Judas Priest - Sad Wings of Destiny (1976)

Label: Gull

1. Victim of Changes (7:54)
  2. The Ripper (2:51)
  3. Dreamer Deceiver (5:54)
  4. Deceiver (2:43)
  5. Prelude (2:01)
  6. Tyrant (4:29)
  7. Genocide (5:46)
  8. Epitaph (3:08)
  9. Island of Domination (4:25)
avatar van Eddie
Heerlijke plaat, wat me opvalt is dat Judas Priest nog steeds nummer van deze plaat ten gehore brengt (Victim of Changes, Ripper) en dat ze nog steeds niet gedateerd klinken maar gewoon bokkevet. Persoonlijk favoriet: Tyrant.

DutchViking
Inderdaad een uitstekende plaat. Vooral The Ripper en Victim of Changes spreken mij aan. Ik heb 'Ripper' Owens het nummer The Ripper nooit zo goed horen zingen als Halford dat deed. Daarom is het aan de ene kant ook wel vreemd dat hij juist The Ripper wordt genoemd

avatar van Eddie
Daar zit een verhaaltje aan vast.

Hij moest op Auditie komen bij priest, Daar draaide ze al eerste een karaoke versie voor hem van Victim Of Changes. De heren van priest waren erg onder de indruk van het resultaad, toen ze hem vroegen of hij nummer wilde doen vroeg Tim om ' The Ripper' Daarna kreeg hij de bijnaam, ik heb altijd en beetje een schande gevonden.

Ik vind persoonlijk dat Victim Of Changes, The Ripper en dreamer deciever zeer goede nummers

dit is zeker een van de beste priest cd's in mijn collectie

avatar van Sinner
Toch wel een heel erg grote sprong van het suffe Rock A Rolla naar dit Sad Wings Of Destiny. Voor mij zowat het eigenlijke debuut van Judas Priest.

Mijn favoriete nummers zijn Genocide en Tyrant.

avatar van Eddie
Ik denk dat dit voor veel fans HET debuut van priest is. Ik heb lange tijd niet eens geweten dat er hiervoor nog een plaat zat, totdat gul records ze eind jaren 90 opnieuw uitbracht

Oerdegelijk 'debuut' kan je wel zeggen van Priest.
Zoals mijn voorgangers hier ook al zeiden, staan er op dit album toch wel een paar heel goede songs.
Denk maar aan Victim of Changes en The Ripper.
Krijgt van mij toch wel een 4.0*

avatar van Eddie
Je vergeet Tyrant, een van de beste en meest ondegewaardeerde Priest songs.

Joy
er jammer dat het in mijn persoonlijke optiek daarna bergafwaarts is gegaan met judas priest

ik ken dit vanaf mijn 12e, had casettebandje geleend van ongure rocker van jaar of 16, ik was toen 11

nog steeds draai ik het een paar keer per jaar

paar maanden terug kocht ik rock a rolla op vinyl, en kon dat echt niet serieus nemen, dat is een totaal andere band lijkt wel

victim of changes samen met dreamer deceiver favoriet

kheb sad wings of destiny op vinyl, maar het valt me nu pas op wat er allemaal op de hoes staat (karton trekt veel vuil aan blijkbaar )

briljant... briljant!!!!!1 ik houd van deze plaat

vooral Epitaph doet 't 'm voor mij

Heb deze originele plaat een paar jaar geleden nog 2de hands gekocht. Echt geweldig!
Ik vind persoonlijk ook Tyrant en Genocide sublieme nummers, ook op Unleased in the east zijn die geweldig.
Tuurlijk ook Victim of Changes en The Ripper, eigenlijk is gewoon de hele plaat top!

Joy
nooit meer weg doen die plaat

heerlijke muziek

allerbeste priest

zowel melodieus als hard (voor die tijd:)

Bobiej
Oh, whiskey woman don't you know
That you are drivin' me insaaaaaaanaaah

Heerlijk dit, het tweeluik wat deze plaat opent is minstens zo geniaal als de openers van Screaming (The Hellion - Electric Eye). Alleen zit er hier nog een ander softer, bluesy, sausje overheen, compleet ander geluid. Ik zal later met mijn uiteindelijke 'judgement' komen, maar deze (hard)rockende plaat van Priest heerscht zwaar!

avatar van Mart
Heerlijke plaat dit, klinkt heel anders dan bijvoorbeeld de albums Screaming For Vengeance en Defender Of The Faith. Hier lijkt de muziek van Priest nogal op die van Black Sabbath. Ook doen bepaalde nummers mij erg aan Queen denken.
De opener is meteen al geweldig met die heerlijke zware, meeslepende riff en geweldige zang van Rob Halford. Ik vind op dit album zijn zang op z'n best. Wat kan hij heerlijk uithalen hierop zeg. Ook komen op dit album piano's voor, wat het album ook erg gevarieerd maakt. Gewoon een superalbum. Beste tracks: Victim Of Changes, The Ripper, Tyrant.

Joy
zonde dat daarna de koers gewijzigd werd, ik heb werkelijk niets met de platen die daarna kwamen

avatar van Mart
Net nog eens geluisterd. Het blijft een geweldig album, en ondanks dat het uit 1976 komt klinkt het echt totáál niet gedateerd. Dit is gewoon tijdloze muziek. Ik geef nu de volle 5 sterren, en dit album krijgt een plekje in mijn top 10.

avatar van AGE-411
Het klinkt juist wel gedateerd, maar het blijf een zeer groots en prachtig album.

avatar van Mart
Oh, bij mij komt het iig niet zo over

avatar van AGE-411
Als ik zeg dat dit het ‘echte’ debuut is van Judas Priest kan niemand me ongelijk geven. Het zit nog steeds een beetje op de lijn van Rocka Rolla. Bij Sin after Sin zal die drogere rockerige metal langzaam ombuigen naar frisse heavy Metal.
Maar toch heeft dit album iets waar geen enkele band uit die tijd tegenop kan. Het heeft zo z’n charmes.
“Whiskey woman don't you know that you are drivin' me insane” is direct zoiets met charme en een begin zoals heel het nummer en de plaat zou zijn. En het blijft rocken heel het nummer door, harder en minder hard. Waar er gaten vallen vult Halford ze op met z’n prachtige, zuivere stem zodat alles toch vlot en soepel klinkt.

Ik heb zin om het 5 te geven maar dat vindt ik eigenlijk te veel. Aangezien hier geen slechte nummers op staan maar het niet allemaal supernummers zijn. 4,75 kan je niet geven dus blijft het maar bij 4,5* met eervolle vermelding.

“Victim of changes” en “Tyrant” zijn de beste nummers van dit album.

PS: Later kwam Al Atkins, de eerste vocalist van Judas Priest (tot 1973) met een album op de proppen dat “Victim of Changes” noemde.

Raekwon the chef
Geweldig album dit, erg tam in het begin, (vooral als je Painkiller gewend bent) maar toch heeft het z'n charmes.
Ik vind dit eigenlijk nog wel een stukkie beter dan Painkiller (die ook geweldig was), alleen Epitaph vind ik echt een minder nummer, teveel piano-gerotzooi vind ik.
Verder alleen maar lof voor dit album.

*4,5

avatar van ricardo
Prachtig album dit en gelijk ook 1 van de besten van deze band.Gelukkig heb ik hem org in bezit,want er is erg slecht aan te komen vind ik.Victim of Changes,The Ripper en Tyrant vind ik de beste nummers van dit album.Samen met het live album Unleast in the East toch wel mijn 2 favoriete Judas Priest albums.Ook een zeer mooie hoes overigens,echt een stukje kunst vind ik.Er is voor deze topper maar 1 beoordeling en dat is 5*.

en een prachtige tekst

Whiskey woman don't you know that you are drivin' me insane
The liquor you give stems your will to live and gets right to my brain
Don't you know you're driving me insane
You're tryin' to find your way through life
You're tryin' to get some new direction
Another woman got her man
She won't find no new connection

Takes another drink or two, things look better when she's through

Takes another look around, you're not goin' anywhere
You've realized you're gettin' old and no one seems to care
You're tryin' to find your way again
You're tryin' to find some new...
Another woman's got her man
But she won't find a new...

Takes another drink or two, things look better when she's through

You 'bin foolin' with some hot guy
I want to know why is it why
Get up get out you know you really blew it
I've had enough, I've had enough, good God pluck me

[SOLO (K.K./Glenn)]

Once she was wonderful
Once she was fine
Once she was beautiful
Once she was mine...she was mine

Now change has come over her body, she doesn't see me anymore
Now change has come over her body, she doesn't see me anymore

Changes, changes, changes, changes
Victim of changes

van dreamer deceiver vind ik het erg mooi dat halford heel laag begint en per couplet een octaaf hoger gaat

geeft zijn bereik wel mooi weer

avatar van Dexter
Samen met British Steel en Painkiller staat dit album onaangetast in mijn top 3 van favoriete Priest-albums. Dat zijn ook de enige platen waarvan ik echt alle nummers ijzersterk vind. Met Victim of Changes, The Ripper, Genocide, Epitaph, Tyrant en ook wel een beetje Dreamer Deceiver heeft Priest een handvol tijdloze klassiekers gemaakt. Ook de hoes vind ik erg mooi, zeker in vergelijking met hoezen als Screaming for Vengeance, Turbo of Defenders of the Faith.

avatar van notsub
Met zoveel krakers die vooral bekend zijn van Unleashed In The East, kan dit moeilijk een slecht album zijn? Dat kan wel bevestigd worden. De studio versies klinken wel wat gematigder, maar de kwaliteiten van Victim Of Changes, The Ripper, Tyrant en Genocide blijven overeind. De rest is wat minder, maar de CD is na al die jaren nog steeds de moeite waard.

WoetR
Zeer ondergewaardeerde plaat op MuMe :O
Ik kan op deze plaat geen enkel zwak nummer bespeuren. Deze plaat heeft alles: Intro, rockballad, centerpiece, afsluiter noem maar op.
De perfect intro, prelude, bouwt de spanning ontzettend goed op. Vooral het gebruikmaken van pauken is hier zeer opvallend.
Victim of Changes is gewoon een van de beste rocknummers.
Dreamer Deceiver heeft een prachtige opbouw.

Gewoon 5.0

avatar van De Ulk
Eén van de betere Priest-albums.

Beetje vreemd dat ze bij de CD-versie eerst de B-kant en daarna de A-kant van de LP er op hebben gezet. Beetje vreemd om halverwege nog een keer met een prelude te komen, nietwaar?

De Ulk schreef:
Eén van de betere Priest-albums.

idd. Ik heb eentje uit 1976 op de kop kunnen tikken (van een nietsvermoedende hippie uit Brugge ) voor 5 €. Ik was sterk verbaasd toe ik het de eerste keer oplegde: "hé, heb ik nu per ongeluk de B-side eerst opgelegd ?"
(ik had het album voordien gedownload adhv de tracklist hier op de site)

avatar van ricardo
Gewoon het beste van Priest ooit punt uit. En ja ook beter dan painkiller, echt waar luister er maar eens naar.

avatar van i.Ron S.
Ik heb de CD waar de nummers dus anders opstaan(zelfs 2 keer, een keer met interviews op samen met Rocka Rolla)

Raar dat een prelude niet vooraan staat maar Island of Domination is dan weer wel een prima afsluiter.
Ik heb die nog in Londen gekocht en ook Rocka Rolla want ik kon die hier nergens vinden(in de tijd van de remasters). Nu ben ik ze al wel wat meer tegengekomen(maar dat is altijd zo als je iets al hebt )
Victim of Changes, Tyrant en Genocide springen er wat uit.
Dreamer Deceiver en Deceiver geven goed de sterkte van Halford's stem weer, ze liggen wat in het verlengde van het Rocka Rolla album qua stijl.
The Ripper hoor ik niet zo graag en Epitaph is een beetje raar maar wel een goede intro voor Island of Domination.

AJp: waarom een 0,5* ?