The Mars Volta - Frances the Mute (2005)

Label: Universal

1. Cygnus... Vismund Cygnus (13:03)
  2. The Widow (5:51)

met Flea

3. L'Via L'Viaquez (12:21)

met John Frusciante en Larry Harlow

4. Miranda That Ghost Just Isn't Holy Anymore (13:10)

met Flea

5. Cassandra Gemini (31:38)

met Larry Harlow

6. Frances the Mute * (14:38)
  7. The Widow [Live Acoustic] * (3:30)
hey, is deze al verkrijgbaar?

avatar van BoordAppel
Op internet wel. Is dat de originele hoes?

Tis echt een geweldige collectie songs. Maar naar het concert ga ik toch maar niet...

Ik had graag gewild (ik heb The Mars Volta eerder live gezien en het was echt fantastisch), maar ik was te laat voor de kaartjes. Deze CD was overigens 3 maanden geleden al gelekt.

Tegenwoordig wordt alles zo vroeg gelekt. De nieuwe Beck is ook al gelekt...schandalig toch?

avatar van Zachary Glass
Bloompje schreef:
...schandalig toch?

Ik kan me schandaliger dingen voorstellen. Zoals bijvoorbeeld een "alternatieve" promotieactie voor een nieuw type auto: willekeurig mensen omverrijden in 't straat met auto X, waarna diezelfde mensen in het ziekenhuis getuigen: "zo heerlijk zijn we nog nooit omvergereden! Wat is toch fantastisch om van de weg gemaaid worden door auto X !"

Dat is mijn idee van schandalige dingen

't Is maar popmuziek, nietwaar? En als het uitlekt, loopt er dan werkelijk iemand het risico een zekere dood tegemoet te treden door er naar te luisteren? 't Is een soort gratis promotie

avatar van Sammy
Als dit de originele hoes is, is het in ieder geval wel een geniale.

Ik ben dat plaatje al vrij vaak tegen gekomen, dus ik vermoed van wel.

Als ik me goed herinner, heb ik dit plaatje van Amazon afgehaald?

avatar van bonothecat
Ik kan bij de mars volta maar 1 conlusie trekken......ik kan het gewoon niet aan......wat een hyper gedoe....en ik heb alleen het eerste nummer nog maar gehoord!

avatar van andré
laat ik het maar gewoon zeggen: enorme kutband! Ik ken het eerste album, en ik peins er niet over om nog zo'n type album te beluisteren.

Ik moet hem nog horen, maar het vorige album was bij vlagen onwaarschijnlijk geniaal. Ik denk dat ik volgende week - als ik wat meer tijd heb - maar 's ga inslaan bij een platenzaak.

Was er iemand woensdag op het concert? van MuMe?? Het was uitverkocht...reacties? (ik was bij Bright Eyes).

Bright Eyes was ook al uitverkocht toen ik kaartjes ging kopen.

...en wederom wordt ik omver geblazen door een album van The Mars Volta. Bij het beluisteren van Frances The Mute bekruipt me hetzelfde gevoel dat ik kreeg toen ik De-loused In The Comatorium voor het eerst hoorde: 'zoiets heb ik werkelijk nog nooit gehoord; ik wist niet dat dit ook mogelijk was met muziek'. The Mars Volta is de enige band die me oprecht dit gevoel kan geven.

Het briljante De-loused In The Comatorium wortelde al met al nog vrij duidelijk in punk en hardcore (At The Drive-In). Frances The Mute is tussen de onstuimige, chaotische erupties door vaak trager, verstilder en (nog) psychedelischer. Het album graaft dieper en neemt meer de tijd. Ik ben geen drugsgebruiker, maar ben ervan overtuigd dat de trip die dit album kan zijn vergelijkbaar is met een drugservaring.
Je moet het album echter wel als geheel beluisteren. Niet 1 of 2 tracks downloaden en dan, terwijl je een beetje zit te internetten en MSN-en, uit een karig speakertje met een half oor beluisteren. Nee, lekker op de grond of op bed gaan liggen en dan op een goede instalatie keihard blazen. Dan blijken al die intermezzo's en sfeerschetsen tussendoor geen muzikantengeneuzel te zijn, maar zeer sfeervolle, functionele en spanningsopbouwende elementen uit een grote, diepgaande geniale trip.

Minder noise en gitaargeweld op dit album, meer Spaans/Latijnse invloeden. Spaanstalige teksten, trompetjes en stukjes Latin, Salsa en hoe deze genres ook mogen heten.
Track 3, L'via L'viaquez, is een van de briljantste stukjes muziek die ik ooit hoorde. Doortrokken van een anarchistische punkspirit, maar tegelijkertijd ook ontzettend swingend, soulvol en zwoel. Volgens mij kun je hier prima de tango op dansen.

Ik heb altijd al het gevoel gehad dat er ergens een verdwaalde hippie in mij schuilt. De jaren zestig hebben me altijd aangesproken. Ik kan erg genieten van verhalen over Jimi Hendrix die pure massahysterie uit zijn gitaar tovert. Of The Grateful Dead die urenlang een trippy, kleurijk muzikaal universum zichtbaar maken. Het gevoel en de sfeer die ik me bij die tijd voorstel, weet ik in mijn eigen tijd bij The Mars Volta te vinden.

The Mars Volta, je vindt het geweldig of je haat het. Je kunt het pretentieus noemen. Ik noem het ambitieus.
In mijn ogen is The Mars Volta op dit album weer drie stappen verder als op zijn voorganger. Daarom, net als voor De-loused In The Comatorium, ook voor Frances The Mute de hoogst mogelijke waardering. Zeer waarschijnlijk dat ook dit Mars Volta album over een tijdje in mijn persoonlijke top 10 belandt.

*****

avatar van Fianosther
Gisteren gekocht, ik had 'em al geruime tijd op mp3. Nu vond ik De-Loused al geweldig maar deze is weer heel anders en nog een stuk beter ook, hij behoord dan ook sinds kort tot mijn top 10 favoriete albums.

avatar van BoordAppel
Pitchfork snapt er wel vaker niets van.

Volgens mij slaan ze hier anders de spijker op de kop. Ik vond De-Loused ook erg goed, maar dit trek ik echt niet. Heb de cd nog nooit uit kunnen luisteren. Het trekt gewoon op niks, geen samenhang, geen geniale stukken, niks.

avatar van BoordAppel
De-Loused vonden ze daar trouwens ook kut.

avatar van bonothecat
Ik heb het album nu 2 keer geluisterd.....1,5* voor de moeite....

BoordAppel schreef:
De-Loused vonden ze daar trouwens ook kut.

... en terecht

Ik zei het toch al? The Mars Volta: je vindt het geweldig of je haat het. Als je er niet voor open staat en het irritant vindt, flikker dan gewoon op met je zeikerige, argumentloze kutberichten. Ga dan lekker praten over een plaat die je wel geweldig vindt.

Maar let ook niet teveel op mij hoor. Ik denk dat we allermaal wel een beetje jeuk krijgen als er alleen maar negatieve berichten worden geplaatst bij een album waar we zelf juist helemaal weg van zijn. Toch? Neem het me dus niet kwalijk..

weet niet of je het tegen mij had hoor, maar...

a) ik sta er wel degelijk voor open
b) ja het is irritant
c) waarom zou je alleen praten over albums die je wel aanspreken?!
d) mijn reactie was kort, omdat boordappels statement (reactie op pitchfork review) dat ook was...
e) plagen is best leuk toch af en toe?

avatar van bonothecat
@Faber de Echtste: Is jouw bericht ook niet een zeikerig, argumentloos kutbericht

Ik zal nog wat argumenten geven:
1) Muziek is te hyper
2) Er is geen kop nog staart aan te ontdekken
3) Nummers zijn inwisselbaar
4) De zang is zeurderig
5) De nummers zijn te lang

Maar dat zijn mijn bevindingen......en ik sta voor iedere soort muziek open.....bijna iedere dan Zeker voor de mars volta.....zo veel mensen vinden het geweldig, dan wil ik ook weten wat het is! Nog niet gevonden.....

Heb je de vorige plaat gehoord, Bono? Ik moet zelf nog een beetje wennen aan deze plaat. Aanknopingspunten genoeg om hem te blijven draaien (vooral nummer 3 bevalt me erg goed), maar een oordeel laat nog even op zich wachten. De vorige plaat vond ik fantastisch.

avatar van bonothecat
De vorige heb ik ook wel geluisterd. In het begin vond ik hem redelijk goed, ben bij lowlands ook nog gaan kijken, maar die cd draai ik ook niet meer eigenlijk. ....toevoeging....ik ga hem een derde keer doen.

avatar van BoordAppel
Weer een erg mooie plaat van The Mars Volta. het is echter wel heel anders dan de eerste. Kon je daar nog af en toe een nummertje van opzetten, deze plaat moet je van begin tot eind beluisteren en het is zeker geen makkelijke muziek.

Het hele album is eigenlijk een nummer, een nummer dat de hele tijd naar allerlei hoogtepunten toewerkt. Ik vind dat dus erg mooi gedaan, de rustige gedeelten geven het album weer een bepaalde sfeer mee. In vergelijking met het vorige album zitten er wat meer spaanstalige stukken tussen. Ook wordt er volop gebruik gemaakt van de trompet wat ik een goede zaak vind, dat is namelijk een erg leuk instrument. De trompet wordt trouwens gespeeld door Flea en John Frusciante speelt gitaar op L'via L'viaquez.

Hou het nu bij een 4 maar daar begon ik bij De-Loused ook bij en die staat nu op een 5. Frances the Mute is ook duidelijk een groeiertje.

avatar van aslan
aslan (crew)
Frances the Mute... wat een geweldige trip !!!

Wat een wereldalbum. Had niet verwacht dat ze zo ruim over "Deloused..." heen zouden gaan.

En de twee gitaarsolos van Frusciante in L'via L'viaquez zijn echt gut-wrenchingly cool!

avatar van Fianosther
het lijkt wel of John Frusciante en Flea in TMV veel beter tot hun recht komen dan in de RHCP.