Metallica - Metallica (1991)

Alternatieve titel: The Black Album

Metal / Rock
Label: Elektra

1. Enter Sandman (5:34)
  2. Sad But True (5:27)
  3. Holier Than Thou (3:50)
  4. The Unforgiven (6:29)
  5. Wherever I May Roam (6:46)
  6. Don't Tread on Me (4:02)
  7. Through the Never (4:07)
  8. Nothing Else Matters (6:31)
  9. Of Wolf and Man (4:19)
  10. The God That Failed (5:10)
  11. My Friend of Misery (6:52)
  12. The Struggle Within (3:56)
  13. So What * (3:08)
rudiger:

1 2 4 7 8 11

de rest doet me echt weinig

tis niet slecht of zo, ut raakt me niet zoals de rest

avatar van metalfist
Nieuwe hoes trekt op niets. Het origineel is ook niet zo.

Joy schreef:
rudiger:

1 2 4 7 8 11

de rest doet me echt weinig

tis niet slecht of zo, ut raakt me niet zoals de rest

Nummer 10 hoort hier sowieso ook bij zeg

Inderdaad, beste nummer van de cd imo

Joy
nummer 10? das gewoon een standaard riffje, weinig bijzonders en en kopie van sad but treu

Joy schreef:

Je noemt Sad but true als hoogtepunt, 1 van de simpelste riffs in de historie van de muziek

DonDijk
En The God that Failed die lijkt op SBT??

Joy
sad but treu een hoogtepunt?

nergens gezegd

en ja don

DonDijk
Ok. Dan ben ik het niet met je eens en hebben we hierbij.... een meningsverschil.

avatar van rudiger
Wat een gaaf album is dit zeg , ben blij dat ik hem afgelopen weekend meegenomen heb bij de MM .
Goede vette drums en dito gitaren , ja dan ben je bij mij aan het goede adres .
Dit rockt als een tierelier.
Buiten de bekende nummers die hier op staan kon ik verder nog niks van dit album maar dat gaat snel veranderen , binnenkort m`n top 10 maar weer eens aanpassen.
We beginnen met 4 sterren.

Misschien dat de andere 4 ooit nog volgen of ken je ze al?

release schreef:

Misschien dat de andere 4 ooit nog volgen of ken je ze al?

Wie weet , dat ik deze schijf in `91 gemist heb zeg , terwijl ik toch te vinden was in elke straat ( on every street ) , zeker het straatje van Metallica gemist.

Beter laat dan nooit

avatar van rudiger
Op deze Metallica schijf zijn alle ingredienten aanwezig die `n klassieker moeten hebben , is dit dan een klassieker , JA .
Ik kan hier geen slecht nummer op vinden , het rockt en knalt van de eerste tot en met de laatste minuut .
Nr 37 in de top 250 , sorry maar deze schijf moet bij de eerste 10 staan
Ik ga de volle mep van 5 dikke sterren geven voor dit meesterwerk .

By the way ; op welke versies staat dat extra nummer So What ?

avatar van ricardo
Van alle Metallica albums heeft deze denk ik ook wel de beste productie rudiger, en nu maar snel op naar Ride The Lightning en Master Of Puppets, zijn imo nog een stuk beter dan deze al goede plaat en nog meer uitgesproken Metallica vind ik..

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Metallica of The Black Album, hoe je het ook wil noemen, dit was het commerciële doorbraakalbum naar een meer mainstream publiek. Met bakken tegelijk is dit ding naar buiten gevlogen en terecht. Hier staan echte krakers op en voor mij zijn dat: Enter Sandman, The Unforgiven en The Struggle Within en tevens mijn drie favoriete tracks op dit album of course. Slechte nummers staan hier niet op. Eerste Metallica-album met een deftige productie want de vorige albums bevatten over het algemeen betere nummers (eerlijk is eerlijk) maar hier knalt dit album heerlijk uit de speakers. Tevens is dit album ook de aanzet tot hun lelijke hoezen periode hoewel de hoezen van hun albums nooit veel soeps zijn geweest, behalve dan misschien Ride The Lightning. En inderdaad, ook ik ben Nothing Else Matters ook al beu gehoord . Voor mij een album met minder buikgevoel maar met meer verstand ingespeeld en opgenomen. En de rest is geschiedenis zullen we maar zeggen.

avatar van rudiger
Van sommige nummers moet je ook gewoon met je poten afblijven , ik bedoel dan een of andere zwangeres die Nothing Else Matters effe slecht staat te verkrachten , zelfde gebeurde indertijd met Stairway van Led Zep .
3 hoeratjes voor de songs verneukers .

rudiger schreef:
By the way ; op welke versies staat dat extra nummer So What ?

So What is een cover van The Anti-Nowhere League en is te vinden op de Aziatische edities.
Hij staat ook op het coveralbum Garage, Inc. Overigens heb ik gelezen dat Hetfield zijn stem beschadigde tijdens het opnemen van dit nummer.

avatar van Axl_Rose
release schreef:

Hij staat eveneens op de Sad But True Single...

Axl_Rose schreef:

Hij staat eveneens op de Sad But True Single...

Ik heb de dvd Cunning Stunts aangeschaft , daar staat So What ook op als openingsnummer , wat een geweldige dvd is dat zeg.

avatar van AGE-411
rudiger schreef:

Moet je LIVE SHIT aanschaffen. Die DVD is nog 10 keer beter.

AGE-411 schreef:

Moet je LIVE SHIT aanschaffen. Die DVD is nog 10 keer beter.

Ook 10 keer duurder AGE.

avatar van Nicholas123
Ik zou ook niet weten waar je die vandaag de dag nog kunt krijgen. Zelf heb ik alleen de dvd van San Diego die via een of ander obscuur bedrijfje opnieuw is uitgebracht. Maar AGE heeft wel gelijk. Live Shit is gewoon het ultieme live-document. James z'n stem klinkt gewoon nog helemaal zoals het hoort, en er wordt strakker dan strak gespeeld.

avatar van Thomzic
Nicholas123 schreef:
Ik zou ook niet weten waar je die vandaag de dag nog kunt krijgen.

google doet wonderen. Bij veel zaken nog gewoon verkrijgbaar

avatar van Madjack71
De doorbraak van Metallica naar een groot publiek buiten de die hard fans.
Sterke melodieen, prima nummers, zang niet te overstuurd.
Dit album was een doorn in de ogen van mijn broers, die toch wat behoudener muziek luisteren. Des te leuker om het snoeihard te draaien toen.
Veel nummers mee geblaat, tijdens feesten met vrienden na wat biertjes en blowtjes.
Persoonlijk vind ik dit niet de kwalitatief beste van hen. Bijv. bij And Justice For All, vind ik het drumwerk bijna gewoonweg geniaal. Wiskundig haast.
Na dit werkje kwamen ze toch wat in de knoei met zichzelf en hun fans. Met re-load en St. Anger als ws. hun minste albums...maar dat is niet gebaseerd op eigen gehoor. Blijkbaar liggen ze weer goed in the picture met Death Magnetic, gezien de recensies. Misschien toch eens een luisterbeurt geven.

Enter Sadman/Sat but True/The Unforgiven/Wherever i may Roam, zijn de hits en prima om mee te schreeuwen.

Holier than Thou/Don't thread on me/Through the never/My friend of misery, de stampertjes. Die het ook niet onaardig doen.

Of Wolf and Man...ach James "The Deer Hunter" Hetfield, een man is een man als die pas een dier gedood heeft toch?

avatar van Double Deuce
Op zich een heel goed album maar in vergelijking met andere Metallica albums vind ik deze net even minder dan Master of Puppets en Ride the Lightning.

OK, het ligt misschien wat beter in het gehoor allemaal (commercieel?) maar het zijn toch allemaal lekkere songs en dan vind ik Enter Sandman meteen wel het hoogtepunt: toen ik die voor het eerst hoorde had ik wel zoiets van "wauw, zit toch een hoop agressie in!".

Ik mag nog graag luisteren naar dit album: qua productie precies goed vind ik: niet te rauw maar ook niet te gladjes en dat in combinatie met toch echt goede nummers, maken dit voor mij een album dat 4,5 sterren waard is.
De twee eerder genoemde Metallica albums beuken er zeg maar net even wat meer in

avatar van rudiger
Vanmiddag heb ik hem nog beluisterd en ik vind deze beter dan MOP en RTL , oke dat is persoonlijke smaak , ik vind elk nummer goed op dit album , het beste nummer vind ik Sad But True .
Dikke 5 stars.

avatar van rudiger
Wat is dit een geil album zeg , 1 van de beste die er ooit is gemaakt.
Persoonlijke smaak dan .

avatar van AGE-411
rudiger schreef:
Wat is dit een geil album zeg , 1 van de beste die er ooit is gemaakt.
Persoonlijke smaak dan .

Geil album?
Ik vind er eigenlijk niets geil aan.

Dit is eigenlijk het geilste album dat ik ken. Dubbelzinnigheid in elke nummer.

avatar van barrett
Moeie stevige plaat, eignlijk goed om opteleggen in de auto bij een lange rit. Dit deden wij altijd als we op rijs vertrokken. Cd in en rijden maar , plezier gegarandeert.
Vele van deze nummers zijn dan ook bij velen van ons, in het collectief geheugen gegrift. En ja hier staat meer op dan alleen Nothing Else Matters, dit nummer kent iedereen maar velen moeten leren dat Metallica meer is dan alleen dat ene nummer. Geef mij dan trouwens maar Fade To Black dat is pas een nummer.