Frank Zappa - Läther (1996)

Label: Rykodisc

1. Re-gyptian Strut (4:36)
  2. Naval Aviation in Art? (1:33)
  3. A Little Green Rosetta (2:48)
  4. Duck Duck Goose (3:01)
  5. Down in de Dew (2:58)
  6. For the Young Sophisticate (3:15)
  7. Tryin' to Grow a Chin (3:26)
  8. Broken Hearts Are for Assholes (4:40)
  9. The Legend of the Illinois Enema Bandit (12:43)
  10. Lemme Take You to the Beach (2:47)
  11. Revised Music for Guitar & Low Budget Orchestra (7:36)
  12. RDNZL (8:15)
  13. Honey, Don't You Want a Man Like Me? (4:57)
  14. The Black Page #1 (1:58)
  15. Big Leg Emma (2:11)
  16. Punky's Whips (11:07)
  17. Flambe (2:05)
  18. The Purple Lagoon (16:22)
  19. Pedro's Dowry (7:45)
  20. Läther (3:50)
  21. Spider of Destiny (2:40)
  22. Duke of Orchestral Prunes (4:21)
  23. Filthy Habits (7:12)
  24. Titties 'N Beer (5:23)
  25. The Ocean Is the Ultimate Solution (8:33)
  26. The Adventures of Greggery Peccary (21:00)
  27. Regyptian Strut (1993) * (4:43)
  28. Leather Goods * (6:01)
  29. Revenge of the Knick Knack People * (2:25)
  30. Time Is Money * (3:05)
Maartenn (crew)
Kijk aan, die heeft er inderdaad ook wel wat van

Ik blijf het wel een beetje vreemd vinden dat dit album héél hoog scoort, en die andere albums (Studio Tan, Orchestral Favorites etc.) maar heel (middel)matige beoordelingen krijgen.

Natuurlijk is er verschil, maar toch niet zó véél verschil?

Maartenn (crew)
Hangt er vanaf hoe je het bekijkt. Ik denk dat een aantal dingen meespelen (voor mij persoonlijk).

a) nostalgische waarde dat deze plaat op een later tijdstip is hersteld in het oorspronkelijke formaat is voor de fan natuurlijk geweldig. Zo ook voor mij.

b) de albums afzonderlijk genomen zijn iets vlakker qua productie en her en der wat 'slordiger'. Ook lijkt er wat minder samenhang in te zitten, maar ik denk dat dat gevoel voornamelijk wordt aangewakkerd doordat we nu wél de beschikking hebben over het origineel. Ten tijde van uitgave had ik waarschijnlijk wel hoger gestemd.

c) het artwork (met uitzonder van Sheik Yerbouti) is zum kotsen.

Stijn_Slayer schreef:

Natuurlijk is er verschil, maar toch niet zó véél verschil?

Ik denk dat de kracht van dit album schuilgaat in de enorme hoeveelheid muzikale en compositionele diversiteit, samengeperst als zijnde 1 album.

Al die eerder genoemde albums zijn toch wat meer losse entiteiten en in die hoedanigheid op zich zelf staand een stuk minder sterk als dit Magnum Opus van de Almachtige Snor.

Snap je ?

Maartenn schreef:
En het artwork Antonio, dat mag je gewoon niet buiten beschouwing laten

Pink Floyd had in 1970 al een koe op de voorkant van hun plaat Atom Heart Mother, dus zo bijzonder is dat niet hoor...

Maartenn schreef:

Ik doelde meer op de afschuwelijke hoezen van Orchestral Favorites en consorten, ten opzichte van deze hoes, zoals ik al eerder postte. Die verdienen het niet om ingelijst te worden (of een plekje te krijgen aan jou muur ).

Het lijkt zo langzamerhand wel alsof we hier prive-berichten aan het uitwisselen zijn !

Zal mij benieuwen wanneer Herman uit zijn bed komt om de hele bende schoon te vegen

Waar is Stijn ?

Stalin schreef:
Waar is Stijn ?

Ik kan me volledig vinden in jullie argumenten, maar dan nog vind ik het verschil in beoordeling wel érg hoog.

Maartenn (crew)
Tja, hier zal je het toch mee moeten doen tot er meer mensen zich melden met nieuwe argumenten (Kaztor? Joy?)

3,13 (38)Frank Zappa - Studio Tan (1978)

3,44 (43)Frank Zappa - Sleep Dirt (1979)

3,90 (199)Frank Zappa - Sheik Yerbouti (1979)

3,39 (24)Frank Zappa - Orchestral Favorites (1979)

In principe heb je natuurlijk wel gelijk, want het verschil is ook groot. Doch, niet geheel representatief misschien, omdat het aantal stemmen bij de twee laagst beoordeelde albums het laagst zijn. Ik zal in ieder geval eens kijken wat ik heb gestemd en misschien mijn mening bijstellen

joca
apart is het wel, goed niet zozeer. dit lijkt mij meer als voldoende voor dit album.

avatar van barrett
Maartenn schreef:

3,13 (38)Frank Zappa - Studio Tan (1978)

3,44 (43)Frank Zappa - Sleep Dirt (1979)

3,90 (199)Frank Zappa - Sheik Yerbouti (1979)

3,39 (24)Frank Zappa - Orchestral Favorites (1979)

Buiten Sheik Yerbouti heb ik geen enkele van die platen nog eens beluistert, ik heb dus nog veel ontdekkingen te doen in de mans oeuvre....

Joy
joca schreef:

nie goed?

wat niet?

Het is eigenlijk wel redelijk fantastisch dat deze plaat de laatste tijd zo in de aandacht staat...

avatar van Justus18
Zappa in New York (1978) is ook verwant (met 4,26 en 63 stemmen). [zie de voortreffelijke link van Stalin].
Studio Tan, Sleep Dirt en Orchestral Favorites vind ik mindere platen. Omdat de beste nummers van Läther ook al staan op de betere Sheik Yerbouti en eerder genoemde New York, geef ik dit album een slecht cijfer. Alles is relatief. Is dit je enige Zappa-album, dan scoort het wat mij betreft wellicht een 4,5.

Dat vind ik wel een hele vage beredenering. Läther is authenthiek gezien ouder dan Sheik Yerbouti (geplaatst ruwweg als opvolger van Zoot Allures in 1977). Het is en blijft natuurlijk een release dat als totaalplaatje toendertijd uitgebracht zou worden. Dat dit toendertijd niet gebeurde maakt het niet minder belangrijk. Je zou het kunnen zien als Zappa's eigen Smile. Alle gerelateerde albums zijn wereldplaten -laat daar geen misverstand over bestaan- maar Läther is tenminste in alle facetten hun evenknie en wat selectie betreft dus urgenter.

Even terzijde: naast genoemde albums zijn er ook lijntjes naar Tinseltown Rebellion en Joe's Garage.

avatar van Justus18
Laat ik het wat preciezer proberen te formuleren: daar waar Läther uitsteekt boven het mijn inziens mindere drietal staat alles ook al op betere platen. Vanwege de (overigens niet onomstreden) authenticiteit is het een leuk album om eens in de zoveel tijd weer eens af te luisteren. Maar meer niet. New York en Sheik Yerbouti zijn als albums vele malen beter.

avatar van freakey
Ik moet hier Kaztor gelijk geven. De beste nummers van Lather staan gewoon op Lather. Daarbij vind ik qua diversiteit en opbouw Lather verreweg te prefereren boven Sheik Yerbouti en Live in New York. Waarbij ik niet wil beweren dat dit geen goede platen zouden zijn overigens... Waar is trouwens in godsnaam ooit de authenticiteit van lather in twijfel getrokken, luister maar eens naar de bootleg van de opname zoals zappa die heeft uitgezonden op de radio in de jaren 70, volgens mij is er dan geen enkele reden om te beweren dat die authenticiteit omstreden zou zijn. Zappa had de plaat zo bedoeld, en met redenen. Goede redenen als je het mij vraagt. WERELDPLAAT zeg ik je.

avatar van ricardo
Iemand die een 1.5* voor dit meesterwerk geeft en ook nog zich profileert als Zappa fan met een Zappa album op 1 in zijn top 10 neem ik gewoon niet serieus.

Een authentiek meesterwerk geef je gewoon geen anderhalve ster, zeker niet als Zappa liefhebber. Man dit is 1 van zijn meest diverse en beste platen. Ik zie um niet als verzamelaar hoor.

avatar van Justus18
Wat ik bedoelde te beweren is dat Läther mogelijk oorspronkelijk niet als album is bedoeld. Lees dit maar

Justus18 schreef:

The LÄTHER Debacle

It all started back in spring 1977, when Zappa delivered the Zappa in New York album to Warner Brothers (his record company at the time). It had a song called "Punky's Whips", which was about Terry Bozzio, Zappa's "cute little drummer", and his crush on Punky Meadows, "lead guitar player from a group called Angel". Punky had given Zappa permission to use his name like this on the record, but he wouldn't give permission to Warner Brothers, so Herb Cohen (Zappa's manager at the time) "took it out" - that is, "Punky's Whips" got deleted from the album, along with references to Punky in another song called "Titties & Beer". Now Zappa fell out with Warner Brothers over this censorship, and gave them three more albums - Studio Tan, Hot Rats III (later renamed "Sleep Dirt") and Orchestral Favorites - to fulfil his contract so he would be free to go to another label.

His contract ruled, as standard record contracts did at the time, that Warner had to release the albums in America within six weeks of delivery. This clause was clearly not designed for situations where the artist delivered four albums at once, and Warner didn't release nothing, so Zappa sued them for breach of contract. Then he re-edited most of the material (and some other stuff) into the four-LP box Läther, in order to offer it to other record companies. He offered it to EMI, but Warners put a stop to that, and he tried to put it out through Mercury/Phonogram on Halloween 1977, but Warner's lawyers had the deal cancelled at the test-pressing stage. (This story is not exactly clear, and the official version, pushed by Rykodisc and Gail Zappa, is that Zappa made Läther FIRST and LATER chopped it up into four individual albums. Some people believe in a third version - that it was Warner, not Zappa, that chopped it up. Pick your favourite.)

So, in early 1978, Zappa (drinking beer and Jack Daniels) played the entire Läther box on KROQ-FM radio (Burbank/Pasadena) and told everyone to "tape record this album off the air because this album is not going to be available in the stores because Warner Brothers is trying to ruin my darn career". This may sound rebellious, but actually Warner Brothers had given the radio station permission to play it: at the time, they didn't want it anyway.

avatar van freakey
Er zijn zelfs testpersingen gemaakt van deze plaat.
Kijk onderstaande link eens:

Father McKenzie
Justus18 schreef:

Ik steun ricardo. Wie zich Zappa fan noemt en deze zeer gevarieerde plaat, die echt haast iedere discipline van Zappa aan bod laat komen 1.5 geeft is niet au sérieux te nemen, voilà. Die 1.5 slaat in dit geval echt nèrgens op!

Father McKenzie schreef:

Op Ricardo wilde ik niet reageren, maar het wordt nu weer eens herhaald. Volgens mij ben ik geen Zappa-fan (heb ik mijzelf ooit ergens zo genoemd?), maar een liefhebber van goede muziek. Mijn verantwoording voor die magere 1,5* heb ik al eerder afgelegd en zal ik niet herhalen.
Wat ik nog wel even wil herhalen is dat ik heb beweerd dat als je van Zappa alleen dit album zou kennen het mogelijk op een 4,5* zou uitkomen. Maar zo beoordeel ik albums dus niet. Ik zie ze altijd in het perspectief van andere albums die ik ook ken.

Joy
straffe plaat, maar mixed feelings omdat het nogal een mengelmoesje is van stijlen, vanwege de hierboven uiteengezetet reden, je mag er de muziek nie op beoordelen, en die is dik in orde

wel wordt ik na verloop van tijd nogal moe van het zoveelste riedeltje diedeltje en flauwe intermezzo, meneer zappa, we weten het nu wel

btw die solo op Illinois Ænema Bandit is hemels

avatar van ricardo
@Justus18: Vreemde redenatie heb jij. Jij geeft dit album maar 1.5* omdat jij al meerdere albums van Zappa kent. Als je dit album alleen zou kennen zou je dus 4.5* geven. Ik stem puur op de muziek die eropstaat, en die veranderd niet hoeveel albums je van de beste man dan ook in huis mag hebben. Ook is het erg leuk dat een als authentiek oorspronkelijk album bedoeld 3 cd album alsnog uitgebracht word. Ik had dit meesterwerk voor geen goud willen missen. Tot in lengte van jaren blijft die 5* natuurlijk staan. Al is het alleen maar om die 1.5* van Justus18 maar een beetje recht te trekken en de score een beetje in balans te houden bij deze topplaat.

Ik heb er moeite mee maar respecteer de mening van Justus18 natuurlijk wel.

Ik snap er ook niets van. 1,5* voor dit meesterwerk, terwijl het ook 4,5* had kunnen zijn als deze destijds gewoon was uitgekomen..

avatar van ricardo
Natuurlijk is dit album minstens een 4* waard, en zeker met One Size Fits All op nummer 1 in zijn top 10.

Ach ja die ouwe dwaze jaren 70 hippies en provo's houden er toch altijd een andere afwijkende mening op na.

Sterker nog: Als Läther wel was uitgekomen zouden albums als Sheik Yerbouti en Joe's Garage niet in de nu bekende versies zijn uitgekomen en NY waarschijnlijk helemaal niet, laat staan Sleep Dirt, Studio Tan en Orchestral Favs.

avatar van Ataloona
Vandaag weer herbeluisterd en mijn stem van 4* naar 5* verhoogd.
En ik snap die 1,5* ook niet. Ik snap dat Zappa veel goede albums heeft uitgebracht. Ik weet dat er een paar bijzitten die nog beter zijn dan deze. Maar dit is ook gewoon Prachtig werk.
Ook kun je de albums van Zappa vaak niet eens vergelijken aangezien ze bijna allemaal verschillen in stijlen.

Moest toch ens gezegd worden!

avatar van Justus18
@kaztor: Als NY gewoon door Warner Brothers was uitgebracht, dan hadden we misschien nooit van Läther gehoord (zie Stalin).

Verder blijf ik achter mijn mening staan dat Läther niets toevoegt aan New York, Sleep Dirt, Studio Tan, Orchestral Favourites, Sheik Yerbouti, Joe's Garage of voor mijn mijn part Tinselltown Rebellion. Als je die albums niet kent, dan kan ik me voorstellen dat je Läther een hoge beoordeling toekent. Maar als je die albums wel kent, dan vind ik dat je dit in je oordeel moet betrekken. Zo zal ik een iets mindere cover van een geweldig origineel ook als slecht beoordelen en niet als bijna geweldig.
Tenslotte, maar dit is voor de beoordeling van het album irrelevant: Zappa was in de laatste jaren van zijn leven heel nadrukkelijk bezig om zijn muzikale nalatenschap goed neer te zetten. Ik vermoed dat als hij dit een belangrijke plaat had gevonden dit album niet postuum was uitgekomen.