Arcade Fire - The Suburbs (2010)

Canada
Rock / Pop
Label: Merge

1. The Suburbs (5:15)
  2. Ready to Start (4:15)
  3. Modern Man (4:40)
  4. Rococo (3:57)
  5. Empty Room (2:52)
  6. City with No Children (3:11)
  7. Half Light I (4:14)
  8. Half Light II (No Celebration) (4:27)
  9. Suburban War (4:41)
  10. Month of May (3:50)
  11. Wasted Hours (3:21)
  12. Deep Blue (4:28)
  13. We Used to Wait (5:01)
  14. Sprawl I (Flatland) (2:51)
  15. Sprawl II (Mountains Beyond Mountains) (5:18)
  16. The Suburbs (Continued) (1:27)
  17. Culture War * (5:23)
  18. Speaking in Tongues * (3:52)

met David Byrne

19. Wasted Hours (A Life That We Can Live) * (4:26)
avatar van AOVV
Vandaag heb ik deze plaat nog eens beluisterd (heb gewoon de drie Arcade Fire-platen achter elkaar beluisterd), en viel het me op dat het verschil tussen deze en voorganger 'Neon Bible' opeens een stuk kleiner is. Ik vraag me af of ik deze nu beter ben gaan vinden, of 'Neon Bible' slechter, ik vermoed het eerste. Een verhoging zit er voorlopig nog niet in, maar die zou er zomaar eens kunnen inzitten, één van de komende maanden.

avatar van dumb_helicopter
Die 2 bonusnummers Speaking in Tongues en Culture War zijn ook absoluut prachtig en van een hoog niveau. Jammer dat ze niet direct bij dit album zaten.

avatar van AOVV
Ik heb ze net beluisterd, die twee bonusnummers. Geweldige nummers vind ik het niet, maar wel van een goeie kwaliteit.

avatar van inquestos
Culture War is een mooie aanvulling (vooral het laatste deel), Speaking in tongs is wel aardig, verder niet heel bijzonder. Toch altijd weer naar van zo'n deluxe dat je album nu niet meer 'compleet' is. Ook al gaat er niks weg, toch verlies je iets.

avatar van Bert Wasbeer
Nou, het kostte dus bijna een jaar maar uiteindelijk is dit album toch doorgegroeid naar een dikke voldoende bij mij. Ik geloof dat ik bij 2 ster begon of zo en zit nu toch op 3,5. Wel vind ik het album nog steeds veel te lang. En het was zeker niet goed genoeg voor album van het jaar.

avatar van KKOPPI
Ligt het aan mij of klinkt Half Light II veel te veel als U2?

avatar van Timo-otje
Mwahh, valt wel mee. Zie die vergelijking niet zo.

Zijn wel meerdere nummers die qua opbouw een vrij voorspelbaar U2-esque patroon volgen en ook qua lyriek zondigt Butler zich meermaals aan het soort ongenuanceerde pathos waar Bono een patent op heeft. Doe er desalniettemin toch een halfje bij aangezien hier uiteindelijk wel een 40tal minuten oerdegelijke muziek op te vinden is, blijft jammer dat ze niet wat strenger geweest zijn bij de uiteindelijke samenstelling van de tracklist.

avatar van Timo-otje
Als we zo gaan redeneren lijkt iedere band op een andere. Wat is dan een U2 -esque patroon ? Zo doen niet iets vrij speciaals, die liedjes structuur is vrijwel altijd hetzelfde namelijk Couplet-Refrein-Couplet-Refrein-Brug-Refrein. Bij Arcade Fire vind ik dat al minder. Empty Room , Suburban War ,Rococo en We Used to Wait hebben dat al niet. Daarnaast vind het stemgeluid van de beide zangers niet echt overeen komen. Ook U2 heeft wel een aantal nummers die van de traditionele structuur afwijken maar dan nog, De instrumentatie bij Arcade Fire heeft wat weg van klassieke muziek, strijkers en piano etc. U2 moet het van de gitaren hebben.

avatar van Eveningguard
Altijd leuk om te horen dat je ouders dit ook leuk vinden. Stond drie keer op repeat. Moeder vond het 'een erg leuke cd' en vader was ook positief. Van mij kant verhoog ik de plaat met een halfje, vanwege het knappe verhalende aspect die het hele album hoorbaar is.

Timo-otje schreef:
U2 moet het van de gitaren hebben.

Iedere generatie z'n eigen helden, maar dit is toch echt onzin. Zet bijvoorbeeld New Years Day eens op om te ontdekken of nu de gitaar of juist de piano in dat nummer het leitmotiv vormt

avatar van Co Jackso
Sowieso vind ik niet dat je het geluid van Arcade Fire alleen kunt beoordelen op basis van dit album. Het geluid op de eerste twee albums lijkt namelijk totaal niet op iets van U2. Daarnaast is er op die albums nauwelijks sprake van een standaard opbouw.

avatar van Eveningguard
Pop is pop, en in de verte kun je alle pop met elkaar vergelijken. Alleen omdat dit album wat meer poppy is dan de andere albums betekend niet dat het veel op U2 lijkt.

dix
Als The Suburbs érgens veel op lijkt, dan is het op Springsteen's 'The River'. Thematisch that is.

dix schreef:

Laat ik het dan zo stellen, bij hoeveel nummers van U2 vormen de gitaar het leitmotiv ? eigenlijk bij elk nummer van hun. Slechts enkele uitzonderingen daargelaten zoals New Year's Day. Hoe zou jij U2 dan classificeren ? Het is toch echt gitaarmuziek hoor als je het mij vraagt. Elke band heeft wel uitzonderingen.

dix
Rock, gewoon rock. Arcade Fire gooit regelmatig andere instrumenten in de mix, maar in de basis beschouw ik hun muziek toch gewoon als rock. Ze klinken niet als Einstürzende Neubauten of zo, om maar eens een band te noemen die met een serieus afwijkend instrumentarium te werk gaat. Als je Arcade Fire indie-rock zou willen noemen, mij best.... U2 was ten tijde van hún derde ook alternative

avatar van Eveningguard
Zijn de bonustracks een beetje de moeite waard?

Eveningguard schreef:
Zijn de bonustracks een beetje de moeite waard?

Zie de berichten van een paar weken terug, o.a. van 24 en 30 mei.

Ik vind ze zelf wel weer erg mooi. Misschien wel net zo goed als de nummers van dit album. Op Speaking in Tongues doet David Byrne mee, al is zijn rol niet enorm groot (hij doet eigenlijk precies wat de titel aangeeft).

dix schreef:

Arcade Fire heeft toch ook wel een flink aantal nummers waar de piano de voornaamste rol in neemt? Ik zou ze overigens ook wel als rock bestempelen hoor als dat per sé nodig was.

avatar van KKOPPI
Eveningguard schreef:
Moeder vond het 'een erg leuke cd'

Wat mijn moeder betreft weet ik al wat mevrouw gaat zeggen; namelijk dat ze net als alle andere
artiesten Dire Straits proberen na te doen.

avatar van Eveningguard
Haha geweldig. Heeft ze ook gezegt waarom?

avatar van Eveningguard
Deep Blue ( ) staat even hoog als Month of May ( )

avatar van hallo!
Wat moet je dan zeggen over Half Light 1. Die staat nog lager en het is één van de mooiste van dit album.

avatar van Eveningguard
Ik vind het feit dat Deep Blue zo laag staat toch een stuk vreemder. Wat een heerlijke drive zit er in dat nummer! En dat einde is gewoon groots.

avatar van Lakai
Je kunt er niet zo gek veel aan doen.

Ik vind het eigenlijk wel een soort van kwaliteit dat een album over het algemeen zo hoog scoort, met voor verschillende mensen verschillende favorieten.

Overigens ben ik het wel met je eens dat Deep Blue licht ondergewaardeerd wordt, maar zoals ik al zei: Je doet er niet veel aan.

avatar van Eveningguard
Je kunt mensen er van overtuigen om het nummer 30 keer te lusiteren. Elke noot stuk voor stuk in je opnemen en dan denk je: Goh, die avondwachter had toch gelijk. Het heeft bij mij namelijk ook even geduurt voordat ik het zo mooi vond. Maar toen het kwartje viel was en ben ik er nogsteeds van overtuigt dat het een van de beste Arcade Fire nummers is.

avatar van Lakai
Eveningguard schreef:

Zelfs dan kun je jouw liefde voor dat nummer niet aan anderen opleggen. Probeer maar eens iemand die geen koriander lust, er van te overtuigen dat het toch echt heel lekker is.

avatar van Eveningguard
Ja maar nu zeg je ook wat. Muziek kan gegroeien, bij eten kan dat zelden.

avatar van cosmic kid
cosmic kid (moderator)
Ligt eraan hoe lang je het naast de koelkast laat staan.