Dit album heb ik gekocht in Kopenhagen toen ik daar was op sollicitatiegesprek. Bij de platenzaak hier in de stad hadden ze hem niet namelijk. Meteen na het eerste gesprek de stad ingegaan en deze cd opgehaald. Snel naar mijn logeeradres, en daar over de boxjes van de laptop En Plats I Solen voor het eerst beluisterd. Niet de ideale luisteromstandigheden, maar je moet wat.
Gelukkig dit album sindsdien vaak genoeg via een goed geluidssysteem kunnen beluisteren. Toch verschilt mijn eerste indruk eigenlijk niet heel veel van wat ik nu van En Plats I Solen vind.
Het album begint fantastisch met Glasäpplen. Een mooi rustig begin, met een subtiele beat op de achtergrond, waarna het nummer echt losbarst. Hoewel ik de helft van de tekst maar kan verstaan, en misschien van de helft daarvan ook begrijp wat Joakim nou eigenlijk bedoelt, weet dit nummer toch een melancholisch gevoel op te wekken. Subtiele vioolgeluidjes op de achtergrond. Een onverwacht, abrupt einde, bijna à la mijn favoriete middelbareschool-gothmetallers Type O Negative.
Als het album op deze manier doorgaat, is het een topper.
Ismael is bijna even goed. De strenge drum- en toetsenpartijen contrasteren mooi met het frivole geklap tussendoor. En een paar leuke effectjes tussendoor.
Skisser för Sommaren begint goed, maar vanaf de eerste keer 'lalalalala, snälla säg det igen', bekruipt me het gevoel bij de vuurkorf naar een gezellig liedje te luisteren dat iemand op zijn meegebrachte, oude gitaar speelt. Het volgende nummer is zeker Dust in the Wind? En ja, eigenlijk zijn we allemaal moe en willen we naar bed, maar het is nog zo warm in de tent en bovendien kan ik nu nog even naar dat leuke meisje aan de andere kant van de vuurkorf kijken.
Hoewel de tekst ongetwijfeld dieper gaat, heb ik bij Ärlighet Respekt Kärlek steeds het idee bij de EO-Jongerendag te zijn, waar alle Kinderen Gods met de armen omhoog 'eerlijkheid, respect, liefde' exclameren. Prijs de Heer! Volgende nummer graag! Jammer ook dat het nummer kop noch staart lijkt te hebben
Ook van Varje Gäng Du Möter Min Blick kan ik niet heel enthousiast worden. Het begin van het nummer suggereert nog dat er iets leuks gaat komen, maar het liedje blijft hangen in een tandeloos midtempo niemendalletje. Terwijl de scherpe hoekjes Kentalbums juist zo leuk maken.
Ensam Läng Väg Hem is een aardig, redelijk typisch Kentnummer. Op zich is er niets mis mee, maar omdat het na een stel mindere nummers komt, weet ook dit me niet echt te raken.
Met Team Building komt er (eindelijk) weer een liedje dat de moeite waard is. Spannende zanglijn, eindelijk iets dat niet als lichte zomermuziek klinkt.
Gamla Ullevi is een van de betere nummers van het album. Ik houd helemaal niet van dansen, maar dit nummer wekt toch dansneigingen in me op. Dan moet het wel goed zijn, toch?
Minimalen weet me ook te grijpen, en vind ik alleen al de moeite waard vanwege het stukje tekst waarin een eenzame Elvis naar zijn verloren integriteit zoekt, maar 'Den kommer aldrig igen', die komt nooit weer terug.
Tot slot is Passagerare de typische ingetogen sentimentele/melancholische afsluiter. Zoals bij bijna al dit soort afsluiters slaat Kent hier de spijker op de kop.
Bij de eerste beluistering vond ik En Plats I Solen een behoorlijke tegenvaller, zeker na Röd. Dat was mijn kennismaking met Kent, en daarvan was ik diep onder de indruk. Zo langzamerhand ben ik wel wat goede dingen op het album gaan horen, maar ik vind het nog steeds een van de zwakkere werkjes van Kent. Eén echt topnummer (Glasäpplen), en een paar goede nummers temidden van wat grijze muizen en 2 nummers waarvan min tenen kromtrekken vind ik een tamelijk magere score.
Al met al wellicht een leuke plaat voor een warme, onbezorgde zomer, maar nu de dagen korter worden vrees ik dat En Plats I Solen binnenkort mijn cd-kast ingaat. En ik vrees dat het er volgend jaar ook niet weer uitkomt. Ook niet als het weer mooi weer wordt. Doe mij toch maar een wat donkerder album.
3.5*