Ik keek uit naar deze release, want ik ben al een tijdje fan van Deerhunter. Hun vorige dubbel-cd Microcastle /Weird Era Continued was voor mij een van de beste cd's van het jaar, en heb ik oneindig geluisterd, Geweldige plaat! De vraag is nu alleen: kunnen ze het met hun nieuwe cd Haccyon Digest overtreffen, het antwoord op die vraag is heel simpel... Ja.
De muziek kun je het beste beschrijven als Mooie betoverende sfeervolle indie muziek met lange instrumentale stukken erin.
De cd opent met Earthquake waarin het klink alsof iemand een aantal stukken papier in de maat kapot schuurt. waar brandford cox met vervormde stem naar een climax toe zingt, die er eiglijk niet komt, wel mooi en sfeervol en eigelijk blijft zo heel het album mooi en sfeervol. Het grote verschil met de vorige plaat is dat deze veel langzamer is. Zo stonden op Microcastle rockers, en op deze zijn die nergens de bekennen. De verassing zit hem voor mij juist in de instrumentatie: een banjo, akoestische gitaar, elektronica en een saxofoon op het nummer coronado, wat het naar een ongelofelijk hoog niveau duwt. Ook de 7 minuten durende afsluiter We Would Have Laughed klink anders, dan we gewend zijn van ze: er klink een my morning jacket sfeer door het nummer heen. Ook eindingd dat nummer naar 7:27 opeens heel plotseling, uit een prachtige sfeer, en is het helemaal stil... vreemd maar erg mooi. Maar het prijsnummer vind ik Desire lines... werkelijk prachtig. maar eigelijk zijn het elftal, nummers, allemaal voltreffers,
Het knappe is ook nog dat Haccyon Digest je niet meer los laat, hij zit als een slang om je heen: Ik wil hem steeds maar weer horen, en hij wordt maar beter en beter, wat een plaat!
Deerhunter bevestigd wat een goede band het eigelijk is. Hij is anders dan de vorige maar minstens net zo goed. Ik was al fan, maar nu ben ik het nog meer, en het zal mij niet verbazen als hij hoog in mijn eindenjaarslijstje zal komen, Bravo!
Daan's Muziek blog: Deerhunter - Haccyon Digest. - daanmuziek.blogspot.com