The Beatles - 1 (2000)

Label: Apple

1. Love Me Do (2:17)
  2. From Me to You (1:54)
  3. She Loves You (2:17)
  4. I Want to Hold Your Hand (2:23)
  5. Can't Buy Me Love (2:09)
  6. A Hard Day's Night (2:30)
  7. I Feel Fine (2:16)
  8. Eight Days a Week (2:42)
  9. Ticket to Ride (3:06)
  10. Help! (2:18)
  11. Yesterday (2:03)
  12. Day Tripper (2:46)
  13. We Can Work It Out (2:13)
  14. Paperback Writer (2:14)
  15. Yellow Submarine (2:36)
  16. Eleanor Rigby (2:05)
  17. Penny Lane (2:56)
  18. All You Need Is Love (3:41)
  19. Hello, Goodbye (3:23)
  20. Lady Madonna (2:15)
  21. Hey Jude (6:57)
  22. Get Back (3:08)
  23. The Ballad of John and Yoko (2:57)
  24. Something (2:58)
  25. Come Together (4:15)
  26. Let It Be (3:48)
  27. The Long and Winding Road (3:32)
bawimeko schreef:
Laatst nog 'ns even opgezet en het viel me nog meer op hoe enorm slecht deze cd klinkt...alles op 'maximaal' gezet zodat eventuele subtiliteiten wegvallen in de herrie...
Ik haal er een vol punt af wegens geluidsoverlast....

Dat doet me watertanden naar die zogenaamde remasters die er aan komen...

kaztor schreef:

Dat doet me watertanden naar die zogenaamde remasters die er aan komen...

Ze zijn er al!
En ze klinken véél beter dan wat er op "1" staat!

Ze zijn er al!
En ze klinken véél beter dan wat er op "1" staat!

Ach, 't zal wel. De originele cd's vind ik voor hun leeftijd verbazingwekkend goed klinken (Vooral Revolver wíl ik niet in een andere mix horen). Daar ga ik dan ook rustig mee verder (Ebay).

kaztor schreef:

Er is in de mix van Revolver niks verandert hoor...alles klinkt wat meer als het ouderwetse vinyl. "1" wordt algemeen gezien als het voorbeeld hoe je het niet met doen met een remaster!

avatar van ricardo
Een paar week terug heb ik de witte dubbelaar gekocht van The Beatles om mee te beginnen. Maar dat slaat nou niet direct aan bij mij. Het doet mij niet echt veel verder. Deze lag in de aanbieding voor 7.99 euro. Heb deze maar gekocht, heb ik mooi alle singles in huis, en de witte dubbelaar dan nog. Met die 2 albums heb ik voorlopig genoeg van The Beatles in huis. Wie weet slaat het ooit nog een keer beter aan, en ga ik nog een paar reguliere albums kopen. Dit is echter een erg lekkere plaat, vooral om in de auto af te gaan spelen. Alle nummers had ik al een keer gehoord natuurlijk, maar het is vooral af en toe ook een keer leuk om alle hits achterelkaar te horen.

Father McKenzie
Je mist wel véél hoor, ricardo; de b-kantjes van de hits waren meestal (haast) zo sterk als de a-kant. Je mist prachtliedjes zoals Rain, Strawberry Fields Forever, I Am The Walrus, Revolution, Old Brown Shoe, Yes It is.... maar ok, het is een begin. Al vrees ik, dat als je aan White Album niet vee vindt.... dat je nooit een echte volbloed Beatlesfan zult wezen.... jammer.

avatar van ricardo
Waarschijnlijk hebben ze nog veel meer bekende nummers gemaakt die hier niet opstaan. Wat je zegt, Father. Misschien kunnen ze nog wel zo'n album vullen met overbekende nummers/hits. Ik ben met die Witte ook best blij hoor, zeker in de geramasterde vorm. Het zit er misschien ook best in dat ik die op den duur wel beter ga waarderen. Maar The Who heeft gewoon even mijn voorkeur nu. Is veel meer mijn smaak. En je kunt het geld nu eenmaal maar 1 keer uitgeven, want The Beatles albums, blijven gewoon erg duur.

avatar van Robin V
Zeer degelijke verzamelaar maar om de hits van de beatles op 1 cdtje gepropt te krijgen is gekkenwerk. Al maar goed dat ze er een draai aan gegeven hebben dat het alleen maar de nummer 1 singles zijn en dan nog alleen maar die van de US en de UK. Als het maar geld opbrengt zeker en geld heeft deze verzamelaar opgebracht . Dan heb je veel meer aan de geremasterde box die onlangs verschenen is dat is dan tenminste nog iets waar de fan wat aan heeft. Die box is trouwens verplichtte kost voor iemand wat zich een muziekliefhebber durft te noemen. Tenzij je al alles van de beatles in huis hebt natuurlijk .

Father McKenzie
Omdat ik me interesseer in het chartgebeuren, zeker wat de Fab Four betreft... weet ik niet waarom men hun tweede single, nota bene hun eerste nummer één; Please Please Me (met op de B-kant Ask Me Why) heeft weggelaten.
Plaatsgebrek? Het ware verkiesbaar geweest alle singles, zowel A's als B's als dubbelaar uit te brengen, dat zouden twee cd's zijn met telkens 22 songs op (telkens 11 singles met hun b-kant) en dan had men een sleutelsingle er niet moeten aflaten. En eerlijk is ook eerlijk; misschien hun beste single (naar mijn gevoel toch); Penny Lane/Strawberry Fields Forever is nooit hoger geraakt dan nummer 2; Met dank aan Please Release Me van Elgelbert Humperdinck...

Beatlesfans kunnen natuurlijk gaan klagen dat er favorieten (Strawberry Fields, I Am the Walrus) ontbreken. Ook kun je je vraagtekens plaatsen bij de procedure van songselectie.

Daar gaat het natuurlijk niet om. De enige relevante vraag is: is dit een album dat van begin tot eind vermaakt? Het antwoord is wat mij betreft nee. De vroege singles kunnen mij nog wel vermaken. Maar tearjerkers als "Yesterday", "The Long and Winding Road", "Hey Jude" en "Let It Be" hoef ik nooit meer te horen.

Dit album maakt duidelijk dat de Beatles in hun singleselectie een gebrek aan moed tentoonspreiden dat ze op hun albums niet deden. "Lady Madonna", "All You Need Is Love", "Hello Goodbye" zijn stuk voor stuk commerciele nummers, die kwalitatief tekortschieten.

Als introductie tot de Beatles vind ik de rode en blauwe dubbelcd geschikter. Of koop gewoon Revolver.

avatar van Von Helsing
De procedure van de songselectie lijkt mij zo klaar als een klontje.... met een titel als 1!

Dat bedoelde ik natuurlijk niet. Ik bedoelde of het een goed idee is om alle nummer 1 singles te verzamelen. Waarom niet gewoon 2 cds met alle singles, met op de ene kant de A en op de andere de B kantjes. Heb je een leukere, afwisslendere, uitdagendere cd.

aletheia schreef:

...maar wel een aparte...You Know My Name (Look Up The Number), The Inner Light, Old Brown Shoe komen er dan ook op!
Eigenlijk vond ik het idee van de Blauwe en Rode Dubbelalbums nog steeds het best; de singles met hier en daar wat essentiele albumtracks (zo hoor je nog 'ns wat van Sgt. Pepper's en de betere tracks van Revolver en de White Album).

avatar van Von Helsing
aletheia schreef:

Dat is marketing technisch een goede zet geweest, denk ik.

Ik vind het als compilatie verre van compleet. En de setlist voelt aan alsof er iets is geamputeerd. Te vluchtig door de geschiedenis van The Beatles heen fietsen, zeg maar.

avatar van Lennonlover
bawimeko schreef:

Als fan heb je altijd wel commentaar. Je mist altijd wel iets, zo ook op de Rode en de Blauwe.

Ik vind deze One absoluut een fantastische cédé om aan een puber te geven om hem The Beatles te leren kennen.

avatar van ricardo
Veel bekende nummers van The Beatles staan hierop. Ik heb deze nu 2 keer in zijn totaal beluisterd, en heb de meeste nummers al eens gehoord. Ik vind het leuk om de bekende hits nog eens terug te horen op zijn tijd. Maar een echte Beatles fan zal ik denk ik wel nooit worden. Ik vind het allemaal wel aardig, maar meer ook niet. Al weet ik natuurlijk best wat voor waarde en voor wat voor revolutie ze in de popmuziek gezorgd hebben. Het is en blijft natuurlijk 1 van de grootste en bekendste bands ever. Het nadeel is dat het mij allemaal te weinig raakt op dit moment om me er verder in te gaan verdiepen, en om meerdere albums aan te gaan schaffen van hun. Op dit moment dan he, want je weet natuurlijk nooit of het later alsnog voor jezelf op de goede plaats valt allemaal.

ricardo schreef:

Je kan dit altijd gebruiken als een 'stalenkaart'; bevalt Paperback Writer je goed, kun je Revolver 'ns checken. Als de sound van Revolution je bevalt, is de Dubbele Witte misschien iets voor je.
I checkte net even en het viel me op dat het 'kantelpunt' van wie 'de baas was' in de Beatles duidelijk rond '65/66 ligt. Daarvoor was het meestal Lennon die componeerde en zong, vanaf Paperback Writer is het relatief vaak McCartney.

avatar van ricardo
De witte dubbelaar heb ik laatst in geremasterde vorm gekocht. Omdat bij de comentaren daar staat, dat dat het meest gevarieerde Beatles album is. Ook staan daar wat hardere nummers op, Back In The USSR en Helter Skelter b.v., ik dacht van dat is echt wat voor mij. (ook heb jij mij per p.m eens een paar tips gestuurt die ik niet vergeten ben, De Witte had dus mijn voorkeur. Bedankt nog voor die tips) Volgens mij is dat ook verreweg hun langste studio album. Revolver en nog een paar andere toppers, duren nauwlijks een half uur. De Witte dubbelaar en dit album heb ik org, is mooi zat voor mij voorlopig. Eerst alles maar wat laten bezinken. En bawimeko, hoe kan het dat een echte Beatles fan als jij de nummer 1 hits maar een 1.5* geeft. De muziek die hierop staat ik best goed toch? Al snap ik ook best dat wanneer je alles al van hun in huis hebt deze overbodig is. Leuk voor in de auto dan nog wellicht, want daar heb ik deze ook voor.

@ Bawimenko: voor een goede, eerlijke en niet romantiserende discussie over de machtsverschuivingen binnen de beatles zie Albert Goldmans Lives of John Lennon, het hoofdstuk "Paul Grinds Pepper".

aletheia schreef:

__> ik heb gereageerd hierover in het "Beatles"-forum...

ricardo schreef:
De witte dubbelaar heb ik laatst in geremasterde vorm gekocht. Omdat bij de comenteren daar staat, dat dat het meest gevarieerde Beatles album is. Ook staan daar wat hardere nummers op, Back In The USSR en Helter Skelter b.v., ik dacht van dat is echt wat voor mij. (ook heb jij mij per p.m eens een paar tips gestuurt die ik niet vergeten ben, De Witte had dus mijn voorkeur. Bedankt nog voor die tips) Volgens mij is dat ook verreweg hun langste studio album. Revolver en nog een paar andere toppers, duren nauwlijks een half uur. De Witte dubbelaar en dit album heb ik org, is mooi zat voor mij voorlopig. Eerst alles maar wat laten bezinken. En bawimeko, hoe kan het dat een echte Beatles fan als jij de nummer 1 hits maar een 1.5* geeft. De muziek die hierop staat ik best goed toch? Al snap ik ook best dat wanneer je alles al van hun in huis hebt deze overbodig is. Leuk voor in de auto dan nog wellicht, want daar heb ik deze ook voor.

Goeie vraag over die anderhalve ster.
Ik hanteer bij The Beatles een 'extra' criterium. De muziek is meestal minstens drie, maar in de regel vijf sterren. Ik vond (en vind) deze compilatie veel minder origineel dan de blauwe of rode dubbelaar. Zie eerdere commentaren: Strawberry Fields Forever staat er niet op (in meerdere opzichten een doorbraak-single), maar ik mis ook briljante tracks als A Day In The Life of In My Life.
Een ander criterium is het geluid; dit is veruit de slechtst klinkende Beatles-uitgave met veel ruisonderdrukking en een hard geluid. Ik vind dat opnames uit de jaren '60 mogen klinken als producten uit die tijd, zelfs mét wat ruis!

avatar van ricardo
Ik ben het met je eens dat de authentikiteit voor sommigen erg belangrijk is, zeker voor de 'echte fans,liefhebbers'. Ik ben echter erg blij met deze verzamelaar met een perfecte geluidskwaliteit, maar ik ben dan ook geen echte Beatles fan. Ik vind geluidskwaliteit daarom ook belangrijker dan authentikiteit. Ik had bij diverse andere Beatles albums wel berichten gelezen van jou dat je de geremasterde versies van de div Beatles albums wel de hemel inprijst, en dan met name The White Album, omdat die het meest in positieve zin verbeterd is qua geluidskwaliteit. Mijn vraag aan jou is dan ook, waarom je de nieuwe remasters die dus ook niet authentiek zijn wel waardeert, en dit pak klasse songs in geremasterde vorm op deze verzamelaar niet. Vind ik gewoon opmerkelijk.

ricardo schreef:

Je hebt remasters en remasters. De nieuwe remasters (2009) zijn zorgvuldig behandeld en hiermee zijn de 'masteraars' dichtbij het geluid gebleven dat van de album-tapes kwam zonder daarbij allerlei (digitale) filters te gebruiken. Dus je hoort af en toe wél ruis (want dat staat gewoon op de master-tapes) en de bas- en treble-boost zijn nauwelijks gebruikt.
Bij dit album (remastering uit 2000) zijn ze juist (denk ik) doorgeschoten in het (vind ik) verkeerde remasteren; geluid 'maximaal' oppompen en daardoor vallen de nuances weg.
(Ik ben opgegroeid met LP's op vinyl, wat ik nog steeds beschouw als het medium waar de Beatles op hóren, misschien speelt dat ook wel mee)

nijme255@adsl
Mooie kennismaking met deze briljante muzikanten. Ogenschijnlijk simpele melodieen die al naar 1 keer luisteren in je hoofd blijven rondzoemen, je moet het maar kunnen. The Fab Four kon het!
Als extra voor de verzamelaar in het bijbehorende boekje de authentieke singlehoesjes waarin de nummers toentertijd in de VS, Azie en Europa zijn uitgebracht.

avatar van MAS
MAS
Prachte verzamelaar. Je hoort wel dat dit niet zomaar een verzamelaar is maar dat de volgorde van de nummers met zorg zijn uitgezocht zodat het lijkt alsof je naar een normaal album luistert.

What's the point?

Maar ach.... ALLE middelen zijn goed om mensen, die de beste band die er ooit was, nog niet zouden kennen - kàn dat sowieso? - met een verzamelaar die zogenaamd heel hun oeuvre omspant, kennis te laten maken, toch?
Er ontbreek uiteraard véél, want vaak waren ook de b-kantjes van de singles halve of hele tweede a-kantjes, ik denk maar direkt aan I Am The Walrus dat eigenlijk stukken beter is dan Hello Goodbye, of Strawberry Fields Forever dat gelijkwaardig is aan Penny Lane....

Nicci
MAS schreef:

Ben je serieus?

avatar van MAS
MAS
Late reactie maar ik zie het nu pas. Ik kom er net pas achter dat dit allemaal nummer 1 hits zijn. Een beetje een domme opmerking dus. Ik vind het echter nog steeds als een geheel klinken. Maar dat zal misschien aan mij liggen.

Nicci
Ik dacht al . . . . Neemt niet weg dat het album lekker weg luistert.