The Beatles - 1 (2000)

Label: Apple

1. Love Me Do (2:17)
  2. From Me to You (1:54)
  3. She Loves You (2:17)
  4. I Want to Hold Your Hand (2:23)
  5. Can't Buy Me Love (2:09)
  6. A Hard Day's Night (2:30)
  7. I Feel Fine (2:16)
  8. Eight Days a Week (2:42)
  9. Ticket to Ride (3:06)
  10. Help! (2:18)
  11. Yesterday (2:03)
  12. Day Tripper (2:46)
  13. We Can Work It Out (2:13)
  14. Paperback Writer (2:14)
  15. Yellow Submarine (2:36)
  16. Eleanor Rigby (2:05)
  17. Penny Lane (2:56)
  18. All You Need Is Love (3:41)
  19. Hello, Goodbye (3:23)
  20. Lady Madonna (2:15)
  21. Hey Jude (6:57)
  22. Get Back (3:08)
  23. The Ballad of John and Yoko (2:57)
  24. Something (2:58)
  25. Come Together (4:15)
  26. Let It Be (3:48)
  27. The Long and Winding Road (3:32)
avatar van Lennonlover
bawimeko schreef:

...maar wel een aparte...You Know My Name (Look Up The Number), The Inner Light, Old Brown Shoe komen er dan ook op!
Eigenlijk vond ik het idee van de Blauwe en Rode Dubbelalbums nog steeds het best; de singles met hier en daar wat essentiele albumtracks (zo hoor je nog 'ns wat van Sgt. Pepper's en de betere tracks van Revolver en de White Album).

Als fan heb je altijd wel commentaar. Je mist altijd wel iets, zo ook op de Rode en de Blauwe.

Ik vind deze One absoluut een fantastische cédé om aan een puber te geven om hem The Beatles te leren kennen.

avatar van avdj
Opvallend laag gemiddeld voor een Beatles compilatie. Termen als 'matige mixes' en 'overbodig' rollen dan ook door de discussiepagina's heen.

Maar hoe overbodig kan een Beatles verzamelaar eigenlijk zijn? Wereldwijd werden van dit album ruim 30 miljoen exemplaren verkocht waarmee het één van de best verkochte CD's van het nieuwe millennium werd. Oftewel: een nieuwe generatie kreeg de kans de beste band aller tijden te ontdekken. Net zoals de Blue en Red Album dat vlak na hun splising deden.

Het artwork is prima verzorgd. Bij alle tracks worden de #1 data gemeld uit respectievelijk de VS en het Verenigd Koninkrijk. "1" zorgde ervoor dat er soortgelijke best-offs van Elvis Presley en Michael Jackson in elkaar werden gesleuteld. Leuk natuurlijk, maar de échte impact is de herontdekking van The Beatles zélf die je met dit album op kan doen.

Zonder twijfel 5*

avatar van brain75
Dit album laat mooi zien hoe The Beatles muzikaal gegroeid zijn tijdens hun carriere.

Zelf vind ik de eerste nummers nog weinig unieks hebben: dat geluid hadden meerdere bands in die tijd. Maar het niveau gaat snel omhoog en komt dan echt op een eenzame hoogte te staan.

Persoonlijke favorieten zijn Hey Jude, Penny Lane, Lady Madonna (geniaal ritme), Come Together en vooral Eleanor Rigby. Dat nummer hangt van pure genialiteit aan elkaar.

Dit album heeft mij zover gekregen dat ik mij meer in The Beatles ben gaan verdiepen. En hoewel ik nog niet echt een hele grote fan (ben geen verzamelaar) ben, heb ik een paar juweeltjes ontdekt die ik zonder dit album nooit had gezocht of had gevonden.

Voor mij is het gewoon onmogelijk om uit deze 27 tracks maar 6 favorieten te kiezen ! Dit is eenvoudig 1 uur en 17 minuten kippenvel !

avatar van AOVV
Schitterende verzamelaar, al was de geluidskwaliteit van de eerste uitgave in 2000, als ik de berichten hier mag geloven, niet al te best. Gelukkig kreeg deze in 2015 een remaster, en ik moet zeggen dat het fantastisch klinkt!

Ik beluister niet al te vaak verzamelalbums, maar werd op deze compilatie attent gemaakt door niemand minder als Marc Didden, die in deze woelige tijden voor enig houvast zorgt dankzij zijn wekelijkse rubriek tjingeltjangel in HUMO, waarin hij uiterst enthousiast en geestdriftig chronologisch door de geschiedenis van de moderne (pop)muziek wervelt. Een absolute aanrader om te lezen!

In het stukje van deze week ging het over The Beatles, en deze verzamelaar in het bijzonder werd aangeprezen. Meer zelfs, de heer Didden nam de moeite om elke tracktitel op papier te zetten. Mede dankzij zijn enthousiasme ben ik ondertussen aan de laatste noten van Let It Be toegekomen, en heb ik er een schitterende reis door enkele van de beste hits van deze band opzitten.

Natuurlijk ontbreekt er wel het nodige, in vergelijking met mijn eigen fictieve greatest hits, maar van The Beatles kan je een compilatie van 100 nummers samenstellen en dan nóg songs vergeten. Daarom ben ik ook meer een fan van studio-albums, maar dit is toch wel één van de betere compilaties die ik ken!

4,5 sterren

avatar van Boermetkiespijn
Deze scoort toch wel ongelofelijk hoog, vooral voor een verzamelalbum. En terecht, ik draai hem zeer regelmatig en met veel plezier. In vergelijking met andere gemaakte compilaties komt deze het best overeen met mijn persoonlijke smaak, en dat zal voor meer mensen zo gelden. Vorig jaar de lp (meest recente remaster) voor mijn verjaardag gekregen, blij mee!