Arcade Fire - The Suburbs (2010)

Canada
Rock / Pop
Label: Merge

1. The Suburbs (5:15)
  2. Ready to Start (4:15)
  3. Modern Man (4:40)
  4. Rococo (3:57)
  5. Empty Room (2:52)
  6. City with No Children (3:11)
  7. Half Light I (4:14)
  8. Half Light II (No Celebration) (4:27)
  9. Suburban War (4:41)
  10. Month of May (3:50)
  11. Wasted Hours (3:21)
  12. Deep Blue (4:28)
  13. We Used to Wait (5:01)
  14. Sprawl I (Flatland) (2:51)
  15. Sprawl II (Mountains Beyond Mountains) (5:18)
  16. The Suburbs (Continued) (1:27)
  17. Culture War * (5:23)
  18. Speaking in Tongues * (3:52)

met David Byrne

19. Wasted Hours (A Life That We Can Live) * (4:26)
Milestones
Vanaf 30 juli 2010 te koop ? maar nu blijkbaar al weer gejat, gebrand en/of massaal verspreid over het WWW.

avatar van siepie

Ik wacht nog wel een weekje. Er gaat niets boven de originele CD of Vinyl.

Sorry hoor.... maar ik heb al de vinyl versie in huis, kom maar controleren...

siepie schreef:

Sorry hoor.... maar ik heb al de vinyl versie in huis, kom maar controleren...

Positief verrast!

Ik wacht nog wel een weekje. Er gaat niets boven de originele CD of Vinyl.

Al lang in bestelling: ik hoor nog steeds bij die idioten die alles kopen waardoor ik nu al geen plek meer heb in huis voor al die cd's maar die het wel vooraf downloaden. Wees voorzichtig met dit soort opmerkingen blijkt wel (zie ook de opmerking van siepie)

avatar van stef212
Ook dit klinkt weer als een schot in de roos. Ik dacht dat Neon Bible en Funeral The Suburbs ver achter zich zouden houden, maar niets is minder waar. Al ga ik proberen niet te stemmen voor ik uit de eerste roes ben.

herman schreef:
Ik stem ook wel eens in één keer 4,5*, omdat ik iets meteen heel goed vind. Of een plaat dan 30 jaar geleden uitkwam of vanochtend maakt dan toch niet zoveel uit?

Daar gaat het toch niet om, meteen na één luisterbeurt stemmen op een album dat 30 jaar oud is is even dwaas (maar moeilijker te verifiëren). Afijn, iedereen doet natuurlijk wat hij zelf wil maar 't lijkt me vooral te getuigen van geweldige zelfoverschatting om te denken dat je elk album na één luisterbeurt al volledig doorgrond kan hebben. En als ik dan 4,5 en 5 scores zie voor dit -en ik wik mijn woorden- toch echt wel behoorlijk zwakke album (zeg ik als fan van hun eerste 2 worpen) dan vrees ik dat hier door een aantal mensen gewoon op de naam gestemd wordt. Zoiets kan je natuurlijk niet tegengaan maar 't blijft wel een spijtige zaak. Persoonlijk zal ik het alvast nog een aantal kansen geven vooraleer te oordelen.

Morinfen schreef:
dan vrees ik dat hier door een aantal mensen gewoon op de naam gestemd wordt.

Daar reken ik mezelf dan toch echt niet toe; zie mijn opmerkingen die ik daarover maak (lees: niet al te hoge verwachtingen).
Maar goed, jammer dat dit continue naar boven komt terwijl het over het album zelf hoort te gaan.
En wie zegt trouwens dat je een album zo snel doorgrond hebt met een hoge stem???? Staat een beoordeling dan gelijk aan het doorgronden van een album? Is dat zelfoverschatting? Iedereen stemt op zo'n eigen wijze: daar zijn nu eenmaal geen regels voor. Enige regel die wij hanteren is dat een album in z'n geheel beluisterd moet zijn voor men er op stemt. De invulling daarvan kan zo verschillend zijn.
Fanboys en girls die zich op de site aanmelden en 5* neerplempen om zich vervolgens hier niet meer te vertonen.... ja die hoef je niet zo serieus te nemen......

Arcade Fire, The National en Interpol zijn namen met hoge verwachtingen.
Als daar aan voldaan wordt, zal de stem hoog uitvallen.
Eerste indruk is niet verkeerd.
Minder zoetsappig, en hierdoor weer meer richting The Pixies.

Morinfen schreef:

Dat laatste zou best kunnen, maar er zijn ook mensen die hun mening uitgebreid onderbouwen. En dan nog: de beleving van een plaat is altijd een tijdsopname en de bijbehorende stem dus ook geen statisch gegeven. Anders was er ook niet de mogelijkheid je stem aan te passen. Van mij hoef je een plaat niet eerst van haver tot gort te leren kennen voordat je er een stem op uitdeelt. Je moet hem uiteraard wel in zijn geheel en aandachtig beluisterd hebben.

Verder geven mensen wellicht hoge cijfers omdat de plaat hen enthousiasmeert, als ie wat meer bezonken is misschien weer wat lager (of juist hoger). Ik zie niet in wat daar zo erg aan is. Je stemt is uiteindelijk toch gebaseerd op de beleving van een plaat.

Overigens doe jij toch iets soortgelijks door The Suburbs nu al af te schrijven als een behoorlijk zwak album, terwijl jij dit album ook nog niet zo vaak gehoord zult hebben. Wie weet moet jij over een tijdje ook nog terug komen op je mening...

Iets anders: vind het wel jammer (en een beetje ouderwets) dat dit album niet op de Luisterpaal, Spotify, ed. zal verschijnen.

Ach, ik zal de Mjuman even in mij laten bovenkomen en dus; "wie de schoen past trekt hem aan". Nou zal die schoen jou misschien niet als gegoten zitten Aerodynamic: je onderbouwt inderdaad je mening en je bent tevens bereid om ze later opnieuw te herzien. Ik vrees alleen dat dit niet op alle snelle stemmers van toepassing is, dat is nu eenmaal eigen aan de geneugten van de consumptieve downloadcultuur waarin de gebruiker de neiging heeft zijn eigen vermogen om een lap muziek te doorgronden nogal geweldig te overschatten (en ja, ik ben me ten volle bewust van de ironie dat ik dit album ook reeds op dag 1 gedownload heb ).
Je moet trouwens ook wel lezen wat er staat Herman, ik zeg nergens dat ik dit album reeds 'afschrijf', integendeel: ik vermeld expliciet dat dit "vroege impressies" zijn die gerust nog aan verandering onderhevig kunnen zijn, alleen lijkt me dit objectief geen 5 sterren album, daarvoor zijn -om maar iets te noemen- de lyrics bijwijlen echt wel te pijnlijk slecht (maarja, das natuurlijk één van die dingen die je net niet niet merkt na één luisterbeurt ). Maar zo'n stem, da's toch al semi-definitief en iets wat ik slechts geef nadat ik toch enigszins een globaal beeld heb van een album, vandaar dat ik me er net van onthou om reeds een stem uit te brengen.

Kan trouwens alleen maar zeggen dat ik barstende koppijn heb na hem er daarnet nog eens door te jagen. Geen goed teken, maar misschien is het de warmte.

avatar van Bartjeking
Zo te horen worden de hoge verwachtinge ingelost! Ik ga er morgen maar eens goed voor zitten en laat me meevoeren door deze geweldige band, waarvan ik dacht (en nog steeds stiekem denk) dat ze het hoge niveau van Neon Bible nooit meer kunnen halen.

avatar van The Scientist
Ik heb em net ook voor het eerst gedraaid bij mijn moeder thuis, die net zo'n grote Arcade Fire fan is als ik... en haar eerste woorden waren "wel heel poppy he".. en daar slaat ze wat mij betreft de spijker mee op zijn kop. Het is allemaal weer een graadje vlakker geworden. Nee, verrassen, zoals ze met Funeral deden, doen ze mij niet meer.. ik was er al wel een beetje bang voor, Neon Bible ging ook wel een beetje die kant op, maar had toch ook nog een hoop bijzondere momentjes...

Hier ben ik die een beetje kwijt, zet een zo'n nummer erbij op een album als Funeral en het loopt wel los, ik hoor hem vaak genoeg, en uiteindelijk slaat het nummer wel enigszins aan (vermoedelijk wel minder dan een Haiti of een Wake Up)...

Maar een album vol met dit soort nummers gaat toch wel vervelen... Waar ik eerder vandaag postte bij de nieuwe Interpol-plaat dat ze hun oude gevoel voor sfeer en subtiliteit een beetje verloren zijn... moet ik daar hier nog veel meer aan denken... De sprankelende momenten waarbij losse instrumenten een hoofdrol opeisten zijn vervangen door een soort collectieve hoofdrol, waarbij niets er meer echt uitspringt

Ik durf de woorden bijna niet in mijn mond te nemen maar ik zou bijna zeggen

Het moest gewoon snel gemaakt worden

Ik heb het idee dat het schrijven van nummers heel erg een doel opzich is geworden, en niet zozeer het min of meer toevallige resultaat van een creatief proces (of het moet een vrij armoedig proces zijn)

Is wel mijn gewoonte ja

en je bent tevens bereid om ze later opnieuw te herzien.

Komt maar zelden voor.

Verder vind ik dat herman het goed weet te verwoorden en ben ik echt oprecht verbaasd over een opmerking van R&P als zijnde 'Muziek is geen fastfood, neem het eens lekker in je op!' (wat toch een beetje als een vorm van verwijten overkomt richting snelle stemmers) en dan zelf wel in het top 10 van 2010 topic vol trots melden hoeveel albums je al wel niet beluisterd hebt.

avatar van hawkins
Ik snap de azijnpissers ook niet echt, waar maak je je druk om? Laat iedereen op haar/zijn eigen manier muziek ervaren.
Bovendien zijn stemmen altijd momentopnames en nooit definitief vast te stellen. De eerste indruk bij de meesten is in ieder geval positief en dat is voor sommigen handig om te weten.

Over het album: erg poppy, niet mijn straatje, mooie hoes.

avatar van Arrie
Eerste indruk: wat een tegenvaller. Zoals The Scientist zegt: het is veel vlakker. Maargoed, misschien is het een groeier.

UnknownPleasure
The Scientist schreef:

Ik durf de woorden bijna niet in mijn mond te nemen maar ik zou bijna zeggen

Het moest gewoon snel gemaakt worden

ik heb bij dit album precies het tegenovergestelde.
er zit juist zoveel precisie en tijd in.. in alles zoveel emotie.

het voelt - voor mij althans - juist alsof dit met veel zorg is gemaakt, en liefde..

kwijl kwijl ? ja inderdaad..

avatar van Don Cappuccino
deric raven schreef:
Minder zoetsappig, en hierdoor weer meer richting The Pixies.

Dan ben ik wel heel erg benieuwd, ik vind The Pixies geweldig, deze eens opzoeken om online te luisteren!

aERodynamIC schreef:

Ik had niets anders verwacht van jou Eric. Als echte liefhebber natuurlijk. Ook een chronisch gebruik aan opbergruimte zeker? Maak niet de fout al je CD´s in zo´n Apple systeem te stoppen en de schijfjes op Marktplaats te zetten. Dacht het niet.

Die fout maak ik wel met als gevolg dat ik ze op datzelfde Marktplaats of eBay weer terugkoop (van de week nog eentje). En dat ruimtegebrek-probleem heb ik ook met boeken en dvd's

Overigens vind ik de opmerkingen over het album verrassend: de een vindt het niks omdat het te poppy is terwijl de ander het juist minder zoet vindt.
Ik zie dit soort reacties op andere sites ook: het is tot nu toe nogal uiteenlopend: of heel goed of zwaar tegenvallend. Degenen die daartussenin zitten hoor je nog niet zo. Dat zal dan ongetwijfeld te maken hebben met het snel reageren op dit album, wat op zich ook niet zo raar is

avatar van djarend

Ik wacht nog wel een weekje. Er gaat niets boven de originele CD of Vinyl.

Dan moet je toch eens wat eerder berichten lezen......

Staan hier eigenlijk nog wat Brazil, Haiti of My Buddy-achtige nummers op? Da's een kant die ik een beetje miste op de vorige plaat.

boomkat
Ik mis een beetje de oude zang. En hoor een beetje Magnetic F invloeden. Kan dat?

Gallow
ja

avatar van Rhythm & Poetry
aERodynamIC schreef:

Verder is het aan eenieder om mijn stem wel of niet serieus te nemen en bepaalt ieder maar voor zichzelf of hij na 1 dag, 10 jaar of nooit een cijfer geeft. En ik vind het merkwaardig dat jij met 37 beluisterde platen alleen al eind januari en een mededeling 'op naar de 350' te willen gaan zich zo uitlaat. Hoe kun je nu opeens met dit soort kritiek komen?!

Terug naar het album zelf.

Ik stem nooit na een keer. Albums met een laag cijfer beluister ik meestal wel maar twee keer, behalve als ik er wel kwaliteit in ontdek (bijvoorbeeld Flying Lotus). Alles wat 3,5 of hoger krijgt beluister ik minimaal 5 keer en blijft daarna hangen. Die platen draai ik elke maand wel een keer.

Terug naar dit album inderdaad, ga er zelf maar eens aan beginnen.

Het doet me qua thema's ook denken aan Galaxie 500, met de referenties naar een of andere enorme ramp in We Used To Wait en het titelnummer gecontrasteerd met het suburbane leven. First listen is in elk geval aangenaam

avatar van rsca800
LieuweMB schreef:

We Used To Wait gaat over een pennevriendin van Win.

avatar van Don Cappuccino
The Suburbs, het nieuwe album van Arcade Fire komt voor mij echt aan als een verrassing! Dit komt omdat Funeral en Neon Bible mij compleet niet bevielen, maar deze wel! Vandaag hoorde ik het titelnummer op Kink FM en dat vond ik erg goed en toen heb ik het complete album beluisterd. Ik kan eigenlijk geen zwak nummer vinden, het is geweldig als een geheel, 64 minuten heerlijke muziek. De balans tussen de meer rock en poppy tracks is geweldig en die sound vind ik erg lekker. Nu 4,5 ster, deze ga ik echt vaker luisteren en het zou me niet verbazen dat er over een tijd 5 sterren staat! Geweldig!

avatar van mattman
wow. Dit had ik niet verwacht. Een bulldozer van een plaat die mijn mondhoeken doen stijgen en mijn hart sneller doet kloppen.

Die break in Suburban War! De bombast van Rococo! De unieke sound van Half Light II (No Celebration)! De evolutie in de stem van Butler! De variatie!

Voor een stem is het natuurlijk nog véél te vroeg maar ik wou hier toch even mijn enthousiasme kwijt .

En dan te bedenken dat ik nog láng niet uitgeluisterd ben met Neon Bible en Funeral.