Arcade Fire - The Suburbs (2010)

Canada
Rock / Pop
Label: Merge

1. The Suburbs (5:15)
  2. Ready to Start (4:15)
  3. Modern Man (4:40)
  4. Rococo (3:57)
  5. Empty Room (2:52)
  6. City with No Children (3:11)
  7. Half Light I (4:14)
  8. Half Light II (No Celebration) (4:27)
  9. Suburban War (4:41)
  10. Month of May (3:50)
  11. Wasted Hours (3:21)
  12. Deep Blue (4:28)
  13. We Used to Wait (5:01)
  14. Sprawl I (Flatland) (2:51)
  15. Sprawl II (Mountains Beyond Mountains) (5:18)
  16. The Suburbs (Continued) (1:27)
  17. Culture War * (5:23)
  18. Speaking in Tongues * (3:52)

met David Byrne

19. Wasted Hours (A Life That We Can Live) * (4:26)
avatar van hallo!
De sfeer doet me nu niet meteen aan mijn jeugd denken (ik zit daar nog in denk in ), maar ik vind hem dus ook helemaal geweldig. Die foto's van de huisjes in the suburbs, de teksten waarvan stukjes gebruikt worden in verschillende nummers, de perfecte overgang tussen alle nummers.... Het klopt eigenlijk allemaal. Alleen City With No Children vind ik een wat minder nummer.

avatar van robk1964
Toch enigzins teleurstellend na het meestwerwerk 'Neon Bible'. Alleen Suburban War haalt dit niveay. De rest kabbelt net iets te gezapig door. Tekstueel en qua sfeer wel erg mooi.

JdW
Ik kom er niet doorheen, wat een k.t album zeg. De zoveelste tragische miskleun van 2010.

avatar van thetinderstick
Dit album heeft mij erg verrast.
Funeral vond ik in het begin niet echt bijzonder, maar door de jaren heen en door het steeds opnieuw te proberen is het langzaam in mijn waardering gegroeid naar 4*, maar meer dan gewoon 'goed' kan ik er niet van maken (Tunnels en In The Backseat zijn prachtig, maar nummers als Power Out en zelfs Rebellion (Lies) vind ik nog steeds matig).

Neon Bible had enkele zeer goede nummers als Intervention, No Cars Go en Keep The Car Running, maar als geheel wist deze plaat mij niet echt te overtuigen (3,5*)

Voor The Suburbs had ik daarom 'gezonde' verwachtingen; in ieder geval niet torenhoog.

En wat blijkt na een 3 of 4 tal luisterbeurten? Arcade Fire heeft hiermee hun beste plaat afgeleverd. Ik vind em overigens niet of nauwelijks poppier dan de twee voorgangers, maar op de een of andere manier weet deze plaat mij meer te intrigreren dan Funeral. Zijn het de teksten? De mooie melodieen? Ik weet het (nog) niet, maar het 'net niet' wat ik bij de vorige platen had lijkt hier een 'net wel' te worden.

'The Suburbs', 'Ready To Start', 'We Used To Wait', Sprawl II, 'Rococo', 'Suburban War' vind ik allemaal geweldig, maar mijn favoriete nummer tot nu toe is toch wel 'City With No Children'.
Deze nummers behoren zeker tot het beste wat deze band heeft voortgebracht.

Enige punt van kritiek zou kunnen zijn dat het album met bijna 64 minuten wat te lang duurt. Een plaat zou in principe niet langer moeten duren dan ca 55 minuten. Maarja, er zijn ook meesterwerken die langer duren..
Ik begin voorzichtig met 4*, maar ik vermoed dat er nog wel een halfje bij zal komen.

granjeros schreef:
Waarom is het meteen de pers die het album de lucht inschiet van het moment dat jij een album niet zo goed vindt?
Ze kunnen moeilijk bij elk persbureau langsgaan voor "merchandising". Tuurlijk heb je bepaalde sites of kranten die bepaalde groepen naar voorschuiven maar dan zoude er nog altijd negatieve reacties moeten komen langs andere kanten. Voorlopig ben ik nog niet veel negatieve reviews tegengekomen.
In welke zin zie jij dan een "merchandising" door de pers (of AF)?

Door de platenlabels natuurlijk. Die hebben er belang bij.
Maar til er niet te zwaar aan. Je zal later wel merken dat dit niet hun beste werk is. Bij muziek brengt tijd altijd raad! [/quote]
Vind ik echt een arrogante opmerking...

avatar van RensZ
Het woordje arrogant lijkt wel helemaal hot hier op Musicmeter, wat is er arrogant aan die opmerking?

Nou denk ik niet dat Merge die goede recensies afgekocht heeft maar er is wel een aardig opbod in de pers bezig om AF met deze plaat opnieuw te affirmeren als de Belangrijke Band Van Onze Tijd. De ironie is dat diezelfde publicaties 3 jaar geleden Neon Bible nog meer de hemel in prezen terwijl nu de helft van de Suburbs recensies ergens in de kantlijn vermelden dat die plaat al bij al toch maar een teleurstelling was na hun debuut. Zegt wel iets over hoe heden ten dage de waan van de dag regeert in de muziekpers.

RensZ schreef:

Doen alsof jij zeker weet dat dit album niet hun beste is en zo de natuurlijk subjectieve smaak van een ander in twijfel trekken.

Morinfen schreef:

Of is the Arcade Fire misschien gewoon toch de "Belangrijkste Band Van Onze Tijd"? Ik vind dat in ieder geval wel, nu ze 3 meesterwerken achter elkaar hebben gemaakt. Hoewel je het ook gelijk kan relativeren: er zijn nog zoveel andere goede bands en artiesten.

@ hallo!

ar·ro·gant bn, bw met een te hoge dunk van zichzelf; verwaand.

Dat zie ik toch niet echt in die opmerking terug hoor.

@ west

Is het belangrijk om 1 band als '' Belangrijkste Band Van Onze Tijd '' te bestempelen, net als men destijds bij o.a. The Beatles deed. Is dat echt belangrijk en nodig? Daarnaast is het onmogelijk om 1 band te bestempelen als de belangrijkste van een bepaalde periode. Ik vind dat altijd van overbodige titels, iedereen heeft een eigen muziek smaak en als voor de een Arcade Fire belangrijk is, is het voor de ander The National.

Kortom en is geen belangrijkste band van onze tijd, in mijn ogen.

@ hallo!

ar·ro·gant bn, bw met een te hoge dunk van zichzelf; verwaand.

Dat zie ik toch niet echt in die opmerking terug hoor.

Ik vind dat toch redelijk neerbuigend t.o.v. de mening van een ander, maar goed, misschien was arrogant wel lichtjes overdreven.

Tuurlijk is het wel een arrogante opmerking. Die opmerking impliceert dat Granjeros er geen verstand van heeft en dat zijn mening er niet toe doet. Maar goed, zo zal Gekennis het vast niet bedoeld hebben.

Terug naar de muziek zelf...?

@ west

...Daarnaast is het onmogelijk om 1 band te bestempelen als de belangrijkste van een bepaalde periode. Ik vind dat altijd van overbodige titels, iedereen heeft een eigen muziek smaak en als voor de een Arcade Fire belangrijk is, is het voor de ander The National.

Kortom en is geen belangrijkste band van onze tijd, in mijn ogen.

Vandaar ook mijn slotzin en relativering: "Hoewel je het ook gelijk kan relativeren: er zijn nog zoveel andere goede bands en artiesten."

Ik schreef ook: voor mij is het de belangrijkste band van onze tijd. Voor een ander mogelijk weer een andere band dus.

Dit was helemaal niet de bedoeling. Het is niet de eerste keer dat ik een cd pas na een jaar goed ga vinden. Nu wil het vooralsnog niet lukken met 'the Suburbs'. Sorry indien dit arrogant over kwam.
Maar als je een 5 geeft hebben we het toch over een wereldplaat en of klassieker. En voorlopig is het dat (wat mij betreft) toch niet.

Gewoon mijn mening mag toch hé ?

Graag zelfs, Gekennis.

avatar van VanDeGriend
west schreef:
Ik weet vrij zeker van niet eigenlijk. Leuk dat iedereen het leuk vindt hoor, maar overdrijven is ook een kunst. Zoals ze bij Arcade Fire trouwens ook wel weten...

gekennis schreef:

Door de platenlabels natuurlijk. Die hebben er belang bij.

Dat weet ik ook wel dat platenlabels er belang bij hebben. Dat bedoelde ik dan ook met "Arcade Fire". Ik had het niet enkel over de band op zich maar heel de entourage die ze rond zich hebben.
Toch gaan die niet elke reviewer kunnen overtuigen. Er zijn ook sites die er niet aan meedoen of die niet gecontacteerd worden.

Het lijkt me moeilijk voor jou om te weten dat ik later zal merken dat dit niet hun beste werk zal zijn. Dat is geheel persoonlijk. Een album kan soms ook meer betekenen dan de nummers op zich. Je ervaringen live bijvoorbeeld met die nummers of in welke periode van je leven je zit op het moment dat dat album uitkomt. Soms is een album hoog gequoteerd bij mij omwille van het gevoel dat ik er bij heb of welk gevoel het uit het verleden terug kan opwekken.

granjeros schreef:

Dat is nou precies wat dit album bij mij doet en schijnbaar ook met anderen (hier).

Overigens heeft de nieuwe Ray LaMontagne minstens even goede reviews en dat is zeker niet door een platenlabel gestuurd: het is zijn eigen project, thuis opgenomen door hemzelf. Ik zou zeggen, check it out:
Ray LaMontagne and the Pariah Dogs - God Willin' & The Creek Don't Rise (2010)

avatar van Cinemaniak
Ik snap de hele hype niet van dit soort bandjes op musicmeter.nl
Ik krijg wel het idee dat hier zich een eentonig en gelijkgestemde publiek op deze site zit. Die dus allemaal van zo'n beetje dezelfde muzieksmaak zijn. Jammer van deze site, want dat maakt het nauwelijks geloofwaardig.
Dit album is prima, maar meer ook echt niet. Gewoon degelijk, maar ik vind het bij lange na niet zo geweldig als sommige hier doen geloven.

Rizz
Wat... een onzin Ooit de toplijsten doorgekeken?

hype
Uitspraak: hajp de -woord (mannelijk) hypes Zelfst. Naamw. door veel mensen gedeelde belangstelling of bezigheid die na korte tijd voorbij is. Synoniem: rage `Zo'n petje dragen is een hype.` '

hype
nieuwsfeit dat plotseling overdreven veel aandacht krijgt in de media, en net zo snel weer uit het nieuws verdwijnt '

Volgens jou is er sprake van een hype, die zou dan al bezig zijn vanaf 2004, het moment dat Funeral uitkwam. Erg lange hype nietwaar? Zou dat niet betekenen dat deze band gewoon kwalitatief erg sterk is? Of je het leuk vind of niet.

Skinny Fists
Inderdaad de grootste onzin. Funeral wordt over het algemeen gezien als een van de beste albums van de jaren 00.

SSS
Cinemaniak schreef:
Ik snap de hele hype niet van dit soort bandjes op musicmeter.nl

Je geeft het 3 sterren (een 6) dat is een voldoende, ik zie dat je Arctic Monkeys wel kan waarderen, en ook Mumford&Sons. Sommige albums hebben wat meer tijd nodig, en daar zou The Suburbs zomaar onder kunnen vallen?

Ik ben dit album aan het luisteren en ik vind het goed klinken, ik zag gisteren dat Veronica Magazine het 5 sterren gaf dus we zitten nog aan de lage kant.

avatar van hoi123
Cinemaniak schreef:
Heel veel onzin

Dus als jij het niet goed vindt, ligt het aan de eenzijdige smaak van MuMe-mensen? Niks mis mee om dit album matig te vinden, maar heb je ooit wel eens wat gebruikers doorgekeken? Geen enkele gebruiker heeft precies dezelfde smaak.

Skinny Fists schreef:

Maar dat zegt natuurlijk niks over de kwaliteit van deze Suburbs. Neon Bible kreeg in 2007 ook bijna uitsluitend raving reviews maar dat album kwam in de decenniumlijstjes 3 jaar later ongeveer nergens voor.

Morinfen schreef:

Dat is niet waar. Het stond bijvoorbeeld bij OOR en Q Magazine in de top 100 van het decennium en ook in de Musicmeter top 50 van het decennium. Ook staat het album hier in de top 150 allertijden en heeft het een waardering van bijna 4,0*. Zelf vind ik Neon Bible zelfs nog iets beter dan Funeral en ik ben niet de enige.

Je kan dus ook niet om alle positieve reviews en geluiden rond dit The Suburbs heen, ook niet als je het zelf wat lager waardeert. We moeten wel een beetje naar de feiten blijven kijken, lijkt mij. Van daar uit kan je natuurlijk en vooral je eigen mening over de muziek ventileren.

avatar van The Scientist
precies... het feit is dat sommige mensen het goed vinden.... mijn mening is dat ik er geen drol aan vind..

Skinny Fists
Morinfen schreef:

Wieweet is dit ook wel een groeialbum van jawelste.

west schreef:

Op nummer 83 dan nog wel, en als je het dan toch over de feiten wil hebben, het aantal decennium-lijstjes waarin Neon Bible effectief voorkwam was erg beperkt zoals je kan vaststellen op Acclaimed Music - acclaimedmusic.net . Oor (voor zover iemand die publicatie nog serieus nam) is dus een anomalie. De nog relatief hoge rating (geaggregeerd nummer 25 van het decennium) is dan ook voor 90 % te wijten aan een erg positieve initiële reactie. Dát zijn de feiten. En als we dan toch dit soort sites ook als graadmeter willen hanteren: op zowel deze site als RYM (wat ik gezien het hogere aantal stemmen een betere graadmater vind) doet deze Suburbs het niet slecht maar is het toch ook allesbehalve die wereldplaat zoals gesuggereerd door de de collectieve pers (een vergelijkbare 'big indie' release dit jaar als High Violet werd bv systematisch hoger gewaardeerd door het publiek). Je kan dus gerust stellen dat het opbod aan positieve geluiden in officiële publicaties niet in verhouding staat met de werkelijke kwaliteit van dit album.

En fyi, ik heb Neon Bible zelf op 4,5* staan maar het lijkt mij in het belang van de discussie interessant om de zaken toch enigszins zuiver en feitelijk te houden.