Met 'Repo Man' opent deze plaat toch enigszins verrassend; een uptempo nummer van ongeveer zes minuten funky gitaar- en drumwerk, in combinatie met de soulvolle, hese stem van Ray LaMontagne. Deze opener maakt ook meteen duidelijk dat de begeleidingsband van LaMontagne meer dan degelijk is.
Country-invloeden zijn ook te horen op deze plaat, zoals op 'New York City's Killing Me', over de verpletterende drukte van de grootstad; het titelnummer en het vrolijker klinkende (maar laat je niet beetnemen) ‘Beg, Steal Or Borrow’. Bij countrymuziek hoor ik echter liever een rauwe, door goedkope whisky gesmeerde stem, dan het fluisterende, betoverende stemgeluid van LaMontagne.
‘Are We Really Through’ bevat ook country-invloeden, maar dan een pak minder, zodat dit me een pak beter afgaat in combinatie met LaMontagne. Het gevoel dat ik bij deze song heb, is dat er constant een mondharmonica op de loer ligt, maar die komt er uiteindelijk niet aan te pas. Beetje jammer, maar goed. Het klinkt allemaal wat depressiever dan op voorgaande nummers (“Is there no one who would catch me if I fall?”).
‘This Love Is Over’ klinkt wat meer soul, wat meer zoals eerder werk. Prima nummer, maar hij heeft sterkere nummers als dit op zijn actief staan (pluis z’n eerste twee worpen maar eens na!). ‘Old Before Your Time’ is weer wat meer country, en LaMontagne probeert ook country te klinken, maar hij is simpelweg geen countryzanger. Gelukkig stoort dat niet echt, het is altijd prettig om naar hem te luisteren. En de band, die doet het ook erg goed. Prettig in het gehoor liggend getokkel, dat niet echt gaat vervelen. ‘For The Summer’ is een erg leuk tussendoortje, waarin de mondharmonica dan toch z’n intrede doet. Ik vind het toch altijd prettig om het instrument te horen, en voor mij persoonlijk voegt het meestal iets toe aan een plaat, zo ook hier, maar dan vooral op het volgende nummer.
Dat is ‘Like Rock & Roll And Radio’, en dat wordt meteen lieflijk ingezet met de door mij zo geliefde mondharmonica. Een ingetogen song, een beetje zoals ‘Are We Really Through’, waar ik deze mondharmonica miste. Hier is ie er dus bij, en het resultaat is simpelweg de beste song op deze plaat. Wil je een bewijs van de songwritingtalenten van deze man? Zoek dan de lyrics eens op van dit nummer. Ik vind het prachtig, ondanks de trieste ondertoon van z’n woorden. De vraag “Are we strangers now?” zadelt me werkelijk op met een brok in de keel, en ook poëtisch kan deze jongen wel wat: “Is it deeper over time; like the river that is windin’ through the canyon”.
Zoals de plaat uptempo opent, sluit die ook af. Wel een pak meer country dan ‘Repo Man’, dit nummer, getiteld ‘Devil’s In The Jukebox’. Er vloeien een paar stijlen samen in deze song; country, soul, blues. Toch heb ik het idee dat dit meer iets is voor een krachtige, doorleefde stem. Een Howlin’ Wolf of zo.
Mijn conclusie is dat dit een plaat is zonder echte missers, zoals alle platen van LaMontagne eigenlijk, en met een paar hoogtepunten (‘Are We Really Through’ en ‘Like Rock & Roll And Radio’ dan vooral), maar er wordt toch een beetje veel met verschillende stijlen gesmeten. Ik apprecieer ’s mans ambitie en experimentatiedrift, z’n muziek zal in ieder geval niet snel saai worden, maar ik hoor LaMontagne liever doen wat ie het best kan, en dat zijn de nummers die ik al aanhaalde als de hoogtepunten. Jawel, de ingetogen pareltjes dus.
3,5 sterren