The Game - The Documentary (2005)

Label: Aftermath (II)

1. Intro (0:32)
  2. Westside Story (3:43)

3. Dreams (4:46)
  4. Hate It Or Love It (3:26)

5. Higher (4:05)
  6. How We Do (3:55)

met 50 Cent

7. Don't Need Your Love (4:27)

met Faith Evans

8. Church for Thugs (4:00)
  9. Put You on the Game (4:14)

met Timbaland

10. Start from Scratch (4:07)

met Marsha Ambrosius

11. The Documentary (4:11)
  12. Runnin' (4:26)

met Tony Yayo en Dion

13. No More Fun and Games (2:37)
  14. We Ain't (4:46)

met Eminem

15. Where I'm From (3:08)

met Nate Dogg

16. Special (3:57)

met Nate Dogg

17. Don't Worry (4:11)

met Mary J. Blige

18. Like Father, Like Son (5:27)

met Busta Rhymes

wow was vergeten dat ik deze op 4* had..dat kan egt niet

Is dit geen instand classic????

Dit is één van mijn favoriete albums, vb die opening, de intro en westside story dat is toch ziekelijk goed gewoon. Dan dreams en de perfecte single "hate it or love it". Het stopt maar niet met die gekke dr dre produceerde higher. Dan "how we do", de track vergelijkbaar met "in da club", zot gewoon. Even later de explosie van Timbo.

Deze plaat heeft 1 overbodige track en het is die van eminem.

Oh dit is gewoon mijn favoriete plaat all time (tot nu)

Er zou maar één beter moeten zijn: Detox

avatar van MurryMusic
Volgens mij kan je tog niet oordelen over een album dat nog niet uit is...DONT, DONT, DONT BELIEVE THE HYPE!

haha maja ik zou deze niet willen benoemen als classic
verruim je horizon

Ik zelf ben ook kritisch over detox, het is zo overdreven

En zeg mij niet om mijn horizon te verruimen, ik weet wat muziek is en wat het bepaalt, dit is gewoon een afwijking van mij: ik vind deze plaat geweldig...

avatar van MurryMusic
Ok, nee dat kan..Ik was misschien een beetje bevooroordeeld toen je zei dat dit een instant classic was

Dat is niet erg, alleen voor mij klinkte het zo vanaf het begin. Kvind het echt een leuke plaat en ik blijf hem draaien... Tja...

avatar van MurryMusic
tis ook cker een leuke plaat en ik blijf hem ook draaien. Westside Story gek

avatar van j.b.b.l
Best wel een aardig album,was wel lang geleden dat ik hem heb gehoord,ik was er dol op,maar dat is wat minder geworden.Producties zijn lekker,vooral westside story,how we do, hate it or love it en Dreams.Ook de gastartiesten doen het goed op dit album(behalve Tony Yayo,die is wat minder).

avatar van Woltertjes
heerlijk album, zitten echt hele fijne nummers tussen

Mezelf
Ik verhoog met 0,5. De houdbaarheid van deze cd is gewoon stukken groter dan zijn opvolger, Doctor's Advocate.

Ook is voelt deze cd meer als een geheel in plaats van bij elkaar gegooid materiaal, wat ik dus wel heb bij Doctor's Advocate.

De producties zijn hier trouwens ook stukken beter naar mijn mening.

JustaRascal
Lekker voor in de auto.

avatar van robindaniel
Lekker album. Mijn favorieten zijn hate it or love it, how we do en start from scratch.

tuktak
een van de betere albums in het vreselijke gangsterhiphop genre. de combinatie van gevoelig en gangster is eigenlijk verschrikkelijk, toch klinkt het bij the game allemaal nog wel aardig als een geheel. het kan me geen bal schelen wat deze gast te melden en wat hij allemaal heeft meegemaakt in zijn leven. de beats zijn goed en het klinkt allemaal best lekker, dat is natuurlijk veel belangrijker.

avatar van Game
Goed debuut. Dr. Dre heeft toch echt een flinke vinger in de pap met dit album. De beats zijn van hoog niveau en qua tekst is The Game niet de beste, maar hij heeft toch maar lekker de West Coast gerenoveerd met The Documentary.

Favorieten zijn alle singles, Higher, Dont Need Your Love, Church For Thugs, Start From Scratch, The Documentary, Dont Worry en Like Father, Like Son.

Ik vind dit een aardig debuut van Game maar dit komt vooral door de beats en de classic Hate It Ot Love it een heerlijk nummer. De beats zijn van redelijk hoog niv. maar de teksten van Game zijn van minder niv. Ik geef dit album toch 3.0 sterre

Superbeertje
Heb deze cd vaak gedraaid, en heb hem gekocht nadat ik 'Hate It Or Love It' hoorde. Vind het allemaal lekker klinken op 1 of 2 nummers na. 4*

avatar van The SS
heel lekker album. producties zijn goed, en zijn flow is wel ok. had hier eigenlijk niet veel van verwacht. album krijgt van mij een 4.

avatar van T91
T91
Goed album, was voor mij destijds een positieve verassing. Na 'The Documentary' worden de nummers naar mijn mening iets minder, maar het afsluitende nummer 'Like Father, Like Son' maakt het helemaal goed.

gipspoot
Al een tijdje had ik dit album niet geluisterd dus ik besloot hem maar weer even in de speler te stoppen en wat is het dan toch weer een erg lekker album. 70 minuten heerlijke moderne westcoast gangsta rap. Ik vind ook dat er geen enkel slecht nummer op staat. Alleen 'No More Fun And Games' vind ik niet echt iets toevoegen maar hij is ook niet slecht verder. En er staan zeker ook genoeg toppers op deze cd. Ik denk dat mijn favoriet 'Put You On The Game' is met een Timbaland in topvorm natuurlijk . De beats en de flow van The Game die ik erg goed vind zorgen ervoor dat The Documentary een uitstekend album is. Qua lyrics lijkt het allemaal wel wat op elkaar geef ik eerlijk toe maar ik kan me er ook niet echt aan storen verder. Met The Documentary bewijst The Game voor mij dat hij bij de betere rappers van dit decennium hoort. 4,5 ster

avatar van Stapler
Game schreef:

Dat zijn bijna alle nummers

Stapler schreef:

Dat zijn bijna alle nummers

Ja, bijna heel deze cd vink ik tof!

avatar van wie ik?
ik meen dat er van west side story een clip was of ik heb dat verkeerd?
zoek hem namelijk al een tijdje

avatar van 'State Of Mind'
De titelsong ''The Documentary'' zo gruwelijk vet he! Echt alles klopt aan die track; beat, flow, lyrics, refrein, echt geweldige track!

Oyver
Dreams is en blijft toch het heerlijkste nummer. Game is gewoon dope. De beste hedendaagse rapper die er te vinden is. Jammer van de gastoptredens van 50, Yayo en Em, rappers die bij mij niet hoog in aanzien staan. Game zelf flowt lekker en ik kijk echt uit naar L.A.X.
Dit album vooralsnog 4 sterren.

avatar van No Surrender
Productie is op dit album van een heel hoog niveau, door het aardige Game wordt het zelfs nog een heel goed album. Met name door de productie.

RedLightCityBoy
Put You On The Game video is toegevoegd.

SSS
Oyver schreef:
Dit album vooralsnog 4 sterren.

Westside Story, Hate It or Love It en How We Do deden het best goed mét 50. Got to Life For Today 'Cuz Tomorrow Ain't Promise to Me (Runnin') klinkt ook lekker. We Ain't (Goin' Nowhere... So Fuck You) kan d'r ook mee door. Maar misschien moet je even de zogenaamde beef vergeten, dan komt het goed.

avatar van Game
Hoe je het ook wendt of keert, dankzij de inbreng van 50 is The Game wel bekend geworden.

En trouwens, Game & Em hebben geen beef...

avatar van Raul
Lange discussies zijn mogelijk over dit album want ik ben het ermee eens dat The Game een beperkte MC is, en toch is dit album uitermate sterk en wil ik zelfs minstens 4 sterren geven (en ik zit zelfs te denken aan vier en een half). Dat gebeurt niet vaak maar komt doordat het album andere kwaliteiten heeft die zo hoog zijn dat het toch een goede score van me krijgt.

Ten eerste is dit natuurlijk de productie, die is bijna flawless en maakt het album tot een geweldige banger die je het liefst in de auto draait. En hard. Verder is daar de cohesie, Game's heel prettige stemgeluid, de diverse onderwerpen die op zich wel aanspreken en Game's persoonlijkheid die wel interessant genoeg is om een album lang naar te luisteren.

Leuke features verder, 50 komt ook wel lekker (behalve op How We Do waar hij bijna retarded klinkt--> "50 uh, Bentley, uh"), Eminem is goed, Tony Yayo matig als altijd. Busta, Nate Dogg en Faith Evans voegen ook het nodige toe.

Al met al een heerlijk album met als favorieten Hate It Or Love It, How We Do (toch wel, vanwege de lekkere Dre beat), Put You On The Game (Timbo!!), de beide Just Blaze pokoes (Church For Thugs en No More Fun & Games), The Documentary en Start From Sratch.

4 sterren.

avatar van NewYorkCityLight
Hate It Or Love It was wel een lekker hitje, met 50 Cent.