Modern Eon - Fiction Tales (1981)

Alternatieve titel: Fiction Tales Plus

Label: Dindisc

1. Second Still (4:16)
  2. The Grass Still Grows (3:38)
  3. Playwrite (3:25)
  4. Watching the Dancers (3:35)
  5. Real Hymn (2:47)
  6. Waiting for the Cavalry (3:08)
  7. High Noon (3:29)
  8. Child's Play (3:59)
  9. Choreography (3:27)
  10. Euthenics (3:07)
  11. In a Strange Way (3:46)
  12. Mechanic (4:26)
  13. Second Still [1979 Version] * (2:49)
  14. Choreography [1979 Version] * (2:41)
  15. Euthenics [1980 Version] * (2:50)
  16. Waiting for the Cavalry [1980 Version] * (3:11)
  17. Cardinal Signs * (3:14)
  18. Visionary * (3:23)
  19. Mechanic [Single Version] * (3:17)
  20. Splash! * (5:12)
  21. After the Party Restoration * (3:52)
  22. After the Party [Dub] * (4:21)
  23. After the Party [Dub - 2021 Mix] * (4:36)
  24. Garland Leaves * (4:21)
avatar van Chameleon Day
Renascent heeft er dus geen zin an?

avatar van reptile71
Je zou zeggen dat ze het wel zagen zitten, maar meer dan dit heb ik niet vernomen.

perfume
Dit is en blijft een ikoon van de vroege jaren tachtig wave! Wat een parel is dit! Verhoogd naar een 4,5.

avatar van reptile71
Voor mij behoort dit tot de eredivisie. Album zit mooi in elkaar, echt klasse!

avatar van Castle
Net nogmaals gedraaid en het blijft mij kippevel geven en boeien, dus van 4,5 -> 5.
Dat mag als het blijft boeien.

ps. ik heb de eerder genoemde neergeladen binnen gehaald en straks op cd toasten. Ben benieuwd naar de extra's!!

avatar van Chameleon Day
Nou oké dan, halfje erbij....voor de mooie sfeer die ze weten neer te zetten.

Lost Highway
Dit is niet enkel sfeer, dit is post-punk op zijn allerbest.
Nummers als Child's play of Waiting for the cavalry kunnen zich meten met het werk van om het eender welke pp-band.
Elke stem lager dan 4,5* is dan ook onterecht.

avatar van Chameleon Day
Elke stem hoger dan 3,5* is onterecht.....

Ik vrees toch dat ik bij mijn eerdere bevindingen zal blijven: het album ademt een prachtige sfeer, maar de nummers zijn vrij zwak, m.u.v. 'Childs Play'.

Lin
Ik heb hem van de week (tja, als je bij reptile woont ontkom je er niet aan ) weer eens op vinyl gehoord en ik vind het toch wel een erg lekkere plaat, de sfeer, stem en de blazers af en toe, maken het tot een plaat die ik regelmatig zal opzetten en die me ook niet zo snel doet denken aan andere bands....een eigen geluid (voor zoveel mijn beperkte kennis van het genre dat kan beoordelen) en een fijne plaat om laat op de avond op te zetten, met wat kaarsjes aan

wat kan mij t schelen, halve ster erbij!

Helemaal met Lin eens, al woon ik niet bij Reptile
Wel alle extra's die her en der geupload waren gebrand en dat geeft ene hoop extra waarde ande toch al mooie plaat.

avatar van Chameleon Day
Ik zou best bij Reptile willen wonen (of een tijdje logeren dan).....volgens mij heeft die jongen een hoop mooie platen.

Overigens ben ik het wel met Lin eens hoor. Dit album heeft een prachtige sfeer en een eigen sound. Ik draai hem ook regelmatig......maar toch zijn de nummers vanuit een melodisch oogpunt vrij zwak. Ik kan er niets anders van maken.

Hoezo melodisch zwak?
Het eerste nummer heeft meteen al een pakkende melodie, net als Child's play, en nummers als Real Hymn en Waiting for hebben niet alleen een onweerstaanbare melodie maar hebben nog eens een onwaarschijnlijk ophitsend karakter ( sta daar maar eens op stil! ).
Een nummer als Watchting the dancers is dan weer meer heerlijk laid back, een ingehouden storm voor de twee knallers die erop volgen.
Neen, we gaan het hier niet eens raken denk ik.

Lin
Ik ken meer albums waar de muziek misschien niet echt 'verrassend' is, zo beginnen bij The Lioness van Songs: Ohia naar mijn idee meerdere nummers met hetzelfde akkoord, en ook bij de cd Black Earth van Bohren und der Club of Gore kan ik de nummers maar moeilijk uit elkaar houden omdat het 'meer van hetzelfde' is, maar toch... het raakt me, het heeft een geheel eigen geluid, emotie en iets bijzonders... en zodoende staan ze allebei in mijn top 10
Dat zal met dit album niet zo snel gebeuren denk ik maar toch...het heeft iets...iets waar ik blij van word
Verder heb ik weinig verstand van melodieen, opbouw van nummers en goed of slecht gebruik van instrumenten, beoordeel een plaat op het gevoel wat het in me oproept (daarom schrijf ik waarschijnlijk ook van die beroerde recensies )

Lost Highway
Ik wil er ook nog even bij vermelden dat ik de opbouw van mijn favoriet -Waiting for the Cavalry- monumentaal goed vind.

staat genoteerd

avatar van Chameleon Day
Het eerste nummer heeft naar mijn smaak toch echt geen pakkende melodie. Hetzelfde geldt voor het merendeel van de andere nummers, m.u.v. 'Childs Play'. Naar mijn mening drijft dit album vooral op sfeer. En begrijp met niet verkeerd: dat weten de heren uitstekend neer te zetten. Vooral het door jou genoemde 'Real Rymn' en ook 'Choreography' zijn ijzersterk wat dat betreft. Ik kan hier dan ook zeer zeker van genieten.

Maar zeg nou zelf. Vergelijk dit album nu eens met een aantal van jouw top 10-noteringen. Vanuit een melodisch oogpunt staat dit toch (mijlen)ver af van een 'Script of the Bridge', een 'Ocean Rain' of een 'From the lions mouth'. En deze platen hebben daarnaast ook een prachtige sfeer! Modern Eon heeft daar niet het patent op. Genoemde albums scoren bij mij dan ook veel hoger.

Nee, dit album is goed, maar geen eredivisie.

De albums in mijn top 10 vind ik dan ook nog wat beter, die staan dan ook op 5*
Ik denk, als ik eens een top 100 zou maken, dat deze Fiction Tales wel ergens tussen de twintigste en de veertigste plaats zou staan.

avatar van Chameleon Day
Toch is het verschil tussen de albums naar mijn smaak wel wat groter dan 0,5*........wat zullen we zeggen.....1,5*.

Mordor
Waiting for cavalry is mijn favoriete nummer op dit album. Ik blijf het doodzonde vinden dat dit album niet (geremasterd) te koop is in de muziekhandel. Moest het doen met wat losse nummers maar uiteindelijk toch in het bezit gekomen van het origineel. Een nietsvermoedende vrije dinsdagmiddag naar Concerto in Amsterdam getogen om 8 euro lichter en een gelukzalig gevoel met deze LP onder mijn armen naar buiten te lopen. Leve de tweedehands afdeling.

...You lucky bastard!

avatar van reptile71
Voor 8 euro!? mazzelaar!!

Mordor
Ja ik kon m'n ogen ook niet geloven. Daarvoor echt gezocht op platenbeursen e.d. Vaak zijn het van die loze momenten dat je toptitels tegenkomt. Zag hem laatst trouwens nog ergens liggen voor 12 Euro in amsterdam (record friend heet die zaak)

avatar van reptile71
Ik vind het trouwens al vrij bizar dat je dit album al kende. Ik ken het pas sinds 2006 toen ik het op een of ander new wave blog tegenkwam en op de gok downloade. Het was een mooie verrassing. Ik heb hem later ook op lp gekocht, ergens eind vorig jaar, maar doordat ik hem ergens uit Engeland over heb laten komen was ik er wel wat meer voor kwijt.
Van de week heb ik een exemplaar verkocht aan een mede-mume voor toch wel een stukje duurder dan 8 euro en ik voel me nu bijna schuldig dat ik hem niet een goedkoper exemplaar heb kunnen leveren... Maarja, met dit soort dingen moet je geluk hebben.

Wisten jullie dat... Tim Lever van Modern Eon na Modern Eon van 1983 t/m 1990 in Dead or Alive heeft gespeeld en daar in 1983 en 1984 nog samenspeelde met Wayne Hussey die daarna overstapte naar The Sisters of Mercy en uiteraard later The Mission oprichtte? Heerlijk toch al die banden in dat muziekwereldje.

avatar van reptile71
Ik ben afgelopen nacht op zoek gegaan naar Cliff Hewitt, volgens mij nog een van de meest actieve leden van Modern Eon, die zelfs met zijn live- drums op cd-roms met drumsamples staat en voor diverse bands de drums heeft gedaan. Ik heb hem gevonden en een bericht gestuurd met de vraag over een cd-release van Fiction Tales. Ik had vanmorgen al antwoord:

Hi Paul,
Myself and the rest of the band are proud to announce that the Fiction Tales LP is about to be re-released soon. We are currently researching some details to add to the record(history, photos and biogs).
We will keep you posted of the release dates etc.
Modern Eon was a unique band and I'm glad you like the record. Euthenics has recently been included on a compilation cd on EMI records called Nervous Tension-the post punk years... you should check it out, there are some great bands of yesterday on there too!!
Kind regards,
Cliff. x

Cool he!

Mordor
Goed nieuws zeg! De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik het ook nog maar zeer recent heb ontdekt. Via een ander forum. Als krabbel genoteerd en de op afgelopen platenbeurs in Utrecht o.a. geprobeerd hem te vinden. Ik had de moed al opgegeven todat je soms een geluksdag hebt inderdaad en nietsvermoedend er op stuit. Maar het is een steengoede plaat en mocht niet ontbreken in mijn top 10 vond ik persoonlijk (lastig samen te stellen nog).

avatar van freddze
Klikkerdeklik! (track 15)

avatar van reptile71
Goed gedaan Frederik! Daar had ik ff geen tijd voor. Ziet er leuk uit!

avatar van Castle
Ik had Modern Eon via de bassist van Cradle al eens op een muziektape in mijn jonge jaren. Paar jaar later (rond 1991) deed ik carpoolen met een collega die non-commercieel (zo noemde hij dat) over muziek dacht. Ik had dat casettebandje een keer in de auto op en hij werd helemaal gek. Toen wij stopte met carpoolen gaf hij mij een tas met vinyl. Met oa Mekanik Kommando, Edward Ka-spel en Fiction tales van Modern Eon er in. Als dank voor de gezellige muziek uurtjes.

Reptile dat is goed nieuws, die cd wil ik gelijk scoren. Keep us informed!!

avatar van azra
Wat een geweldige nummers!
Al een tijd ben ik bezig met het uitgebreide wave-wereldje te ontdekken en iedere keer als ik denk dat ik de toppers wel gehad heb komen er zo'n platen. Gelukkig! want wat is dit een heerlijke plaat =D bedankt voor de link zodat ik dit in mijn bezit kan nemen:)
4 *

perfume
reptile71 schreef:

Nee dat wist ik niet! Interessant.

Kunnen we die cd bij jou bestellen!