hoog nivo en verder wat de favo's betreft sluit ik me aan bij The Viking, een aanrader!!

avatar van Alicia
Mijn schatkist groeit met de dag. Er zal dan ook een dag aanbreken dat ik het niet meer alleen kan tillen...dus verstop ik een deel alvast op een alleen voor mij bekend eilandje in de grote oceaan van muziek, hoef ik niet alle cd's te verslepen, als ik even weg wil uit de grote stad. Hoef ik straks slechts nog die doos chocolade mee te nemen. Eenzaam mooi deze plaat van Modern Eon en het verbaast mij enigszins dat er niet meer platen van zijn. Is dit het enige album welke de groep heeft uitgebracht?

avatar van reptile71
Ja dit is alles wat ze hebben gemaakt, des te unieker dit album. De mannen zijn daarna andere dingen gaan doen. De drummer van Modern Eon is nog live drummer geweest bij Apollo 440, die band van dat bekende nummer 'Ain't Talkin' 'Bout Dub'.
Verder produceren sommigen van hen volgens mij nog wel voor anderen.. Dit, hun enige album dus, is echt een juweeltje.

avatar van the viking
Is het album inmiddels op cd uit, dit i.v.m de toegevoegde bonusnummers? Waiting For The Cavalry inmiddels toegevoegd aan mijn favoriete nummers. Meesterlijke new wave dit en verrassend snel in mijn persoonlijke top 10 beland.

avatar van freddze
Ik ben de "schuldige" die de bonustracks heeft toegevoegd Eigenlijk mag dit niet echt volgend de MuMe reglementen aangezien die extra tracks enkel op een bootleg voorkomen, maar ik zag geen andere manier om kenbaar te maken dat er nog 11 extra nummers van deze prachtige band te vinden zijn (op s*k dus)...

Deze op CDr uitgebrachte bootleg was dus Fiction Tales Plus dat naast de 12 nummers van de plaat uit 1981 ook nog enkele nummers van de EP Pieces bevatte en verder ook nog de 7" singles Euthenics / Waiting For The Cavalry, Child's Play, Euthenics en Mechanic. Alles is gewoon rechtstreeks van de plaatjes op CDr opgenomen, dus je hoort het kraken van het vinyl wel.

Vooral de nummers Cardinal Signs, Visionary en Splash! zijn schitterend!

Maar bij mijn weten is FT dus nog nooit écht op cd uitgebracht. Mocht dit wel zo zijn, laat 't mij dan weten, dan ga ik er meteen achteraan

Ga 'm ook meteen met een halfje verhogen, want de eerste 12 tracks geef ik allemaal een 4*, dus verdient het hele album globaal ook zeker 4*

avatar van Alicia
Bedankt voor de informatie, Freddze!

avatar van orbit
Modern English, Modern Eon.. wat een veelheid aan artiesten destijds
Maar op aanraden dit maar eens gaan beluisteren. Qua muziek is dit heerlijk! Na twee keer kan ik dat al stellen, heeft wel wat van The Cure weg, maar staat toch behoorlijk op zichzelf. Met name door de zeer aparte zanger, wat voor veel mensen waarschijnlijk meteen een breekpunt zou kunnen zijn. Het is bijna de mannelijke variant van de zangeres van The Cranes, ijl, fluisterend hoog.. Ik ben er zelf ook niet uit wat ik ervan vind. Het zal zich schikken naar deze verder overigens prima muziek, of het gaat niet wennen.. ik wacht nog even met een cijfer. Een voldoende wordt het geheid met deze heerlijke nummers, maar de zang zal die halve of volle punt meer/ minder bepalen Leuke ontdekking in ieder geval! Wéér 1981!

avatar van the viking
Waar het stemgeluid van The Cranes (door orbit aangehaald) voor mij een complete dissonant
is en op mij dezelfde werking heeft als de bekende rode lap op een stier,kan ik de vocalen van Modern Eon juist bijzonder appreciëren:apart en mysterieus.Misschien niet voor iedereen weggelegd,maar heb er zelf in elk geval totaal geen moeite mee.

avatar van reptile71
Ja het moet je liggen. Heb er zelf eigenlijk geen last van gehad (van die stem). Vond het direct erg goed. Het is gewoon bizar dat er nog steeds zoveel muziek te ontdekken valt uit die tijd. Net als Abecedarians. Ergens daar houdt zich vast nog wel een bandje verscholen met één of twee geweldige albums. Ik hou in elk geval nooit op met zoeken...

avatar van freddze
Heb net ook de bandinfo met een leuke foto geplaatst en de Pieces EP staat in wacht! Hopelijk wordt ie goedgekeurd, want men zou kunnen opperen dat er slechts 2 non-albumstracks op voorkomen (moeten er 3 zijn volgens de MuMe reglementen), zijnde Special Patrol en The Look a Smack. Maar de versies van Second Still en Choreography verschillen wel degelijk van de album versies, dus misschien kan ie er dan toch nog op

Hier vinden jullie trouwens een overzichtelijke biografie/discografie van de band

avatar van reptile71
Gezien deze muziek zeer zeldzaam te verkrijgen is zou ik het zeer waarderen als je die extra nummers die je hebt ook wil delen op slsk. Alstublieft

avatar van freddze
Ik zal ze zeker delen op slsk, maar ik laat niet standaard iedereen toe, want in België zitten we met een uploadlimiet en als ik dat doe zit ik na 3 dagen op de snelheid van een telefoonverbinding, maar elke 'MuMeteraar' die ze wil, kan me in slsk een pm sturen en dan geef ik 'm natuurlijk access tot mijn files

En ik heb trouwens nog meer goed nieuws!! Via last.fm heb ik een pm gekregen van een kerel die geen lid is van MuMe, maar die hier wel af en toe de berichten leest bij de albums in "ons" genre. Hij las mijn bericht van gisteren over de 11 extra tracks die - dacht ik - enkel met veel LP gekraak te vinden waren op slsk, maar hij kon mij vertellen dat hij er alvast 4 in zijn bezit had die van onberispelijke kwaliteit waren. Het gaat om de nummers:
01- Cardinal Signs (B-side van de single Euthenics, 1981)
02- Visionary (B-side van de single Child's Play, 1981)
03- Mechanic [Single version] (A-side van de single Mechanic, 1981)
04- Splash! (B-side van de single Mechanic, 1981)
Dat laatstgenoemde nummer is trouwens echt SCHIT-TE-REND!!!!

Ik heb 'm tevens de 12 nummers gevraagd van het reguliere album, omdat ik vermoedde dat die (net als de 4 bonusnummers) ook van merkelijk betere kwaliteit zouden zijn dan deze die jij intertijd van die weblog haalde. Hij heeft ze me intussen ook bezorgd en jawel... ze zijn van UI-TER-MATE goeie kwaliteit!!

Dus... aan 'anoniempje' van last.fm (hij wil niet dat ik hier zijn echte last.fm naam bekend maak, en dat respecteer ik) : Nogmaals bedankt kerel, voor de files!

Waar ik nu dus nog naar op zoek ben zijn de onberispelijke versies (zonder LP-gekraak) van de volgende nummers, want tot nu heb ik enkel krakemikkige uitvoeringen hiervan gevonden op slsk:
05- Second Still [EP version] (1ste nummer van de EP Pieces, 1979)
06- Special Patrol (2de nummer van de EP Pieces, 1979)
07- Choreography [EP version] (3de nummer van de EP Pieces, 1979)
08- The Look A Smack (4de nummer van de EP Pieces, 1979)
09- Euthenics [Single version] (A-side van de single Euthenics / Waiting For The Cavalry, 1980 en ook A-side van de single Euthenics, 1981)
10- Waiting For The Cavalry [Single version] (B-side van de single Euthenics / Waiting For The Cavalry, 1980)
11- Child's Play [Single version] (A-side van de single Child's Play, 1981)

avatar van reptile71
ok dan... maar ik kan wel al in je files (onder LinS) maar bij Modern Eon staan alleen de nummers van de lp plus Visionary en die heb ik allemaal al... dus... waar staat de rest?

avatar van the viking
Freddze, wil je de downloadlinkjes van het reguliere album(ze zijn in onberispelijke staat geen plaat gekraak en dergelijke) wel toesturen hoor.De speciale versies heb ik echter niet in mijn bezit.

avatar van reptile71
Ben de heldere versie al bij freddze aan het binnenhalen dus die heeft hij al.
Nu klinkt hij nog beter! Allejezuz man, dit is echt één van de meest geweldige en strakke new wave albums die ik ken hoor. Daar kan hooguit The Cure nog aan tippen en dan houdt het echt op.

Ben benieuwd of die gasten zelf beseffen dat ze één van de beste new wave albums allertijden hebben gemaakt in 1981.

avatar van Alicia
Mmmmm....kwestie van smaak, natuurlijk. Eén van de vele uitstekende platen, denk ik.

avatar van reptile71
Uiteraard is dat een kwestie van smaak. Alles is uiteindelijk een kwestie van smaak natuurlijk. Maar ik vind deze plaat wel verdomde goed in elkaar zitten inclusief de doorlopende geluidjes enzo.
Wat ik zo ongelofelijk vind is dat deze plaat zo vergeten is. Deze band had wat mij betreft net zo geeerd kunnen worden als Joy Division geeerd is om de paar albums die ze gemaakt hebben.
Die EP waar freddze het over heeft is uit 1979, hetzelfde jaar als Unknown Pleasures van JD. Als je dan luistert naar het geluid van het nummer Choreography, dat daar op staat, dan vraag ik me af wie er eerder was met die sound... Misschien stiekem wel Modern Eon.

reptile71 schreef:
Die EP waar freddze het over heeft is uit 1979

... en die staat nu intussen ook op de site