Interpol - Interpol (2010)

Label: Matador

1. Success (3:28)
  2. Memory Serves (5:03)
  3. Summer Well (4:05)
  4. Lights (5:38)
  5. Barricade (4:11)
  6. Always Malaise (The Man I Am) (4:15)
  7. Safe Without (4:41)
  8. Try It On (3:42)
  9. All of the Ways (5:18)
  10. The Undoing (5:11)
  11. Crimewaves * (3:26)
  12. Gavilan * (6:49)
Lost Highway
Morifen, OLTA heeft helemaal geen radiohits opgeleverd en ook nooit het grote publiek bereikt. Nu ik dit album heb beluisterd weet ik het wel zeker; Interpol zal altijd underground blijven. De reden is simpel, de stem is te moeilijk, de teksten te vaag; er is bij Interpol niets waar Jan met de pet zich in kan herkennen. In het beste geval kan je nog zeggen dat Evil en Slow Hands hitjes waren in het alternatieve circuit, maar verder gaat het niet voor Interpol.

De discussie die we hierboven voeren hebben we reeds bij OLTA gevoerd, we hebben hier een andere mening. Ik denk dat je zelf de reden aanhaalt, jij ziet Our Love fragmentarisch terwijl ik het als een geheel voel, dat heb ik dan weer niet bij Antics. Threesome is tekstueel banaal maar desondanks klasse dat men over een dergelijk thema een dergelijk sfeervol nummer schrijft. Pioneer is voor mij zowel tekstueel als instrumentaal 6*.

avatar van LucM
Our Love to Admire was nochtans een behoorlijk succes en Interpol is ook graag gezien bij festivals. Maar hun debuut is wel hun minst toegankelijke album die niettemin nu ook redelijk bekend is geworden.
Dit titelloos album zie ook ook hoog scoren, Lights vind ik wel een behoorlijk nummer (maar zij hebben betere).

@ RensZ: aha!

avatar van Shadow91
Een gemiddelde van 3.50?
Ik snap eerlijk gezegd niet waarom mensen nu al een waardering aan deze plaat kunnen geven. Misschien dat het aan mij ligt, maar een plaat van Interpol (en ik denk zeker ook deze) is altijd een groeiplaat geweest. Daarom wacht ik dus ook met een beoordeling te geven totdat ik van elk nummer een goed beeld heb gekregen en ik het album een beetje doorgrond heb.

Bij Lights en Barricade heeft het ook een tijdje geduurd voordat ik Lights kon waarderen en erachter te komen dat Barricade toch eigenlijk wel een matig nummer is (terwijl ik dat in het begin ook een tof nummer vond). Dit is natuurlijk wel mijn eigen ervaring met muziek en moet ook toegeven dat het bij mij altijd een tijdje duurt voordat ik een album echt door heb. Aan Turn on the bright lights vond ik in het begin bijvoorbeeld geen zak aan, en dat is nu uitgegroeid tot mijn favo album aller tijden!

Ik wacht daarom een maandje voordat ik hier echt een onderbouwend en fatsoenlijk oordeel aan kan geven...

avatar van laboomzaa
Dat is de wegwerp cultuur van tegenwoordig....downloaden, op je mp3 zetten, twee x luisteren en dan vaak ook nog vluchtig...en stemmen maar!! (Groei)platen hebben daardoor ook vaak geen kans.

Wat een heerlijk vooroordeel toch weer: ik zelf weet in heel veel van de gevallen al zeer snel wat voor waardering ik kan geven en wijk daar later zelden nog van af (hooguit een halfje erbij of eraf).
Snelle download cultuur? Ik vraag me af of jij net zoveel cd's in je kast hebt staan als ik...... (en geloof me: ik luister wat af in zeer veel gevallen).

Het zal ongetwijfeld voor een aantal mensen opgaan, maar om dit zo klakkeloos neer te plempen hier vind ik te zwart-wit en daar doe je een hoop muziekliefhebbers (die snel stemmen) mee tekort.

avatar van laboomzaa
Ach...het gaat niet om hoeveel cd ik in de kast heb staan Waarschijnlijk heb jij er zooo veel dat je meer een verzameling hebt dan dat je er ook echt daadwerkelijk naar luisterd...wat prima is hoor!!!!

De muziekliefhebber waar jij het overhebt zal gerust wel weten wanneer hij iets goed vind en zal de tijd nemen om een plaat te luisteren en dan stemmen.

En ik blijf verder achter mijn stelling staan!! Tegenwoordig is en blijft het een wegwerp cultuur!!

Zorin
laboomzaa schreef:
Dat is de wegwerp cultuur van tegenwoordig!! (Groei)platen hebben daardoor ook vaak geen kans.

Groeiplanten wel.....áls je ze laat staan. .

Ik ben het overigens wel aardig met je eens; hoe meer CD's iemand heeft, hoe vluchtiger is vaak de beluistering (of het staat wel leuk/interessant zo'n collectie ,waarvan het meeste nauwelijks word/is afgespeeld ).

avatar van RensZ
Wat een discussie weer, als men stemt dan lijkt het mij in ieder geval meer dan redelijk dat je het album meerdere keren hebt beluisterd.

Als het gemiddelde hoger was geweest dan weet ik zeker dat de opmerking
Een gemiddelde van 3.50?
nooit was geplaatst.

Daarnaast zijn het niet zomaar stemmen zonder enige motivatie erbij, volgens mij is er tot noch toe genoeg motivatie gegeven waarom men een stem geeft.

Ook al is het Interpol, een band met groei platen, dit klinkt vooralsnog nergens naar. Beetje futloos, emotieloos, saai. Het enige hoogtepunt is Lights, daar blijft het bij tot nu toe.

Daarnaast zou ik niet twijfelen aan het stemgedrag van aERodynamIC, beetje vreemd. Hij geeft altijd een heldere uitleg en hoeveel cd's die in zijn kast heeft staan doet er niet toe, als een mening helder genoeg is (dat is die vaak) dan heeft hij (en iedereen) het recht om te stemmen, hoe snel dat ook is.

laboomzaa schreef:
Ach...het gaat niet om hoeveel cd ik in de kast heb staan

Je praat over wegwerpcultuur en daar zit uiteraard een ondertoontje is. Al vanaf mijn twaalfde ben ik fanatiek muziekliefhebber en koop gigantisch veel, en ja beluister dat ook veel (ik kijk zeer weinig tv en luister nooit naar de radio).
Ik zie dat niet als wegwerpcultuur.

Helaas voor jou: dat is niet zo. Dat zou ik zonde vinden van mijn geld.

Je kunt niet iedereen over één kam scheren wat je wel doet. Niet iedereen heeft 10 luisterbeurten nodig of 20, 50 of 100. Jij zal ongetwijfeld wel een minimum hebben om luisteraars 'serieus te nemen' .

Generalisatie is je niet vreemd.

Ik denk dat ik toch altijd aardig onderbouwend en serieus bezig ben hoe ik over een cd denk. Dus wegwerpcultuur?? Niet ik!

Regel van de site: stemmen mag na 1 luisterbeurt. Laat iedereen dan zelf uitmaken of hij of zij dat ook doet. Sommigen willen na 1 indruk een stem geven en later bijstellen indien nodig. Is dat erg? Neen. Maar blijkbaar wel als het om 'een lievelingsbandje' gaat. Dan hoor je dat vaker. Zou je het ook gezegd hebben als het gemiddelde heel hoog was? Ik geloof er niets van.
Ieder stemt op zijn eigen manier en geeft er zijn eigen invulling aan. Dat is nauwelijks vergelijkbaar. Daar doe je niets aan.

aERodynamIC schreef:
[ Dus wegwerpcultuur?? Niet ik!

Blijkbaar heb ik je wel ergens getriggerd...maar voor jouw JIJ hoort niet bij de wegwerp cultuur!! Jij hebt meer cd in de kast dan ik!!

beaster1256
geef aero , 100 % gelijk , ik ben van dezelfde mening al kijk ik wel tv , maar de radio , daar luister ik al 15 jaar niet meer naar toe , ik ben wel nog goed mee met de muziek via goeie muziekbladen zoals " uncut , mojo en soms eens de ' q ' , vroeger in de jaren 70 kocht ik elke keer muziekkrant oor , maar dat blad is al jaren serieus de weg kwijt !

waarvan akte !!!

avatar van Shadow91
RensZ schreef:

Als het gemiddelde hoger was geweest dan weet ik zeker dat de opmerking
nooit was geplaatst.

Natuurlijk had ik nooit zo geklaagd als er een hoog gemiddelde bij dit album stond. Ik ben hierdoor misschien ook minder objectief, maar Interpol is op dit moment mijn favoriete band en dan hoop je altijd dat ze weer met iets briljants komen. Als ik ga kijken naar de gemiddelden op deze site en dan kijk naar mijn eigen oordeel, komt dit gewoon heel vaak overeen. Hierdoor ben ik bang dat ik het daadwerkelijk dalijk een 3.5* ster zal gaan geven, en dat zal persoonlijk een erge domper zijn na mijn hoge verwachtingen. Dit slaat natuurlijk eigenlijk nergens op omdat je moet kijken wat je er zelf van vind en niet wat andere mensen van een plaat denken.
Wel blijf ik bij mijn punt dat er op deze site vaak wel te snel geoordeeld word en sneller aan groeiplaten voorbij wordt gegaan. Dit mag natuurlijk iedereen zelf weten maar als ik bijvoorbeeld Unknown Pleasures maar 2 luisterbeurten had gegund, had ik waarschijnlijk ook nooit meer naar Joy division omgekeken.

We leven hedendaags toch in een zapcultuur en daarom denk ik dat albums zoals deze wel steeds minder een kans krijgen om de luisteraar te overtuigen. Ik ga er gewoon rustig voor zitten en mocht ik dan uiteindelijk toch tot de conclusie komen dat ik het vind tegenvallen, zal ik dan toch ook mijn objectief oordeel hier melden.

JanBetonde2e
Ik heb dit album deze avond nu een aantal keer beluisterd, nu net thuis gekomen, en ik luister het album weer.
En ik vind het gewoon weer een uitstekend album, wat zeker in dezelfde categorie zou kunnen gaan behoren als Turn On The Bright Lights, al is het daar misschien een beetje vroeg voor, het is duidelijk beter dan de vorige 2 albums, ik ben blij dat erbij ga zijn in de HMH later dit jaar

avatar van hallo!
Heb het nu al een paar keer beluisterd. Ik weet nog niet goed wat ik er van moet vinden. Vooral op de tweede helft is het wel duidelijk dat Interpol toch een lichtjes andere weg is ingeslagen.
Toch staan er ook enkele tracks op die direct goed in het gehoor liggen zoals Succes en Barricade.

JanBetonde2e
Ja, ik weet het zeker, dit is echt een geweldig album, wat zeker niks minder is als Turn On The Bright Lights, elk nummer houd mij in haar greep, en laat mij niet meer los, dit is de Interpol dat ik graag hoor.

avatar van OscarWilde
Ik vind het opvallend dat de meeste bands hier moeite hebben om met hun 2de/3de/4de/xde album over de 3,60 te geraken. Het erge is dat de rating vaak nog tot stand komt na een luisterbeurt, en niet zelden met genoeg vooroordelen beladen. Jammer.

avatar van coldwarkids
Inderdaad. Het slaat gewoon nergens op. Luister dan niet meer naar die bepaalde band ofzo of stem er niet op. bands behouden toch hun sound. Na 1 of 2 albums nog steeds.

avatar van Near
Voor zover ik zie, worden het tweede en derde album van Interpol hier toch zeer hoog gewaardeerd? Dus gaat dat toch niet op, of wel?

En misschien.. misschien hé.. vinden de mensen die laag gestemd hebben, het ook gewoon een minder album? Ikzelf heb de single gehoord, en ik kan niet zeggen dat hij me heeft weggeblazen.. iets wat vorige singles van Interpol wél deden.

En die zooi van 'je moet hier meerdere keren naar luisteren!' gaat ook niet echt op vind ik. Je moet jezelf toch niet kwellen als je't niet leuk vindt? Bij mij gaat het als volgt: ik luister het album, als ik na afloop het gevoel heb 'ja, hier heb ik wel van genoten', luister ik nog een keer. Als ik echter moeite heb gehad het album uit te zitten, zou het best kunnen dat het maanden duurt vooraleer ik m nogmaals draai. Is dat bij jullie niet het geval misschien?

avatar van coldwarkids
Die hier boven voelt zich aangesproken
En aangezien je top 10 en je smaak.. snap ik het ook

avatar van Near
Die hier boven voelt zich aangesproken

Goh, aangesproken. Ik zie gewoon dat deze discussie al een tijdje aan de gang is, en telkens dezelfde argumenten naar voren worden geschoven.. en ze slaan op niet zoveel.

En aangezien je top 10 en je smaak.. snap ik het ook

Wat wil je hiermee zeggen? Dat ik geen groei-albums kan appreciëren?

coldwarkids schreef:
bands behouden toch hun sound.

Oh? Dat lijkt me niet zo'n gegeven hoor.

inzekerezin
Ik vind 'Lights' een geweldig nummer. De rest van het album klinkt ook erg goed, erg Interpol. Ik begin met 4 sterren, ik vermoed dat het daar bij zal blijven.

haveman
laboomzaa schreef:

Ik kan me daar wel deels in vinden laboomzaa. Ik sta soms ook te kijken hoe snel sommige mensen stemmen. Denk dat sommige mensen dan ook heel wat missen. De huidige nummer 1 en 3 in mijn top 10 vond ik in het begin verschrikkelijk.

Daarnaast zijn er hier denk ik ook wel wat mensen te vinden (ik beschuldig niemand) voor wie het aantal stemmen heel erg belangrijk is.

On topic:

Interpol is zo'n band waarvan ik hoop dat ik het nog eens ga waarderen. Het zit namelijk erg goed in elkaar. Tot nu toe hebben ze mij echter met geen enkel album volledig kunnen overtuigen. Het is nu nog te vroeg om hier een beoordeling aan te geven, want ik heb wel meerdere luisterbeurten nodig om iets te kunnen beoordelen.

haveman schreef:

Waarom zouden snelle stemmers wat missen? Als jij eenmaal gestemd hebt luister je daarna nooit meer?
Mocht later blijken dat een stem aangepast moet worden dan doen mensen dat toch? En soms blijkt dat helemaal niet nodig. Alsof albums altijd maar moeten blijken te groeien (of het tegenovergestelde: bijgesteld worden naar beneden na aanvankelijk over-enthousiasme).
Opvallend dat dit soort kritiek dan weer niet geuit wordt bij albums van Jan Smit of Jamai (waar je pas echt kunt gaan twijfelen aan de oprechtheid van stemmen). Maar goed; een discussie die telkens en overal op de site weer oplaait. Jammer dat sommigen zich menen te moeten bemoeien met hoe er gestemd zou moeten worden en dan zeker op hun favo-artiesten. Pas bij verdenking van stemgedrag dat niet door de beugel kan zijn mods daarover te benaderen.
Het 'zappend luisteren' zal ongetwijfeld aan de orde zijn maar niet van dien aard dat het het stemgemiddelde enorm drukt. Niet bij grote namen als Interpol lijkt me zo.

Zelf wacht ik met smart op de cd zelf terwijl ik niet verwacht dat dat uiteindelijk nog een puntje extra gaat opleveren. Een halfje dan? Heel misschien, maar zelfs als dat niet gebeurt ga ik ongetwijfeld nog genoeg genieten van dit album.

Nou, persoonlijk stem ik niet op albums van Jan Smit en Jamai maar dat jij er hier zomaar van uitgaat dat alle albums op dat punt op volstrekt gelijke wijze moeten gewaardeerd worden lijkt me een toch behoorlijk beperkende visie. Ik denk dat iedereen die regelmatig eens een plaatje beluistert toch wel zou moeten doorhebben dat dit het soort album met een atmosferische diepgang is die een aantal luisterbeurten nodig heeft om volledig geapprecieerd te kunnen worden (veel meer dan Our Love to Admire b.v. die voor het directe effect ging). En voor ik hier een aantal obligate beschuldigingen der arrogantie moet incasseren: het lijkt me net van een behoorlijke zelfoverschatting te getuigen om te menen dat je elk album na één luisterbeurt volstrekt doorhebt.

Morinfen schreef:

Welk album heb je ooit volstrekt door? Valt een album wel in cijfers uit te drukken? Is de ene 3,5* album gelijk aan de andere 3,5* album?
Knap als je dat voor elkaar krijgt en weet te verantwoorden

Ook hier geldt: ieder luistert anders, beleeft het anders en denkt er anders over. Het gaat er mij om dat je nu eenmaal niet alles en iedereen over 1 kam kunt scheren en dat je aan stemgedrag heus wel ziet wie het serieus neemt en wie niet.
Als ik een user als The Scientist zie stemmen na 1 luisterbeurt neem ik dat toch echt wel serieus en niet de fan die al na 3 nummers 5* uitdeelt of de hater die 0,5* neerplempt.

Morinfen schreef:

Die Jan Smit vergelijking is uiteraard een uitvergroting (jammer dat ik dat er dan bij moet vermelden maar bij deze).

Maar het is net zo'n beperkende visie dat men meent te moeten mededelen dat je dit pas na een x-aantal luisterbeurten moet/mag beoordelen omdat dat bij jezelf ook zo werkt en dat het bij andere albums niet hoeft. Wie bepaalt bij welke albums wel en niet???

Maar goed: weer gaat het off-topic en laat ik het hier verder bij. Een herhaling van zetten is ietwat onnodig.

Morinfen schreef:

Wat een gemiep over die stemmen weer, die term 'groeiplaat' kan ik zo langzamerhand ook niet meer lezen.
Alsof de muziek van Interpol zo diepgaand/ingewikkeld is. Een (lekker) donker vernislaagje, that's it. Ik vind deze plaat behoorlijk vlak, en formulaïsch bovendien.. Dat interpol nooit met iets nieuws komt en voortdurend refereert aan wat al geweest is heb ik me nooit zo aan gestoord, en het debuut zet ik dan ook nog regelmatig op, maar deze nieuwe plaat vind ik een ronduit saaie en ongeïnspireerde teleurstelling. Het gebrek aan scherpe randjes zorgt er tevens voor dat ik me begin te ergeren aan de puberale/onzinnige teksten.

haveman
aERodynamIC schreef:

Waarom zouden snelle stemmers wat missen?

Dat denk ik wel ja.

Ik heb voor de grap bij een aantal users weleens berekend hoeveel albums ze beoordelen. Bij sommige users is het zo dat ze hun hele leven gemiddeld 2 à 3 albums per dag moeten hebben beoordeeld om aan hun aantal stemmen te komen. Heb ik geen probleem mee, alleen vraag ik me af hoe ze dat doen.

Eh, ik ga mee in die hyperbool en vraag me af: kan het niet zijn dat bepaalde albums wat meer tijd nodig hebben om in te werken? Want het feit dat dit niet zo zou zijn was effectief je argument. Dat je nu terugkrabbelt getuigt overigens van weinig intellectuele eerlijkheid en staat niet echt in verhouding met je stemgedrag, dus geloofwaardig is het ook al niet.

En neen, dit is geen exacte wetenschap maar jij doet wel heel erg stellige uitspraken over je stemgedrag. Doorgaans onderschreven door zaken in de trand van "aanpassen doe ik wss toch niet". Nou is iedereen uiteraard vrij om te doen en laten wat hij wil maar als je een beetje eerlijk bent met jezelf valt die volstrekt gelijke insteek voor elk album toch moeilijk te verantwoorden.